Fortuna pakt drie broodnodige en drie terechte punten in Zwolle en stijgt een plek op de ranglijst. Het enige verwijt dat je de ploeg kunt maken, is dat het tot het eindsignaal spannend bleef.


11 december 2021

Einde aan nederlagenreeks

PEC Zwolle 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 64. Lonwijk 0-1.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (80. Pinto), Lonwijk, Samaris, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Duarte; Flemming en Seuntjens.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Van der Graaf.
Geel (Fortuna): Lonwijk, Pinto.
Rood (Fortuna): –

Het is zaterdagavond en dan gaan normaal gesproken de lampen aan, maar ook deze week zullen we ons tevreden moeten stellen met het licht van een plafondlamp. Ook de derde zin van het clublied behoeft enige bijschaving in coronatijden: ‘dao is ‘t gezellig, dao zitte veer biejein allein’. Het zijn barre tijden en dan helpen de resultaten van onze trots ook niet.

Fortuna verloor dus zes competitieduels op rij. Het begon allemaal in Deventer, waar Fortuna een uur prima speelde, maar in het laatste half uur implodeerde. De mentale dreun die Fortuna daar kreeg, ijlt blijkbaar nog lang na.

A propos zes (of meer) eredivisienederlagen op rij. Gebeurde dat eerder? Zeker, het gebeurde viermaal eerder. In het degradatiejaar 92/93 verloor Fortuna achtmaal op rij en later nog eens zesmaal op rij. In het degradatiejaar 02/03 verloor Fortuna ook zesmaal op rij. De enige uitzondering is de reeks van zes opeenvolgende nederlagen in het seizoen 83/84. Die leidde niet tot degradatie. Er is dus hoop.

De ommekeer moet dus komen in Zwolle. Deze eeuw niet bepaald een plek waar Fortuna makkelijk punten pakt. Elf maal trad Fortuna aan in Zwolle sinds de eeuwisseling, het leverde negen nederlagen op en 29 tegentreffers.


Niet bepaald een plek waar we veel succes hebben behaald

Leuk en aardig allemaal, maar Fortuna won er vorig seizoen vrij gemakkelijk en PEC Zwolle is er in de tussentijd niet beter op geworden gezien de rode lantaarn die in Zwolle brandt. Ondanks het feit dat ook wij blijkbaar een jasje uit hebben moeten doen, is dit het meest kansrijke duel om de ommekeer in te zetten. Dat zullen ze in Zwolle, wat hun eigen ommekeer betreft, overigens ook denken.

Na het duel tegen Feyenoord heeft Sjors Ultee besloten zijn tactiek om te gooien. Daar valt iets voor te zeggen, want als er meer gaten dan kaas in je gatenkaas zitten, heb je een probleem.

Hij gaat spelen met drie centrale verdedigers. Dat kan ook nu Andreas Samaris wedstrijdfit is en Roel Janssen terugkeert van een uitsluiting. Samaris, Janssen en Nigel Lonwijk, die de zieke Martin Angha vervangt, gaan de ruimtes in het centrum van de verdediging dichtlopen. Mickaël Tirpan, die eindelijk twee duels op rij kan spelen, en George Cox moeten de voorzetten van de zijkanten eruit halen.


Fysio Jeroen Dieteren stoomt onze spelers klaar

Op het middenveld spelen Tesfaldet Tekie, aanvoerder Ben Rienstra en Deroy Duarte. In de voorhoede spelen we met twee aanvallers: Mats Seuntjens, die vandaag zijn vijftigste officiële duel speelt voor Fortuna Sittard (47 eredivisie, 3 beker) en Zian Flemming.

Bij de tegenstander staat oud Fortunees Leandro Fernandes onder contract, maar vanwege een blessure zal hij niet in actie komen. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Edwin van de Graaf (nr 11 in de ranglijst ‘meest favoriete scheidsrechter’) trapt Fortuna af.

De eerste kans in dit duel is voor PEC Zwolle. Ben Rienstra onderschept een bal iets buiten zijn eigen strafschopgebied, maar laat zich dan de kaas van het brood eten door Mees de Wit, die het strafschopgebied inloopt en vanuit een schuine hoek op doel kan schieten. De Wit besluit naast. Dat had erger kunnen aflopen, alhoewel Samaris De Wit ook goed naar de buitenkant drong.

Is dit het begin van een Zwols offensief? Nee, dat is het niet. Zwolle mag dan wel veelvuldig de bal hebben, het creëert niets. Dat gaat beter aan de andere kant. Zodra Fortuna namelijk in balbezit komt, schakelt het snel om naar de aanval.

Zo ook in de zesde minuut als Tesfaldet Tekie onderschept op het middenveld. Hij speelt Zian Flemming aan, die op zijn beurt Mats Seuntjens in de diepte stuurt. De hoek is niet makkelijk. Seuntjens zoekt ruimte onder Kostas Lamprou, maar de keeper geeft die ruimte niet weg. Een behoorlijke kans.


Seuntjens legt aan voor het schot

Tien minuten later nog zo’n kans. Tesfaldet Tekie speelt Mats Seuntjens aan, die Zian Flemming de diepte in stuurt. Jammergenoeg mist die bal van Seuntjens snelheid waardoor Flemming, die de buitenspelval mooi omzeilt, moet wachten op de bal. Het geeft Siemen Voet de tijd om Flemming bij te halen en hem naar de buitenkant de dwingen. Opnieuw kan Lamprou het schot keren.


Flemming haalt de trekker over

Fortuna is in de eerste twintig minuten dus de gevaarlijkste ploeg; PEC stelt daar weinig tegenover. Dat verandert overigens in minuut twintig. Andreas Samaris legt achterin breed op Roel Janssen. Janssen speelt terug op Yanick van Osch en maakt zich breed, zodat Gervane Kastaneer niet de snelste route naar Van Osch kan nemen.


Janssen en Kastaneer in vredestijd

Dat leidt uiteraard tot een botsing tussen Janssen en Kastaneer, maar de zwaaiende armbeweging die Kastaneer (wellicht uit frustratie) vervolgens maakt, heeft met de botsing weinig meer te maken. Hij raakt Janssen op zijn linkeroog, die minutenlang behandeld moet worden. Scheids Van der Graaf doet het af met geel voor Kastaneer, waar rood zeker verdedigbaar was geweest.

Aan het spel verandert dit incident overigens niets. PEC heeft de bal en doet er weinig mee. Fortuna is dreigender, maar moet wel tot vijf minuten voor de rust wachten op een nieuwe kans. Zian Flemming vangt een afgeslagen bal op ter hoogte van de middencirkel. Hij stuurt Tesfaldet Tekie de diepte in aan de rechterkant. Tekie stoomt op en steekt dan Mats Seuntjens weg aan de linkerkant. Dit is de grootste kans van de avond, maar opnieuw kan Lamprou redden.


Seuntjens krijgt de bal niet voorbij Lamprou

Twee minuten later stoomt Mickaël Tirpan op aan de rechterflank. Aangekomen in het strafschopgebied, wil hij de bal voorgeven op de aanstormende Zian Flemming. Lamprou voorkomt dit snode plan, door de voorzet eruit te halen. De keeper heeft wel alle geluk dat hij de bal niet in eigen doel tikt, maar op de buitenkant van de paal.


Tirpan beëindigt zijn rush met een voorzet, die Lamprou zal keren

Daar zagen we ineens een flits van de oude Tirpan. We hopen dat hij definitief komaf heeft gemaakt met de blessures die hem al het hele seizoen teisteren.

De laatste kans van de eerste helft is, net als de eerste, voor PEC Zwolle. Eliano Reijnders mag van de rand van het strafschopgebied schieten op doel. Hij raakt de buitenkant van de paal. We vermoeden dat Yanick van Osch erger had voorkomen als de bal tussen de palen was geweest.

En zo eindigt de eerste helft in 0-0. Fortuna mag zich aanrekenen dat het niet op voorsprong staat. Seuntjens en Flemming verzetten bergen werk en zijn voortdurend aanspeelbaar en gevaarlijk. Toch hadden ze er eentje moeten inprikken. Achterin staat Fortuna stevig, maar het verzet van PEC is ook erg mager.

Het is dan ook niet verrassend dat Ultee geen wijzigingen doorvoert in de rust. De tweede helft start zoals de eerste. PEC Zwolle heeft de bal, maar doet er weinig mee. Fortuna probeert toe te slaan in de omschakeling, maar creëert voorlopig niet de kansen die het in de eerste helft kreeg.


Samaris laat niets aanbranden

Pas na ruim een kwartier wordt het weer heet voor het doel van Lamprou. Seuntjens neemt een corner, maar die bal is te laag. Samaris kan desondanks de bal controleren en speelt opnieuw Seuntjens aan. Seuntjens ziet Flemming vrij staan op de rand van het strafschopgebied en speelt de aanvaller aan.

In plaats van een strak schot op doel, produceert Flemming een gillende keukenmeid, die hoog de lucht in gaat richting de doelmond. Een eenvoudig klusje voor Lamprou zou je zeggen, alhoewel Ben Rienstra nog nuttig verzet biedt. Lamprou wil vangen, maar laat de bal uit zijn handen glippen. En dan ligt de bal ineens voor de lange teen van Nigel Lonwijk op twee meter van een leeg doel.


Lonwijk is niet voor het eerst in deze wedstrijd zijn tegenstander te snel af

De man, die met een snor speelt die we sinds Frans Thijssen niet meer gezien hebben, tikt binnen. VAR Alex Bos kijkt er nog naar, maar kan niks onoorbaars constateren. De treffer telt: 0-1.


En viert zijn treffer uitbundig!

Het is ook nog een historische treffer. Nigel Lonwijk mag zich nu de jongste Fortunees noemen die in de eredivisie scoorde. Je vraagt je wellicht af wie hij van die positie verdrong? Als je het niet weet, ga je het nooit raden. Het antwoord is Jos Mordang, die op 19 april 1986 scoorde bij en tegen Heracles. Hij was toen acht dagen ouder dan Nigel Lonwijk vandaag.

Het was het eerste van zes doelpunten die Mordang zou scoren in 246 officiële duels voor Fortuna Sittard. Niet bepaald een doelpuntenmachine, maar wel een speler die geruisloos heel veel heeft meegemaakt bij Fortuna Sittard. Ruim voldoende voor een plek in onze ‘vergeven en vergeten‘ rubriek.

We dwalen af. Fortuna neemt dus de leiding hier in Zwolle. Er staan nog 25 minuten op de klok. De tussenstand is het doemscenario voor PEC Zwolle. Gaan de Blauwvingers nog iets forceren? Trainer Dick Schreuder trekt een blik wisselspelers open, maar die blijken van hetzelfde merk als de basisspelers. Het houdt niet over in Zwolle, zullen we maar zeggen.

Fortuna had zichzelf een plezier kunnen doen door door te drukken en de bevrijdende tweede treffer aan te tekenen, maar voorin is, begrijpelijk overigens, het beste er wel vanaf bij Seuntjens en Flemming. Het gevolg is dat deze wedstrijd tot het slot spannend blijft. PEC verdient weliswaar geen treffer, maar een bal kan verkeerd vallen.


Flemming (en ook Seuntjens) hebben alles gegeven

Dat gebeurt niet, want ons centrale trio blust elk (mogelijk) brandje. Speciale vermeldingen zijn er voor Nigel Lonwijk, die wel erg veel wegkopt, en Roel Janssen, die al een uur met een dicht oog speelt. Hoeveel spelers hadden zich laten wisselen? Niet, Roel Janssen.

Fortuna laat niets meer aanbranden in de tweede helft. Ook niet in de vijf minuten extra tijd en ook niet in de twee minuten extra na de vijf minuten extra tijd. Toegegeven, als je in de 97ste minuut een corner krijgt en die kansloos in het zijnet schiet, had PEC wellicht nog de hele nacht kunnen spelen zonder te scoren.


De opluchting zal groot zijn

Hoe dan ook, Fortuna beëindigt de nederlagenreeks en doet dat zonder tegentreffer—notabene in een uitwedstrijd. Fortuna klimt naar plek zestien en heeft weer wat kleur op de wangen. We vermoeden dat Ultee voor de winterstop gaat vasthouden aan zijn systeem met drie centrale verdedigers en twee spitsen. Hij heeft zo eerder gespeeld en is er ook weer vanaf gestapt. We zullen wel zien.

Komende woensdag gaat het verder met een bekerduel in Eindhoven tegen PSV. Tot dan!