Fortuna Sittard gaat de slotfase in van de competitie. Kan Fortuna nog degraderen of de Europese playoffs halen? Ja, maar waarschijnlijk is dat niet. Op de TV-geldranglijst is het spannend.


De eindrangschikking van het seizoen 2022/23 (plus de negen voorafgaande jaren) heeft invloed op het deel van de TV-gelden dat eredivisionisten in het seizoen 2023/24 krijgen.

Fortuna stond dit seizoen op plek elf in de TV-geldranglijst, maar die plek gaat Fortuna waarschijnlijk niet vasthouden. Dat ligt nog niet eens zo zeer aan de prestaties van Fortuna zelf, maar aan de twee vermoedelijke promovendi uit de eerste divisie.

Keren PEC Zwolle en Heracles Almelo terug naar de eredivisie (en wie twijfelt daar nog aan?) dan komen beide ploegen uit boven Fortuna in de TV-geldranglijst komend seizoen. Puur op basis van de eredivisieprestaties van beide ploegen in het verleden.

Mocht FC Groningen degraderen dan stijgt Fortuna automatisch weer een plekje, want FC Groningen staat dit en (bij behoud) ook volgend seizoen boven Fortuna. Verder zou degradatie van Vitesse Fortuna een plek winst opleveren; promotie van Willem II een plek verlies.

Fortuna heeft hier weinig invloed op, alhoewel een overwinning morgen op FC Groningen, de Noordelingen verder in de problemen brengt.

Waar Fortuna wel invloed op heeft, is de strijd met NEC Nijmegen en RKC Waalwijk op de TV-geldranglijst. Bij de huidige eredivisiestand (NEC Nijmegen achtste, RKC Waalwijk tiende, Fortuna Sittard twaalfde in de eredivisie), komt NEC Nijmegen op 223 punten in de TV-geldranglijst, Fortuna Sittard op 215 punten en RKC Waalwijk op 213 punten.


De zure nederlaag in Waalwijk kan ook nog een dure worden

Een plekje hoger of lager op de eredivisieranglijst scheelt tien punten op de TV-geldranglijst. Een plekje hoger of lager op de TV-geldranglijst voor deze drie clubs is een kleine 200.000 euro waard. Het verschil tussen NEC Nijmegen en RKC Waalwijk voorblijven op de TV-geldranglijst of niet kruipt dus al richting 400.000 euro.

Bedragen waar je als club leuke dingen mee kunt doen.