Trainer Danny Buijs kan vanmiddag thuis tegen Ajax (aftrap: 14.30 uur) geen beroep doen op de geblesseerden Mika Peters en Daan Bisschops.

Úmaro Embaló heeft de club ondertussen verlaten en is dus niet langer beschikbaar. Hetzelfde geldt voor Stipe Radić, die in het buitenland verblijft om zijn op handen zijnde transfer naar HŠK Zrinjski Mostar af te ronden.


Stipe Radić slaagde er niet in een basisplek af te dwingen

De op de late avond van Transfer Deadline Day aangetrokken Siemen Voet en Marko Lazetić zijn nog niet speelgerechtigd en maken dus geen deel uit van Buijs’ selectie. Dat geldt niet voor nieuwelingen Ragnar Oratmangoen en Iman Griffith. Hun papierwerk is tijdig afgehandeld en zijn in principe inzetbaar, maar hebben nog nauwelijks meegetraind. Verder is iedereen speelgerechtigd.

Fortuna presenteerde vorige week vrijdag Marko Lazetić als opvolger van Paul Gladon, die naar Armenië vertrok. Aangezien Lazetić, die Fortuna huurt van AC Milan, als Serviër geen EU-paspoort heeft, is het aanvragen van een werkvergunning noodzakelijk en niet ‘zomaar’ geregeld. Dat blijkt: hij mag de wedstrijd vanaf de tribune bekijken.

Van de drie spelers die de voorbereiding niet voluit mee hebben getraind, waren Oğuzhan Özyakup en Mitchell Dijks afgelopen zaterdag op Woudestein voor het eerst dit seizoen voldoende fit om meer dan een helft te kunnen spelen.


Mitchell Dijks startte voor het eerst in de basis in Rotterdam

Danny Buijs koos ervoor het tweetal te laten starten. Özyakup speelde een klein uur; Dijks een dik uur.

Kaj Sierhuis was afgelopen zaterdag nog niet zover. Hij viel pas in de slotfase in en zal dus nog meer tijd nodig hebben om geheel fit te geraken. Een invalbeurt tegen zijn oude club lijkt het maximaal haalbare.

Tegenstander Ajax heeft er een hectische transferperiode op zitten. De Noord-Hollanders eindigden afgelopen seizoen op een teleurstellende derde plek in de Eredivisie. Voeg er nog een nieuwe trainer en technisch directeur aan toe met vast ieder zijn eigen ideeën waardoor het niet bevreemdt dat de bezem door de selectie ging.


Ajax leed afgelopen seizoen bijna puntverlies in Sittard

In de Eredivisie liep Ajax al vroeg schade op in Kralingen. Net als Fortuna een week later, hield Excelsior er Ajax op 2-2. In Europa plaatste Ajax zich vrij makkelijk voor het hoofdtoernooi van de Europa League door over twee duels af te rekenen met het Bulgaarse PFK Ludogorets. Al verlieten de Ajacieden afgelopen donderdag (na een 0-1 nederlaag) onder gefluit het veld.

Speler om in de gaten te houden? Welke speler niet? Ondanks de stroeve start van de Amsterdammers heeft trainer Maurice Steijn nog altijd een prima selectie tot zijn beschikking. Deze week kreeg hij er in de vorm van Gáston Ávila (van R. Antwerp FC), Georges Mikautadze (een verleden bij RFC Seraing), Josip Šutalo (afkomstig van Dinamo Zagreb) en Chuba Akpom bovendien vier spelers bij die hun debuut kunnen maken.

Vooral voor Akpom is het uitkijken, want ruim drie jaar geleden deed hij Fortuna al eens de das om toen hij namens PAOK Saloniki viermaal in het Fortuna Stadion wist te scoren.


Chuba Akpom kijkt in de achtergrond toe hoe Jorrit Smeets niet tot een schot komt

Onze verdediging is gewaarschuwd voor zoveel aanvalsdreiging en daar zal onze technische staf ze ongetwijfeld op wijzen.


Ivo Pinto staat er niet alleen voor9

Fortuna bleef afgelopen zaterdag ook in zijn derde eredivisieduel zonder nederlaag. De laatste maal dat Fortuna daarin slaagde in de eredivisie was in het seizoen 1990/91. Destijds bleef Fortuna de eerste vijf Eredivisieduels ongeslagen.

Trainer Danny Buijs zal onder aan de streep tevreden zijn met de prestaties tot dusverre. Op Woudestein was Fortuna de betere ploeg, Fortuna vertaalde dat ook in doelpunten, maar moest genoegen nemen met een gelijkspel, omdat het iets te goedkoop tegentreffers incasseerde.

Buijs heeft weinig reden tot wisselen. In de achterhoede verwachten we Ivor Pandur op doel. Daarvoor een viermansverdediging. Ivo Pinto speelt als rechtsback. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Aan de linkerkant speelt Mitchell Dijks tegen zijn oude club.


Dimitris Siovas is het seizoen sterk gestart

Op het middenveld gaat Buijs vast niet tornen aan het uitstekend spelende blok Loreintz Rosier en Deroy Duarte. Verder verwachten we Alen Halilović centraal als aanvallende middenvelder.

Halilović week in de voorbereiding nog wel eens uit naar de rechterflank als Tijjani Noslin in de spits speelde, maar tegen Excelsior hield Buijs de Kroaat in de as van het veld. Halilović heeft zijn start bij Fortuna niet gemist.

In de voorhoede speelt Iñigo Córdoba vanaf de rechterflank. Tijjani Noslin speelt in het centrum van de aanval en Oğuzhan Özyakup speelt vanaf links. Of kiest Buijs voor de variant met Mouhamed Belkheir in de spits? De Frans-Algerijnse spits viel afgelopen zaterdag goed in, scoorde een doelpunt en zorgde ervoor dat Buijs zijn vertrouwde 4-3-3 kon en kan spelen.

Buijs achtte Belkheir vorige week niet in staat dit vanaf de start te brengen en koos voor de variant met Özyakup op links, die daardoor veel meters moest maken. Is Buijs van mening veranderd? Als we afgaan op de laatste training, dan denken we van wel.


Het is een kwestie van tijd voordat Iñigo Córdoba gaat scoren

Oud-Fortunezen bij Ajax? Op het veld of in de dug-out is er niemand met een Sittards verleden. In de organisatie van de club herkennen we Jan van Halst die in de Raad van Commissarissen van Ajax zit. Binnenkort wordt hij er waarschijnlijk interim algemeen directeur.

Jan van Halst speelde in het seizoen 2000/01 een half seizoen op huurbasis bij Fortuna Sittard. In 24 competitieduels maakte hij een treffer. Die treffer leverde overigens een onverhoopt punt op bij PSV.

Laatste overwinning thuis op Ajax? 15 Maart 2000. In een uitverkocht Fortuna Sittard Stadion was Fortuna een maatje te groot voor een zwalkend Ajax. Matthew Amoah drukte het verschil op het scoreboard uit door tweemaal te scoren: 2-0.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Ajax: V-V-V-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-W-G-..-..

De KNVB stuurt Sander van der Eijk naar Sittard om het duel tussen de nummers acht (Fortuna Sittard) en negen (Ajax) van de ranglijst te leiden. De man floot vijfmaal een duel van Fortuna. Net voldoende voor een klassering in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter’. Hij staat voorlaatste.


Van der Eijk in actie thuis tegen Helmond Sport

VAR Jochem Kamphuis vinden we terug op plek veertien in bovenstaande lijst.

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Dijks; Rosier, Duarte, Halilović; Noslin, Belkheir en Córdoba.

Supporters: De poorten van het stadion openen rond 12.30 uur. We raden iedereen aan op tijd te komen, want het zal druk worden aan de Milaanstraat.

Fortuna organiseert een kidsplein (open van 12.00 uur tot 14.15 uur) en uiteraard zullen ook de fanshop en het supportershome open zijn voorafgaand aan en na afloop van het duel.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live-verslag.