Net als vorige week bij Sparta lijdt Fortuna vandaag in de Grolsch Veste een kansloze nederlaag. Waar het vorige week echter een collectieve offday betrof, ligt vandaag een rode kaart ten grondslag aan de nederlaag. Over de inzet van de spelers mogen we vandaag niet klagen. Bijna een uur met 10 tegen 11 van het kaliber FC Twente is helaas simpelweg teveel van het goede. 


6 april 2024

Fortuna strijdend maar kansloos ten onder

FC Twente 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 52. Fofana (e.d.) 1-0, 86. Van Wolfswinkel 2-0.
Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Voet, Dijks (79. Rosier); Özyakup (79. Peterson), Duarte, Oratmangoen (63. Lonwijk); Halilović (38. Fofana), Sierhuis (63. Da Cruz), Córdoba.
Toeschouwers: 30.000.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): Lonwijk, Sierhuis.
Rood (Fortuna): Guth (2x geel)

Nadat Fortuna zich afgelopen dinsdag tegen NEC meer dan goed herpakte na de uitglijder op Spangen, wacht vandaag alweer de volgende stevige uitdaging. Een bezoek aan de Grolsch Veste staat namelijk niet garant voor succes. Natuurlijk, wie herinnert zich de uiterst belangrijke overwinning van 7 mei 2022 niet? Een Doppelpack van Zian Flemming zorgde voor een enorme stap richting handhaving. Maar vorig seizoen liep het helaas weer als vanouds, toen Fortuna er in een snikheet Enschede met een 3-0 nederlaag nog genadig vanaf kwam.

Net als afgelopen dinsdag wordt er vandaag om 21.00 uur afgetrapt. ESPN trekt nog altijd stevig aan de speeltijd-touwtjes en het is al lang geen geheim meer dat het de commerciële zender én dus ook de KNVB geen donder interesseert dat er ook mensen zijn die hun club graag live in een stadion aan het werk zien. In het afgelopen midweekse programma ervaarden de fans van NEC, Twente en Go Ahead Eagles dit aan den lijve toen ze om 21.00 uur mochten aantreden in respectievelijk Sittard, Heerenveen en Amsterdam. Vandaag zijn wij de pineut. De geschatte thuiskomst-tijd van rond 03.00 uur in de nacht heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er haast geen jeugdige fans naar Enschede zullen reizen. Maar los van de speeltijd zijn de 220 verkochte kaarten toch een behoorlijk mager aantal.

Circa de helft van de meereizende supporters stapt rond de klok van half vijf in de twee gereedstaande bussen. Behulpzaam als we zijn helpen we begeleiders Jorg en Lei meteen van een lading losse blikjes bier af. Bart (na een concert en het lopen van de Kennedeymars in een nieuw PR) en Sander (na carnaval en een aantal feestjes) maken vandaag hun rentree. Ook zij zijn opgelucht als de chauffeur de deuren sluit en de motor aanzet om te vertrekken, zodat de airco wat frisse lucht de warme bus in kan gaan blazen.

Na een goede anderhalf uur rijden is het ter hoogte van Papendal tijd voor een korte stop bij parkeerkeerplaats De Slenk. En doordat de reis ook daarna zonder oponthoud vordert, arriveren we om 19.45 uur al bij de Grolsch Veste. Ruim op tijd voor de wedstrijd, dus blijven we nog maar even in de bus hangen voordat we de trappen richting het uitvak gaan trotseren.


Het ‘San Siro van het Oosten’

Fortuna moet het vandaag zonder de nog altijd herstellende Arianit Ferati doen. Daarnaast ontbreekt ook Dimitris Siovas. De Griek trok dinsdag in de slotfase aan de noodrem en ontving voor die actie zijn vijfde gele kaart van het seizoen. En dat betekent een schorsing. Siemen Voet is zijn logische vervanger. Justin Lonwijk miste het duel tegen NEC wegens een blessure maar is fit genoeg om vandaag weer bij de selectie aan te sluiten, hij begint op de bank. Daardoor verschijnen, buiten Siovas, dezelfde tien spelers aan de aftrap als bij de wedstrijd tegen NEC.

De thuisploeg kan vandaag een belangrijke stap zetten op jacht naar de gewenste voorronde plek voor de play offs voor de Champions League. Gesteund door bijna dertig duizend supporters neemt Twente vanaf de aftrap dan ook het heft in handen. Maar doordat Fortuna geconcentreerd en compact verdedigt, leidt het overwicht in balbezit voor de Tukkers in het eerste kwartier niet tot uitsproken kansen.

Siemen toont zich een waardig vervanger van Siovas

Er werd afgelopen dagen in de media nog gesproken over het feit dat Fortuna dit seizoen pas vijf keer een speler niet kon inzetten wegens een schorsing. Maar helaas gaat daar deze week verandering in komen, want nadat Rodrigo Guth bij een diepe pass van Twente tegenstander Van Wolfswinkel met zijn arm lijkt te blokken, komt scheidsrechter Rob Dieperink aangesneld om de Braziliaan een gele kaart te tonen. Die kaart levert overigens nog geen schorsing op.

Diezelfde Van Wolfswinkel ging een minuut eerder overigens bij een soortgelijke situatie tegen de grond. Ook toen maakte Guth zich breed met zijn arm. Slim van Van Wolfswinkel of dom van Guth? De gele kaart is in ieder geval een feit.

Los van deze gele kaart valt het in de eerste helft op dat de Fortuna-spelers in de ogen van Dieperink weinig goed kunnen doen. Ook Kaj Sierhuis heeft daar last van, want bij vrijwel elk duel dat hij aangaat, hoort hij het fluitje van de scheidsrechter omdat hij iets onreglementairs zou hebben gedaan. Dat de goede man uit het nabijgelegen Borculo komt, zal vast niks met zijn manier van fluiten te maken hebben, toch?

Sierhuis beleeft geen fijne avond

Na achttien minuten probeert Van Wolfwinkel het maar eens met een schot van afstand. Die poging wordt door Michael Verrips zonder al teveel moeite opgeraapt. Diezelfde Verrips hervat het spel een aantal minuten later met een prima verre uittrap. Mees Hilgers verslikt zich in de bal, maar de aanname van Sierhuis is vervolgens niet goed genoeg waardoor Lars Unnerstall de bal op kan pikken.


Kaj neemt de bal net niet goed genoeg mee

We zijn een half uur onderweg als een hoge bal van Oğuzhan Özyakup weer bij Sierhuis terecht komt. Kaj wint het duel van Gijs Smal, maar ja hoor, daar is het fluitje van Dieperink alweer. Bij de landing raakt Sierhuis Smal onbewust op zijn voet, maar daar zit geen enkele opzet bij. Dat de spelers van Twente bij vrijwel elk fysiek duel graag en vol bombarie naar het gras gaan, draagt ook bij aan het fluitgedrag van de scheids.

Tien minuten voor rust is het arbitrale feest compleet. Guth laat zich vlak over de middenlijn onhandig de bal ontfutselen door Ricky van Wolfswinkel. Rodrigo gaat in de achtervolging maar kan met geel op zak natuurlijk niet aan de noodrem trekken. Voor dat klusje meldt zich verrassend genoeg Alen Halilović. De Kroaat zet een fikse tackle in, waardoor Van Wolfswinkel naar de grond gaat. Dat dit Halilović op een gele kaart komt te staan is geen verrassing en ook terecht. Dieperink komt dan ook driftig aangerend en grijpt enthousiast in zijn zak. Maar wat doet hij nu? Hij geeft de kaart niet aan Halilović maar aan Guth! En dat betekent een rode kaart. Alle Fortuna-spelers vliegen nu op Dieperink af om uit te leggen dat de overtreding toch echt door Halilović werd gemaakt maar de man is onvermurwbaar en draait zijn beslissing, ook na contact met de VAR, niet terug.

Nu is een schorsing wel een feit. Guth mist het aanstaande duel tegen Feyenoord.

Tja, zo ga je natuurlijk nooit stijgen in de ranglijst van De Scheids. Maar belangrijker en erger nog: Fortuna moet het bijna een uur met een man minder gaan doen.


Dieperink is onverbiddelijk

Uit de toegekende vrije trap wordt de bal in het strafschopgebied gebracht en door Sem Steijn op doel gevolleerd. Verrips is echter attent en houdt de bal uit het doel. Meteen daarna haalt Danny Buijs Halilović naar de kant en brengt met Sadik Fofana de verdediging weer op sterkte.

Fortuna blijft in de eerste fase na de rode kaart goed overeind door nog steeds compact te spelen en ver in te zakken op eigen helft. Het hoeft nu niet mooi, als het maar effectief is. Al is natuurlijk wel al duidelijk dat het tegen een ploeg als Twente erg lastig zal worden om dit tot het eindsignaal vol te blijven houden.

In de blessuretijd van de eerste helft, die uiteraard zes minuten duurt, probeert Gijs Smal het van een meter of vijfentwintig. Het schot wordt onderweg aangeraakt door Sem Steijn maar ook nu redt Verrips. De bal valt wel nog voor de voeten van Michel Vlap maar die raakt de bal ongecontroleerd en ziet het leer over het doel verdwijnen.


Mitchell speelt weer een puike partij

Het laatste wapenfeit voor rust is zowaar voor Fortuna. Na een goede tackle van Oğuzhan Özyakup komt de bal bij Ragnar Oratmangoen. Ragnar legt terug op Özyakup die enkele meters dribbelt en dan hard richting de linkerhoek uithaalt. Unnerstall plukt de bal echter beheerst uit de lucht waardoor we met een 0-0 stand gaan rusten.

Tijdens de pauze komt Alain zich spontaan aanmelden om eens een keer een wedstrijdverslag voor Fortuna Online te schrijven. Een mooi gebaar, al geeft hij wel aan dat hij dat alleen doet als we écht, écht niemand anders hebben. Onder dezelfde voorwaarde is hij ook nog altijd beschikbaar voor het tweede elftal van VV Zwentibold. Het tekent zijn karakter: hij ouwehoert graag, maar als je hem écht nodig hebt, staat hij er! We houden je aanbod graag in gedachten, Alain!

In de hoop dat we zo lang mogelijk achterin de nul kunnen houden, beginnen we even later aan de tweede helft. En er geschiedt na twee minuten een klein wonder: Sierhuis krijgt een vrije trap mee! Ter hoogte van de middenlijn wordt hij getackeld en terwijl Kaj nog opkrabbelt, ziet Córdoba uit zijn ooghoek dat Unnerstall een stuk voor zijn doel staat. Met een snelle en ferme trap probeert de Spanjaard de Twentse goalie te verrassen. Dat lukt helaas niet.


Met de stevigheid van de Robey-shirts is niks mis

De druk van Twente neemt uiteraard toe, maar dat doen de Tukkers niet met blinde, lange ballen naar voren maar door de bal geduldig rond te spelen en te loeren op een gaatje in de Sittardse defensie. Vier minuten na rust lijkt Van Wolfswinkel zo’n gaatje te vinden als hij de bal doortikt op Steijn. Wederom staat Verrips de openingstreffer in de weg, maar het gevaar is nog niet geweken. Steijn kopt de bal weer voor het doel en bij de tweede paal legt Daan Rots nog eens aan. Maar ook dit schot wordt geblokt door Mitchell Dijks. Een minuutje later probeert Rots het dan toch maar eens van afstand. Zijn poging is echter te slap en belandt in de handen van Verrips.

Acht minuten na rust is het dan helaas toch zover. Michel Vlap komt met een gelukje in balbezit en mag in het strafschopgebied uithalen. Zijn inzet wordt onderweg getoucheerd door Fofana waardoor de bal buiten bereik van Verrips in de lange hoek verdwijnt. 1-0 en nu is het hopen dat het niet net zoals vorige op Spangen uitloopt op een flinke pandoering. 

Het thuispubliek gaat er in ieder geval eens goed voor zitten en de ploeg van Joseph Oosting ruikt nu bloed bij het wankele Fortuna. Amper een minuut na de openingstreffer speelt Robin Pröpper Sem Steijn strak in. Steijn draait weg bij Siemen Voet en haalt hard uit. Gelukkig is zijn schot niet alleen hard, maar ook te hoog gemikt.


Sadik met plaaggeest Van Wolfswinkel op de achtergrond

In minuut achtenvijftig gaat Sierhuis nog maar eens een luchtduel aan. In twee instanties gebruikt hij zijn lichaam in duels met Hilgers en Smal. Beide heren gaan kermend naar de grond en heel Enschede schreeuwt weer moord en brand. Dé kans voor Dieperink om ook Kaj een gele prent te tonen. Nadat Verrips even later een schot van Naci Ünüvar uit het doel heeft getikt, besluit Buijs om een dubbele wissel door te voeren. Ragnar Oratmangoen werkte vanavond weer hard en lijkt ook voetballend stapjes te maken. Na ruim een uur is hij moegestreden en wordt naar de kant gehaald voor Justin Lonwijk. Om Sierhuis te beschermen tegen de verdere nukken van Dieperink en hem te behoeden voor een mogelijke tweede gele kaart, wordt ook hij gewisseld. Alessio da Cruz neemt zijn plek in de spits over.

Lonwijk doet al snel van zich spreken door een stevige tackle op de bal waarbij hij ook Michal Sadilek raakt. Het zal u niet verbazen dat ook Justin een gele prent wordt getoond, al viel op deze kaart niet zoveel aan te merken.

De tijd tikt rustig door en Fortuna heeft zich aardig herpakt. Aan aanvallen komen we niet of nauwelijks toe en balbezit hebben we doorgaans niet langer dan een paar seconden, maar verdedigend staat het best goed. Met minder dan een kwartier op de klok komen we echter goed weg als Pröpper bij een hoekschop van Vlap de bal voorlangs kopt. Meteen daarna brengt Buijs met Kristoffer Peterson en Loreintz Rosier twee verse krachten. Zij vervangen Mitchell Dijks, die wederom een voldoende scoorde, en Özyakup. ‘Ozzy’ kwam door de nadruk op het verdedigen logischerwijs weinig in het spel voor.

Met nog vijf minuten te spelen belandt een geplaatst schot van Rots op de binnenkant van de paal. De hoop op geen extra tegentreffers en misschien toch nog een stiekeme uitbraak van onze zijde, kan een minuut later helaas de prullenbak in. Een voorzet van Carel Eiting vanaf rechts wordt door Van Wolfswinkel in de lange hoek gekopt. 2-0 en daarmee is de wedstrijd definitief beslist.


Balen na de beslissende 2-0

Twente lijkt het verder wel goed te vinden en zet zich niet overmatig in om een derde treffer te maken. Diep in de blessuretijd noteren we zelfs nog een klein kansje voor Fortuna. Rosier opent met een prima lange bal naar links op Córdoba. Iñigo neemt de bal goed aan, komt naar binnen en speelt in op Da Cruz. Die legt af op Peterson maar diens schot wordt helaas geblokt. Na vijf minuten extra tijd maakt Dieperink een einde aan de wedstrijd én zijn eigen show. 

De spelers kon vanavond eigenlijk weinig verweten worden en dat laten de meegereisde fans na het slotsignaal dan ook blijken. Na een wederzijds applaus zoeken de spelers de douche op en wij onze bussen en auto’s. Twee dames blijken zowaar met de fiets naar het uitvak te zijn gekomen! Al vermoed ik dat hun reis niet in de Westelijke Mijnstreek begon.


Kop omhoog en door mannen!

Op de terugreis slaat links en rechts de vermoeidheid toch wel toe. Na een stop in de buurt van Cuijk rijden we rond 02.15 uur de Milaanstraat in. Nadat we een klein handje hebben geholpen om de bus op te ruimen, beginnen we aan de laatste etappe van vandaag: die naar huis. Helaas wordt er net nu op een deel van de Westelijke Randweg de toplaag van het asfalt vernieuwd, waardoor we noodgedwongen een omleiding via het pittoreske Munstergeleen moeten nemen. De klok vertelt me dat het inmiddels bijna kwart voor drie is als ik de sleutel in mijn voordeur stop.

Fortuna lijdt net als vorige week in Rotterdam een vrij kansloze nederlaag, al is het gevoel na de wedstrijd in Enschede wel iets beter. Na de, in onze ogen onterechte, rode kaart van Guth vreesden we voor een walk-over van de thuisploeg. Maar die bleef ons gelukkig bespaard. Nu is het een kwestie van even uithuilen en dan voorbereiden op de wedstrijd van volgende week zondag tegen regerend landskampioen Feyenoord. Tot dan! COYS!