Zo de kop is er af (letterlijk en figuurlijk)! We hebben weer een klassieke nederlaag geleden in de openingswedstrijd van het seizoen, met als resultaat dat we weer eens onderaan staan in het klassement. Maar geen paniek, daar bivakkeren we wel vaker na de eerste speeldagen.


22 Augustus 2000

Fortuna kan Ajax geen partij bieden

Ajax 5 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 9. Arveladze 1-0; 57. Knopper 2-0; 75. Arveladze 3-0; 77. Hosé 4-0; 90. Witschge 5-0
Opstelling: Hesp, Geerinckx (83. Pfennings), Volmer, Roest, Hermans, Heering (67. Averdijk), Van der Hoeven (74. Dassen), Haeldermans, Landerl, Van Barneveld, Gerritsen .
Toeschouwers: 37.000
Scheidsrechter: Van Hulten
Geel (Fortuna): Dassen
Rood (Fortuna): –

De Nederlandse competitie is weer begonnen. En bij zo’n begin heb je altijd de hoop dat er iets gedaan is aan het chaotische verloop van de vorige. Maar dat bleek weer ijdele hoop. Zo moesten wij Fortunezen op speeldag 1 dus al op een dinsdag aantreden in Amsterdam om een wedstrijd te spelen om 20.15uur. Als er nu nog goede redenen voor zijn om zo’n wedstrijd uit het weekend te tillen kan ik daar nog vrede mee hebben, maar ik vrees dat de hoofdreden voor deze verschuiving de open dag van Ajax was die afgelopen zondag werd gehouden…. Hoe is het mogelijk dat de KNVB Ajax toestemming geeft om de open dag te houden tijdens de eerste speelronde? Nou ja ene Michael van P. zit daar in het bestuur…. Hadden die echt geen tijd de afgelopen maanden om die open dag te houden? Consequentie van dit alles is dat wij Fortunezen, die de club trouw nareizen, weer enkele uurtjes vrij dienen te nemen op het werk en dat valt niet mee (als je al vrij krijgt).

In totaal waren er 200 Fortunezen, ondanks alle tegenwerking van de KNVB, bereid om de reis naar de ArenA te maken. De helft ging op eigen gelegenheid de andere helft met de supportersvereniging. Twee bussen dus, vertrokken om 16.15uur vanuit Sittard. De heenreis was redelijk gezapig. Op zo’n dinsdagmiddag sleep je je op de A2 van file naar file en de muziekkeuze van de chauffeur droeg ook al niet bij aan een goeie sfeer. De goeie man trakteerde ons vier uur lang op Sky radio. Degene die die zender ooit heeft geïntroduceerd dient met dwangverpleging opgenomen te worden. Wat een doffe ellende. Deze zender blinkt uit in het draaien van de meest oubollige muziek die er bestaat. En aangezien er heel wat van dit soort muziek gemaakt is, kun je daar menig uurtje mee vullen. Het moet zo’n beetje de enige zender zijn waarbij je snakt naar de reclame…. Files hebben één groot voordeel, ze zorgen ervoor dat je niet veel te vroeg op de plek van bestemming aankomt, zo ook deze keer. We waren slechts een minuut of tien voor aanvang van de wedstrijd aanwezig.

Door naar de wedstrijd dan maar. Eerst maar eens stilstaan bij de opstelling. Na afloop van de bekerwedstrijd in Geldrop constateerden we nog dat het wel vreemd moest lopen wilde Juffing het doel niet verdedigen tegen Ajax. Nou het is dus vreemd gelopen! Hesp in de goal. Verder zitten we door blessures en schorsingen krap in de middenvelders en omdat ook Hamming er niet bij is, moet Duut redelijk veel schuiven. En dat blijkt ook al vrij snel in de wedstrijd. Ajax neemt Fortuna onmiddellijk in een wurggreep, ons middenveld wordt volledig overspeeld waardoor er erg veel druk komt te staan op onze achterste linie. Tsja en als er één speler bij Ajax wel raad weet met zoveel ruimte dan is het Witschge. De man heeft ons al vaker de das om gedaan en ook vandaag. Hij strooit met leuke passjes en één daarvan komt na 9 minuten voor de voeten van Arveladze. Die krijgt zeeën van ruimte en gebruikt die. Hij omspeelt Hesp en scoort beheerst.

Na de 1-0 ebt het offensief van Ajax geleidelijk weg, Fortuna komt wat beter in de wedstrijd zonder dat dat meteen gevaar voor het doel van Grim oplevert. Daarvoor spelen enkele Fortunezen toch echt te slecht. Landerl lijkt de vorm van vorig jaar nog niet te pakken te hebben en aangezien de andere middenvelders invallers (Heering, Van Barneveld) en nieuwkomers (Haeldermans, Van der Hoeven) zijn, zou het toch vooral van hem moeten komen. Van het restant van de eerste helft moet we eigenlijk alleen een mooi afstandschot van Van Barneveld onthouden. Dat scheelde niet veel, maar het gaat over: ruststand 1-0.

In de rust was er dan tijd voor de Goodyear commissie. Vorig jaar was het bij Ajax niet al te best, hetgeen hen een positie in de middenmoot opleverde. Nu heb ik Adriaanse recentelijk horen zeggen dat hij een top 5 positie ambieert. Vol verwachting klopt ons hart! Maar nee, de kwaliteit van de snacks blijft matig. In Amsterdam is veel keus, maar de prijzen zijn hoog (5 piek voor een broodje kroket) en staan in geen verhouding tot het gebodene. Ik heb geen idee wat er in die kroket zit, maar dat wat er na een paar keer goed snuiten in je zakdoek zit, moet dicht in de buurt komen! Culinair gezien blijft het dus aanmodderen in Amsterdam.

De tweede helft geeft even een ander Fortuna. Er is ineens strijd in de ploeg. Ajax heeft het daar 5 minuten moeilijk mee. In die periode krijgt Gerritsen de grootste kans van de wedstrijd. Een schot vanaf de rand van het strafschopgebied gaat een half metertje naast het doel. Dat is ons “finest moment”, want daarna trekt Ajax de wedstrijd weer naar zich toe. Niet dat het echt druk wordt voor onze goal maar af en toe komt er weer zo’n pass die onze verdediging opensplijt. Knopper is de eerste die iets zinnigs doet met zo’n pass en scoort na een uur spelen de 2-0. Het Amsterdamse publiek gaat dan massaal naar de TV schermen kijken om het allemaal nog eens te zien. A propos, TV schermen, daar sprak toch maar weer eens de totale minachting van Ajax voor Fortuna Sittard uit. Ten eerste heet onze club “Fortuna Sittard” en niet “Fortuna” en ten tweede beschikt Fortuna al een paar jaartjes over een nieuw logo. Nu ben ik een fervent voorstander van het oude logo, maar ik geloof niet dat dat de reden is dat Ajax volhardt in het blijven gebruiken van ons oude logo. Toch zijn die TV schermen wel handig, zo zie je dingen die je normaal nooit ziet. Ik kan nu bijvoorbeeld onthullen wat Haeldermans doet na het incasseren van een doelpunt: hij doet zijn haren goed in de haarband…

Na die 2-0 hoop je dat het daarbij blijft zodat de nederlaag dragelijk blijft. Dat lijkt ook een hele tijd goed te gaan, totdat Van der Hoeven weer eens door zijn hoeven gaat. Niet dat zijn uitvallen er iets mee te maken heeft, maar ineens vliegen de goals ons om de oren. Eerst krijgt Arveladze een cadeautje van Volmer (3-0) en twee minuten later voelt zich bij ons achterin niemand geroepen om Hosé te dekken (4-0). En dan wordt het toch nog een vervelende uitslag, zeker als Witschge er in blessuretijd ook nog 5-0 van maakt…. Toch mag dat de pret niet drukken, want de laatste minuten van de wedstrijd werd er maar in één vak gezongen: het uitvak!!!

De Sittardse bijdrage aan deze wedstrijd was dus niet al te groot. Van de nieuwkomers viel eigenlijk alleen Geerinckx op. Die speelde – gegeven de omstandigheden – een behoorlijke partij. Daar zouden we zomaar eens een goeie aan kunnen hebben.

De terugreis naar Sittard is redelijk gezellig. Bij één van de reizigers zijn de Amsterdamse snacks niet goed gevallen of waar komen die nare luchtjes vandaan? Gelukkig heeft iemand deodorant bij zich. Nou ja gelukkig, een spuitbus leegspuiten in een volle bus, heeft ook zo zijn nadelen…. Ondertussen verblijdt de chauffeur ons weer met nog meer Sky radio shit. We staan nog vast in een file rond Utrecht (Ajax supporters die terug naar de Achterhoek gaan…) en komen zodoende pas rond 01.30uur aan in Sittard.