Nadat VVV afgelopen weekend een negatief record vestigde door met 0-13 van Ajax te verliezen zagen veel Fortuna-supporters de bui al hangen. En dat terwijl de wedstrijd van onze provinciegenoten geen enkel verband heeft met de uitwedstrijd die Fortuna tegen Ajax speelt. En inderdaad, Fortuna speelde bij vlagen (naar omstandigheden) heel behoorlijk en voetbalde een handvol mooie kansen bijeen. En net als bij PSV doet Fortuna zichzelf ook in de Johan Cruyff Arena flink tekort en verliest geflatteerd met 5-2…


31 oktober 2020

Geflatteerd verlies

Ajax 5 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 7. Cox 0-1, 32. Klaassen 1-1 (penalty), 45. Klaassen 2-1, 74. Brobbey 3-1, 86. Tadić 4-1 (penalty), 90 + 5. Promes 5-1 (penalty), 90 + 6 Cox 5-2.
Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Jach, Cox; Tekie, Smeets, Rienstra (58. Moutoussamy), Flemming; Polter (79. Semedo), Seuntjens (72. Hansson).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: S. Mulder
Geel (Fortuna): M. Angha
Rood (Fortuna):

Het is vrijdagavond. Het avondmaal heeft gesmaakt, de afwas is gedaan. Tijd om mijn laptop open te klappen en me te laven aan het wedstrijdverslag van morgen. Voor degene die het ook een keer wilt proberen, wees welkom. Het recept is tamelijk eenvoudig. Je begint met een inleiding waarin je aangeeft wat aan de wedstrijd voorafgaat. Vanwege Covid-19 kun je door het beschrijven van de heenreis een streep zetten, tenzij je via een stormbaan je bank hebt bereikt.

Vervolgens beschrijf je enkele wedstrijdmomenten, vult het geheel aan met enkele foto’s en sluit af met een korte beschouwing. Tenslotte dirigeer je je muis richting ‘Publiceren’ en klikt erop. De rest gaat vanzelf. Misschien kijk je een paar uur later nog eens op sociale media, maar dat raad ik je ten zeerste af.

Ik ben namelijk zo gek geweest dat wel te doen na de gewonnen derby tegen Roda JC. Om op Johan Derksenesque wijze met de deur in huis te vallen, zonder me ook maar één moment de grootsheid van deze tv-personality aan te meten: wat heb ik me geërgerd!

De derby werd voorafgegaan door een door United Generations Sittard en Tifosi Giallo Verde opgesteld charter dat de spelersgroep onder de neus werd gehouden. Ik citeer:

However, quality, level and budgets do not count in a derby. Wednesday is all about the honour and pride of the club and the city. It’s not about sportmanship and good football, it’s about winning.’

Alhoewel ik geen lid van van één van beide supportersgroepen hoop ik dat het ze niet zal storen als ik hun woorden volledig onderschrijf. Zeker niet gezien de positie waarin we verkeren. Zes wedstrijd, twee punten, laatste in de rangschikking en een door de media gesuggereerde wrevel tussen spelers en (een deel van) de technische staf. Muiterij ligt op de loer. Dat gaat altijd over de ruggen van de fans. Maar het komt zo nu en dan voor; als trainer sta je dan machteloos. ‘We kunnen moeilijk de selectie aan de kant schuiven’, wordt dan uit de mond van een clubbons opgetekend.

Iedereen weet toch hoe zoiets gaat? Of is de historische nederlaag tegen FC Emmen alweer vergeten? Anders maar even informeren bij Ferhat Kaya, Roel Janssen of Ramon Voorn. En dan is het te hopen dat de spelers, om hun krediet bij haar fans niet te verspelen, dat niet doen in een derby. Beter nog: dit helemáál niet doen.

Maar blijkbaar kun je de spelers voor een boodschap op pad sturen. Na amper 11 minuten is het gat geslagen en laat Fortuna het initiatief aan de tegenstander. Uiteindelijk tikt Roda bijna 70% balbezit aan, maar in 70% van de tijd komen ze tot één schot op doel. Missie volbracht.

Maar voor velen is de wijze waarop de volgende bekerronde wordt bereikt er ver over. Een bloemlezing:

Ik ben voetballiefhebber; dit kijk ik dus zeker niet meer terug !
Sorry hoor,maar ik hoef die echt niet terug te zien…’
Pffff liever niet! Dat jullie met deze wedstrijd ook nog zo lopen te pronken. Pffffffffffffffff
Is dat stuk onbenul wat daar op mid voor staat nog niet weg

Kritisch zijn is prima, dat ben ik ook. En ik denk eveneens dat de machtsgreep van Kevin Hofland geen gelukkige is geweest, maar ik heb er vertrouwen in dat de juiste  beslissingen door Işıtan Gün en misschien wel Acun Ilıcalı op het juiste moment worden genomen. ‘Iedere dag dat Fortuna Sittard op de laatste plaats staat is er voor deze club een dag teveel’, kraaide Hans Erkens en daar is geen woord aan gelogen.

Al zal het er na deze week niet veel anders uitzien qua rangschikking. Want ‘Ajax-uit’, daar ga je als Fortuna niet overlopend van zelfvertrouwen naartoe.


Jarosław Jach met zijn eerste interceptie van de avond

Net als tegen Roda JC verdedigt Yanick van Osch het doel. Rechtback is Lazaros Rota; op de andere flank staat George Cox. Centraal spelen Martin Angha, maar van Roel Janssen geen spoor. Hierdoor mag Jarosław Jach debuteren, een speler waarover Sjors Ultee afgelopen weekend nog verklaarde dat de technische staf niet zo’n hoge pet van hem opheeft. Dan is het logisch om hem tegen Ajax al een beetje te laten wennen.

Maar de technische staf is niet gek en zet de poort niet open. Het kost Emil Hansson zijn plek. Hij wordt vervangen door de weer fitte Ben Rienstra. Hij versterkt het middenveld waarvan Tesfaldet Tekie en Jorrit Smeets de as vormen.

In de spits loopt Sebastian Polter, terwijl Zian Flemming en Mats Seuntjens hem moeten voeden.

De eerste minuten komt er van het plan niets terecht. Fortuna trekt zich terug en Ajax start de omsingeling. Maar doordat Ajax voornamelijk probeert via het centrum zich een weg tot bij Van Osch te combineren houdt Fortuna stand. Pas na zeven minuten komt Fortuna van eigen helft af als Mats Seuntjens en Lazaros Rota zich een weg banen tot diep in de Amsterdamse verdediging.


Typerend beeld: veel spelers op een heel kleine ruimte

Maar na balverlies rent iedereen als de wiedeweerga weer terug om haar verdedigende stellingen weer te betrekken. En als je denkt naar een eenzijdig duel te kijken, countert Fortuna nóg een keer. Nu is het Zian Flemming die aan de rechterkant van het veld in balbezit komt. Als Flemming zich plotseling bedenkt en de andere kant opdraait begint hij aan een solo langs enkele verdedigers.

Ondertussen ziet George Cox dat er best wat ruimte ligt op zijn flank en loopt uit de rug van Noussair Mazraoui richting strafschopgebied. Flemming heeft dat dan al lang en breed in de gaten en levert een perfecte pass af. Cox krijgt de bal, neemt aan en schiet in de verre hoek de bal achter André Onana: 0-1.


George Cox heeft Dreetje Onana een loer gedraaid

Terwijl Ajax de Sittardse enclave weer heeft omsingeld meldt Fox-verslaggever Michiel Teeling dat het dak van de Arena gesloten is, maar dat het buiten pijpenstelen regent. Dat is goed nieuws voor Niels; hij hoeft na afloop niet anderhalf uur in de droogtrommel maar kan kurkdroog de terugreis aanvatten.

Om eerlijk te zijn: wat Ajax allemaal uitspookt, het interesseert me geen zier. De bal gaat van voet tot voet, vaak in een hoog tempo, maar gelukkig niet te vaak leidend tot doelrijpe mogelijkheden. Davy Klaassen, Antony, David Neres, Lassina Traoré, Ryan Gravenberch, etc. Ze doen er allemaal aan mee.


Waarom spelen we niet met de officiële Eredivisie-bal: Covid-19?

Na een klein kwartier gaat de bal weer diep. Sebastian Polter dendert er achteraan en kapt een Ajacied uit. De bal komt voor zijn linker te liggen, maar zijn schot kan Onana niet verontrusten.

Hetzelfde gebeurt na 20 minuten. Tesfaldet Tekie gaat prima door over de as van het veld en speelt op links Zian Flemming aan. Flemming neemt aan, kijkt, maar speelt dan de bal pardoes in de voeten van een Ajacied.


Turbo Tekie zet de Tesfaldet aan

Ondertussen is het tijd voor de gelijkmaker, zo moet Davy Klaassen gedacht hebben. Hij neemt Yanick van Osch onder vuur die het lastige schot pareert, maar een rebound moet toestaan. Daar doet Jurgen Ekkelenkamp vervolgens niets mee zodat het 0-1 blijft.


Yanick van Osch toont Lassana Traoré zijn traptechniek

Steeds als Ajax een foutje maakt tijdens het aanvallen of als het baltempo inkakt weet Fortuna de bal te veroveren en er dan pijlsnel uit te komen. Dat impliceert ook dat je ruimte weggeeft en het één zorgt voor het ander. Maar tot dusver gaat het best goed, al weet iedereen dat er meer goals gaan vallen.

Maar als Ajax het niet doet, dan kan het altijd nog vertrouwen op een sterke Zeister arm. Traoré komt slim voor Rienstra en gaat dan ineens liggen. Rienstra is te netjes om volledig door het lint te gaan, maar dat was mij niet gelukt. Penalty. En Rienstra?


De spelers hebben geen herhaling nodig

We gaan nog even naar de herhaling…. Rienstra doet… niets! Om het gebrek aan toeschouwers te compenseren loopt er dwars door het duel een tweede verhaallijn welke wordt geregisseerd door Pol van Boekel die in de Zeister Bossen dienstdoet als VAR. En ook hij ziet de herhaling ontelbare keren, maar is het blijkbaar eens met de beslissing van Siemen Mulder…

Het buitenkansje wordt in twee instanties verzilverd door Klaassen: 1-1.


Deze voormalig Evertonian zorgt voor 1-1

Ondertussen gaat Fortuna onverdroten door. Het zorgt voor irritaties, vooral van Amsterdamse zijde. Zo gaat Klaassen theatraal neer terwijl Seuntjens ehh… niets (!) doet en denkt Antony te dollen met Rota. Maar niets van aantrekken, de onmacht druipt er vanaf.


Jurgen Ekkelenkamp komt er niet doorheen

Vlak voor rust komt David Neres in balbezit op het middenveld. En dan blijkt dat je overal op het veld druk op de bal moet geven. Smeets komt een paar stappen te laat, waardoor Neres de bal op het hoofd van Traoré kan leggen. De Burkinees kopt de bal op de lat, waarna Klaassen de tweede rebound van de avond tot doelpunt promoveert. Siemen Mulder, fluit maar af.

Tot dusver speelt Fortuna geen onverdienstelijke wedstrijd. De ruimtes houdt het klein, duelleert fel, komt er gevaarlijk uit, maar het verschil in efficiëntie breekt de Sittardenaren tot dusver een beetje op. Benieuwd hoe Fortuna dit de tweede helft volhoudt.

Na een kwartier thee beginnen beide teams aan de tweede helft en Fortuna komt het beste uit de kleedkamer. Op de rechterkant komt Mats Seuntjens in balbezit, op de huid gezeten door enkele Ajacieden. Maar vooralsnog blijft hij in balbezit en via een diagonale pass dwars door verdedigingslinies bereikt hij Zian Flemming. De aanvaller staat oog in oog met Onana, maar komt niet uit met zijn passen. Als de bal voorbijhobbelt wordt Flemming onderuit gemaaid, maar appèl voor een strafschop wordt door Mulder resoluut weggewuifd.


Zian Flemming komt in balbezit…


…maar de overtreding op hem wordt niet gezien

En op VARce Majeure uit Zeist hoef je ook al niet te rekenen. Maar als ik eerlijk ben maakt het me helemaal niet uit of Mulder hier wel of geen penalty voor geeft, het gaat erom dat niet elke overtreding hetzelfde wordt bestraft. Als je denkt dat de VAR aan de scheidsrechterlijke dwalingen een einde heeft gemaakt: no way! Hoe kan iemand die de VAR betitelt als ‘Mindfuck’ vanavond doodleuk achter de knoppen plaatsnemen?

De eerste vijf minuten van de eerste helft hebben we alvast overleefd, maar als Antony, Traoré en de ingevallen Promes gaan combineren is het alle hens aan dek. Gelukkig levert Promes een ongevaarlijk schot af dat eindigt in de handen van Van Osch.


Van Osch klemt de bal

Ondertussen lijkt Van Osch zich steeds beter te voelen. Hij zien enkele minuten later dat het gevaarlijk wordt, komt resoluut uit zijn doel en tikt de bal voor de voeten van Traoré weg.

De wedstrijd is een uur oud als het voor Ben Rienstra genoeg is geweest. Rienstra speelde als extra slot op de deur en deed dat prima. Zijn vervanger qua positie is Jorrit Smeets terwijl Samuel Moutoussamy op het middenveld gaat voetballen.

Tijdens één van zijn eerste balcontacten legt hij de bal achter de verdediging van Ajax waardoor Cox op doel kan afstormen. Mazraoui is weer gezien, maar de voorzet op Seuntjens is niet goed. Seuntjens eindigt in doel, de bal niet. Maar al het voorgaande kan de prullenbak in: Cox stond buitenspel…


Alle moeite voor niets: Cox stond buitenspel

Ondertussen kijken we weer naar eenrichtingsverkeer naar het doel van Yanick van Osch. Maar doordat Fortuna secuur blijft verdedigen lopen onbedoeld de irritaties op bij de thuisploeg.

Als Jarosław Jach de bal goed afschermt vindt David Neres het nodig de verdediger een trap na te geven, terwijl de bal al over de achterlijn is gerold en Jach zich ter hoogte van de reclameborden bevindt. Het ‘schopje’ wordt een paar keer herhaald en dan baal je dat Pol en niet Erwin Blank de VAR bedient. Want hij vond eenzelfde tikje van Amadou Ciss tijdens het duel met PEC Zwolle een rode kaart waard.


Retro: Amadou Ciss ziet rood bij PEC Zwolle

Rond de 70e minuut slaat het noodlot toe. Tijdens een onschuldig duel klapt de enkel van Mats Seuntjens om en even later moet hij worden vervangen door Emil Hansson. Dat scheelt duelkracht op het middenveld, maar met het oog op het vervolg van de competitie is het te hopen dat het meevalt. En zo niet, dan even bij de ‘Seun of God’ langsgaan, want hij heeft vast nog wel wat Franse mosterd in zijn kast staan.

‘Seun of God’ heeft geen Pater Karel nodig, maar gaat gewoon naar de Edah

Een kwartier voor tijd gaat Zian Flemming er weer vandoor. Niet alles wat Flemming onderneemt gaat goed, maar deze op de valreep aangetrokken aanvaller ontpopt zich steeds meer tot de beste zomeraankoop. Het lukt Lisandro Martínez alleen maar hem af te stoppen door Flemming naar de grond te werken.


Martínez schopt Flemming in zijn rug

De vrije trap die Martínez’ overtreding opleverde wordt door Smeets in de ’16’ gedraaid. Martin Angha kopt op doel, terwijl Sebastian Polter in de achtergrond een snoekduik inzet. Maar de kopbal van Angha mist het doel maar had misschien wel de 2-2 moeten zijn.

In de tegenaanval gooit Ajax de wedstrijd juist in het slot. Een combinatie tussen Neres en de invallers Dušan Tadić en Brian Brobbey wordt door laatstgenoemde in doel gewerkt: 3-1.

Toch recht Fortuna haar rug nog een keer. Jorrit Smeets zet Samuel Moutoussamy op weg naar het doel en de Congolees levert een perfecte voorzet af. De bal komt op het hoofd van Polter terecht die volledig vrijstaand de bal in de handen van André Onana kopt. De bal in de hoek koppen en het was 3-2 geweest…


Samuel Moutoussamy zet aan en gaat een voorzet trappen

Fortuna krijgt nóg een mooie kans om te milderen. Tekie stuurt Flemming diep en die kan nauwelijks nog achterhaald worden door Martínez en Perr Schuurs. Het schot dat Flemming aflevert is te slap en van te ver, terwijl hij nog tijd genoeg had om Onana te naderen en te kiezen voor een hoek.


Zian Flemming had zomaar kunnen scoren in de JCA!

Ondertussen bevindt de wedstrijd zich in de eindfase en realiseert Pol zich dat zijn verhaallijn nauwelijks uit de verf is gekomen. Terwijl de grensrechter vlagt voor buitenspel en Mulder het signaal heeft overgenomen stopt de scheidsrechter de wedstrijd. Hij heeft van Pol een bericht gekregen dat hij even de situatie moet terugkijken. En inderdaad, het is geen buitenspel. Maar hands? Nou ja zeg!

Tadić trapt de bal keihard op doel, waarbij Angha op anderhalve meter van Tadić in de ban van het schot staat. Er resteren twee opties. 1) je overhoop laten schieten of 2) wegdraaien. Maar door de afstand tussen Tadić en Angha kan optie 2) nooit volledig en tijdig worden uitgewerkt. Dus raakt de bal inderdaad de hand van Angha. En dan is het penalty… Tadić trapt zelf binnen: 4-1.

Maar daarmee neemt de arbitrage geen genoegen. Als Lazaros Rota een voorzet probeert te blokkeren krijgt ook hij de bal tegen zijn arm: penalty! Maar gek genoeg krijgt hij geen geel, terwijl Martin Angha wél een boeking ontving. Quincy Promes dikt aan tot 5-1.

Daar waar George Cox het bal opende, mag hij ook afsluiten. Een voorzet wordt door de Amsterdamse defensie niet goed weggewerkt en door Cox voltijds in doel getrapt. 5-2.


De zoon van Scholletje deed ook mee

Als je twee van vijf aftrekt kom je uit op drie. 3-0. ‘Je mag tevreden zijn als het 3-0 blijft’, zo stelde ‘Voetballer van het Jaar 1966’ Willy Dullens voorafgaand aan het duel. Maar toch blijf ik met een flinke kater achter. Gezien de kansen had Fortuna zeker één à twee doelpunten méér moeten maken. En dan was het wel héél close geweest. Maar ik ben ook reëel. Dan was er waarschijnlijk wel weer iets anders gebeurd waardoor de score alsnog was opgelopen.

Terwijl ik de tv uitzet en de glazen op het aanrecht, stapt Pol Pola in zijn auto, als een dief in de nacht. Happy Halloween.

Michel Hennen