In de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen geeft Fortuna landskampioen Ajax prima partij. We komen door een doelpunt van Paul Gladon vroeg op voorsprong en weten die tot aan de rust te bewaren. Na rust gaat het snel mis: Ajax loopt binnen een dik kwartier weg naar 1–3. Invaller Burak Yilmaz brengt de spanning kort voor het einde weer helemaal terug met een prachtige vrije trap, maar de gelijkmaker zit er helaas niet meer in. De ploeg verlaat het veld met een nederlaag, maar ook met opgeheven hoofd.

6 augustus 2022

Met lege handen na leuke wedstrijd

Fortuna Sittard 2 Ajax 3

Doelpuntenmakers: 6. Gladon 1-0, 48. Taylor 1-1, 51. Rensch 1-2, 62. Brobbey 1-3, 87. Yilmaz 2-3.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Guth (78. Pinto), Siovas, Cox; Tirpan, Erdogan (66. Córdoba), Duarte, Ferrati; Noslin (66. Yilmaz), Gladon, Seuntjens.
Toeschouwers: 11.863.
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): Seuntjens, Ferati, Gladon.
Rood (Fortuna): –.

Nadat we in Nijmegen op miraculeuze wijze ontsnapt zijn aan degradatie, heeft Fortuna bepaald geen rustige zomer achter de rug. Een hele reeks spelers heeft meer of minder vrijwillig de uitgang gezocht. Van die spelers hadden alleen Martin Angha, Tesfaldet Tekie en Zian Flemming op het einde nog een basisplaats, dus van een complete leegloop is gelukkig allerminst sprake. En met Rodrigo Guth, Dogan Erdogan, Iñigo Córdoba en natuurlijk Burak Yilmaz zijn spelers in huis gehaald, die in ieder geval op papier directe versterkingen voor het elftal zijn. Van ivor Pandur, Rémy Vita en Vasilios Sourlis moet dat nog even afgewacht worden, maar zij beschikken over een beter dan veel van de jeugdige spelers die de afgelopen jaren in huis zijn gehaald. In ieder geval staan we er een stuk beter op dan een jaar geleden, toen Sjors Ultee het aan het begin van het seizoen – en eigenlijk de hele eerste seizoenshelft – met een gemankeerde selectie moest zien te rooien.

Die Qual der Wahl voor Ultee: Gladon of Yilmaz

Een belangrijk verschil met een jaar geleden is ook dat Ultee beschikt over een vrijwel fitte selectie. Toen kampten vier, vijf spelers met behoorlijke trainingsachterstanden en slepende blessures. Nu is bijna iedereen klaar voor het seizoen. De uitzonderingen zijn helaas niet de minste spelers; zowel Córdoba als Yilmaz zijn pas enkele weken serieus in training en nog niet fit genoeg om negentig minuten te spelen.

Dat betekent dat de aanval tegen Ajax net als op het einde van vorig seizoen ‘gewoon’ bestaat uit Mats Seuntjens, Tijanni Noslin en Paul Gladon. Op het middenveld neemt aanwinst Erdogan de plaats van Tekie naast Deroy Duarte in. Arianit Ferati speelt als aanvallende middenvelder de positie van Zian Flemming. Op doel en in de verdediging zien we naast Guth de vertrouwde namen van Yannick van Osch, Mickaël Tirpan, Dimitrios Siovas en George Cox.

Gözübüyük heeft er weer zin in

Waar we vorig seizoen ook in de openingsfase van het seizoen volstrekt kansloos onderuit gingen tegen Ajax, komen we vandaag een stuk beter voor de dag. We houden het veld klein, geven weinig ruimte weg en zitten de Ajacieden fel op de huid. Die tactiek zorgt ervoor dat Ajax de hele eerste helft niet echt in zijn spel komt. Aan de andere kant proberen we zelf gevaarlijk te worden door de bal snel bij Seuntjens of Noslin te krijgen, die dan de combinatie met Gladon of met opkomende backs moeten zoeken.

De agressieve speelwijze levert al heel snel resultaat op. De door Tirpan onder druk gezette Bergwijn wil de bal breed leggen op het middenveld. Daar troeft Duarte zijn tegenstander af. Hij geeft de bal aan Ferrati. Die ziet dat Gladon wegloopt uit de rug van Perr Schuurs en geeft een prima dieptepass. Gladon is voor Schuurs al niet meer te achterhalen en rondt oog in oog met doelman Pasveer kalm af: 6e minuut, 1-0.

Schuurs heeft zijn handen vol aan Gladon

Daarmee is de droomstart een feit. En hoewel Ajax daarna veel balbezit heeft, blijven we daarna gemakkelijk overeind. Er zit weinig diepgang in het spel van de Amsterdammers, die ons centrale duo Guth/Siovas daardoor amper weten te verrassen. Veel doelgevaar zien we, een schot van Antony een paar minuten na de openingstreffer uitgezonderd, niet. Wel veel corners, maar het verdedigen daarvan lijkt met Guth en Siovas niet het grootste probleem.

We krijgen zelf op de counter wel de nodige ruimte, maar slagen er niet in de aanvallen goed uit te spelen. Daardoor komen wij ook niet verder dan een paar ongevaarlijke schoten uit de tweede lijn van Ferati en Erdogan. Vijf minuten voor rust veert het stadion wel op, wanneer Gladon nog eens aan de aandacht van Schuurs is ontsnapt. Schuurs schakelt Gladon uit met een flinke duw en iedereen houdt de adem in: wat gaat Gözübüyük beslissen? Schouderduw of het ontnemen van een doelkans? Het wordt een anticlimax, want de scheidsrechter komt tot de conclusie dat het buitenspel van Gladon was. Dat scheelde dan maar een haartje.

Siovas rules

In de blessuretijd van de eerste helft produceert Antony nog een afzwaaier. De thuisploeg zoekt dus onder applaus van de uitverkochte tribunes de kleedkamer op. Maar na rust weet Ajax de bordjes snel te verhangen. Het spel van de Amsterdammers is iets minder voorspelbaar dan in de eerste helft en misschien is Fortuna ook wel iets minder oplettend. De eerste corner na rust wordt niet meteen voor de goal gelegd, maar kort genomen op Antony. Die speelt Taylor aan, die zo’n beetje op de rand van het penaltygebied teveel tijd krijgt van onze verdediging. Hij besluit de bal bij de tweede paal te leggen. Tirpan heeft zijn handen vol aan Klaassen en komt niet meer bij de bal, die vervolgens buiten bereik van Van Osch in het doel valt: 48ste minuut, 1-1.

Erdogan toont zich een welkome versterking

Ajax heeft de druk nu opgevoerd. Noslin en Seuntjens komen niet meer aan aanvallen toe, waardoor Gladon er voorin helemaal alleen voorstaat. We slagen er daardoor niet meer in ons aan de druk van Ajax te ontworstelen. Enkele minuten na de gelijkmaker probeert Rensch in de as van het veld Brobbey te bereiken. Die raakt de bal verkeerd, maar zet daarmee onbedoeld de perfecte een-twee met Rensch op. Die hoeft de bal daarna alleen nog maar langs Van Osch in het doel te tikken: 51ste minuut, 1-2.

Direct na die achterstand meldt Fortuna zich eindelijk weer eens voor het doel van Ajax. Seuntjens breekt goed door op links. Hij legt de bal achter de tweede paal, waar Tirpan na een flinke rush komt inlopen. Het schot van Tirpan gaat naast. Vijf minuten later speelt Noslin zich behendig vrij, maar hij produceert vervolgens een flinke afzwaaier. Even later slaat Ajax voor de derde keer toe. Op zoek naar de gelijmaker is Fortuna iets verder naar voren gaan spelen. We geven dus meer ruimte weg en daarvan profiteert Ajax optimaal. Tadic wordt op links aangespeeld en zet voor op Brobbey, die de bal in de linkerhoek legt: 62ste minuut, 1-3.

Tirpan zet de sprint in

Net als bij de vorige goal van Ajax moet de VAR het beslissende oordeel vellen. Net als bij de vorige goal van Ajax duurt dat een eeuwigheid. En net als bij vorige goal van Ajax wordt de goal uiteindelijk toegekend. Daarmee dreigt de wedstrijd als een nachtkaars uit te gaan. Maar dat is de eer van Ultee te na. Hij besluit in de 66ste minuut va-banque te gaan spelen, haalt Noslin en Erdogan naar de kant en brengt Córdoba en Yilmaz in het veld.
Die wissels zorgen ervoor dat Fortuna dreigender wordt, maar ook dat Ajax meer ruimte krijgt om te counteren. We krijgen kort na elkaar een paar hoekschoppen, maar Gladon en Yilmaz kunnen daaruit niet echt gevaarlijk worden. Tien minuten voor tijd (met Ivo Pinto inmiddels in het veld voor Guth) lijkt Ajax op de counter naar 1-4 uit te lopen. Maar Bergwijn blijkt net over de middenlijn vanuit buitenspelpositie aan zijn rush naar het doel gestart, dus door dit doelpunt gaat wel een streep.

Guth laat een goede indruk achter

Vervolgens krijgt Ajax kort na elkaar nog drie mogelijkheden om verder uit te lopen. Fortuna ontsnapt en probeert het nog eens met de moed der wanhoop. Yilmaz krijgt een tamelijk onmogelijke bal aangespeeld, maar weet in het duel om die bal Magellan te verleiden tot een duwtje. Gözübüyük fluit voor een vrije trap op 25 meter van het doel van Ajax. Seuntjens komt al aan lopen om die te gaan nemen, maar Yilmaz maakt meteen duidelijk dat deze bal voor hem is. Yilmaz neemt een korte aanloop en schiet de bal vervolgens over de muur onhoudbaar voor Pasveer in de korte hoek: 86ste minuut, 2-3.

Yilmaz legt aan…

… en schiet raak

Daarmee geeft de Turk meteen zijn visitekaartje af. Kunnen we ons na de Anschlusstor nog opmaken voor een hete slotfase? Dat zou kunnen, want erg zeker oogt Ajax achterin niet. Maar helaas kunnen we Ajax niet echt onder druk zetten. Het duurt tot de slotseconden van de blessuretijd tot we de bal nog eens in het strafschopgebied weten te krijgen. Een verre ingooi van Pinto zorgt daar meteen voor de nodige paniek. Uiteindelijk komt de bal voor de voeten van Ferati, die van een meter of twintig net over het doel schiet.

En daarmee zit het erop. We verliezen van Ajax, maar wel op een heel andere manier dan afgelopen seizoen, toen we volstrekt kansloos met 5-0 ten onder gingen. Dat biedt perspectief voor de rest van het seizoen.