In twee moeilijke periodes incasseert Fortuna twee en drie treffers en gaat aldus met een forse nederlaag naar huis. Maar tussendoor voetbalt Fortuna zich een paar keer goed onder de Amsterdamse druk uit en had minimaal één doelpunt verdiend. Nee, er zat geen moment een resultaat in, maar een pessimist gaat moedeloos de winterstop in…


22 december 2021

Eindelijk winterstop

Ajax 5 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 14. Blind 1-0, 22. Antony, 82. Rensch 3-0, 90. Haller 4-0, 90 + 3 Haller 5-0.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (46. Pinto), Angha (74. Lonwijk), Samaris, Janssen, Cox; Ferati (85. Noslin), Rienstra (88. Musaba), Duarte; Flemming en Seuntjens.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Nagtegaal.
Geel (Fortuna): Van Osch.
Rood (Fortuna): -.

De winter heeft zijn intrede gedaan. Als je ‘s avonds naar buiten kijkt is het maar akelig stil op straat. Niet in de minste plaats vanwege de door het kabinet afgekondigde lockdown. Daar waar sportwedstrijden al werden afgewerkt zonder de aanwezigheid van publiek zijn nu ook alle niet-noodzakelijke voorzieningen gesloten. Kerstvakantie, je keek er steevast naar uit, maar inmiddels tegenop.

Het enige dat nog voor licht in de duisternis kan brengen zijn goede prestaties van Fortuna. Maar dat houdt ook niet over tijdens de eerste seizoenshelft. Echter, wat niet goed is kan altijd beter.

Om met een goed gevoel de loodzware decembermaand in te gaan moet Fortuna een buffer opbouwen naar de onderste plaatsen. Maar als je zo lastig scoort en de achteraan de poort openzet wordt dat een lastig verhaal. En dus zegt iedereen die ik eind november spreek en vraag hoeveel punten Fortuna gaat pakken in december: nul. En warempel, het zijn er minimaal vier!

Door de overwinning in Zwolle is Fortuna zelfs gestegen van een degradatieplaats naar een nacompetitieplaats (en afgelopen weekend werd 2-2 gelijkgespeeld tegen FC Utrecht) en het is zaak ook de laatste wedstrijd van 2021 goed af te sluiten. Dat er ook maar één punt meegaat naar de Westelijke Mijnstreek valt niet te verwachten, maar een afstraffing tegen een naar rust snakkend Ajax is een ander uiterste. Al valt niets uit te sluiten natuurlijk.

En als het tegenvalt, dan krabbelen we wel weer overeind als we ons begeven aan de bouw van de replica van het Fortuna Stadion. Fortuna-supporter en groundhopper Peter Helwig is verzamelaar van 3D stadions en had geen rust vooraleer ook het Fortuna Stadion kon worden nagebouwd.

Sinds afgelopen weekend kan Peter tevreden achterover leunen omdat iedereen een miniatuurweergave van het stadion kan kopen en vervolgens kan bouwen.

Estadio Benito Villamarín in klein en groot formaat: wat is Real Betis Sevilla méér dan Fortuna?

Maar vooraleer we kunnen gaan bouwen nemen we eerst de opstelling voor het duel tegen Ajax door. Links en rechts zijn wat sterkhouders weggevallen en moet er weer gepuzzeld worden. Trainer Sjors Ultee is gewoon van de partij, ondanks dat hij deze week is geopereerd aan nierstenen.

Ultee kiest er wederom voor om Yanick van Osch het doel te laten verdedigen. Vóór Van Osch trekt de technische staf een muur op die bestaat uit Mica Tirpan, Martin Angha, Andreas Samaris, Roel Janssen en George Cox.


Yanick van Osch moet zich goed opwarmen in het ijskoude Johan Cruyff Stadion

Doordat Tesfaldet Tekie nog altijd niet beschikbaar is, mag Arianit Ferati met Ben Rienstra centraal op het middenveld gaan spelen. Daar staat ook Deroy Duarte geposteerd.


Roel Janssen, Mickaël Tirpan & Ben Rienstra: blauwbekken

In de voorhoede moeten Mats Seuntjens en Zian Flemming proberen ex-Fortunees Perr Schuurs en zijn kompanen pijn te doen.

Je zou het niet zeggen, maar de openingsfase is voor Fortuna. In de eerste minuut trapt Dušan Tadić nog wel een voorzet op het hoofd van Sébastien Haller, maar daarna dooft het Amsterdamsche vuur.


Bietskommer Tadić levert na een minuut een voorzet af

Fortuna voetbalt zich goed vrij en plaatst via Mats Seuntjens meteen een counter. Seuntjens gaat op Perr Schuurs af en weet er een corner uit te slepen. De corner levert weinig op, maar George Cox blijft nog even op de rechterflank staan. Hij komt in balbezit en schiet de bal via een ferme boog richting de kruising van doelman Remko Pasveer. De veteraan ziet de bal komen en tikt ‘m nog juist uit de kruising.


George Cox toont zich vanaf minuut één

Maar als je denkt dat het een éénmalige opflakkering betreft, dan zit je mis. Want er staan nog geen 10 minuten op de klok of Mats Seuntjens krijgt op de rechterflank de bal toegespeeld. Seuntjens gaat richting achterlijn, levert een mooie voorzet af, maar Jurriën Timber voorkomt dat Zian Flemming of George Cox op doel kunnen trappen.


Vlak Mats Seuntjens niet uit, want ook vanavond blijkt hij een handenbinder

De derde mogelijkheid doet zich voor als Zian Flemming diep wordt gestuurd. Samen met Mats Seuntjens staat hij tegenover Perr Schuurs en Devyne Rensch, maar laatstgenoemde kan net zijn poot tegen de bal zetten, waardoor ook deze situatie geen doelpunt oplevert.

En Ajax dan? Ja, die zijn niet onder de indruk. Op rechts passt Steven Berghuis op Dušan Tadić en legt terug op Daley Blind. De zoon van ‘Scholletje’ trapt de bal ineens op doel, maar Van Osch, Martin Angha en Andreas Samaris kunnen zijn schot keren. De bal komt terug bij Blind en in tweede instantie plaatst hij de bal langs doelman en verdedigers.

In de herhaling zien we dat de bal bij de voorzet van Tadić al of niet achter de lijn is geweest. Vanavond is er weliswaar een VAR aanwezig en die bekijkt de situatie ook, maar geen haar op het hoofd van Rob Dieperink (sorry Rob) die erover piekert het doelpunt niet goed te keuren.


Is de bal over de lijn? Ja of nee?

Toch heeft iedereen sterk de indruk dat ‘IJzeren Rinus’ onomstotelijk zou aantonen dat de bal de lijn is gepasseerd, maar dat is vechten tegen de bierkaaien. De goal staat.

Ajax voelt aan dat dit het moment is om voor een Vorentscheidung te zorgen en zet aan. Dan wordt meteen duidelijk hoe de krachtsverhoudingen liggen. De bal komt in de voeten van Ryan Gravenberch terecht en die haalt hard uit. Het schot is echter getelefoneerd en Van Osch tikt de bal over zijn doel.


Vooralsnog wint Martin Angha de Afrikaanse broedertwist

De redding van Van Osch is uitstel van executie. Vanaf de rechterkant dribbelt Antony Matheus dos Santos om George Cox en Ben Rienstra heen en plaatst de bal in de uiterste hoek: 2-0. Meteen begint Fortuna ook een beetje uiteen te vallen en als je ‘De Godenzonen’ ruimte geeft voer je een verloren strijd.


Strafschop? Dikke tampeloeris ken je krijge!

Na de 2-0 neemt de druk van Ajax weer wat af. Misschien ook wel omdat tijdens een sprintduel Mats Seuntjens op de enkel van Jurriën Timber is gaan staan. De jonge verdediger kreunt van de pijn, wordt opgelapt en strompelt verder, maar de nummer twee van de ranglijst lijkt zich meer te bekommeren om één van haar spelers dan om de tegenstander.


Zian Flemming in fel duel mèt Perr van ôs

Fortuna ligt niet wakker van Timber en voetbalt ineens goed mee. De bal gaat van voet tot voet en het is duidelijk dat de ploeg met veel meer vertrouwen voetbalt als een maand geleden. Tot kansen komt de équipe van Sjors Ultee nog niet, maar weggespeeld wordt Fortuna allerminst.

Ondertussen staat de klok op 39′ en buiten de blessure van Timber is er eigenlijk geen oponthoud geweest. Marc Nagtegaal kijkt naar de zijlijn en ziet dat hij drie minuten moet bijtellen. Ook die minuten komt Fortuna probleemloos door, al denken Antony, Blind en Tadić nog een derde bal in het mandje te kunnen droppen. Yanick van Osch houdt Fortuna met twee puike reddingen in de wedstrijd.

Na het fluitsignaal van Nagtegaal demp ik het geluid van mijn TV tot 0. Het gebazel van Pi-Air en die Tukker staat me niet aan.


Andreas Samaris, vernoemd naar de Apostel Andreas, die deels ligt begraven in Samaris’ geboortestad

Tijdens de rust begint Mica Tirpan aan zijn Kerstvakantie. Zijn plaats wordt ingenomen door Ivo Pinto. De Portugese wingback mag meteen aan de bak als Tadić het op zijn heupen krijgt. Hij zet de bal voor tot bij Haller, die de bal in doel kopt, maar duwt ook Martin Angha tegen de grond. Goal afgekeurd.


Ivo Pinto en Janjurk Tagliafico strijden om de bal

Fortuna komt de eerste storm goed door en voetbalt zich op de Amsterdamsche helft. Arianit Ferati speelt Seuntjens aan, maar tot een goede voorzet komt Seuntjens niet. Even later komt Ferati weer aan de bal als hij anticipeert op een steekbal van Flemming.


Arianit Ferati is de ideale 12e man

Ferati loopt richting achterlijn, maar ziet niet dat Flemming en Ben Rienstra vrij staan. Zijn voorzet passeert het doel van Pasveer en dreigt aan de overzijde over de achterlijn te rollen. Maar Seuntjens gelooft nog dat hij de bal binnen kan houden. Dat lukt inderdaad, maar daarmee is het verhaal wel verteld. Het lukt Fortuna maar niet om de bal in de ‘Golden Zone’ te krijgen, waardoor Pasveer niet in actie hoeft te komen.


Perr oet de Nuujsjtadt geit passe

Ondertussen is het nog steeds 2-0, tot irritatie van de verslaggever van ESPN. Blijkbaar beleeft hij net zo’n klote-avond als alle Fortuna-supporters, want het is al bij al een lange zit. Na zo’n 70 minuten wordt het weer eens heet voor het doel van Van Osch, maar Andreas Samaris kan de bal uiteindelijk wegtrappen.


Kanebraaier Blind neemt Deroy Duarte in de zeik

Het spel golft weer wat meer op en neer, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het eerder op dan neer is. Maar Fortuna doet zo nu en dan goed mee en verdient echt wel een doelpunt. Timber heeft ontzettend veel geluk als hij Seuntjens van de bal zet en maar net een duel met Flemming overleeft. We scoren niet, maar incasseren ook niks en met 2-0 kan iedereen prima leven.


Zian Flemming toont zijn klasse

Met het einde in zicht trekt Devyne Rensch mee naar voren. In het strafschopgebied snelt hij voorbij Cox en kapt de bal goed terug. Iedereen staat als aan de grond genageld, waardoor Rensch de bal rustig in doel kan plaatsen.

Oké, 3-0 dan. Nou nee. In de laatste minuut begaat Roel Janssen een overtreding op de rand van het strafschopgebied. Het is binnen de grote baklijn waardoor Nagtegaal niets anders kan dan Ajax een strafschop toekennen. Sébastien Haller neemt de penalty en zorgt voor 4-0.

In blessuretijd gaat Haller er nog een keer vandoor. Janssen wordt weliswaar in de rug gelopen, maar de bal is dan al gespeeld en dus ‘ontstaat een nieuwe situatie’. Haller laat geen spaan heen van Van Osch en jaagt de bal in de dak van het doel: 5-0.

Lang zag het ernaar uit dat het bij twee zou blijven en drie was ook geen ramp, maar Ajax’ vierde en vijfde doelpunt had ik liever niet gezien. Maar de feiten zijn zoals ze zijn en net als in september incasseert Fortuna vijf treffers. Het enige positieve aan vanavond is dat we Ajax niet meer tegenkomen deze competitie. Het zijn wedstrijden waar niemand op zit te wachten en alleen maar goed zijn voor de Sittardse penningmeester.

Na het uitduel in Amsterdam is de winterstop aangebroken. De vraag is hoe het deze maand verder gaat en hoe we de wintermercato doorkomen. Wo geit ‘t nao toe? Blijven we in de Eredivisie of zijn we volgend seizoen veroordeeld tot de KKD? Geen Sinterklaasgedicht of Kerstlied, maar teksten afkomstig van de CD ‘De Luij’ onder meer geschreven door Luciën Dirix:

Wo geit ‘t nao toe
wo geit ut op aan
D’r is get aan de hajnd
en ‘t kump d’r op aan

Doe zuus ‘t op ‘t nuujts eedren daag
en doe heurs ‘t in de sjtraot
‘t Hingk in de loch, jao jao
d’r wirt euver gepraot

De waereld zit vol illusies
en fata morgana’s
En waem ‘t weit moog ‘t zègke
dilemma’s en drama’s

Wo geit ‘t nao toe
wo geit ut op aan
D’r is get aan de hajnd
en ‘t kump d’r op aan

Geit ‘t berg-op of berg-aaf,
en is ‘t nog väöl erger es gedach

Of kump nog alles good en löp ‘t los
wie wirt gezach

De waereld zit vol illusies
en fata morgana’s
En waem ‘t weit moog ‘t zègke
dilemma’s en drama’s

Wo geit ‘t nao toe
wo geit ut op aan
D’r is get aan de hajnd
en ‘t kump d’r op aan

Fijne feestdagen en alvast een prettige jaarwisseling. Tot in 2022.

COYS,

Michel Hennen