Als opvolger van trainer Hans de Koning stelt Fortuna Sittard een oude bekende aan: Chris Dekker. Dekker speelde begin jaren tachtig drie seizoenen voor Fortuna Sittard en trainde de club anderhalf seizoen begin jaren negentig. Als speler maakte hij de hoogtijdagen mee in de eredivisie en het Europese toernooi der bekerwinnaars, als trainer degradeerde hij met Fortuna om vervolgens ontslagen te worden in zijn tweede seizoen. Dekker krijgt een kans op eerherstel als trainer.


Een reeks spelers vertrekt, waardoor Chris Dekker aan een nieuw elftal kan bouwen. Reservekeeper Davy Bertjens (naar KSK Tongeren) vertrekt en wordt vervangen door Willem-Jan Thijssen (van PSV). De linker verdedigers Tycho Steegs (naar EHC Norad) en Bart Meulenberg (naar SK Moelingen) vertrekken; Fortuna haalt er oud-Fortunees Edwin Hermans (van De Graafschap) voor terug. Rechtsback Jo Geerinckx (naar KVSK United) vertrekt; Ray Fränkel (van FC Groningen) is zijn vervanger. Ook huurling Charles Kazlauskas (naar NEC) vertrekt; opnieuw een oud-Fortunees, Ronald Dassen (van Helmond Sport), is zijn opvolger.

Ook op het middenveld en in de voorhoede zijn er forse veranderingen. FC Utrecht neemt Prince Rajcomar en Samir el Gaaouiri over van Fortuna, terwijl ook Georges Tychon (naar FC Eindhoven) en Chaly Jones (naar Tollnes BK) vertrekken. Geert Brusselers was al eerder vertrokken (naar Calgary Mustangs); hun vervangers zijn Dirk Jan Derksen (van BVO Emmen), Aziz Moutawakil (van Patro Maasmechelen) en Dave Zafarin (van Roda JC). Ten slotte stapt een aantal spelers van de jeugdopleiding over naar de hoofdmacht, onder wie Joep Op den Kamp, Angelo Simone, Gino Facenna en Emrullah Güvenç.

Ten slotte vertrekt ook assistent-trainer Dick Voorn. Hij vergezelt oud-Fortunees en oud-trainer Bert van Marwijk naar Borussia Dortmund. Voorn was 25 seizoenen op rij in dienst bij Fortuna. Oud-speler Roger Reijners volgt hem op.

Fortuna komt – aan de hand van Dirk Jan Derksen – voortvarend uit de startblokken en is na de vijfde speelronde zelfs de trotse koploper. Die weelde duurt niet lang, want na een 5-1 nederlaag in Haarlem volgt het verval. Een 4-3 nederlaag op Spangen na een 0-3 voorsprong is wellicht de meest frustrerende nederlaag in het restant van de eerste competitiehelft, die Fortuna beëindigt op een vijftiende plek.

Naast het veld voert Fortuna nog steeds een strijd om de schuldenlast die opgelopen is tot circa achttien miljoen euro af te bouwen. Circa zeven miljoen betreft het restant van de stadionhypotheek, nog eens acht miljoen euro is Fortuna schuldig aan enkele leden van de raad van commissarissen (Jos Nuijen, Jo Abelshausen en Sjra Philippen), die de club de afgelopen twee seizoenen overeind hebben gehouden. Die schuld bij de leden van de raad van commissarissen zal vanwege een begrotingstekort in het lopende seizoen oplopen naar circa tien miljoen euro (en dus de totale schuld naar circa twintig miljoen).

Verder staat Fortuna in het krijt bij het CfK, de belastingdienst, de gemeente Sittard-Geleen-Born vanwege onder andere achterstallige onroerend zaak belasting en enkele kleinere partijen. Vooral deze laatste categorie schulden bezorgt Fortuna kopzorgen. Het zijn direct opeisbare schulden in handen van niet noodzakelijkerwijs Fortuna goed gezinde partijen.

Fortuna laat enkele proefballonnen op, maar het college van B&W van de gemeente hapt niet toe, waardoor Fortuna begin 2005 terugvalt op het eerdere plan: verruiming van het bestemmingsplan in Bedrijvenstad Fortuna. Begin februari 2005 komt er een voorstel op tafel in de gemeenteraad tot verruiming van het bestemmingsplan. Fortuna Sittard, de gemeente Sittard-Geleen-Born en projectontwikkelaars 3W en Meulen Bouw gaan samen een plan van aanpak uitwerken waarbij detailhandel in Bedrijvenstad Fortuna mogelijk is.

Volledige terugbetaling van Fortuna’s schulden aan de gemeente (inclusief de circa één miljoen die Fortuna heeft aangesproken van de 1,8 miljoen euro garantstelling uit 2001), moet onderdeel zijn van het plan. Het plan van aanpak moet – zodra het er ligt – door de gemeenteraad geaccordeerd worden.  De lokale middenstand is woedend, want het college schendt zijn eigen voornemen uit 2004 om tenminste tot 2007 niet te willen praten over een bestemmingsplanverruiming bij het stadion. Die woede wordt nog groter als een krappe meerderheid van de raadsleden (twintig voor; zeventien tegen) instemt. Fortuna kan weer verder.

Op de ranglijst moet Fortuna het wel met drie punten minder doen. Fortuna wordt het eerste slachtoffer van een nieuwe regeling van de KNVB. Die nieuwe regeling behelst een categoriesysteem. Clubs in financiële problemen worden in categorie één ingedeeld; in categorie twee zitten redelijk gezonde clubs; kerngezonde clubs bevinden zich in categorie drie.

Het zal duidelijk zijn dat Fortuna in categorie één zit en clubs in die categorie moeten in een plan van aanpak aangeven hoe ze uit de financiële problemen zullen geraken. Houdt een club zich niet aan dat plan van aanpak, dan kan de KNVB overgaan tot strafmaatregelen. Fortuna trof een betalingsregeling met de belastingdienst, maar hield zich er niet aan. Het kost drie punten. In feite maakt dat niet uit, want over voetbal zal het in het restant van de competitie niet meer gaan bij Fortuna Sittard. De kas is leeg en dus betaalt Fortuna geen salarissen vanaf maart.

Vooraleer onderhandelingen met de gemeente en projectontwikkelaars op te starten, stelt Fortuna een schuldsanering voor. Externe schuldeisers – samen goed voor tien miljoen euro – moeten akkoord gaan met een kwijtschelding van 75%, waardoor er 2,5 miljoen euro resteert. Interne schuldeisers (leden van de raad van commissarissen) – samen ook goed voor tien miljoen euro – moeten akkoord gaan met een kwijtschelding van 90%, waardoor er één miljoen euro resteert. Dus in totaal wil Fortuna Sittard 3,5 miljoen euro overhouden aan de verkoop van het stadion en het recht om het stadion en de naaste omgeving te ontwikkelen in het ruimere bestemmingsplan.

De onderhandelingen met de projectontwikkelaars – die dat bedrag moeten betalen in ruil voor het recht het stadion en de naaste omgeving te ontwikkelen – verlopen moeizaam en uiteindelijk in mei stuk. Dat is overigens niet het enige probleem, want de gemeenteraad eiste in februari volledige terugbetaling van de schulden aan de gemeente, terwijl de gemeente als schuldeiser nu akkoord moet gaan met een 75% schuldsanering. De onderhandelingen zitten dus in een impasse.

Commercieel manager Ruud Hesp heeft dan het zinkende schip al verlaten. Hij vindt dat hij zijn werk niet naar behoren kan doen en stapt op. In deze periode verliest Fortuna opnieuw sponsoren. Zij zien geen heil in het verlengen van sponsorcontracten bij een club die failliet dreigt te gaan.

Terug naar het veld waar de financiële chaos zijn weerslag heeft op de resultaten. Pas in het elfde duel na de winterstop noteren we de eerste overwinning uit bij Cambuur Leeuwarden. Op de ranglijst zakt Fortuna af naar de laatste plek – ook omdat de KNVB in april opnieuw drie punten in mindering brengt omdat afspraken met de belastingdienst opnieuw niet zijn nagekomen.

De enige speler die er schijnbaar niet onder lijdt, is Dirk Jan Derksen. Hij scoort negentien maal en wordt daarmee topscorer. Fortuna eindigt negentiende en laatste. Zonder de zes punten aftrek was Fortuna achttiende geëindigd. In mei werkt de club wel de salarisbetalingsachterstand weg.