Hmmm, dat was niet veel soeps. We mochten blij zijn met slechts 4-1. Als die Machlas een beetje vorm had gehad, dan had het er geheel anders uitgezien….


13 Oktober 1999

Machlas vergeet gehakt te maken van Fortuna

Ajax 4 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 12. Hamming 0-1; 30. Wamberto 1-1; 33. Knopper 2-1; 50. Laudrup 3-1; 87. Laudrup 4-1
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Hofland, Roest, Hermans, Gesthuizen (73. Heering), Volmer, Landerl, Gerritsen (62. Tychon), Hamming, Paciorek.
Toeschouwers: 44.350
Scheidsrechter: Luinge
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Deze wedstrijd was dus op een doordeweekse woensdag. De bus vertrok al om 15.30uur, dus ik verwachtte een niet al te hoge opkomst. Toch viel dat nog reuze mee. Er waren vier bussen gecharterd, dus waren er toch zo’n 200 Fortuna supporters aanwezig in de Arena.

Viereneenhalf uur vertrekken voor aanvang van de wedstrijd, is dat niet wat vroeg? Ja, dat is inderdaad erg vroeg. Het lijkt er wel op dat busreizen naar uitreizen tot doel hebben zo vroeg mogelijk aan te komen op de plek van bestemming.

Ondanks het feit dat we nog 20 minuten op een parkeerplaats hebben gestaan waren we ruim een uur voor aanvang van de wedstrijd present in een lege Arena. Vlak voor de wedstrijd werd Stanley Menzo gehuldigd. Die man is nog steeds reuze populair in Amsterdam.

De wedstrijd dan. Het begon al direct vrij slecht. Binnen tien minuten waren er al twee reuze kansen voor Machlas. Ons centrale duo achterin (vooral Roest) leek erg onrustig en stapelde fout op fout. Maar ja, Machlas zit in een vormcrisis en dat onderstreepte hij ook nog eens in die aanvangsminuten.

Normaal gesproken hadden we dus al vrij vroeg met 2-0 achtergestaan, maar wat gebeurde er? We kwamen zowaar voor met 0-1. Een aardige aanval over links die resulteerde in een prachtige voorzet van Gesthuizen die precies tussen de twee centrale verdedigers van Ajax inviel. En wie stond daar? Tsja drie keer raden: Hamming. Via de paal kopt ie binnen.

Toch was er niet echt reden tot juichen, want daarvoor ging het verdedigend bij ons te slecht. Er was maar één manier waarop wij die wedstrijd zouden kunnen winnen: alle ballen op Machlas. Tot op het half uur gingen alle Ajacieden vrolijk door met het creëren van opgelegde kansen voor Machlas die ze stuk voor stuk verprutste (waarvoor dank!!).

Daarna was de pret voorbij voor ons. De kansenregen voor Ajax ging door met dat verschil dat niet Machlas het eindstation was, maar andere Ajacieden, zoals Wamberto en Knopper. 34 Minuten gespeeld: 2-1.

Gelukkig bleef het tot aan de rust 2-1, zodat we in de wedstrijd bleven, tenminste wat het scorebord betreft….

In de rust maar eens even de snackbar opgezocht. De Amsterdamse snackbar heeft een relatief ruim assortiment, maar is wel duur. De kwaliteit van mijn broodje kroket was matig of zeg maar gerust slecht. Dat kan dus duidelijk beter. Ik kan dan ook geen Goodyear ster uitreiken aan de Amsterdamse snackbar!!

Na rust bleek al snel dat Van Marwijk niets had kunnen veranderen aan het spel van Fortuna. Ajax kreeg onmiddellijk weer twee dikke kansen. Eentje voor Machlas (die ging natuurlijk naast), maar ook eentje voor Laudrup. De man van de wedstrijd, pingelde de hele Fortuna-defensie op een hoopje en tikte simpel binnen, 3-1 dus. Einde wedstrijd.

Gelukkig liet Ajax het er toen bij zitten en ging het publiek zich bezighouden met het bewieroken van Menzo en Van der Sar. Hier bleek trouwens ook maar weer eens keertje dat die Menzo veel populairder is dan Van der Sar. Ondertussen testte Ajax diverse malen het Sittardse houtwerk. Nou, dat is van goeie kwaliteit. Tweemaal een bal binnenkant paal die dan tergend langzaam vlak voor de doelmond wegloopt over de zijlijn. Leuk om te zien!

Konden wij daar dan niks tegenover brengen? Nee!

Vlak voor tijd prikte Laudrup er nog eentje bij, waarmee hij nog maar eens onderstreepte dat ie een klasse apart is, die volgens mij niks op de Nederlandse velden te zoeken heeft. Hermans had geen moment vat op hem en ik blijf erbij dat die Hermans geen slechte linksback is.

Goed, wedstrijd verloren met 4-1, enerzijds ben je blij dat het wedstrijdbeeld niet tot uitdrukking is gekomen in de score (dubbele cijfers?) anderzijds erger je je een beetje aan het wel erg slappe verweer van de Fortunezen.

Nou ja snel vergeten maar en ook snel naar huis. Dat dacht de buschauffeur ook. Die werd al vrij snel geflitst, maar dat weerhield hem er niet van om het vervolg van de terugreis ook maar flink op het gas te trappen. Half twee waren we weer thuis in de wetenschap dat de volgende (werk)dag snel zou komen en waarschijnlijk van een lichte kater vergezeld zou gaan….