Vol goede moed togen we naar de Arena, de balans na afloop had uiteindelijk meer weg van een thuiskomst na een koude kermis.


4 December 2001

Een koude kermis

Ajax 4 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 14. Bergdølmo 1-0; 28. Machlas 2-0; 68. Zlatan 3-0; 79. Zlatan 4-0
Opstelling: Hesp, Van der Hoeven, Dirkx, Volmer (79. Van Geem), Emeran, Akerboom (60. Hamming), Van Dieren, Haeldermans, Gerritsen, Landerl, Cramb (89. El Gaaouiri).
Toeschouwers: 31.543
Scheidsrechter: Van Hulten
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

De trouwe volger van Fortuna Online zal bij het lezen van dit wedstrijdverslag merken dat er iets aan de hand is. Voor de tweede maal dit seizoen moest onze anchorman en vaste schrijver dezes verstek laten gaan. Was er bij de uitwedstrijd tegen RKC nog een heuglijke oorzaak, ditmaal waren het buitenechtelijke manoeuvres die zijn afwezigheid veroorzaakten.

Niet gehinderd door darts of andere verplichtingen, mag One Way daarom zijn debuut maken als schrijver van het wedstrijdverslag, voorwaar, een eer die ik niet langs mijn neus laat gaan!

Geheel volgens de regels van mijn bijgeloof en dus ondersteund door de muziek van “Therapy?” ging ik dan ook op pad naar het supportershome, alwaar ik mij voegde bij de wachtenden op de bus. De bus? Jawel, de meeste Arenatoeristen zijn inmiddels verzadigd en daarom zal er slecht 1 bus koers zetten richting Amsterdam.

In de bus constateer ik dat er ditmaal louter vrouwelijke stewards ons zullen begeleiden, hetgeen mij uitstekend zal bevallen, hulde dames. Vrijwel gelijk na het vertrek begint de chauffeur met het draaien van trance, vette trance zelfs, volgens mijn op dit gebied meer ingewijde buurman. Ter hoogte van Echt komt hier echter een eind aan. De onontbeerlijke Frans Bauer maakt zijn opwachting en niet veel later wordt er definitief overgeschakeld naar het repertoire van Sky Radio. Geen haan die er dit keer naar kraait. Thei begint zijn vaste lijstje mededelingen op te dreunen met daarbij één noviteit: een blinde poule. Deze poule bestaat uit een aantal vakjes, alwaar je je naam kunt invullen. Inleg Fl. 1,-. Degene die na afloop zijn naam heeft ingevuld in het vakje dat zal corresponderen met de juiste uitslag, wordt Fl. 50,- rijker. Waarvan akte.

Voor het overige verloopt de heenreis rustig, extreem rustig zelfs. Louter de kreet van de achterbank “Ik ben geen maagd meer” door een van de dames zorgt nog voor enige opschudding. Ik kan mij verder bezighouden met de door mij meegenomen literatuur.

Plots komt ter hoogte van Breukelen een einde aan alle rust. Eén van de stewards heeft namelijk een telefoontje gehad. ****-Bordeaux 1-0, strafschop door Anastasiou, rode kaart voor de Fransen. Drie kilometer verder, weer telefoon. ****-Bordeaux 2-0. Het moet nu niet gekker meer worden.

We komen inmiddels bij de Arena aan en helaas mag de bus ditmaal niet tot bij het vak rijden. Het gevolg is dat we een pokkeënd mogen lopen. Achteraf hoor ik van Thei dat Ajax het niet nodig vond om de bus tot bij het vak te laten rijden, Fortuna heeft immers van die nette supporters. De service van het veiligheidspersoneel bij Ajax is daarentegen uitstekend te noemen: geen gezeik bij het fouilleren, mijn traditionele appel mag gewoon mee naar binnen.

Nadat we de trappen zijn opgesloft, horen we dat **** een ronde verder is in de UEFA Cup, hetgeen een zware hypotheek legt op mijn ietwat broze humeur. Goed, snel nog onze Goodyearcommissieactiviteiten ten uitvoer brengen. We? Ja, we, want ik word geassisteerd door de wereldberoemde Eppo. We kiezen voor een broodje worst, ik met mosterd, Eppo met mayonaise. Jaja, afgezien van de ietwat hoge prijs van Fl. 6,-, is de smaak echter zeer behoorlijk. Eppo is nog niet helemaal overtuigd en zal een tweede exemplaar nuttigen. Eindresultaat: een ster! In ieder geval iets dat goed is aan deze avond.

Op de tribune aangekomen zien we door de netten die voor ons vak zijn gespannen nog net de warming-up. Hermans zal er niet bij zijn, waardoor Emeran op links en Van der Hoeven op rechts in de verdediging zullen spelen. Het middenveld bestaat uit Van Dieren, Akerboom en Haeldermans. Unserer Teamchef Gerritsen, Crambey en Landerl vormen het spitsentrio. Inderdaad, een heuse 4-3-3!

Oh ja, ik tel ongeveer 65 personen in ons vak, een dieptepunt voor een uitwedstrijd tegen Ajax in de Arena. De Joden waren tenminste nog met 900 bij Massada tegen 15.000 Romeinen. We’re fucking highly outnumbered!

De wedstrijd dan. Fortuna begint aardig en krijgt zelfs enige speelruimte van Ajax, hetgeen in de 8e minuut een vrije trap recht voor het doel oplevert, afstand 20 meter. De uitvoering slaat nergens op, Haeldermans speelt de slecht aangespeelde bal (Cramb) niet naar Gerritsen maar besluit zelf te schieten, in de muur dus.

Iets later krijgt Heitinga geel na een forse overtreding op Haeldermans. Een combinatie Haeldermans-Van Dieren leidt tot een kans voor Cramb, maar hij besluit op Grim.


Yakubu bewondert de lokken van onze Stijn die echter stoïcijns zijn weg vervolgt

Twee redelijke kansen dus, het gaat aardig. Niet lang, want in de 13e minuut loopt Van der Vaart zich vast in het strafschopgebied van Fortuna en besluit te gaan liggen. Scheids Van Hulten laat deze mogelijkheid niet onbenut en geeft tot onze verbijstering een strafschop cadeau aan Ajax. De overigens zeer matige Bergdølmo klaart de klus feilloos, Hesp kiest de verkeerde hoek.


Gerritsen wil zich niet neerleggen bij penalty

Weg met onze goed hoop. Ajax gaat aandringen en het is vooral De Cler die een boulevard aan ruimte uitstekend weet te benutten, Landerl heeft geen boodschap meer aan zijn verdedigende taken. In de 28e minuut is het uiteindelijk Machlas die koppend tussen drie (!!!) Fortunezen een voorzet van de linkerflank weet te benutten, 2-0. Nog 62 minuten en we worden finaal overspeeld door een niet bepaald geweldig Ajax! Vreemd genoeg vindt Ajax het welletjes en omdat Fortuna de bal niet meer in de buurt van Grim weet te krijgen, blijft de 2-0 als ruststand op het bord.

In de rust worden we getrakteerd op een shoot-out serie van een aantal zeer jeudige Ajacieden. Dit gebeurt aanvankelijk op de tonen van de muziek waarop Nederland volgens wijlen Herman Brood trots mocht zijn: “Tulpen uit Amsterdam”, “Oh Johnny” en meer van deze klassiekers der Mokumse volksparade. Hierna volgt nog wat kermismuziek die we niet kunnen plaatsen. Het komt de jolige sfeer onder de 65 aanwezige Fortunezen alleen maar ten goede.

De tweede helft begint en we zien dat Ibrahimovic in plaats van Machlas in het veld is gekomen bij Ajax, dat blijkbaar de grootste versnelling heeft gestoken en furieus de aanval richting het doel van Hesp inzet. Knopper staat ineens vrij voor Hesp, scoort ook, maar de grensrechter heeft gevlagd en Van Hulten neemt het signaal over, loos alarm. Bij de volgende aanval mag De Cler weer 50 meter vrij doorlopen en zijn schot spat vervolgens op de kruising boven Hesp uiteen.


De Cler mag weer eens ongestoord oprukken tot bij Hesp

Uit een kluwen van spelers komt de bal bij Gerritsen terecht en deze begint aan een solo en zet Cramb in kansrijke positie voor Grim. Onze Schot heeft het vizier echter niet op scherp. Als je al kansen krijgt tegen een veronderstelde topploeg moet je ze wel benutten, hetgeen Fortuna dus weer niet weet te doen.


Van der Vaart schrikt van de gebalde vuisten van Cramb

Niet gek veel later verdedigt Ajax voor het eerst erg slordig uit, Van Dieren pikt de bal op en vrijwel vanaf de middenlijn legt hij met links aan. Helaas is Grim tijdig ter plekke. Ajax pikt de draad weer op en via Ibrahimovic is het in een mum van tijd 3-0 en 4-0. 2 doelpunten per helft vindt Ajax wel voldoende en zodoende bereiken we dan ook de eindstand. Het enige vermeldenswaardige is verder nog de rentree van Hamming en Van Geem. Balans: weer een nederlaag, Volmer geblesseerd uitgevallen en ook Dirkx en Gerritsen verlaten na het eindsignaal sjokkend het veld. Dat kan er nog wel bij met de cruciale wedstrijd tegen FC Den Bosch in het vooruitzicht. Bij het teruglopen naar de bus is er dan ook geen enkele Ajacied die zich aan ons stoort: “We’re shite, yes we know we are!”.


Fritz de flitz moet het onderspit delven tegen Van der Meijde

Op de terugreis die redelijk traag verloopt vanwege oponthoud door meerdere files, verneem ik via Eppo dat op tv de 65 Fortunezen meer geluid wisten te produceren dan pak-‘m-beet 30.000 Ajacieden, toch nog een overwinning, met dank aan de aanwezige leden van de Baandertside.

Overigens ook nog een pluim voor de Baandertsiders in de bus die Thei nog even in het zonnetje wisten te zetten. Al met al een bevestiging van het zeer positieve karakter van deze busreis.

Conclusie van een avondje Arena: We zijn alweer een illusie armer, Fortuna heeft er nog wat blessureleed bij en ondergetekende voelt zijn fysieke neergang langzaam inzetten. Tsja, ook Fortuna Online wordt wel eens door tegenslag geteisterd………..