In een wedstrijd waarbij het leek alsof Fortuna voor een punt streed stopte Tijjani Noslin er pardoes drie in Julio Velázquez‘ tas. De thuisploeg nam een voorsprong, Fortuna ging even neer, maar krabbelde razendsnel op en trok na een geslaagde wissel het laken weer naar zich toe. Over een degradatiestrijd heeft niemand het meer, maar ‘Europa’ ligt nog heel ver weg…


3 maart 2023

Fortuna slaat toe

FC Utrecht 1 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 59. Douvikas 1-0, 69. Bistrović 1-1, 87. Noslin 1-2.
Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox (90 + 4. Radić); Duarte (79. Vita), Bistrović, Özyakup (90 + 3. Ferati); Córdoba, Yilmaz, Buitink (65. Noslin).
Toeschouwers: 18.634
Scheidsrechter: E. van de Graaf.
Geel (Fortuna): Bistrović
Rood (Fortuna): –

‘Op zaoterdigaovend, dan gaon de lampe aan’, maar met de openingszin van ons clublied veegt Jan Bluyssen, de Manager Competitiezaken Betaald Voetbal van de KNVB, zijn achterwerk af. Afgelopen zondag speelde Fortuna tegen Feyenoord en vanavond werkt Fortuna haar tweede wedstrijd van het drieluik ‘Vrijdagavondvoetbal’ af. Op de tweede dag van de Zittesje Vastelaovend nam Fortuna het in ‘Schoenlapperslaand’ op tegen RKC Wolluk en vandaag spelen we een wedstrijd onder de Domtoren.

Het duel tegen RKC werd ontsierd door (op zijn minst) discutabele beslissingen van arbiter Nijhuis. Het zorgt ervoor dat er twee weken na dato nog altijd over wordt gesproken in de pers. Had Iñigo Códoba dan tóch een strafschop moeten krijgen?


Iñigo Córdoba is zojuist geveld door een Waalwijkse galbak

Fortuna-supporters zijn nog steeds boos vanwege de (aan)fluiterij van mediafiguur Nijhuis en niet ten onrechte.

In Utrecht zijn de supporters ook boos. Niet vanwege onrecht dat hen is aangedaan, maar vanwege het schabouwelijke optreden van hun eigen elftal tegen Tweede Divisionist SV Spakenburg. ‘De Blauwen’ braken woensdagavond de week doormidden door FC Utrecht in stukken te zagen en zich zodoende te plaatsen voor de Halve Finale van de KNVB Beker.

Als gevolg van de nederlaag roepen alle supportersgroepen op de Bunnik-Side fans op de tribune tijdens de eerste minuten leeg te laten. Een krachtig signaal, dat wij zelf ook al eens hebben gegeven. In september 2006 bijvoorbeeld, toen we bij HFC Haarlem alle aanwezigen verordonneren de eerste 10 minuten buiten te blijven staan.


Hier zit geen woord Spaans bij

En de protestactie sorteert effect, want Kris Bright wist in de slotfase de openingstreffer van Milan Berck Beelenkamp uit, waardoor we rond 22.00 uur met een tevreden gevoel weer in de auto stappen.

Dat willen we vanavond ook wel, maar wacht even… We zijn nog niet eens vertrokken! Dat gebeurt rond de klok van vijven, als drie bussen zich in gang zetten naar Midden-Nederland. En dat is eerder ongemakkelijk voor me. Ik word sowieso getest de laatste weken, want tegen Cambuur was de bezetting nog als vanouds, sindsdien is de klad erin gekomen.

Shirtsponsor BetCity betaalde busreis en kaartje voor de uitwedstrijd bij FC Emmen, waardoor mensen door elkaar zaten en tijdens de vorige away day, tegen RKC, had Kupers een streep gezet door de beenruimte van de achterbank. Gevolg: een onuitgegeven bezetting van de achterbeuk.

Maar ook vandaag lijkt alles anders, want ‘Groep Geleen-Zuid’ heeft haar kat gestuurd en kiest ervoor de trip per auto te maken. Daarnaast zitten de achterste twee rijen op een soort verhoging en dat is sowieso nergens voor nodig. Of je nu drie seizoenen gaat kijken of debuteert in de bus: iedereen is gelijk.

Desondanks kent de bus één constante: de beatbox van Youri. Die zit weer vol met mooie nummers zoals ‘Tot de Laatste Druppel’ van Beatcrooks & Poar Neem’n. De feestgroep uit het Gelderse Elburg heeft samen met Beatcrooks een fraaie symfonie ineen gezet die een ode brengt aan het leven op het platteland in Oostelijk-Nederland.

Maar eigenlijk zitten we op het einde van een beroerde werkweek. Deze week druppelde slecht nieuws binnen over de buscoördinator van Supportersvereniging Fortuna Sittard ’92. Het doet me terugdenken aan de tijd dat ik mijn eerste stappen zette in de bussen van Schmitz Reizen en je je voor busreizen moest opgeven bij Thei Brands in Café ‘Het Stadion’ of gewoon bij Thei thuis.

En speelde Fortuna een uitwedstrijd in het oosten, dan reden we gevoelsmatig urenlang over die ellendige Napoleonsbaan. Maar werd er buitenshuis gewonnen, dan wist je ook dat het zuur van de Napoleonsbaan ter hoogte van de Sittardse Mikojel Academie op de Doctor Nolenslaan werd verruild voor het zoet van ‘Het Rundje van Thei’.

Het is ook de tijd dat de eerste rijen van ‘Bus 1’ doorgaans bevolkt werden door Ger Zeelen, zijn gezin en vrienden. Maar Ger is de Fortuna-familie recent ontvallen en vandaag is afscheid genomen van ‘Opa Hooligan’. Op enige moment kwam er met Nina een ‘Baby Hooligan’ bij, maar zij heeft ongetwijfeld haar tienerjaren al achter zich gelaten. Het is zichtbaar zwaar en zeker niet gemakkelijk, maar desondanks neemt de tweede en derde generatie Zeelen de bus naar Utrecht. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke periode, namens de gehele Fortuna Online redactie.

Mijn nostalgische gevoelens worden extra aangewakkerd door de aanwezigheid van René Lemaire. Jarenlang ging hij door het leven ging als de linker- of rechterhelft van het duo ‘Janssen & Janssen’ dat halverwege jaren 90 dezelfde naam en faam had als Marcel Mosselman tegenwoordig. René heeft noodgedwongen Fortuna moeten loslaten, maar maakt vanavond aan de zijde van broer en buscoördinator Arno zijn comeback!

Het doet me beseffen dat ik zelf ook niet meer de jongste ben. Dat deed ik eigenlijk afgelopen dinsdag al, toen Sacha ‘s ochtendsvroeg een extra kaarsje op mijn hoed plantte.

Na een korte file in de buurt van Eindhoven en druk verkeer bij ‘s-Hertogenbosch nemen we bij Knooppunt Everdingen de A27 richting Flevoland en nemen even later de Waterlinieweg. Als we die verlaten rijden we de parking aan de achterzijde van Stadion Galgenwaard op en maken ons klaar voor de lange wandeling richting uitvak.


Er lijkt geen einde te komen aan de tunnel bij FC Utrecht

Aangekomen bij de poorten van de waard mag ik me melden bij Moreno. Deze vriendelijke beveiliger stelt me gerust en mag mijn toebehoren om beter te kunnen filmen mee naar binnen nemen. Daar kan het supportersonvriendelijke RKC nog een puntje aan zuigen. Zoals deze overbodige club overal wel een puntje aan mag zuigen.

Als we onze plek hebben ingenomen in het uitvak van Stadion Galgenwaard zien we dat de spelers zich nog niet opwarmen. Van de Bunnik-Side ook nog geen spoor. Zij warmen zich ongetwijfeld op in het supportershome, onder de tribune.


De Bunnik-Side hangt de was op

Onder gejoel betreden de spelers van de thuisploeg het speelveld en ook de Fortuna-spelers beginnen aan hun warming-up. Aan de zijde van Fortuna vallen een aantal wijzigingen te noteren. Bijvoorbeeld op de trainersbank, waar Julio Velázquez weer terugkeert. Hij mocht van de tuchtcommissie van de KNVB niet op de bank zitten tegen Feyenoord, maar één weekje brommen is wel voldoende.

Ook afgelopen week zal hij de opstelling hebben gemaakt en vandaag is niet anders. Hij zal met zijn ogen dicht Ivor Pandur in doel zetten. De achterhoede kent twee wijzigingen, want onze vertrouwde backs verschijnen weer op het appèl. Rechtsback is Ivo Pinto en George Cox heeft zijn basisplek terug op links. De achterhoede wordt verder gevormd door Rodrigo Guth en Dimitris Siovas.


37 Jaar, maar nog altijd voorop lopen: Burak Yilmaz laat zich niet kennen!

Het middenveld is de linie waar Velázquez het meeste heeft geschoven met spelers. Vandaag vormen Deroy Duarte, Oğuzhan Özyakup en Kristijan Bistrović Fortuna’s motor en speelt Iñigo Córdoba in steun van de twee aanvallers.

Vanavond geen vleugels, maar twee spitsen. Kapitein Kral Burak Yilmaz is onze centrale aanvaller en hij wordt gesteund door Thomas Buitink. Het is de eerste basisplaats voor de huurling van Vitesse.


Dit Turkse ventje is in mijn nopjes met handtekeningen van Burak Yilmaz en Oğuzhan Özyakup

Op de tonen van Herman Berkies ‘Utereg me stadje’ en Joris Voorn met zijn remix van Eelke Kleijns ‘Transmission’ kruipen leden van de Binnik-Side uit hun hol om enkele dundoeken aan de railing te bevestigen van hun staanvak. Qua ijver scoren deze knapen een voldoende, maar voor de rest zijn de doeken kwalitatief uitermate teleurstellend te noemen. ‘Onze liefde kent geen grenzen maar ook jij kan te ver gaan!!!’ en ‘Frans grijp in! Samen zijn we Utreg life’ zijn weliswaar pakkende teksten, maar gevoelsmatig vraag ik me af waar deze spierballentaal op slaat.

Een week geleden won FC Utrecht overtuigend met 0-3 bij Sparta terwijl een week eerder thuis met 2-2 werd gelijkgespeeld tegen PSV. Natuurlijk, van SV Spakenburg dien je te winnen, maar elke ploeg glijdt wel eens uit. Wie zijn wij om anders te beweren?

Het toont eens te meer aan waarom het maar niet wil lukken om ‘The Challenger’ te worden. ‘Huh, wat?’, zullen de jongere lezers denken. Inderdaad, voorafgaande aan het seizoen 97/98 sprak toenmalig directeur Hans van Breukelen uit dat FC Utrecht zich gaat afficheren als ‘The Challenger’. De traditionele top drie moest op haar tellen gaan passen. Sindsdien is het één keer gelukt (seizoen 16/17) gelukt om als vierde te eindigen. Met andere woorden: sinds Van Breukelens woorden hangt er al 26 seizoenen een hogedrukgebied boven Stadion Galgenwaard en niets doet vermoeden dat dit weldra wegtrekt.


Javier Chocarro Lagunas keert weer terug naar zijn rol als assistent-trainer

Fortuna’s vreemdelingenlegioen (…) zal het een zorg zijn wat er in de Domstad allemaal aan de hand is. Zijn komen even voor acht uur het veld opgelopen met het idee dat het een stormachtige avond wordt in Utrecht.

Maar dat valt wel mee. Het staanvak is enkele minuten leeg, maar als de Bunnik-Side haar boycot zou hebben uitgebreid tot pakweg een kwartier had niemand iets gemist. De openingsfase is een regelrechte studieronde waarbij Fortuna de bal behoedzaam rondtikt op eigen helft. FC Utrecht vind dat niet eens zo erg, zo lang Fortuna maar wegblijft bij het doel van Vasilios Barkas.


Deze fans kunnen wél tegen een stootje en staan 340 man sterk achter Fortuna

Als de bal bij Kristijan Bistrović of Oğuzhan Özyakup aanbelandt, dan gaat deze meestal weer terug naar Dimitris Siovas of Rodrigo Guth, die vervolgens George Cox of Ivo Pinto aanspelen. Dit lijkt slaapverwekkend, maar als je komt voor een punt is dit een ideaal scenario. Elke minuut dat er niets gebeurd, komen we één minuut dichter bij het behalen van de doelstelling.


Oğuzhan Özyakup houdt op het middenveld Sander van de Streek van zich af

Het zorgt ervoor dat Burak Yilmaz en Thomas Buitink volledig op een eiland staan. Het aparte koppel staat er vaak alleen voor waardoor we nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval komen. Die komt er pas na een minuut of 10 als Bistrović de bal meegeeft aan George Cox, maar zijn voorzet kan makkelijk worden weggewerkt door Mike van der Hoorn.


George Cox is er vandoor!

Nu is het de beurt aan de thuisploeg als Zakaria Labyad de bal in het pak dropt. Centrale verdediger Van der Hoorn speelt de bal richting strafschopgebied waar Ivo Pinto de bal moet opruimen. Maar de bal springt van de voet van Pinto af waardoor Marc van der Maarel plotseling in balbezit komt. Hij heeft de hoek voor het uitzoeken, maar hij schiet de bal over het doel van Ivor Pandur.


Ivo Pinto kent vanavond ook mindere momenten

Halverwege de eerste helft komt FC Utrecht nog een keer gevaarlijk opzetten. Jens Toornstra speelt Sean Klaiber in, maar zijn schot eindigt in twee instanties in de handen van Pandur. Het zijn een handvol momenten dat het publiek even opveert. Want het houdt niet over. Kijkend naar Julio Velázquez is het wél erg spannend, want zijn Spaanse furie houdt hem constant vóór de dug-out.


Thomas Buitink flitst voorbij de Utrechtse kapitein

Fortuna blijft loeren op buitenkansjes en als Thomas Buitink op scherp staat en ruimte achter de Utrechter achterhoede ontstaat, dan lepelt Rodrigo Guth de bal ineens diep. Buitink snapt dat dit een mooie gelegenheid biedt te scoren en neemt de bal mooi aan. Maar ondertussen is doelman Vasilios Barkas uit zijn doel gerend en verkleint de ruimte. Het is zodoende quasi onmogelijk de doelman te verschalken.


Er komt een perfecte pass aan van Rodrigo Guth

De kans van Buitink is het slotstuk van een eerder saaie eerste helft. Maar wat willen we dan? Billenknijpend de wedstrijd bekijken vanuit het uitvak? Het leven bestaat uit het sluiten van compromissen en met een brilstand de rust halen is buitenshuis nooit verkeerd.


45 Minuten niet opgevallen, maar o zo belangrijk: Deroy Duarte

Tijdens de rust smaken we een broodje worst. En dat is warempel niet verkeerd! Het is bovenal warm, geserveerd in een keurig bakje gelardeerd met voldoende saus, al moet je je over prijzen tegenwoordig geen vragen meer stellen. Maar als je ooit je tanden in een Ronald Hamming-burger hebt gezet, dan wil je nooit meer anders.


Tevreden fans na 45 minuten!

Na een kwartier trekt de wedstrijd zich weer op gang, maar voorlopig is het tweede bedrijf een voortzetting van het eerste. De wedstrijd kabbelt voort, maar tot grote kansen komen beide ploegen niet. Als heeft Othman Boussaid er wel zin in. Hij maakt het Ivo Pinto best lastig en passt de bal richting Sander van de Streek. Hij is aan de aandacht van Rodrigo Guth en Dimitris Siovas ontsnapt, maar dan is er altijd Ivor Pandur om redding te brengen. Van de Streek is net wat laat bij de bal, waardoor hij de bal wel raakt, maar niet tot doelgevaar komt.


Bij vlagen unstoppable: Kristijan Bistrović 

De situatie met Van de Streek is de aanzet tot een offensiefje van de thuisploeg. Ze dwingen een corner af waarbij Mike van der Hoorn de bal op doel kan koppen. Pandur brengt redding, maar kan niet voorkomen dat Anastasios Douvikas de rebound in doel kan trappen. De topscorer van de Eredivisie loopt één treffer uit op Burak Yilmaz


FC Utrecht op voorsprong: balen!

Na de achterstand lijkt de ploeg van Michael Silberbauer de geest te krijgen want ze gaat verwoed op zoek naar een tweede treffer. Daardoor ontstaat er ruimte en om daar beter en meer gebruik van te kunnen maken wisselt Julio Velázquez Thomas Buitink in voor Tijjani Noslin. De vleugelaanvaller is iets minder statisch dan Buitink en kan met zijn snelheid elke tegenstander pijn doen.

En dat heeft Velázquez goed gezien, want zo’n 10 minuten later brengt Iñigo Córdoba de bal voor doel. Modibo Sagnan kan de bal wegkoppen, maar wordt gehinderd door Noslin. Oğuzhan Özyakup kopt de bal weer richting strafschopgebied waar de bal caramboleert voor de voeten van Bistrović.

De oersterke Kroatische spelmaker zet zijn lichaam erin, schudt Sean Klaiber en Mike van der Hoorn van zich af en blijft ijzig kalm als hij oog in oog met de doelman staat. Bijna achteloos tikt hij de bal in doel en loopt in alle rust terug naar eigen helft. Het is 1-1!


Clinical finish van Kristijan Bistrović

Is FC Utrecht aangeslagen of beschikken ze over voldoende veerkracht om nog een keer aan te zetten? Voorlopig wel, want ze weten Fortuna weer terug te dringen op eigen helft. Een paar keer krijgen ze een mogelijkheid op een tweede treffer, maar voorlopig blijft het gelijk.


Julio Velázquez legt Iñigo Córdoba uit wat er nu nog moet gebeuren

En des te verder de klok opschuift richting 90 begint het geloof te groeien dat we, net als de afgelopen twee seizoenen, met een punt Utrecht weer verlaten. Met nog een paar minuten te spelen komt Burak Yilmaz in balbezit op het middenveld. Slim als hij is lokt hij Van der Hoorn mee richting middenveld en weet de bal aan de zijlijn mee te geven aan Tijjani Noslin. Samen met Córdoba rukt hij op richting doel, maar lijkt geen oog te hebben voor de Bask.


Scheurt Fritz Emeran met 142 km/u over de Urmonderbaan of is Tijjani Noslin op weg naar 1-2?

Hoe dichter hij bij het doel van Barkas komt, des te minder opties blijven open. En eigenlijk resteert er nog maar één mogelijkheid: korte hoek. En het lukt Noslin de bal met 142 km/u in de korte hoek te trappen. Hij loopt richting zijlijn en verdwijnt in een mêlee van spelers.


Iedereen is blij voor Fortuna’s goudhaantje!

Een beter moment om de leiding te nemen is er bijkans niet, want veel minuten om de scheve situatie recht te zetten heeft de thuisploeg niet. In het uitvak worden alle sjaals bovengehaald en het ‘Sierra Fortuna’ vult Stadion Galgenwaard!


‘Sierra, sierra Fortuna…’

In de absolute slotfase mag Ivor Pandur een vrije trap nemen halverwege zijn eerste helft en als de bal door de lucht vliegt fluit scheidsrechter Edwin van der Graaf voor het einde van het duel. Het zorgt voor een vreugde-explosie bij Córdoba die onmiddellijk zijn vuisten balt. De buit is binnen!


Fortuna pakt alle punten in Utrecht

Na het verplicht handen schudden voegen de spelers zich richting uitvak. 340 Supporters gaan uit hun dak; hetzelfde geldt voor de spelers. Wat een mooie avond! Er is één persoon die onbewogen blijft, zijn job doet, balletjes wegkopt, in 90 minuten tijd vier sprintjes trekt en na afloop meteen de kleedkamer opzoekt: Dimitris Siovas. Ondanks de tegentreffer blijft Siovas ijzig kalm, blijft doen wat hij deed en heeft geen seconde geloofd dat Fortuna níét met drie punten de wedstrijd zou afsluiten.


‘Niels, jij bent mijn favoriete fotograaf’, beeldt Ivor Pandur uit

Maar ook zonder Siovas is een goed feestje mogelijk. Supporters blij, spelers blij. En dat op een vrijdagavond. Dan moet het weekend nog beginnen en kun je relaxed het resterende voetbalweekend beleven. Dat al die andere clubs maar eens proberen drie punten binnen te halen!


Van George Cox via Rémy Vita tot Gianmarco Cangiano: iedereen gaat uit zijn dak!

Als de spelers naar binnen zijn en Tijjani Noslin ons nog een Zugabe gunt verlaten we het uitvak en horen in de tunnel galmen dat ‘Utrecht een lachertje’ is. Tijd om in de bus te stappen!

Eenmaal op de A2 kijk ik om me heen en merk dat away days op vrijdag, na een slopende werkweek, geen sinecure zijn. We worden allemaal ouder en overal sneuvelen mensen. #awaydaysleepers. Maar niet alleen de werkweek, ook allerlei andere emotionele zaken hakken erin. Misschien wel mooi dat ‘Naar de Klote’ van Barry Fest & Hak op de Tak door de beatbox schalt. Treffender kan welhaast niet.

COYS