Trainer Danny Buijs kan vanmiddag / -avond uit bij Vitesse (aftrap: 16.45uur) niet beschikken over Michael Verrips, Dimitris Siovas, Oğuzhan Özyakup en Arianit Ferati (allen geblesseerd) en Ivo Pinto (uitgesloten). Rodrigo Guth (uitsluiting) en Nathan Markelo (blessure) keren terug in de selectie.

Michael Verrips raakte geblesseerd aan zijn hand in het duel met Feyenoord. Twee weken rust is niet voldoende  geweest om de doelman terug fit te krijgen. Verrips, die de afgelopen dertien duels onder de lat stond, ontbreekt vandaag in de selectie.


Verrips speelde het duel tegen Feyenoord wel uit

Dimitris Siovas liep eerder deze week een spierblessure op, op de training, zo lezen we in Dagblad De Limburger. De verdediger kwam op de afsluitende training niet verder dan een individuele training en dat is doorgaans onvoldoende voor een plek in de wedstrijdselectie.

Siovas ontbreekt vandaag in Arnhem.


Siovas keerde tegen Feyenoord juist terug van een uitsluiting

Hetzelfde lot is Oğuzhan Özyakup beschoren. De middenvelder liep eerder deze week op de Buchtense trainingsvelden ook een spierblessure op en ook hij kon op de afsluitende training niet voluit met de groep meetrainen.

Zowel Siovas als Özyakup zullen normaal gesproken volgende week weer kunnen spelen, maar dit weekend komt te vroeg.


Özyakup was bezig aan een prima slotfase van het seizoen

Verder mist Danny Buijs vandaag ook Arianit Ferati. Ferati en de medische staf hadden het duel met Vitesse omcirkeld als het eindpunt van het revalidatieproces, maar speler en staf hebben moeten constateren dat het herstel langer gaat duren.

Sterker nog, het herstelproces loopt zoveel vertraging op dat Ferati dit seizoen niet meer in actie gaat komen. De middenvelder heeft een aflopend contract in Sittard, dus het is onduidelijk of we hem nog in actie gaan zien voor Fortuna Sittard.


Vorig seizoen scoorde Ferati nog in Arnhem

Ivo Pinto startte de laatste 45 duels van Fortuna Sittard. Aan die reeks komt vandaag een einde, want Fortuna’s aanvoerder liep twee weken geleden tegen een gele kaart aan. Het was zijn vijfde gele kaart van het lopende seizoen en dus volgt een uitsluiting.

Vandaag moet Pinto aan de kant blijven.


Pinto zal vandaag ontbreken in Arnhem

Rodrigo Guth keert vandaag terug in de wedstrijdselectie. Hij ontbrak twee weken geleden in het duel tegen Feyenoord, vanwege een uitsluiting, vanwege een rode kaart die hij de week voordien kreeg in Enschede.

Vandaag is de verdediger er weer bij en dat komt goed uit, want met blessures bij Michael Verrips, Ivo Pinto en Dimitris Siovas kan Fortuna ervaring achterin goed gebruiken. We vermoeden dat Guth de aanvoerdersband overneemt van de uitgesloten Ivo Pinto.


Guth haalde het einde niet in Enschede

Ten slotte keert ook Nathan Markelo terug in de selectie. De rechtervleugelverdediger moest het duel met Feyenoord aan zich voorbij laten gaan vanwege een lichte blessure.

Markelo is ondertussen hersteld en dat komt goed uit, want Ivo Pinto is er dus voor het eerst dit seizoen niet bij. Buijs heeft Markelo nodig.

Markelo speelde dit seizoen tweemaal als invaller

Tegenstander Vitesse vinden we terug op plek achttien van de eredivisie. Op die positie stond Vitesse twee weken geleden ook al, maar sinds vorige week vrijdag is duidelijk dat Vitesse dit seizoen ook op die plek zal eindigen.

Reden: de licentiecommissie van de KNVB legde Vitesse een sanctie op van achttien wedstrijdpunten in mindering.

Vitesse zou over langere tijd informatie hebben achtergehouden en onjuiste informatie hebben verstrekt aan de licentiecommissie om te verdoezelen dat de club niet aan de reglementen voldeed.

Het zijn verhalen die we in Sittard helaas maar al te goed kennen, alhoewel Fortuna het, afgelezen aan de strafmaat, zo bond nooit maakte. Fortuna moest in de seizoenen 2004/05, 2010/2011 en 2016/17 op vijf momenten in totaal zeventien punten inleveren (maximaal zes op een moment).

Het betekende dat Vitesse vorige week vrijdag aan de groene tafel degradeerde. Die degradatie diende zich overigens ook op het veld al aan, maar we kunnen ons voorstellen dat je liever degradeert op het veld dan in Zeist.

De straf van de licentiecommissie verandert verder niets aan de precaire financiële situatie waarin Vitesse zich bevindt. De club heeft bijvoorbeeld een schuld van 18,9 miljoen euro (en die schuld zal voorlopig verder oplopen).

We wensen Vitesse en zijn aanhangers alle succes om een doorstart te maken.

De KNVB ontnam Vitesse (voorlopig) niet de proflicentie en dus speelt Vitesse het seizoen uit, te beginnen tegen Fortuna Sittard. De vraag is uiteraard: hoe zal de spelersgroep reageren op het veld?


In Sittard duurde het verzet van Vitesse achttien seconden

We vermoeden dat Vitesse er veel aan gelegen is dit duel niet te verliezen. Verwacht dus een getergd Vitesse, maar ook een ploeg met broos zelfvertrouwen, want Vitesse verloor de laatste vier duels met geaggregeerde doelcijfers 1-15.

Trainer Edward Sturing laat aan De Gelderlander weten dat hij met zijn sterkste elftal zal aantreden en dus niet kiest voor de jeugd, die waarschijnlijk volgend seizoen de kastanjes uit het vuur moet halen.

Speler om in de gaten te houden? De twee huurlingen Paxten Aaronson (aanvallende middenvelder) en Kacper Kozlowski (centrale middenvelder) houden zich nog redelijk staande. Wellicht kunnen zij voor gevaar zorgen.


Eerder dit seizoen legde Vitesse Fortuna geen strobreed in de weg

Fortuna pakte slechts een punt uit de laatste vier duels, verloor de tiende plek aan SC Heerenveen en loopt het risico dat ook Almere City, Heracles Almelo en PEC Zwolle nog voorbij steken.

Mocht dat gebeuren dan verliest Fortuna zomaar een half miljoen aan TV-geld in het komende seizoen. Dat mag de club niet laten gebeuren.

Met duels op het programma tegen Vitesse (uit), Go Ahead Eagles (thuis), PSV (thuis) en Heracles Almelo (uit) is er voldoende perspectief om in ieder geval die elfde plek op de ranglijst veilig te stellen.


Fortuna speelt weldegelijk nog voor de knikkers

Buijs zal dus wel moeten puzzelen, met name in de verdediging. Vanwege de afwezigheid van meerdere verdedigend ingestelde spelers, vermoeden we dat hij vast zal houden aan het systeem met vijf verdedigers.

In doel zal Luuk Koopmans de vervanger zijn van Michael Verrips. Nathan Markelo vervangt Ivo Pinto als rechter vleugelverdediger. Centraal speelt de drietand Sadik Fofana, aanvoerder Rodrigo Guth en Siemen Voet. Mitchell Dijks speelt als linker vleugelverdediger tegen zijn oude club.


Fofana kon bekoren tegen Feyenoord

Op het middenveld speelt in ieder geval Deroy Duarte. Buijs moet dan een vervanger aanwijzen voor Oğuzhan Özyakup. Dat zal normaal gesproken Alen Halilović zijn. Verder is er ook nog plek voor Justin Lonwijk.

In de aanval verwachten we geen wijzigingen. Kaj Sierhuis en Iñigo Córdoba staan dus aan de aftrap.


Halilović speelt waarschijnlijk vanaf de aftrap

Oud-Fortunezen bij Vitesse? We herkennen twee oud-Fortunezen op het veld en een ernaast.

Mica Pinto stapte afgelopen zomer over van Sparta Rotterdam naar Vitesse, waar hij een tweejarige overeenkomst tekende. We vermoeden dat dat tweede Arnhemse seizoen er, gegeven de degradatie en financiële perikelen, niet zal komen.

Pinto speelde gedurende drie seizoenen, twee jaar bij Fortuna Sittard. Het waren mooie jaren, want hij maakte Fortuna’s promotie mee als speler. Hij bleef vervolgens nog anderhalf seizoen en eindigde als aanvoerder. In totaal speelde de verdediger vijftig duels voor Fortuna Sittard (35 eredivisie, 14 eerste divisie, 1 beker).

Zijn laatste duel in een Fortunashirt speelde Mica Pinto op 28 september 2019. Hij viel geblesseerd uit. Het was tien dagen na het overlijden van Fernando Ricksen. Fortuna stond er zo bij stil.


Niet te geloven dat dit alweer bijna vijf jaar geleden is…

Mocht Mitchell Dijks niet blijven en er geen toekomst in Arnhem zijn voor Mica Pinto, zouden wij dan een poging moeten ondernemen hem terug te halen?

Thomas Buitink speelde afgelopen seizoen de tweede helft van het seizoen op huurbasis bij Fortuna Sittard. De aanvaller moest, net als Mica Pinto, de strijd voortijdig staken met een kruisbandblessure. Hij kwam tot dertien eredivisieduels.

Buitink wilde graag blijven in Sittard, maar Fortuna hield de boot af, wellicht vanwege de ernstige blessure. Ondertussen is hij opnieuw fit. Mocht Fortuna deze zomer interesse hebben, dan vermoeden wij dat Buitink wel oren heeft naar een overgang.


Buitink in actie voor Fortuna tegen FC Twente

Naast het veld herkennen we Paul van der Kraan, die een CV heeft gevuld met het afhandelen van financiële chaos, WHOA procedures en licentiecommissieperikelen.

VdK Sport Consultancy deed zijn intrede in Sittard in februari 2016. Middels een aandelenuitgifte, een crediteurenakkoord (zo heette dat destijds nog, tegenwoordig een WHOA procedure) en de verkoop van de club aan Işıtan Gün.

Daar is Fortuna niet slechter van geworden, maar we bleven toch met het gevoel achter dat VdK Sport Consultancy ook goed voor zichzelf zorgde.

Laatste overwinning uit bij Vitesse? 9 Oktober 2023. Vorig seizoen won Fortuna in het Gelredome. Het was de derde wedstrijd onder leiding van Julio Velázquez en ook die derde wedstrijd zou Fortuna winnen.

Dat ging niet zonder slag of stoot, want Vitesse kwam via Bartosz Białek na een half uur op voorsprong. Fortuna trok nog voor rust de stand gelijk, via Arianit Ferati, die met een schot doelman Kjell Scherpen kansloos liet.

Na rust domineert Vitesse het spel, maar scoort Fortuna de enige treffer. George Cox trapt de bal het strafschopgebied binnen, waar Burak Yilmaz half over de bal heen maait. Het mislukte schot wordt een assist op Rémy Vita, die keurig binnen werkt: 1-2.


Vita is de onverwachte held

Laatste vijf competitieduels uit tegen Vitesse: W-G-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-G-V-W

De KNVB stuurt scheidsrechter Robin Hensgens naar Arnhem. De Kerkradenaar floot eenmaal eerder een wedstrijd van Fortuna Sittard. Dat was in speelronde drie van het huidige seizoen. Fortuna pakte op bezoek bij Excelsior een punt.

Vanwege zijn geringe aantal duels van Fortuna Sittard heeft hij nog geen plek in de  lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘. In maart trad Hensgens wel tweemaal als VAR op bij duels van Fortuna tegen Ajax en tegen Sparta Rotterdam.


De wedstrijd op Kralingen herinneren we ons vooral vanwege deze man!

VAR Luuk Timmer floot nog nooit een duel van Fortuna Sittard en heeft dus ook geen notering in bovenstaande lijst. Het zal duidelijk zijn, de KNVB vindt het duel tussen Vitesse en Fortuna Sittard niet belangrijk en stelt zijn meest ervaren scheidsrechters elders op.

We kwamen Luuk Timmer eenmaal eerder tegen als VAR. In februari trad hij op als VAR in het thuisduel tegen AZ. AZ won op de valreep: 1-2. Timmer speelde geen rol.

In het laatste duel, thuis tegen Feyenoord, liep niet alleen Ivo Pinto tegen een gele kaart aan. Bas Nijhuis slingerde ook Kaj Sierhuis op de bon. Het was zijn vierde gele kaart van het lopende seizoen, waarmee hij op pelt komt te staan.

Naast Sierhuis zitten Mitchell Dijks en Loreintz Rosier in hetzelfde schuitje. Pakken ze vandaag geel, dan zijn ze uitgesloten van deelname aan het volgende duel thuis tegen Go Ahead Eagles.


Sierhuis werd hard aangepakt, maar eindigde zelf met geel

Opstelling: Koopmans; Markelo, Fofana, Guth, Voet, Dijks; Duarte, Halilović, Lonwijk; Sierhuis en Córdoba.

Er zullen vanavond 620 supporters plaatsnemen in het uitvak. Alleen in De Kuip zaten dit seizoen meer Fortunezen in het uitvak dan in Arnhem. De KNVB mag het duel dan niet serieus nemen, de Fortuna-support alvast wel.

Busreizigers melden zich om 13.15uur bij het Fortuna Sittard stadion. Automobilisten kunnen tussen 15.00 en 16.15uur omwisselbiljetten omzetten in entreebiljetten bij tankstation Hondsiep langs de A73.

Niet alleen het uitvak zal goed gevuld zijn, ook de rest van het stadion loopt aardig vol. Vitesse rekent op ruim 18.000 fans.


Fortuna zal voor vrij volle tribunes spelen in stadion Gelredome 

Ben je niet in de gelegenheid om naar Arnhem te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live beeldverslag.