In de vierde wedstrijd van het seizoen komt Fortuna tegen een ploeterend Ajax opnieuw goed voor de dag. De ploeg van Danny Buijs speelt scherp, met veel flair en de nodige drang naar voren. Uiteindelijk doen we onszelf tekort door een penalty te missen en enkele counters niet goed uit te spelen. Maar een nieuwe 0-0 tegen een topclub zorgt ervoor dat Fortuna bij de eerste interlandbreak netjes in de middenmoot staat. En over het vertoonde spel kan iedereen dik tevreden zijn.


3 september 2023

Fortuna Sittard 0 Ajax 0

Doelpuntenmakers: –.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Dijks (73. Vita); Rosier, Duarte, Halilović (88. Özyakup); Noslin (88. Griffith), Belkheir (64. Sierhuis), Córdoba (88. Oratmangoen).
Toeschouwers: 12.138.
Scheidsrechter: Van der Eijk.
Geel (Fortuna): Dijks, Rosier, Oratmangoen.
Rood (Fortuna): -.

Net als vorig seizoen staat de thuiswedstrijd tegen Ajax ook dit seizoen weer vroeg op het programma. Toen was het de openingswedstrijd van de competitie, deze keer zijn we toe aan de vierde competitieronde. Maar verder is alles vergeleken met een jaar geleden anders in Sittard. Toen stond alles bij Fortuna in het teken van Burak Yilmaz, inmiddels is iedereen de vedette die een seizoen te lang bleef spelen vergeten. Toen hadden we onder leiding van Sjors Ultee een desastreuze competitiestart, die ons na vijf wedstrijd puntloos onderaan deed staan, nu zijn we onder leiding van Danny Buijs en met in alle opzichten veel evenwichtigere selectie prima aan het seizoen begonnen.

Aan die selectie is door Technisch Manager Américo Branco tot op het laatste moment gesleuteld. De mislukte vleugelaanvaller Úmaro Embaló mag zich een seizoen lang bewijzen op het derde niveau in Spanje en kan daarna eventueel definitief verkassen uit Sittard. Daarvoor in de plaats worden met Iman Griffith (van AZ) en Ragnar Oratmangoen (van FC Groningen) twee vleugelspelers gehuurd met optie tot koop. De eerste heeft zich als talent bewezen in de Eerste Divisie, maar maakt geen kans op speeltijd in het eerste van AZ. De tweede, die ook als aanvallende middenvelder kan spelen, heeft een matig seizoen bij FC Groningen achter de rug, maar liet daarvoor wel goed van zich spreken. In de dying seconds van de transferwindow komt Branco nog tot overeenstemming met Slovan Bratislava over de huur van Siemen Voet, afkomstig uit Lochristi, maar hier bekend van een huurperiode bij PEC. Zijn komst heeft de weg vrijgemaakt voor het vertrek van de op een zijspoor belande Stipe Radić naar HŠK Zrinjski Mostar.


Adrie Poldervaart neemt de warming-up voor zijn rekening

Het totaal aantal nieuwe gezichten in de selectie komt daarmee op dertien en daarmee weet Branco de nochtans als koopziek bekendstaande Sven Mislintat van tegenstander Ajax net af te troeven. Het grootste verschil zit eigenlijk in de manier waarop de trainers die nieuwe gezichten inzetten. Waar Maurice Steijn gretig gebruikmaakt van zijn aanwinsten (vandaag stelt hij er zes op), gaat Danny Buijs wat voorzichtiger te werk. Tot nu toe zijn alleen Lorentz Rosier, Alen Halilović en Mitchell Dijks in de basis gestart. Vandaag mag ook Mouhamed Belkheir vanaf het begin starten. Misschien als beloning voor de prima invalbeurt met spectaculaire goal vorige week op Woudestein tegen Excelsior, maar waarschijnlijk vooral omdat Buijs achteraf niet tevreden was over het experiment met Tijjani Noslin in de spits en Oğuzhan Özyakup hangend op links. De laatste begint vandaag weer op de bank. Verder geen wijzigingen en daar is ook weinig reden toe: Fortuna maakt vroeg in het seizoen al een goed ingespeelde indruk.


Rosier heerst ook in de lucht

Ajax probeert ons direct vanaf de aftrap op onze eigen helft vast te zetten. De Amsterdammers laten de bal in een behoorlijk tempo rondgaan en geven ons weinig kans te interveniëren, maar weten zelf ook geen gevaar te stichten. En als Fortuna de eerste keer van zich afbijt, is het snel gedaan met het Amsterdamse overwicht. Halilović verovert de bal diep op eigen helft bij de zijlijn, speelt de bal handig door de benen van linksback Ávila en verlegt het spel vervolgens ook nog eens met een verre dieptepass op voor rust op links spelende Noslin. Diens actie leidt niet tot gevaar, maar Halilović laat de toeschouwers wel even genieten.


Tovenaar Halilović maakt de Godenzonen gek

En dat doet hij met grote regelmaat vandaag. Ik kan mij niet herinneren ooit zo’n begenadigde voetballer voor Fortuna te hebben zien spelen, of het zou de meester van het kappen en draaien Frans Thijssen moeten zijn geweest. Enkele minuten na zijn eerste kunststukje krijgt Halilović de bal mee van Noslin. Hij soleert naar het strafschopgebied en probeert de bal voor zijn linkervoet te krijgen. In die actie verslikt hij zich, maar Noslin kan de bal oppikken. Hij wil aan één van zijn befaamde rommelsolo’s beginnen, maar gaat meteen vrijwel meteen over het uitgestoken been van Rensch. Strafschop!

Terwijl Noslin zich laat oplappen, legt Halilović de bal klaar op de penaltystip. Als Noslin weer op zijn benen staat, eist hij als eerste in de rangorde toch de bal op. Noslin legt de bal klaar en richt zijn vizier: 7e minuut, 1-0…

… ergens op de velden van V.V. Sanderbout.


Uitblazen en door…

Dat is een misser van jewelste. Jammer, want ook tegen matig Ajax zal het aantal opgelegde kansen beperkt blijven. Hoe slecht Ajax ervoor staat, wordt in de rest van de eerste helft pijnlijk duidelijk. Het regent misverstanden, het tempo ligt ontzettend laag, de buitenspelers komen niet langs Ivo Pinto en Mitchell Dijks en het middenveld legt het af tegen dat van ons. Dat komt natuurlijk ook wel doordat we op dit moment gewoon een goed middenveld hebben. Rosier is als controlerende middenvelder niet alleen goed aan de bal, maar ook sterk genoeg om zonder een tweede controleur naast zich te spelen. Daardoor kan de opgebloeide Deroy Duarte met een gerust hart iets verder naar voren spelen, waardoor hij en vroeger druk kan zetten en vaker aanspeelbaar is. En Halilović is een klassieke spelverdeler die een individuele actie en een behoorlijke pass in huis heeft en ook nog eens de nodige energie heeft.


Guth staat ook opbouwend zijn mannetje

Ajax beperkt zich noodgedwongen vooral tot schoten uit de tweede lijn en die kunnen Ivor Pandur op doel niet verontrusten. Het wordt één keer spannend, wanneer de bal na een kluts via het been van Dijks richting ons doel gaat. Maar nu laat Pandur niets aanbranden. En verder moet het gevaar vooral van Brobbey komen. Die wil de bal graag in de voet krijgen, waarna hij zijn fors uitgevallen achterwerk tegen de buik van Dimitrios Siovas drukt, zodat deze nergens meer naar toe kan, wegdraait en vervolgens of ervandoor gaat of tegen de grond gaat. Een paar keer komt hij er mee weg en levert het wat gevaar op, maar diep in blessuretijd heeft scheidsrechter Van der Eijk het trucje doorzien en laat hij na een nieuwe valpartij doorspelen. Brobbey reageert gefrustreerd en ziet geel. Het is geen fijne blessuretijd voor Brobbey, want een paar minuten eerder had hij de bal eindelijk in doel geschoten, maar werd hij teruggefloten wegens buitenspel.


Belkheir werkt hard, maar de stap naar de eredivisie is erg groot

Aan de andere kant weet Fortuna in de eerste helft ook niet echt gevaarlijk te worden. We zien regelmatig goede aanzetten, maar die leiden uiteindelijk niet tot uitgespeelde kansen. En dat is meteen de voornaamste zorg na vier wedstrijden: het rendement blijft achter bij het spel, en dan niet alleen het rendement in doelpunten, maar ook dat in kansen. Maar na een seizoen lang erg matig voetbal gevolg door een seizoen lang afbraakvoetbal nemen ik dat graag op de koop toe.


Een gewaardeerde kracht neemt afscheid

We gaan rusten met 0-0. Tijdens de rust wordt afscheid genomen van Paul Gladon. De aanvaller heeft maar iets meer dan anderhalf seizoen voor ons gespeeld, maar is in die periode wel uitgegroeid tot publiekslieveling. Om twee redenen. De eerste door zijn nuchtere instelling, waarmee hij nogal contrasteerde met de nukkige Yilmaz, van wie het publiek na niet al te lange tijd zijn buik meer dan vol had. De tweede en belangrijkste doordat Gladon altijd thuis gaf en weliswaar niet veel, maar in de strijd tegen degradatie wel wezenlijke doelpunten maakte. Ook wij bedanken hem voor zijn inzet en wensen hem veel succes in Jerevan.


Siovas laat zich niet aftroeven in de lucht

In de tweede helft zien we een patroon ontstaan dat veel lijkt op dat voor de rust. Ajax is veel op onze helft te vinden, maar niet in staat ons echt in de problemen te brengen. Al krijgen de rood-witten na zes minuten wel een behoorlijke kans, wanneer de bal na een afgeslagen hoekschop ineens pardoes voor de voeten van Ávila valt. De back kan vrij op doel schieten, maar krult de bal ruimschoots naast. Na een kwartier brengt Steijn nog maar eens twee nieuwkomers in de ploeg, maar die wissels brengen geen verbetering.

Aan de andere kant brengt Danny Buijs Kaj Sierhuis voor de moegestreden Belkheir, die zijn opdracht om als aanspeelpunt te fungeren naar vermogen heeft uitgevoerd, maar nog niet het niveau heeft om vanaf het begin te starten. En die wissel sorteert wel effect. Sierhuis is een paar keer in staat niet heel gemakkelijke ballen onder controle te brengen en vervolgens Noslin en Iñigo Córdoba aan het werk te zetten. Daardoor wordt onze aanvallende inbrengt weer wat groter.


De invalbeurten van Kaj Sierhuis duren steeds langer

Vlak voor die wissel heeft Noslin trouwens de grootste kans na rust gecreëerd. Hij krijgt de bal op rechts in de voeten, begint aan een solo, slalomt tussen twee verdedigers door en geeft vervolgens een puntertje naar de linkse benedenhoek. Keeper Gorter gaat gestrekt naar de grond en weet nog net een hand tegen de bal te krijgen. Met nog twintig minuten te gaan is Gorter geklopt, wanneer Guth een terugkopbal van Siovas op doel klopt. Een verdediger brengt redding op de lijn, maar het doelpunt zou vanwege een duwfout van Guth sowieso zijn afgekeurd.

Dik vijf minuten later stuurt Halilović Pinto weg op de rechterflank. De Portugees laat twee Ajacieden achter en stoomt op de naar de achterlijn. Vervolgens legt hij terug, maar bij de eerste paal komt Sierhuis te laat om de bal te raken en daarna kan een verdediger de bal wegtrappen voordat Córdoba erbij kan komen. Ajax wordt gevaarlijk door een schot uit de tweede lijn van Tahirović, dat op de vuisten van Pandur uiteenspat en na een actie van Mikautadze, die zich mooi vrij speelt en vanaf de rand van het strafschopgebied uithaalt. Maar ook hier heeft Pandur antwoord op.


Nieuwe collega’s op het middenveld doen ook Deroy Duarte goed

Het laatste gevaar komt van Fortuna, waar vlak voor de blessuretijd Griffith en Oratmangoen hun debuut hebben gemaakt. Rosier neemt vanaf eigen helft een vrije trap en doet dat volgens beproefd recept. Hij zoekt het hoofd van Siovas, die de bal voor de voeten van Guth kopt. Die haalt uit, maar het schot wordt gesmoord.


We mogen nog een paar minuten genieten van de fijne traptechniek van Özyakup

We eindigen dus met 0-0, de eerste keer sinds onze rentree in de eredivisie in 2018 dat we een punt hebben gehaald tegen Ajax. Fortuna is de competitie prima begonnen. Als we er daarbij rekening mee houden dat sommige spelers nog niet helemaal wedstrijdfit of speelgerechtigd zijn en drie spelers pas op het laatste moment zijn aangesloten, dan is er bovendien nog ruimte voor verbetering de komende weken. En dat met een selectie die meer dan in sommige seizoenen hiervoor past bij de middelen die de club heeft. Complimenten voor de clubleiding en voor trainer Danny Buijs en zijn staf.