Zoals verwacht krijgt Fortuna in Amsterdam geen poot aan de grond. Ajax is nog ‘lief’ en houdt het uiteindelijk bij vier treffers. Fortuna komt de wedstrijd zonder verdere kleerscheuren, lees: schorsingen of blessures, door en kan zich nu gaan richten op de belangrijke serie wedstrijden waarin bepaald gaat worden aan welke kant van de streep we gaan eindigen.


10 maart 2019

Een wedstrijd om snel te vergeten

Ajax 4 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 4. Tadic 1-0, 27. Neres 2-0, 63. Neres 3-0, 86. Tadic 4-0.
Opstelling: Koşelev; Mac-Intosch, Rodríguez, Ninaj, Pinto; El Messaoudi (86. Ramirez), Diemers (77. Hutten), Smeets; Balic, Novakovich, Lamprou (74. Ciss).
Toeschouwers: 53.381
Scheidsrechter: Kamphuis
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): –

Nadat Ajax afgelopen dinsdag Real Madrid in eigen huis te kijk zette, is vandaag aan Fortuna de ondankbare taak om te figureren in de ‘welkom thuis’ wedstrijd van de Amsterdammers. Een wedstrijd waar ik, ook zonder de zege in Madrid, niet bepaald naar uit kijk. Fortuna krijgt na de winterstop de defensie maar niet op orde en de verwachting dat dat vanmiddag in de Arena wel gaat lukken is niet al te groot.

Je kunt je natuurlijk ook afvragen in hoeverre dit een ‘eerlijke’ strijd gaat worden. Alleen al van het transferbedrag van Frenkie de Jong zou Fortuna, met haar huidige begroting, 14 jaar vooruit kunnen. Om nog maar te zwijgen over de duizelingwekkende 80 miljoen euro die Ajax inmiddels in de Champions League bij elkaar heeft gevoetbald. Ik wil hier niet de Calimero uithangen, maar vandaag een sportief resultaat verwachten is in feite totaal niet realistisch. De schade beperken is het maximaal haalbare.

Ondanks de weinig hoopgevende vooruitzichten hebben 635 Fortunezen besloten de trip naar de hoofdstad te maken. Een klein gedeelte reist per eigen vervoer, het grootste deel stapt vanaf 12.50 uur in een van de twaalf gereedstaande bussen. Om voor mij onverklaarbare redenen is het vrije instapsysteem weer in de prullenbak verdwenen en moet iedereen zich dus weer aan een vast busnummer houden. Dit zorgt ervoor dat een sterk bierdrinkers collectief zich in bus 10 bevindt, wij met enkele personen in bus 11 en diepzeeduiker Bart in bus 7. Daar is op zich nog wel overheen te komen, wat minder prettig is is de beenruimte in onze bus. Of beter gezegd, het gebrek aan beenruimte. Er is begroot op 48 reizigers, maar er staan stoelen voor ongeveer 70 personen in de bus. En dat is duidelijk ten koste gegaan van onze beenruimte. Één geluk: door het grote aantal stoelen kunnen veel mensen gebruik maken van twee plekken, maar echt comfortabel is dit allerminst.


Niet geschikt voor mensen boven de 1.70 meter

Het stormt vandaag in Nederland en dat is te merken. Een aantal keer lijkt het alsof we met bus en al van de A2 worden geblazen, maar gelukkig loopt dat allemaal goed af en arriveren we keurig op de beloofde tijd van 15.55 uur bij het uitvak. We praten even snel bij met Jiri die vandaag vanwege persoonlijke redenen het stadion niet zal betreden en in de bus naar Ben Dols zal luisteren. Nadat we bij de ingang  carnavalsvierders Michel en Dennis hebben begroet, kan de klim naar het uitvak beginnen. En dan blijkt maar weer eens dat mijn conditie niet meer is wat het geweest is. Ik ben dan ook blij als ik de catacomben achter het vak heb bereikt en even op adem kan komen.

Zodra we een plekje hebben gevonden in het goed gevulde vak, zie ik dat René Eijer en Kevin Hofland de opstelling op drie plekken hebben gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd in Alkmaar. Branislav Ninaj is hersteld van zijn blessure en maakt na ruime anderhalve maand zijn rentree. Dat gaat ten koste van Kai Heerings. José Rodriguez keert terug van een schorsing. Daardoor schuift Mahamadou Dembélé terug naar de bank. En om de defensieve balans iets meer te bewaken neemt Ahmed El Messaoudi de plaats van Lisandro Semedo over.


Perr zou vandaag niet in actie komen

De wedstrijd begint zoals verwacht met veel balbezit voor Ajax. De hoop om de eerste tegentreffer lang uit te stellen, kan na vier minuten al de prullenbak in. Vanaf de middenlijn op de linkerflank verstuurt Hakim Ziyech een crosspass richting David Neres. Michael Pinto ziet de bal ruimschoots op tijd aankomen en kan deze dan ook met zijn hoofd onderscheppen. Tot ieders verbazing kopt onze aanvoerder de bal echter niet naar voren of naar de buitenkant, maar naar het centrum. Dusan Tadic bedankt Pinto voor dit cadeautje, neemt de bal goed aan en schiet hem vervolgens onhoudbaar in de bovenhoek achter de kansloze Alexei Koselev. Tadic maakt het keurig af, maar zo help je je tegenstander wel heel gemakkelijk in de wedstrijd.

Ajax combineert er vrolijk op los en creëert na een kwartier spelen weer een grote kans. Ziyech trekt vanaf rechts naar binnen en tikt de bal, net op het moment dat hij lijkt uit te kunnen halen, mee aan Neres. Gelukkig schiet de kersverse Braziliaans international de bal over. Doet Fortuna dan helemaal niet mee? Nee, dat kan ik nou ook weer niet zeggen. Het eerste speldenprikje zien we in de achttiende minuut. Andrija Novakovich kopt een diepe bal goed door op Lazaros Lamprou. De Griek vindt op links El Messaoudi. Ahmed probeert het van afstand maar ziet zijn schot geblokt worden. De bal valt vervolgens tussen de Amsterdamse verdediging en keeper Andre Onana. Novakovich loopt nog wel door, maar Onana kan de bal vrij eenvoudig oppakken.

Er staat nog net geen half uur op de klok wanneer De Jong op links Ziyech aanspeelt. Calvin Mac-Intosch volgt een andere tegenstander, waardoor Ziyech helemaal vrij staat en op zijn gemak een voorzet kan geven. Zijn pass bereikt de bij de tweede paal inlopende Neres die Pinto te snel af is en de bal van dichtbij in het doel kan tikken. 2-0 en we hebben nog ruim een uur te gaan.


Europese top versus Nederlandse subtop

Zoals wel vaker dit seizoen worden kansen voor de tegenstander gecreëerd door eigen fouten of te laks uitverdedigen. Andrija Balic heeft blijkbaar weinig geleerd van zijn slippertje in zijn debuutwedstrijd tegen PSV. Tien minuten voor rust probeert hij op zijn gemakje te kappen en draaien maar verliest daarbij de bal. Neres kan hierdoor vrij op Koselev af. De rappe aanvaller omspeelt onze doelman maar bereikt daarna gelukkig net geen medespeler. Het zoeken naar een voetballende oplossing is leuk en aardig, maar Fortuna zit nu echt in een fase waarin het geen dom balverlies en daardoor simpele tegentreffers meer kan veroorloven. Met enig geluk bereiken we dus de rust met 2-0 op het scorebord.


Calvin schuwt de duels met zijn oud-club niet

De tweede helft is amper tien minuten bezig of Koselev heeft al drie keer moeten ingrijpen. Eerst redt hij goed op een inzet van dichtbij van Neres. Een minuut later probeert Lasse Schöne met een vrije trap vanaf de zijkant zijn trucje, waarmee hij dinsdag Thibaut Courtois verschalkte, te herhalen. Gelukkig heeft Alexei die wedstrijd ook gezien en tikt de bal met zijn vingertoppen over het doel. Een paar minuten later krijgt Ajax een vrije trap aan de linkerkant en nu staat Ziyech achter de bal. Zijn inzet wordt door iedereen gemist en lijkt bij de tweede paal binnen te vallen, maar dat is buiten de vingertoppen van Koselev gerekend.

Er is inmiddels een uur gespeeld als Fortuna zich weer heel voorzichtig op de Amsterdamse helft meldt. Mark Diemers neemt vanaf rechts een vrije trap en bereikt daarmee Novakovich. De Amerikaan lijkt te schrikken van de bal. Zijn aanname annex schotpoging wordt dan ook zonder problemen door Onana gevangen.


Jorrit Smeets gedreven zoals we hem kennen

Net op het moment dat Fortuna inderdaad weer een beetje in de wedstrijd lijkt te kunnen komen, straft Ajax balverlies genadeloos af. Tadic probeert Pinto op links te dollen, maar zijn tweede schijnbeweging blijkt er net een teveel. Lamprou krijgt de bal, maar wilt die te lang vast houden waardoor hij zich onnodig vastloopt en balverlies lijdt. Neres wordt in het centrum aangespeeld, draait snel weg bij Ninaj en schiet hard in de lange hoek binnen.

De 4-0 hangt nu uiteraard eerder in de lucht dan de 3-1. Wie anders dan Neres geeft met links hoog voor. Kasper Dolberg kopt bij de tweede paal buiten bereik van Koselev in maar raakt de buitenkant van diezelfde paal. Uit de daarop volgende counter van Fortuna ontstaat onze beste kans van de wedstrijd. Vanaf eigen helft combineren Diemers, Balic, Laprou en opnieuw Diemers dusdanig goed dat Diemers vrij op kan rukken richting de helft van Ajax. Op precies het juiste moment lanceert hij Novakovich. Die houdt zijn tegenstander net voldoende van zich af om uit te kunnen halen. Zijn poging met links drijft Onana tot een gestrekte duik. Dichterbij een doelpunt dan dit zullen we vandaag helaas niet meer gaan komen.

Fortuna probeert nog wel om Ajax enigszins onder druk te zetten maar dat brengt ook grote ruimtes achter onze defensie met zich mee. Vijf minuten voor tijd ontsnapt Dolberg op links aan Rodriguez en trekt richting Fortuna-doel. De Deen is niet egoïstisch en legt breed op Tadic die weg is gesprint bij Mac-Intosch. Vervolgens is het een koud kunstje om de 4-0 binnen te schieten en dat gebeurt dan ook.


En dat was nummer vier

In het restant van de wedstrijd zien we dat invaller Lars Hutten geheel vrij de diepte in kan gaan, maar vervolgens de snelheid ontbeert om tot een schotkans te kunnen komen. Ook Amadou Ciss en Rubén Ramírez mogen nog enkele minuten maken, maar tot noemenswaardige acties komt het niet meer. Het blijft bij 4-0 en daar had het grootste deel van de Fortuna-aanhang vooraf waarschijnlijk voor getekend. We lopen vandaag geen onnodige kaarten en op het eerste oog ook geen nieuwe blessures op, meer zit er simpelweg niet in.

Nadat de spelers zijn bedankt en Perr Schuurs er nogmaals aan herinnerd is dat hij een Fortunees is, worden we nog een kwartiertje opgehouden in het vak waarna de afdaling richting de bussen kan beginnen.


Kop omhoog mannen!

De terugreis is nog maar net in gang gezet als het bericht doorsijpelt dat een tiental in bivakmutsen getooide Ajacieden drie Fortuna-fans op een verlaten parkeerplaats van hun vlag hebben beroofd. Nog voordat we in Sittard arriveren staat de ‘buit’ al op internet vermeld. De mannen zullen vast met een heerlijk gevoel zijn gaan slapen en vandaag als ware helden worden ontvangen op hun school of werk. Hulde.

Ondanks de flinke regenbuien verloopt de terugreis rustig. De chauffeur houdt er flink de vaart in en gestopt wordt er vanavond pas als we in Sittard arriveren. Dat doen we rond de klok van half tien waarna iedereen huiswaarts keert.

Fortuna was vandaag, zoals verwacht, niet bij machte om het niet eens op volle kracht spelend Ajax enigszins moeilijk te maken. Vrijdag start met de komst van directe concurrent Emmen de spannende slotfase van de competitie waarin punten gepakt zullen móeten worden, willen we de onderste drie plekken ontlopen. Tijd om te zeuren en klagen is er niet, dat kan na het seizoen altijd nog. Nu is het zaak om massaal achter de spelers te gaan staan en ze naar de, minimaal, vijftiende plek te schreeuwen. Come on Sittard!!!