Na de zeperd tegen RKC voegt Fortuna ineens twee overwinningen toe aan haar seizoentotaal. Tegen SC Heerenveen speelde Fortuna nog redelijk goed voetbal, maar in Groningen deden de Sittardenaren het enige dat je moet doen tijdens deze fase van de competitie: overleven. Met twee overwinningen op rij zonder tegendoelpunten moet dat veel vertrouwen geven voor het komende thuisduel tegen Sparta: Vorentscheidung!?


12 februari 2022

Hold-up in Groningen

FC Groningen 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 82. Siovas 0-1.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Samaris, Siovas, Janssen (79. Lonwijk); Duarte, Rienstra, Seuntjens (90 + 2. Gladon), Flemming, Benschop (68. Semedo).
Toeschouwers: 7.200.
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel (Fortuna): Janssen.
Rood (Fortuna): -.

De eerste wedstrijd na het sluiten van de winterse transferperiode levert meteen een driepunter op: het onmondige SC Heerenveen wordt met een 2-0 nederlaag teruggestuurd naar het Noorden. Een overwinning die het beginpunt moet vormen van een periode waarin een karrenvracht aan punten moet worden behaald. Dat hoeft de selectie van Sjors Ultee niet alleen te doen, want sinds een week is publiek weer toegelaten, zij het in beperkte mate.

Maar overal om ons heen gooien overheden de maatregelen die de bevolking moeten beschermen tegen het COVID-19 virus overboord. En dat gaat ook in het liberale Nederland gebeuren. Tot voor kort wist de overheid wel wat het beste voor haar burgers was, inmiddels is met tot de conclusie gekomen dat het dat best aan de burgers zelf kan overlaten. Die weten echt wel wat wel en niet goed voor is.

Consequentie is dat vanavond nog een beperkt aantal toeschouwers het stadion in mag, maar naar verluidt staan vanaf volgende week de poorten weer wagenwijd open. Zonder fans reist Fortuna af naar Groningen waar het niet zonder punt(en) mag vertrekken. De nood onderaan de rangschikking is hoog en door het verlies in Waalwijk moeten ergens ‘bonuspunten’ worden behaald.

Yiğit Emre Çeltik zal dat niet meer meemaken. De frêle middenvelder vond het welletjes en hoopt in Polen eindelijk aan regelmatige speeltijd toe te komen. TS Podbeskidzie Bielsko-Biała moet zijn walhalla worden. Na Ufukcan Engin is Çeltik het tweede Turkse ‘toptalent’ dat naar Sittard-Geleen wordt gehaald, maar roemloos ten onder gaat.


Ufukcan Engin (links op de foto) blijft gekluisterd aan zijn tuinstoel

Niet dat Ultee had overwogen om Çeltik in zijn basiselftal te droppen, maar over de positie in doel zal hij even hebben nagedacht. Michael Verrips zat afgelopen duel in quarantaine, waardoor Yanick van Osch de kans kreeg de nul te houden en dat prompt deed. De afgelopen week liet Ultee tegenover L1 niet het achterste van zijn tong zien, maar kiest uiteindelijk voor Van Osch.

Rechtsback van dienst is Mika Tirpan. Het central trio wordt gevormd door Martin Angha, Andreas Samaris en Dimitris Siovas. Doordat George Cox positief testte op COVID-19 en Ari Ferati in de lappenmand zit, moet Roel Janssen linksback spelen.

Ook het middenveld wordt aangepast. Kapitein Ben Rienstra en Deroy Duarte behouden hun plek, terwijl Tesfaldet Tekie zijn plek moet afstaan aan Charlie Benschop. Tussen de middenvelders en Benschop pendelen Zian Flemming en Mats Seuntjens.

Omdat FC Groningen met één diepe spits speelt houdt dat in dat de backs vrij veel ruimte voor zich hebben. Meteen nadat Mats Seuntjens aftrapt schuift Roel Janssen door op zijn linkerflank. De ruimte achter Janssen wordt belopen door Tomáš Suslov die Dimitris Siovas klopt op snelheid. Zijn voorzet is iets te hoog, zodat Michael de Leeuw onder de bal doorgaat. Maar toch is het zaak om het achteraan potdicht te houden en de trage Grieken uit de sprintduels te houden.

Dat sprinten laten Siovas en Andreas Samaris dan maar aan Michael Tirpan over die steeds terug moet als Bjorn Meijer ballen in zijn rug dropt. Na een klein kwartier begrijpt Jørgen Strand Larsen dat er weer zo’n bal aankomt en wijkt uit naar links. hij denkt de bal op doel te kunnen schieten, maar Yanick van Osch duikt in zijn voeten en neutraliseert het gevaar.

Zo rond het kwartier trekken de Noorderlingen het tempo wat omhoog en dan moet Fortuna meteen het initiatief afgeven. Het levert ze ook een mogelijkheid op, maar Van Osch kan de kopbal van Paulos Abraham makkelijk vangen. Van Osch heeft iets meer moeite als Strand Larsen een voorzet van Meijer op doel kopt.

De zwakste schakel op het Groningse middenveld is Neraysho Kasanwirjo. De middenvelder grossiert in balverlies en bij één van zijn misperen kan Charlie Benschop een counter inluiden. Omdat Fortuna niet bewust naar Benschop zoekt is dit één van de eerste keren dat de nieuwe spits gevaarlijk kan worden. Vanaf de rechterkant sluit Tirpan meteen bij en hij ontvangt ook de bal. Zijn voorzet is niet oké, waardoor Peter Leeuwenburgh de bal simpel uit de lucht kan plukken.

De tweede keer dat Benschop bij(na) een gevaarlijke situatie betrokken is duurt een hele tijd. Op de linkerkant flitst Mats Seuntjens voorbij Damil Dankerlui en gaat op Leeuwenburgh af. Benschop kiest positie, maar Bart van Hintum staat tussen Seuntjens en Benschop in en kan de bal wegtrappen.

Het dichtst bij een doelpunt is Fortuna als vlak voor rust Seuntjens wegdraait van Van Hintum. Hij tikt de bal vervolgens over Kasanwirjo heen en schiet meteen op doel. De bal gaat naar de hoek, maar Leeuwenburgh kan de bal uit de hoek tikken.

Met een 0-0 tussenstand gaan beide teams rusten. Ongetwijfeld hebben de spelers kennis van de tussenstand 65 kilometer westelijker waar Cambuur net PEC Zwolle heeft bijgehaald en het 2-2 staat. In de rust raakt analist van dienst Ali Boussaboun maar niet uitgesproken over de rentree van Nasser el Khayati op de Nederlandse velden. Hij kan in prachtige volzinnen uren volpraten over de volmaaktheid van El Khayati, maar gelukkig is de rust beperkt tot 15 minuten waar ook nog twee reclameblokken vanaf gaan. O nee, wacht, dat was afgelopen seizoen

De thuisclub mag aftrappen voor de tweede helft en dan gaat meteen het publiek achter de ploeg staan. Het is zaak om deze openingsfase zonder kleerscheuren door te komen. De eerste mogelijkheid doet zich voor als Laros Duarte een prachtige boogbal over Fortuna’s verdediging geeft. Michael de Leeuw neemt goed aan en schiet op doel, maar de snel uitgekomen Yanick van Osch ligt al in de baan van het schot. Niks aan de hand. Bovendien vlag grensrechter Michael van Gerwen voor buitenspel.

Sinds de komst van Michael Verrips pakt Van Osch weer onmogelijke ballen en acteert hij messcherp. Blijkbaar heeft Van Osch zo’n stok achter de deur nodig. Om de Groningse stormloop te weerstaan probeert Fortuna enkele gevaarlijke counters op te zetten en dan meteen wat verder van het eigen doel Groningen weer op te vangen, maar dat lukt nauwelijks. Het moet vrijwel meteen terug als FC Groningen de wedstrijd weer in handen neemt.

Gevaarlijk wordt de thuisploeg vooralsnog niet, want een ziedend schot van Strand Larsen, daar haalt Fortuna’s verdediging haar schouders voor op. Dat doet het niet voor Paulos Abraham. Want doordat de Zweedse aanvaller zich steeds op gang trekt en Tirpan veel verder dan normaal naar voren speelt, komt Martin Angha regelmatig één-tegen-één tegen hem te staan. Dat is geen positie voor Angha.

In het verleden probeerde Kevin Hofland Angha al uit als rechtsback en dat was geen succes. Branislav Niňaj was evenmin succesvol als rechtsback en eigenlijk is die positie pas sinds het aantrekken van Michael Tirpan naar behoren ingevuld. Maar Tirpan is op tijd weer terug om de rechterkant dicht te zetten.

Terwijl de ploeg van Danny Buijs steeds Jørgen Strand Larsen zoekt, lukt het Fortuna nauwelijks om Charlie Benschop te bereiken. Dat wordt nog eens duidelijk als Mats Seuntjens knap wegdraait op het middenveld en de bal blind naar voren peert, richting Zian Flemming. Vanaf de linkerkant loopt Flemming naar het doel, maar hij ziet Benschop over het hoofd en schiet de bal voorlangs.

Dat is gevaarlijker dan wat FC Groningen laat zien. De thuisploeg combineert veel beter dan Fortuna, maar zo rond het strafschopgebied stokt het een beetje. ‘Dan maar van afstand proberen’, zegt Laros Duarte, maar zijn harde schot is een prooi voor Van Osch.

In Leeuwarden heeft PEC Cambuur op een achterstand gezet, dus niet verliezen is de opdracht. Dat is al heel wat vanavond, aangezien in 1987 de laatste keer in Groningen werd gewonnen door Fortuna.

In de slotfase wordt het nog wel billenknijpen en probeert Fortuna langzaamaan te doen. En als iemand zich in een schier onmogelijke positie bevindt is een ingooi of een corner uit een situate halen het hoogst haalbare.

Met nog 10 minuten te spelen lukt het om een corner uit de brand te slepen. Seuntjens trapt de bal in de doelmond waar Cyril Ngonge de bal wilt wegwerken. Maar hij laat de bal een keer  te veel stuiteren, zodat Deroy Duarte Ngonge maximaal onder druk kan zetten. De Belgische aanvaller schiet de bal tegen Duarte aan, waardoor de bal terug het strafschopgebied inrolt.

Kapitein Ben Rienstra denkt de bal op doel te schieten. En ondanks dat zijn schot mislukt, komt Dimitris Siovas plotseling in balbezit. De stoïcijnse Griek draait zich snel om en mikt de bal naast Leeuwenburgh in doel.

Het is waarschijnlijk de eerste keer dat Siovas lacht sinds hij in Limburg is gearriveerd en het enige dat de pret nog kan bederven is een strenge VAR. Maar vandaag bedient Laurens Gerrits de VAR en die staat behoorlijk hoog in het klassement van ‘De Scheids‘. Doelpunt telt dus.

Danny Buijs brengt met Romano Postema en Daleho Irandust nog twee aanvallers in het veld en stuurt ook zijn doelman naar het front. Ondertussen heeft de vierde official aangegeven dan er zes extra minuten bijkomen en dat worden hectische minuten.

Als Bart van Hintum een ingooi mag nemen zorgt dat voor paniek, maar niet bij Van Osch. Aan de tweede paal redt hij een schot van Postema. Geluk of pure klasse? Dat zal iedereen een zorg zijn.

Ondertussen heeft Sjors Ultee Mats Seuntjens eruit gehaald en laat Paul Gladon debuteren. Gladon komt meteen in balbezit en stuurt Lisandro Semedo diep. Semedo snijdt naar binnen en als hij dit handig uitspeelt zorgt Zian Flemming voor 0-2, maar Semedo trapt zelf op doel.

In de slotminuut brengt Tomáš Suslov de bal nog één keer voor het doel. Ook nu komt de bal bij de tweede paal terecht waar Cyril Ngonge zijn eerdere fout denkt te herstellen. Maar nog altijd staat Yanick van Osch paraat en trekt hiermee de overwinning over de streep.

Vanavond won PEC Zwolle bij Cambuur, maar Fortuna doet hetzelfde in Groningen. Het zorgt ervoor dat de aansluiting weer langzaamaan wordt gemaakt en een veilige plaats op de ranglijst weer tot de mogelijkheden behoort. Spannende tijden komen eraan!

COYS,

Michel Hennen