Perr Schuurs tekende in december 2017 een contract bij Ajax. Schuurs had op dat moment net zijn contract bij Fortuna Sittard verlengd tot de zomer van 2020. Kortom, Ajax moest onderhandelen met Fortuna Sittard over een afkoopsom van Schuurs’ contract in Sittard.

Grosso modo bestond die afkoopsom uit drie delen, Fortuna:

  • ontving ergens tussen de 2 en 3 miljoen euro van Ajax (zeg 2,5 miljoen euro; Fortuna en Ajax maakten dit bedrag niet bekend destijds);
  • huurde Perr Schuurs onmiddellijk terug van Ajax tot het einde van het seizoen 17/18, en;
  • bedong een doorverkooppercentage van naar verluidt 15%, mocht Ajax Perr Schuurs doorverkopen.

Dat laatste is nu gebeurd, want Perr Schuurs vervolgt zijn loopbaan bij Serie A-club Torino FC. De Italianen hebben 9 miljoen euro veil voor de verdediger uit Nieuwstadt.

Van die 9 miljoen euro zal Torino 5% in de vorm van een solidariteitsbijdrage overmaken aan de clubs die Schuurs hebben opgeleid (tussen de leeftijdsjaren 12 en 23). Als we goed hebben gerekend gaat 45% van die 5% naar Fortuna Sittard en dat is een slordige 200.000 euro.


Perr in actie tegen (jong) Ajax

Ajax ontvangt, naast zijn deel van de solidariteitsbijdrage, de overige 95% van de transfersom (zo’n 8,5 miljoen euro), maar moet 15% van de overwaarde (verschil tussen transfersom die Ajax nu krijgt van Torino en in 2018 betaalde aan Fortuna Sittard) overmaken aan Fortuna Sittard: 0.15 x (8,5 miljoen – 2,5 miljoen) = 0,9 miljoen euro.

In totaal zal de overgang van Perr Schuurs van Ajax naar Torino Fortuna circa 1,1 miljoen euro opleveren.

Dat is overigens het minimale bedrag. In de overeenkomst tussen Ajax en Torino zijn ook nog bonussen ter waarde van 2,3 miljoen euro opgenomen. Dan moet je denken aan bonussen die Torino zal betalen aan Ajax als Perr Schuurs een minimaal aantal wedstrijden speelt, of als Torino Europees voetbal afdwingt. Ook in die bonussen deelt Fortuna, mocht het zover komen.

Dat allemaal ter zijde, is er een speler die Perr Schuurs voorging en de shirts van Fortuna Sittard en Torino FC droeg? Jazeker, een speler ging Perr voor: Vitalie Damașcan.

We wensen Perr veel succes bij Torino.

Bron: Torino FC / Ajax