Na een puike eerste helft incasseert Fortuna in de tweede helft alsnog vijf treffers en lijdt zo een verwachte en flinke nederlaag. Op de momenten dat de Amsterdammers het tempo opvoeren, geeft het kwaliteitsverschil direct de doorslag. Het vertoonde spel van de Fortunezen biedt echter ook weer wat aanknopingspunten richting de volgende wedstrijden. 


25 september 2019

Verwachte pandoering in Amsterdam

Ajax 5 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 50. Promes 1-0, 53. Neres 2-0, 68. Promes 3-0, 77. Harries (e.d.), 83. Promes 5-0.
Opstelling: Koşelev; Cox, Niňaj, Amiot (60. Ugur), Pinto; Passlack, Tekie, Smeets, Diemers; Sambou (57. Harries), Ciss (78. Karjalainen).
Toeschouwers: 53.121.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Ciss.
Rood (Fortuna): -.

Het was een zeer emotionele week die mij wederom doet beseffen hoe vergankelijk het leven kan zijn. Niet alleen werd er in de hele voetbalwereld gerouwd om Fernando Ricksen, maar ook zaterdag tijdens een uitvaart in Geleen waar een aantal Fortunezen afscheid nam van een dierbare. En wat te denken van de soldaten die 75 jaar geleden hun leven riskeerden en in veel gevallen helaas ook gaven voor onze vrijheid? In weken als deze is voetbal even niet het belangrijkste in het leven, hoewel we natuurlijk wél flink baalden van de nederlaag in Arnhem.

228 Fortunezen maken vandaag de reis naar Amsterdam. Dat is een fractie van de 635 fans die vorig seizoen mee gingen en dat is voor een groot deel te wijten aan de, plat gezegd, klote speeldag en dito speeltijd. Doordat de Amsterdammers in Europa actief zijn, werd de wedstrijd van een zaterdag (24 augustus) naar een woensdagavond verplaatst. Fijn voor Ajax, ronduit shit voor de Fortuna-supporters. Maar supporters zijn wel het laatste waar de voetbalbonden tegenwoordig nog rekening mee houden. Een nieuw en ‘mooi’ voorbeeld daarvan is de Europa Conference League. Door de toevoeging van dit nieuwe derde Europese toernooi gaat er (evenals in de Europa League) vanaf het seizoen 2021-2022 om 16.30 uur afgetrapt worden. Na de finale van de Europa League in Azerbeidzjan en de daarmee gepaard gaande ticketverdeling de volgende en inmiddels zoveelste lachwekkende keuze van de UEFA. Het draait alleen nog maar om geld, sponsorbelangen, tv-zenders en het winnen van zieltjes voor de volgende verkiezingen van de internationale voetbalbonden. Dat de wedstrijd van vanavond überhaupt gespeeld wordt, mag overigens een klein wonder heten. Fortuna heeft na de speelronde van afgelopen weekend namelijk maar liefst twintig uur meer rust gehad dan Ajax! Doorgaans reden genoeg voor de Godenzonen om huilend richting Zeist te rennen.

Voor de mensen die na het lezen van bovenstaande alinea vrezen dat ik in een (voetbal)depressie dreig te raken: geen paniek! In de loop der jaren hebben we goed geleerd om te relativeren. Daarbij neem ik de hele voetballerij simpelweg niet meer al te serieus, dat scheelt een hoop ergernis en teleurstelling. Zodoende stap ik om 17 uur toch met een glimlach in de gereedstaande dubbeldekker van de firma Kupers. Door de vertrek- en speeltijd is ook onze vaste busgroep vandaag danig uitgedund. Gelukkig hebben Coen en Sander een gaatje in hun drukke agenda gevonden waardoor hun roadshow gewoon door kan gaan. Vlak na vertrek vertelt chauffeuse Jolanda, met een voor het gehoor weinig aangename stem, dat eventuele opmerkingen over het volume van de radio en de temperatuur in de bus bij haar gemeld kunnen worden. Tegen het moment dat we Utrecht naderen, wordt de kou bovenin de bus voor een aantal mensen teveel. Zoals beloofd lost Jolanda dit keurig op en krikt de temperatuur binnen no-time enkele graden op. Sander praat me ondertussen bij over enkele leuke activiteiten die de gemeente Stein ontplooit om de inwoners vitaler te maken. Met name het Rustig wandelen in een langzaam tempo en de Korte wandeling voor mensen die geen lange afstanden meer kunnen lopen zouden mij wel aanspreken.

Er mag vandaag om een of andere reden niet gestopt worden op de heenreis. Dit alles omdat we ons tijdig op de parking bij de Arena moeten melden. Die logica ontgaat me een beetje wanneer we na uitstappen tussen het Ajax-publiek door naar het uitvak mogen lopen. Nadat die hindernis zonder problemen is genomen, wacht een grotere uitdaging in de vorm van het 138-treden tellende trappenhuis. Eenmaal boven kom ik links en rechts uithijgende medesupporters tegen en ook ikzelf moet even op adem komen. Mijn conditie is duidelijk niet meer wat het geweest is.

Vanwege de uitvaart van Fernando in Schotland is Kevin Hofland vandaag afwezig. Sjors Ultee heeft met zijn collega’s de opstelling op twee posities gewijzigd. Mica Pinto keert na een wedstrijd schorsing terug in de basis. Hij neemt zijn vertrouwde linksback positie weer in. Doelpuntenmaker Martin Angha viel in de slotfase van het duel met Vitesse geblesseerd uit en speelt vandaag niet. Daardoor keert Grégoire Amiot terug in het centrum van de verdediging. De plek rechts in de defensie wordt verrassend genoeg ingevuld door George Cox.

Ajax begint logischerwijs met meer balbezit en Fortuna wacht af of er een stormloop op het doel van Alexei Koselev, wiens wederhelft vandaag overigens weer met de bus mee is gereisd, wordt ontketend. Die stormloop valt redelijk mee en pas na een kwartier spelen noteren we een eerste kans voor de thuisploeg. Een vrije kopbal van Dusan Tadic gaat echter over het doel. Even later krijgt Jorrit Smeets een duw bij een kopduel op het middenveld. Hij blijft geblesseerd op de grond liggen en lijkt naar zijn enkel te grijpen. Scheidsrechter Manschot ziet er echter geen overtreding in. Gelukkig krabbelt Jorrit na enige verzorging weer overeind en kan verder spelen.


Smeets bleef een nieuwe blessure bespaard

Net als de eerste kans, is ook de tweede kans een kopbal voor de Amsterdammers. Een hoekschop belandt achterin ons doelgebied. Quincy Promes staat helemaal vrij, kopt in, maar ziet zijn poging door Koselev gered worden. Het meeste gevaar van de Amsterdammers komt van hun linkerflank. Cox speelt duidelijk op een voor hem ongewende positie. Felix Passlack speelt op rechtshalf maar wilt op teveel plaatsen tegelijk zijn waardoor hij zijn eigen plek en verdedigende taken geregeld vergeet. Cox komt dan tegen twee man te staan en dat is vragen om problemen. Bovendien laat de Engelsman zijn tegenstander Promes meestal te vrij staan. Promes weet wel raad met die ruimte en loopt in de zesentwintigste minuut weer uit de rug van Cox weg. De voorzet van Promes gaat voorlangs het doel en wordt door zijn teamgenoten nipt gemist, waardoor het voorlopig nog 0-0 blijft.


Dreh- und Angelpunkt Diemers aan het werk

Ajax speelt de eerste helft zeker niet in haar hoogste tempo. Mede daardoor blijft Fortuna lang overeind en laat het af en toe zelfs aardige combinaties zien. Tien minuten voor rust eindigt een aanval die via Bassala Sambou en Amadou Ciss loopt, bij Pinto. De lage voorzet van de Portugees wordt vervolgens weggewerkt. Bij de volgende aanval komen we dichter bij een treffer. Tesfaldet Tekie liet in Arnhem al zien aardig te kunnen voetballen en bevestigt dat beeld vanavond. Met een mooie dieptepass stuurt hij Sambou de diepte in. Sambou is sneller dan Daley Blind en omspeelt de ver uitgekomen André Onana. Van buiten het strafschopgebied probeert Sambou de bal met links langs de mee terug gerende Blind te schieten. Dat lukt nét niet doordat Blind zijn voet nog tegen de bal krijgt. Dat scheelde weinig!


Bassala was dicht bij de openingstreffer

De volgende twee kansen zijn weer voor de thuisploeg. Eerst wordt onze verdediging verrast door een snel genomen vrije trap van Tadic. De bal wordt door Nicolás Tagliafico teruggelegd en door Promes ingeschoten. Koselev gooit er nog maar eens een reflex tegenaan en redt op de doellijn. Een minuut later wordt Promes diep gestuurd door Neres. Hij neemt de bal knap mee uit de lucht waardoor hij een-op-een met onze doelman komt te staan. Koselev is er echter als de kippen bij om zich voor de bal te gooien en voorkomt daarmee wederom een tegentreffer. Dit tot grote tevredenheid en opwinding van zijn vriendin in het bezoekersvak.

Het slotakkoord van de eerste helft is aan Fortuna. Pinto doet het Fortuna-publiek watertanden door David Neres aan de zijlijn door zijn benen te spelen. Hij speelt vervolgens Ciss op links aan. De Senegalees legt de bal voor op Passlack. De Duitser controleert de bal en haalt daarna met links uit de draai uit. Het hele uitvak veert op en ziet de bal al het doel ingaan. Helaas blijkt het optisch bedrog: de bal gaat net langs de verkeerde kant van de paal. Manschot fluit even later voor het rustsignaal. Fortuna heeft haar huid de eerste helft duur verkocht en deelde zelf enkele speldenprikjes uit die zomaar in twee doelpunten hadden kunnen resulteren. Aan de andere kant is er het besef dat Ajax (nog) niet op 100% van haar kunnen speelde. Het zal dan ook zeker geen makkelijke tweede helft worden.


Zie het gezicht van Tadic na de panna van Pinto

De vrees dat Ajax in de tweede helft een tandje bij zal schakelen komt helaas al heel snel uit. Nadat eerst een afstandsschot van Blind nog naast gaat, is Promes enkele minuten later wél trefzeker. Tadic staat op links helemaal vrij en passt de bal diagonaal door het strafschopgebied naar de meegelopen Promes. Pinto komt te laat om in te kunnen grijpen waardoor Promes de bal van dichtbij in het doel kan schuiven.

Er zijn nog geen tien minuten gespeeld als ook de tweede treffer voor de thuisploeg een feit is. Onze rechterflank ligt weer open waardoor Tadic weer ongehinderd voor kan zetten. Amiot, Branislav Ninaj en Koselev proberen met vereende krachten de bal weg te werken. Dat lukt niet waarna Amiot de bal vanaf de doellijn recht omhoog kopt. De bal wordt weer richting doelmond gebracht. Daar hoeft Neres de bal nog maar een klein tikje te geven. Een laatste poging van Ninaj het doelpunt te voorkomen is vergeefs.


Iedereen wil de bal, maar niemand krijgt hem weggewerkt

Vlak na de tweede tegentreffer worden Sambou en Amiot naar de kant gehaald. Amiot leek al in de eerste helft met kramp te kampen en gaat ook in de tweede helft op het gras liggen voor verzorging. Hun vervangers heten Cian Harries en Adnan Ugur.

Diezelfde Ugur stapt halverwege de tweede helft net te laat in om de bal voor de voeten van Răzvan Marin weg te werken. Marin haalt van afstand uit, waarna Koselev met één hand redding brengt. Helaas is Promes Ninaj in de rebound te snel af. Hij tikt de bal onder Koselev door en beslist de wedstrijd definitief, voor zover dat nog niet gebeurd was.


Alexei is kansloos op de inzet van Promes

Tekie maakt vandaag, net als afgelopen zaterdag, een prima indruk. Altijd aanspeelbaar, rustig aan de bal en overzicht houdend op zijn omgeving. Bij een spaarzame uitbraak wordt de Zweed aan zijn shirt getrokken waardoor Fortuna’s aanval op de middenlijn wordt afgebroken. Scheidsrechter Manschot checkt razendsnel zijn KNVB-handboek en bladert naar het hoofdstuk ‘Arbitraire beslissingen bij thuiswedstrijden Ajax’. Het handboek voorziet in dit soort situaties altijd kraakhelder wat er moet gebeuren: geen gele kaart voor Ajax, een vrije trap voor de tegenstander volstaat. Als even later Ciss een kopduel aangaat en daarin een overtreding lijkt te maken, biedt het handboek wederom uitkomst: een gele kaart voor de schoft!

De hoop op een niet al te grote nederlaag verdwijnt langzamerhand. Zeker wanneer we Ajax gaan helpen met scoren. Een op het eerste oog onschuldige diepe bal van de Amsterdammers vliegt richting Koselev. Die komt vol vertrouwen zijn doel uit om het leer op te vangen. Helaas is Harries daar niet van op de hoogte. De Welshman wilt de bal wegschieten, raakt deze volledig verkeerd waardoor de bal langs onze uitkomende doelman in het net verdwijnt. Direct na het tegendoelpunt haalt Ultee ook Ciss naar de dug-out. Rasmus Karjalainen mag voorin op zoek naar de eretreffer. Cox is inmiddels naar het middenveld verplaatst, Passlack speelt het laatste deel van de wedstrijd weer als rechtsback.

Helaas blijft het niet bij de 4-0 die inmiddels op het scorebord staat. Tadic draait in het centrum van het veld weg van Ninaj en zet Promes nog maar eens vrij voor onze keeper. Promes tekent met zijn derde doelpunt voor de 5-0 en viert dat met een nogal overdreven vreugdedansje. Het is tekenend voor een groot deel van de huidige profvoetballers die zichzelf bij tijd en wijle meer als artiest dan als voetballer beschouwen.

Het siert onze ploeg dat ze ondanks de grote achterstand blijven proberen te voetballen. Ninaj zet op rechts goed door en stuurt Karjalainen langs de zijlijn goed de diepte in. In het midden sprint Mark Diemers mee, maar Karjalainen is blijkbaar bang om een verkeerde pass te geven. Hij houdt de bal eerst vast, dribbelt dan terug richting eigen helft en speelt vervolgens onze rechtsback Passlack in. Een prima manier om in balbezit te blijven, de uitvoering van de counter verdient echter een onvoldoende.

Nadat Tadic Koselev in de korte hoek heeft proberen te verschalken maar daar niet in is geslaagd, probeert Fortuna nog één keer om het doel van Onana onder vuur te nemen. Smeets komt in een counter op rechts in balbezit. Hij trekt naar binnen en probeert de bal in de lange hoek te krullen. Daar wordt een stokje voor gestoken door een Ajax-verdediger waardoor de bal langs het doel zeilt en tot hoekschop wordt verwerkt. Die levert niks op waarna Manschot een einde aan de wedstrijd maakt.


Perr kwam niet in de problemen

Na het affluiten ruilen Ugur en Cox van shirt met Huntelaar en Neres. Na het foto’s maken van de Arena voorafgaand aan de wedstrijd een tweede blijk van trots bij een deel van onze selectie dat ze tegen het ‘grote’ Ajax mogen spelen. Niet dat ik verwacht dat we zonder het fotograferen en shirtjes ruilen hadden gewonnen, maar dergelijke praktijken kunnen in het vervolg beter achterwege gelaten worden óf heimelijk buiten het zicht van het publiek en de camera’s worden uitgevoerd.

De 138 treden aflopen gaat me beduidend beter af dan het oplopen. Eenmaal buiten blijkt dat we wederom tussen het thuispubliek naar de bus mogen lopen. Zo zou het in principe altijd moeten kunnen gaan, maar de logica van verplichte bus- en autocombi’s, aankomsttijden en rijroutes kan ik nu even niet meer volgen. Tussen de vertrekkende supporters van beide clubs gebeurt vanavond niks. Des te stuitender is het gedrag van een agent die bij onze bus staat te patrouilleren. Wanneer de Mosselman in het Limburgs een onschuldig grapje in zijn richting maakt, reageert de diender van de wet met ‘Ik zou je grote smoel maar houden, anders krijg je dadelijk een knal tegen je harses’. De frustratie en agressie in zijn ogen verraden dat hij geen grapje maakt. Nu kan ik alle overbodige regeltjes van vanavond en incidenten rondom wedstrijden in onze hoofdstad weer wat beter plaatsen. Wát een treurige reactie.

Nadat we stapvoets de autoweg hebben bereikt, kan de terugreis in gang worden gezet. Na het bekijken van een dvd over de Rangers-periode van Fernando hebben, wordt er nog even gestopt bij een tankstation. Omstreeks half twee bereiken we de Milaanstraat waarna ik om 2 uur de sleutel in het slot van mijn voordeur steek. Met dank aan Fox en de KNVB resten mij nog een uurtje of vier slaap voordat ik weer aan mijn werkdag mag beginnen.

Een nederlaag was vanavond te verwachten. Een grote nederlaag ook nog wel. Tot de rust hielden we hoop op een klein stuntje, maar die hoop vervloog in de tweede helft al snel. Het kwaliteitsverschil is simpelweg vele malen te groot. Wat mij in positieve zin opviel was de inzet van de spelers, de duidelijke toegevoegde waarde van Tekie en enkele aardige combinaties. Laten we die punten meenemen naar zaterdag aanstaande, wanneer we in Sparta een tegenstander treffen waarmee we ons meer moeten kunnen meten. Dat zal eveneens de wedstrijd worden waarin het thuispubliek Fernando Ricksen een gepast afscheid zal geven. Een mooie gelegenheid om de eerste driepunter van het seizoen te bewerkstelligen. Tot dan!