Fortuna zat tot aan de zesde minuut goed in de wedstrijd, maar daarna was het meteen gedaan. Na rust probeerde Julio Velázquez met het inbrengen van Paul Gladon en Ximo Navarro de wedstrijd onder controle te krijgen en zelfs te doen kantelen, maar na het derde tegendoelpunt was de opdracht de schade zoveel als mogelijk te beperken. De teller stokte bij vier en daarmee kwam een einde aan een roerige week… 


9 april 2023

Helemaal niets in Amsterdam 

Ajax 4 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 6. Berghuis 1-0, 27. Berghuis 2-0, 54. Bergwijn 3-0, 86. Taylor 4-0.
Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Vita (46. Navarro); Erdoğan (46. Gladon), Bistrović, Özyakup (64. Duarte); Noslin (64. Embaló), Yilmaz (79. Buitink), Córdoba.
Toeschouwers: 54. 231
Scheidsrechter: E. van der Graaf
Geel (Fortuna): Guth

De laatste acht competitiewedstrijden worden allemaal op zondag gespeeld. Dat betekent geen lampe aan op zaoterdigaovend, maar voetballen bij daglicht. Al is de KNVB ons tegemoet gekomen door het thuisduel tegen AZ te verplaatsen naar 20.00 uur ‘s avonds, zij het op zondagavond. Deze week verscheen Manager Competitiezaken Jan Bluyssen op tv en heb nu tenminste een gezicht bij de naam die al deze ellende voor elkaar heeft gebokst.

Maar, om Hans Erkens‘ woorden te gebruiken: ‘Je bent niet verplicht om naar Fortuna te komen kijken.’ En dat klopt. Je bent tot niets verplicht, zelfs niet moreel. En dus stappen we betrekkelijk goedgemutst in één van de vier bussen die supporters naar de hoofdstad moeten brengen voor het uitduel tegen landskampioen Ajax. Nog even, want de Amsterdammers staan op het punt om onttroond te worden door die andere grootmacht: Feyenoord.


Dušan Tadić mag weldra zijn gouden cijfers en letters inleveren

Anderhalf seizoen geleden leek het erop dat Ajax nog jaren zou gaan heersen in de Nederlandse voetbalpyramide, maar een paar mindere transferwindows kunnen de verhoudingen op zijn kop zetten. Dat blijkt wel. Daar kan Fortuna over meepraten. De flirt met de Turkse mediatycoon Acun Ilıcalı deed ons nog dromen van gouden bergen – sinds de komst van Principion (grootaandeelhouder van Azerion) lijken de bomen tot in de hemel te groeien. Europees voetbal moet de norm worden van de club die ondersteund moet gaan worden door enkele feeder-clubs, her en der gevestigd in Europa.

‘Lijken’, ‘leken’, ‘moet’ of ‘moest’ – whatever. Ineens plaatst Dagblad de Limburger berichten dat Fortuna met liquiditeitsproblemen kampt, orakelt voetbalweekblad Voetbal International over een op handen zijnde spelersstaking en wordt een sociaal mediabericht van Burak Yilmaz uitgelegd als zou hij de handdoek in de ring hebben gegooid.


Hopelijk nog vaak te zien: een juichende Burak Yilmaz

En dus duikt Algemeen Directeur Ivo Pfennings ineens overal op. De club had te kampen met onvoorziene lasten, de KNVB heeft aanvullende vragen gesteld over het meerderheidsbelang dat Principion voornemens is in de club te nemen en Burak Yilmaz maakt gewoon het seizoen in Sittard-Geleen af. Dus voorlopig kunnen alle Fortuna-supporters op twee oren slapen. En gaat het niet meer over het hoogstwaarschijnlijke verlengde verblijf in de Eredivisie of de aankomende krachtmeting in de John Cruyff Arena.

Ajax-uit is misschien wel één van de meest vervelende uitwedstrijden van het seizoen. Ruim twee uur in de bus, een (vervelende) wandeling tussen het thuispubliek, een hoop trappen lopen en beseffen dat de tijden van Mark van Bommel en Regillio Simons ook dit seizoen niet terugkomen. En de wedstrijd lezend uitzitten lukt ook al niet, want de programmaboekjes zijn afgeschaft. Er wordt weliswaar nog volop gecommuniceerd bij Ajax, maar dat verloopt hoofdzakelijk via smartphones.


Over het bruggetje, op weg naar Ingang K

Omdat er weinig spanning op het duel zit is de stemming in de bus gelaten. Door het verlies van FC Groningen afgelopen week in Sittard-Geleen en het verlies van de FC vrijdagavond lijken zij veroordeeld tot de Keuken Kampioen Divisie 23/24.

In beide wedstrijden wist het elftal van Dennis van der Ree niet te overtuigen, maar dat deed de ploeg van Julio Velázquez verleden zondag evenmin. Desondanks stuurt de Spaanse trainer dezelfde elf spelers het veld in die afgelopen week de wedstrijd tegen de Groningers aanvingen.

Fortuna heeft nog altijd haar zinnen gezet op een langer verblijf van doelman Ivor Pandur in Sittard-Geleen – hij verdedigt het doel vandaag. De achterhoede wordt gevormd door Ivo Pinto, Dimitris Siovas, Rodrigo Guth en Rémy Vita. George Cox is geblesseerd en Vita is zijn logische vervanger.

Het middenveld is doorgaans de grootste puzzel die Velázquez moet leggen en hij kiest vanmiddag voor Doğan Erdoğan (een zekerheidje tegen de traditionele top drie), Kristijan Bistrović en Oğuzhan Özyakup. De voorhoede bestaat vandaag uit Tijjani Noslin en Burak Yilmaz, terwijl Iñigo Córdoba speelt daar waar de bal is.


Perfect zicht op het speelveld

Als we de bus verlaten lopen we via een smal bruggetje naar een plein waar diverse verkeersstromen bijeenkomen. Je kunt rechtsaf slaan richting Johan Cruyff Boulevard of gewoon rechtdoor lopen, richting Ingang K, die toegang geeft tot het uitvak.

Onderweg kom je dan in het wild rondlopende Ajacieden tegen en die zijn doorgaans van een ander soort dan die je normaliter bij de slager en bakker tegenkomt, of op je werk. Mensen die hoofdzakelijk warmlopen voor Champions League-avonden en begin oktober rond 23.00 uur op de knop van hun tv drukten om na de oorwassing tegen SSC Napoli mopperend hun bed op te zoeken.

Eenmaal in het uitvak aangekomen stel ik me de vraag waar Jan eigenlijk zit. Jan is ongeveer 15 jaar geleden in ‘ons’ leven gekomen, is in die periode (provincie)stad en land met Fortuna afgereisd, toonde zich een ware globetrotter in een week waarin hij met Fortuna naar Veendam reisde en is nog immer een graag geziene gast op Vak C.

De harten van de grondleggers van de Tour de Handhaving smelten jaarlijks als Jan zijn stalen ros beklimt om naar AZ te fietsen om Fortuna aan te moedigen. Jan, ik maak me vanmiddag weinig illusies en hoop dat je een leuke voetbalnamiddag mag beleven.

Het uitvak loopt ondertussen aardig vol. 460 supporters op een zondagnamiddag: dat is niet slecht! Ondanks dat onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut dat begin dit jaar is gepubliceerd weliswaar aantoont dat jeugd in vergelijking met 2001 er ‘later aan begint’, voel ik me toch vrij te concluderen dat er minimaal twee half-scarf w…..s het uitvak zijn binnengeslopen.


Jaime Mut staat al wekenlang op pelt

Rond kwart voor vijf komen de spelers op de tonen van Ajax’ clublied het veld op. De 2J’s hebben voor een geel-groene line-up gezorgd, waardoor deze 11 kinderen alvast een mooie Pasen beleven. Zeker de Fortuna-kinderen zullen moeten grinniken als het gros van de Arena zingt dat ‘Rood en Wit kampioen wordt’.


Kènjerkraom in de hoofdstad

Als scheidsrechter Edwin van der Graaf de wedstrijd in gang zet trekt de thuisploeg meteen ten aanval. Steven Berghuis neemt de bal aan de rechterzijde van het veld aan en krijgt meteen te maken met Rémy Vita. De vervanger van George Cox loopt de gewezen steraanvaller van Feyenoord in zijn rug en gooit zijn kaarten op tafel.


Rémy Vita, de linksback van de toekomst

Berghuis en zijn teamgenoten zijn niet of nauwelijks onder de indruk van Vita en tikken de bal behoedzaam rond op eigen helft. En komt er ruimte, dan gaat de bal voorwaarts. Kenneth Taylor maakt gebruik van de geboden ruimte en test Ivor Pandur meteen eens uit. Maar Pandur weet welk listig plannetje Taylor in zijn hoofd heeft en raapt de bal op.


Ivor Pandur heeft zich vandaag van top tot teen in het blauw gestoken

Na een handvol minuten wordt Steven Berghuis aan de rechterkant van het veld aangespeeld. De linkspoot neemt dan doorgaans aan, kijkt of er ruimte is aan de binnenkant om dan op doel te schieten. Dat deed hij misschien al bij FC Twente en VVV, maar zeker weten bij AZ en Feyenoord. Maar als Berghuis de bal aanneemt vraag ik me af of Vita het weet. En net als ik mijn vraag afsluit met een vraagteken ketst de bal via de binnenkant van de paal in doel en veert de JC Arena al op: 1-0.


Burak Yilmaz baalt verschrikkelijk

Maar de vroege achterstand deert Fortuna niet. Het dwingt een hoekschop af. Die levert niets concreets op, maar desondanks lukt het de Amsterdammers niet de bal weg te werken. Via Dimitris Siovas komt de bal terecht bij Oğuzhan Özyakup de de bal achter de verdediging van Ajax legt. Daar vliegt Tijjani Noslin richting bal, maar hij kan er net niet bij. De gelijkmaker blijft uit.


Onmogelijk vluchtelement voor Niels van Renen en onmogelijke foto voor Tijjani Noslin

Na de kans voor Noslin leunt iedereen weer achterover. Dat geldt voor de spelers, maar ook voor het publiek. In het uitvak wordt zo nu en dan wel wat geluid geproduceerd, maar het thuispubliek is stilgevallen. Op de achtergrond hoor je wel wat geroezemoes, maar dat kan ook de tinnitus zijn die me nu al jarenlang kwelt.


Doğan Erdoğan probeert Ajax’ middenveld het zwijgen op te leggen

Het thuispubliek produceert een ‘oeh’ en een ‘aah’ als Edson Álvarez naast het doel kopt en Kenneth Taylor de bal richting F-Side jaagt, maar verder is het een saaie bedoening. Een typisch gevalletje ‘Ajax-publiek’?


Deze knapen staren verveeld voor zich uit

De bal gaat van voet tot voet en komt in het bezit van de in de media afgebrande rechtsback Jorge Sánchez. Hij wordt in de nek gehijgd door Burak Yilmaz, maar als Rémy Vita komt assisteren lijkt de aanval geneutraliseerd. Totdat diezelfde Vita de aanval terug leven inblaast door de bal veel te slap naar Pandur te tikken. Dušan Tadić ziet het gebeuren en neemt het cadeautje dankbaar in ontvangst. De Serviër loopt richting Pandur, omspeelt de doelman en plaatst de bal op het hoofd van Rodrigo Guth.


Ook vandaag is Iñigo Córdoba weer bij alle aanvallen betrokken

Na een minuut of 20 gaan Burak Yilmaz, Iñigo Córdoba en Tijjani Noslin er vandoor, maar als Córdoba de bal niet lekker tot bij Noslin krijgt neemt de thuisploeg het weer over. Fortuna zit er nog steeds niet bovenop en staat toe dat nota bene Youri Baas met een lopbal Dušan Tadić kan bereiken. Tadić loopt uit de rug van Ivo Pinto weg, staat ook nu weer oog in oog met Ivor Pandur en tikt de bal over de doelman heen.

De bal valt achter Vita en hij probeert middels een halve omhaal deze te ontzetten. Maar ook nu is Vita het noorden kwijt en ziet dat Steven Berghuis de bal andermaal achter Pandur trapt: 2-0.


Wie kan de gekste bek trekken?

Ondertussen voetbalt Ajax rustig door en probeert Fortuna met 2-0 de rust te halen. Duels gaan we nog altijd niet op nauwelijks aan of zijn we gewoon overal te laat zodat we eigenlijk al 35 minuten achter Ajax aanlopen?

‘Nog tien minuten en dan is het rust, maar wat mij betreft mag het nú al rust zijn’, zeg ik tegen Bart. ‘Wat mij betreft mag de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd fluiten’, antwoordt Bart. En eigenlijk zitten we op één lijn. Wie heeft Parijs-Roubaix eigenlijk gewonnen? Ondertussen scrollt Bart behoedzaam door de einduitslag van de 2023-editie van de Kennedymars en zien dat Anoniem Anoniem uit Anoniem als 18e is geëindigd.


Iñigo Córdoba neemt noodgedwongen even rust

De rust wordt gevuld door kinderen shoot-outs te laten nemen op de beide doelen. Na een kwartier inspanning mogen ze als beloning ieder een halve ereronde lopen. Een genereus gebaar van de club die in alles het beste is.


Helaas staat het winnen van de Wereldbeker in 1995 me nog helder voor de geest

Tijdens de rust voert Julio Velázquez twee wissels door. Ivo Pinto vervangt Rémy Vita op links en wordt op zijn beurt vervangen door Ximo Navarro. Ook Doğan Erdoğan blijft in de kleedkamer achter. Hij wordt door Paul Gladon vervangen. Het moet ervoor zorgen dat het gat op links wordt gedicht en dan Burak Yilmaz wat meer steun krijgt in de punt van de aanval.


Paul Gladon legt meteen de bal dood op zijn voet

Meteen na de aftrap lijkt het plan van Velázquez goed uit te pakken. Twee keer wordt Gladon aangespeeld en zorgt ervoor dat het centrale verdedigingsduo eens onder druk wordt gezet. Burak Yilmaz speelt als een verkapte linksbuiten en blijft hierdoor wat meer uit de duels.


Oğuzhan Özyakup verdeelt nog immer het spel op het middenveld

Maar na tien minuten in de tweede helft is het tijd voor aflevering drie van het TV-programma ‘Berg je voor Berg’. Steven Berghuis speelt de bal naar Steven Bergwijn die vanaf de rand van het strafschopgebied Ajax’ derde treffer achter Pandur knalt. Aan Fortuna’s plan om de tweede helft in handen te nemen en proberen het wedstrijdbeeld te keren komt abrupt een einde.


Julio Velázquez is niet blij

Tot dusverre weet Ajax op gezette tijden een doelpunt te scoren en met deze regelmaat kan de nederlaag wel eens hoog uitvallen. Zaak dus om secuur te blijven verdedigen of misschien wel proberen zelf te scoren.

Fortuna ontsnapt aan een grotere achterstand als een omhaal van Jorge Sánchez rakelings naast het doel van Ivor Pandur verdwijnt. Daarentegen behoedt de deklat Ajax-doelman Gerónimo Rulli van een eerste tegentreffer als Dimitris Siovas vanuit het niets tegen de dwarsligger kopt. Siovas grijpt naar zijn hoofd en stiekem had hij best willen scoren tegen een club die haar naam ontleent aan een held uit de Griekse mythologie.


Sjors Ultee dacht ‘m nooit meer te zien, maar hij is er nog steeds: Dimitris Siovas!

Maar veel tijd om bij het bijna-doelpunt stil te staan hebben we niet, want Steven Berghuis heeft de bal alweer in het zijnet geschoten. Een deel van de Arena zet een voorzichtige juich in, maar de toon verandert al snel naar ‘ohh’.

In de slotfase brengt Julio Velázquez Úmaro Embaló in het veld en brengt ‘Heits’ Francisco Conceição. Beide geboren dribbelaars gaan proberen de stand een ander aanzien te geven. En waar Embaló moeite heeft zich te onderscheiden maakt Conceição het Ivo Pinto keer op keer lastig. Maar het meest in het oog springende feit van de tweede helft doet zich een tiental minuten voor tijd voor als Thomas Buitink klaarstaat om in te vallen.

In het groen licht het cijfer 29 op, terwijl nummer 17 rood kleurt. Het gaat dus gebeuren: Burak Yilmaz wordt gewisseld. Er is veel gesproken over het al of niet wisselen of durven wisselen van de Turkse vedette, maar het lijkt vooral iets te zijn waarover de buitenwacht zich drukmaakt, al kan onze fotograaf het niet laten een foto te maken van het moment dat Yilmaz de dug-out opzoekt.


Is de bank benieuwd naar de reactie van Burak Yilmaz?

Met nog tien minuten te gaan resteert de vraag waarop de score uiteindelijk uitkomt. Bij Ajax heeft ondertussen Dave Vos zijn debut gemaakt en ergens hoop je dat iemand de klaarheid van geest heeft om deze knakker een kopje kleiner te maken, opdat geen trainer het ooit nog in zijn hoofd haalt om een jongeling tegen Fortuna te laten debuteren.

Maar het tegenovergestelde gebeurt. Vos staat aan de basis van de aanval die tot de 4-0 van Kenneth Taylor leidt. En daarmee is het gedaan. Vier tegengoals, dat is er eentje minder dan afgelopen seizoen. En tijdens het seizoen 21/22 incasseerde Fortuna er eveneens vijf. De stijgende lijn te pakken? Ach…

Na afloop van het duel komt een handvol spelers de supporters bedanken en is het tijd de bussen op te zoeken. Terug naar de Westelijke Mijnstreek.


Tijjani Noslin, Paul Gladon, Ivo Pinto en Úmaro Embaló: door fans op handen gedragen!

Vanuit het vak is het een boogscheut naar de parking waar de vier bussen staan opgesteld. Buiten de Arena heerst een betrekkelijke rust. Maurice bestelt nog gauw een hamburger, rookt een sigaretje en wurmt zich als laatste in de bus. Als we de verkeersdrukte in Amsterdam-Zuid hebben overwonnen rijden we zonder glasschade de A2 weer op.

Onderweg wordt nog een plas- en smoorpauze ingelast en bereiken zonder noemenswaardige gebeurtenissen de thuishaven. Als we bij Hekkert Autogroep de spelersbus tegenkomen zien we dat de aankondiging voor het duel Fortuna – AZ al oplicht. Dat duel zal tijdens Beloken Pasen om 20.00 uur worden gespeeld. Dan gaan op zondigaovend gegarandeerd de lampe weer aan.

COYS!