Fortuna heeft een uur lang geen moeite met Vitesse en drukt dat ook op het scorebord uit. In het laatste half uur zorgt verslapping voor een rommelige fase, maar dat mag niet verhullen dat Fortuna verdiend wint. 


2 december 2023

Fortuna kent geen problemen met Vitesse

Fortuna Sittard 3 Vitesse 1

Doelpuntenmakers: 1. Sierhuis 1-0, 23. Sierhuis 2-0, 47. Noslin 3-0, 64. Manhoef 3-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Fofana, Voet, Dijks; Duarte, Ferati (77. Robberechts), Halilović (88. Oratmangoen); Noslin (77. Griffith), Sierhuis (85. Belkheir) en Córdoba (88. Vita).
Toeschouwers: 10.009.
Scheidsrechter: Bos.
Geel (Fortuna): Dijks.
Rood (Fortuna): -.

Even na de klok van 19.30uur verlaten we het supportershome in het stadion. In de buitenlucht is het vanavond weliswaar koud, maar de notoire valwinden die doorgaans huizen in het Fortuna Sittard Stadion geven vandaag niet thuis, waardoor het goed uit te houden is in het stadion.

Daar aangekomen zien we dat het stadion toch behoorlijk gevuld is. Officieel zijn er zelfs iets meer dan 10.000 entreekaarten verkocht. Dat is ook wel eens anders geweest in de winter.

Op het veld zien we het antwoord van Danny Buijs op het ontbreken van Rodrigo Guth (uitgesloten vanwege zijn vijfde gele kaart) en Dimitris Siovas (geblesseerd). Onze trainer gooit Sadik Fofana en Siemen Voet voor de leeuwen. Een gedurfde keuze, maar ook een keuze waar vertrouwen richting die twee spelers uit spreekt.

Verder moet Buijs ook de geblesseerde Loreintz Rosier vervangen. Buijs kiest voor Deroy Duarte, die in Heerenveen op de bank begon. Buijs haalt ook Milan Robberechts uit de basis en brengt de herstelde Arianit Ferati op het middenveld.


Duarte keert terig in de basis

Verder dezelfde namen aan Sittardse kant als in Heerenveen.

Tegenstander Vitesse is op doelsaldo het slotlicht van de eredivisie. Trainer Phillip Cocu trok er zijn conclusies uit en stapte twee weken geleden op. Vitesse haalde good-old Edward Sturing van stal om de Arnhemse trein op de rails te krijgen.

In Amsterdam kreeg Vitesse vorige week een pak slaag bij de rentree van Sturing, die zijn borst dus nat kan maken.

De twee oud-Fortunezen in de Arnhemse selectie (Mica Pinto en Thomas Buitink) staan niet op het wedstrijdformulier. De eerste raakte onlangs geblesseerd en komt dit kalenderjaar niet meer in actie; de tweede raakte in de laatste editie (Fortuna Sittard 2 Vitesse 0) zwaar geblesseerd, maar heeft ondertussen de groepstraining hervat.

De belangen zijn stevig vandaag. We vermoeden dat Fortuna graag met minimaal negentien punten (uit zestien duels) de winterstop in wil gaan. Om dat aantal te bereiken moet Fortuna nog twee van de laatste drie duels winnen. In uitduels wil het maar niet vlotten, dan moet het dus in de twee thuisduels gebeuren.

Vitesse wil de kloof van vier punten naar plek zestien dichten. Een gelijkspel schiet, wat die doelstelling betreft, weinig op.

Als het clublied gezongen is, blaast Alex Bos (tweede duel ooit van Fortuna) op zijn fluit. Vitesse trapt af. Balletje terug naar Melle Meulensteen, die de bal hoog afvuurt richting onze helft.

Wie wint het eerste kopduel? Aanvoerder Ivo Pinto (zes seconden gespeeld). De bal komt bij Sadik Fofana, die dus gelukkig al snel een eerste balcontact krijgt. Fofana trapt de bal richting Kaj Sierhuis in de middencirkel (tien seconden gespeeld), die doorkopt richting Tijjani Noslin.

Noslin komt niet aan de bal, want Dominik Oroz trapt de bal weg, maar hij doet dat recht in de voeten van Ivo Pinto (twaalf seconden gespeeld). Pinto aarzelt niet en steekt de bal knap richting Sierhuis, die op doelman Eloy Room af kan en hem met een wippertje passeert (achttien seconden): 1-0.

Scoren na achttien seconden zonder de aftrap te hebben en zonder te profiteren van een opzichtige blunder van de tegenpartij? Dat is knap of knudde (afhankelijk van welk shirt je draagt)!

VAR Joey Kooij heeft meer tijd nodig om te bepalen of Sierhuis buitenspel stond dan Fortuna nodig had om te scoren. Het fiat uit de VAR-cabine komt er uiteindelijk.

Fortuna doet wat het zich had voorgenomen: erop knallen en zo snel mogelijk scoren.

Het nadeel van een vroege treffer is dat de tegenstander veel tijd heeft om de achterstand weg te werken. Fortuna leunt achterover en schenkt het balbezit aan Vitesse.

Als Fortuna het spreekwoordelijke pakje boter is, dan slaagt Vitesse er niet in er een deuk in te slaan. Fofana en Voet zitten prima in de wedstrijd. Ze doen wat ze moeten doen: bal afpakken en snel inleveren bij Alen Halilović.


Ons centrale duo vanavond

Toegegeven, echt gestest worden ze niet. Vitesse speelt niets klaar. Alleen Million Manhoef zorgt voor wat dreiging aan de rechterkant, maar Mitchell Dijks zorgt dat er voorlopig niets aanbrandt.


Dijks in actie tegen zijn oude club

Het is eigenlijk wachten op een tweede Sittardse treffer in de omschakeling. Die komt er ook na een kwart wedstrijd. Siemen Voet opent met een prachtige lange kruislingse pass op Iñigo Córdoba. De Bask controleert en wacht op Ivo Pinto die buitenom gaat. Córdoba speelt vervolgens de bal in de loop van Pinto.

Ondertussen rennen de twee centrale Vitesse-verdedigers richting Room, zonder in de gaten te hebben dat Kaj Sierhuis vertraagt. Onze spits komt dus vrij. Pinto vindt hem en Sierhuis laat Room kansloos: 2-0.

Tweede treffer voor Sierhuis van de avond; tweede assist voor Pinto.


Pinto toont zijn aanvallende waarde

Fortuna speelt nu al een gewonnen wedstrijd. Verrassend genoeg leidt het niet tot een uitgelaten stemming op de tribunes. Wellicht zijn de temperaturen daar debet aan.

We kunnen ons gaan richten op duels binnen de wedstrijd. Naast Manhoef wenst ook Melle Meulensteen zich niet zomaar neer te leggen bij een nederlaag. Hij vecht verbeten duels uit met Iñigo Córdoba. Het levert de Vitesse-verdediger na een half uur een gele kaart op.

De andere speler die opvalt, is Alen Halilović. Onze favoriete bromtol is niet van de bal te zetten en schuwt ook niet zijn XXL trukendoos open te trekken. Het blijft wennen dat zo iemand in een Fortuna-shirt ronddartelt.


Vitesse krijgt vanavond geen grip op Halilović

Het enige wat ontbreekt in deze eerste helft is de mokerslag. Die derde treffer komt er niet, alhoewel Sierhuis ruikt aan zijn hattrick. Room maakt zijn harde kopbal echter knap onschadelijk.

We gaan rusten met een comfortabele voorsprong: 2-0.

Er is geen reden voor Buijs om te wisselen in de rust en dat doet hij ook niet.

Fortuna komt opnieuw sterk uit de kleedkamers en deelt al snel de genadeklap uit. Dijks speelt op links Córdoba aan ter hoogte van de middenlijn. Córdoba blijft van de bal af, die doorrolt naar Tijjani Noslin.


Noslin ruikt zijn kans

Noslin schudt Dominik Oroz af en kan alleen op Eloy Room af, die hij met een mooi gekruld schot kansloos laat: 3-0.


Noslin is de gevierde man

Niet veel later kookt het potje bij Melle Meulensteen over. In een verloren duel met Iñigo Córdoba, trapt hij de Bask omver. Bos trekt de tweede gele kaart voor Meulensteen, die zichzelf, schuldbewust, ook een gele kaart had gegeven voor die overtreding.

En nu? Gaan we aan het doelsaldo werken? Gaan we in ieder geval een ‘clean sheet’ behalen?

Het komt niet vaak voor dat je als Fortunees veertig minuten voor tijd weet dat Fortuna gaat winnen. Twee weken geleden gebeurde het en vandaag weer. Wat een weelde.

Een weelde waar ons elftal na een minuut of tien toch moeite mee heeft, want de scherpte verdwijnt uit het spel. Niet in het eerste kwartier na rust, waarin Halilović de ene naar de andere crosspass op de stropdas legt van onze buitenspelers. Een treffer levert het niet op.

In het laatste half uur verdwijnt dan langzaam maar zeker de scherpte bij Fortuna en dan blijkt een overtalsituatie weinig waarde te hebben.

Zeker als Vitesse dan ook nog scoort uit de eerste kans in de tweede helft die de Arnhemmers krijgen. Marco van Ginkel wint een kopduel op het middenveld en krijgt de bal via Amine Boutrah terug en speelt Million Manhoef aan, die aan de aandacht van Siemen Voet is ontsnapt.

Manhoef zorgt ervoor dat Ivor Pandur kan fluiten naar een ‘clean sheet’: 3-1.

Niet veel later krijgt Fortuna een uitgelezen kans om de marge weer op drie te brengen. Córdoba dribbelt aan de linkerkant het Arnhemse strafschopgebied in, waar Carlens Arcus zijn handen niet thuis kan houden. Córdoba gaat neer en Bos legt de bal op de stip.


Córdoba was erg bedrijvig vanavond

Sierhuis achter de bal, maar hij doet wat Tijjani Noslin en Alen Halilović eerder dit seizoen deden: missen. De halfhoge, onzuivere penalty wordt een prooi voor Eloy Room.

De wedstrijd gaat verder, maar even later ook weer niet. VAR Joey Kooij moet gezien hebben dat Room voor de doellijn stond bij het schot van Sierhuis, die een herkansing krijgt.

Sierhuis en Room kiezen in tweede instantie voor dezelfde strategie en dus stopt Room ook deze penalty. Zijn redding op de rebound van Córdoba mag er ook zijn.

De gemiste penalty wakkert de onrust in onze ploeg verder aan: het zal toch niet?

Nee, Vitesse komt in de slotfase niet meer dichterbij, maar krijgt toch nog twee kansen op de aansluitingstreffer. Ivo Pinto redt op de lijn na een onkarakteristieke fout van Ivor Pandur en in de slotfase zeilt een corner voorlangs, die er ook zomaar in had kunnen vallen.

Aan de andere kant krijgt ook Fortuna grote kansen, maar de scherpte ontbreekt—ook bij de invallers. Met name Iman Griffith zal zich voor zijn hoofd slaan vanwege de gemiste kansen.

Er komt dus weinig terecht van het verder verbeteren van het doelsaldo.

Dat mag allemaal niet verhullen dat Fortuna dik verdiend wint van een armetierig Vitesse. Eindstand: 3-1.

Fortuna pakt dus drie belangrijke punten, die Fortuna op schema houden voor een prima uitgangspositie in de winterstop. Volgende week gaat het verder. Opnieuw in ons eigen stadion, waar RKC Waalwijk op bezoek komt.

Biedt RKC meer weerstand dan Vitesse? We vermoeden van wel.

Tot dan!