Fortuna heeft vooraf goede hoop op een positief resultaat tegen subtopper FC Twente, maar in de praktijk komen we er niet echt aan te pas. Zonder Yilmaz, Özyakup en Córdoba kunnen we weinig potten breken, terwijl onze verdediging op beslissende momenten geen antwoord heeft op de gedachtesnelheid en creativiteit van de tegenstander. Een offday, dus, waarop alleen Julio Velázquez boven zichzelf weet uit te stijgen. Onze trainer maakt zichzelf met zijn kleutergedrag volkomen belachelijk.

11 maart 2023

Velázquez MotM bij matig Fortuna

Fortuna Sittard 0 FC Twente 3

Doelpuntenmakers: 67. Černý 0-1, 71. Ugalde 0-2, 77. Ugalde 0-3.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Cox (82. Van Beijnen); Duarte, Ferati (61. Gladon), Bistrović; Noslin (82. Taşçı), Buitink (82. Cangiano), Embaló (61. Vita).
Toeschouwers: 11.445.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): Ferati, Noslin, Van Beijnen.
Rood (Fortuna): -.

Dankzij de onverwachte overwinning in de Galgenwaard tegen FC Utrecht heeft Fortuna de onderste plaatsen op de ranglijst ver achter zich gelaten. Sterker nog, doordat alle andere middenmoters allemaal verliezen, doen we opeens helemaal mee voor een plaats in de play-offs voor Europees voetbal. Dat mag enige verbazing wekken. Ons spel is sinds de winterstop weliswaar aanzienlijk beter dan daarvoor, maar het houdt nog steeds niet over. Maar goed, misschien hebben we stijgende lijn nu te pakken en gaat de ploeg ook wat meer vrijuit spelen nu de kloof met de degradatieplaatsen definitief geslagen is.

Tegenstander FC Twente lijkt een goede test case om te zien waar we nu staan. De Enschedeërs staan niet voor niets vijfde in de stand. Ze hebben een goede ploeg met veel creativiteit, maar komen vooral uit net tekort om aan te sluiten bij de top 4. Bovendien laten de resultaten de laatste weken te wensen over. Op het eerste gezicht dus een tegenstander waar Fortuna, dat thuis juist matig presteert, kans tegen moet maken.

Ivo Pinto neemt de honneurs van aanvoerder waar vanavond

Vlak voor de wedstrijd gaat er echter al een forse streep door de rekening. Burak Yilmaz, Oguzhan Özyakup en Iñigo Córdoba zijn geblesseerd afgehaakt. Met Tijjani Noslin, Úmaro Embaló en Arianit Ferati kan Julio Velázquez weliswaar een beroep doen op een aantal behoorlijke vervangers, maar het ontbreken van drie ervaren krachten zal de rust in het spel zeker niet ten goede komen.

In de openingsfase trekt Fortuna zich terug op eigen helft. We zijn bang weggetikt te worden door de tegenstander, die met Zerouki, Vlap en vooral Černý over spelers beschikt die heel goed kunnen combineren in de vrije ruimte. Cox krijgt bij de dekking van Černý daarom voortdurend ondersteuning van Embaló. Aan de andere kant moet Noslin zich ook vooral met verdedigen bezighouden, waardoor het voor Thomas Buitink, vervanger van Yilmaz in de spits, voorin een eenzame strijd is. Bovendien loopt de opbouw voor geen meter. Er is een tactiek bedacht waarbij de keeper bij het uitverdedigen de bal door de lucht naar een hoog op het veld tegen de zijlijn gekleefde back moet spelen, maar die tactiek werkt alleen wanneer de keeper over een perfecte traptechniek beschikt. Anders vliegt de bal uit of heeft de back teveel tijd nodig om de bal te controleren. Maar juist op dit punt scoort Ivor Pandur vrij matig.

Buitink krijgt eindelijk een kans op zijn favoriete positie

Gelukkig weet FC Twente zich weinig raad met alle balbezit. We zien pas na een kwartier een eerste doelpoging, maar de kopbal van Steijn kan Pandur niet verontrusten. Na twintig minuten geraakt Fortuna zelf iets beter in de wedstrijd. Embaló en Noslin rennen niet meer alleen achter hun tegenstander aan, maar durven nu ook zelf wel eens loopactie te maken. Het leidt na 25 minuten tot de mooiste aanval van de hele wedstrijd. Pandur bereikt Cox met een verre inworp. Die ziet dat Embaló de diepte in is gesprint en geeft de bal op maat mee. Embaló legt de paal bij de eerste paal, waar Buitink voor zijn man komt en hard in de korte hoek schiet. Keeper Unnerstall laat zich echter niet verrassen en weet het schot te pareren.

Noslin mag zich bewijzen als basisspeler

In het restant van de eerste helft gaat Fortuna iets verder naar voren spelen. Dat betekent dat er iets meer ruimte komt voor FC Twente, dat een paar kleine kansen krijgt. Maar pogingen van Ugalde, Černý en Smal missen nauwkeurigheid. Aan de andere kant krijgt Fortuna nog een grote kans, wanneer Ferati Zerouki de bal afhandig maakt op de middenlijn. Ferati begint aan een lange rush naar het doel, Embaló en Buitink sprinten met hem mee. Embaló staat op een bepaald moment helemaal vrij op links, maar Ferati besluit zelf op doel te schieten. Het schot heeft voldoende kracht, maar gaat recht op de keeper af.

Ferati besluit zelf te schieten

Zo gaan we rusten met 0-0, na een eerste helft waarin FC Twente het beste van het spel heeft gehad, maar Fortuna de beste kansen kreeg. Na rust probeert Fortuna de tegenstander op eigen helft vast te zetten en dat lukt heel redelijk. Onze aanvallers en middenvelders storen vroegen en dwingen zo regelmatig balverlies van Twente af. Risico van de aanpak is dat er heel veel ruimte ligt wanneer het uitverdedigen wel lukt. Daardoor weet Twente een paar minuten na rust gevaarlijk te worden, maar het schot van Ugalde gaat naast. Maar verder wordt de achterhoede van Twente wel zenuwachtig van het jagen op de bal. Maar nadat de bal is veroverd, mist Fortuna helaas de rust om zelf gevaarlijk te worden. We steken dus veel energie in iets dat uiteindelijk weinig oplevert.

Siovas neemt de tijd

De wedstrijd kantelt een kwartier na rust, wanneer Velázquez Embaló en Ferati naar de kant haalt en Rémy Vita en Paul Gladon in de ploeg brengt. Vita voor Embaló is een begrijpelijke wissel, want de Portugees speelt bepaald niet geweldig. Maar Gladon voor Ferati pakt helemaal verkeerd uit. Noslin moet de rol van Ferati op het middenveld overnemen, maar slaagt daar geen moment in. Gladon voegt naast Buitink in de spits helemaal niets toe. En onze rechterflank blijft verder zo’n beetje onbezet.

Twente trekt de wedstrijd weer naar zich toe. In eerste instantie leidt dat net als voor rust alleen maar tot veel balbezit. Maar uiteindelijk gaat het toch mis. Černý heeft op rechts alle tijd om de bal aan te nemen en te bedenken wat hij zal gaan doen. Cox staat te ver op afstand en krijgt bovendien geen hulp van Vita, Černý trekt naar binnen, passeert Cox alsof hij er niet staat en schiet de bal vervolgens tussen de benen van de ook niet heel alert optredende Dimitrios Siovas in de verre hoek: 67e minuut, 0-1.

Duarte wint het duel

Daarmee is de zaak beslist, want Fortuna oogt inmiddels volkomen stuurloos. Voorin hebben we niks meer in te brengen, op het middenveld missen Deroy Duarte en Kristijan Bistrovic de leidende hand van Özyakup, die kennelijk belangrijker is voor het elftal dan het soms lijkt. Een paar minuten na de tegengoal maakt Noslin op de middenlijn een overtreding na slordig balverlies. De vrije trap wordt snel genomen. Daar had onze verdediging geen rekening mee gehouden. Ugalde staat helemaal vrij en schiet kansloos van Pandur binnen: 71ste minuut, 0-2.

Buitink doet zijn best het te begrijpen

Slecht verdedigd, maar ook onbegrijpelijk dat de scheidsrechter of de VAR niet ingrijpt. De bal wordt niet genomen op de plaats waar de overtreding is gemaakt en het lijkt mij gezien het behaalde voordeel in dit geval niet pietluttig om daarvoor af te fluiten. En bovendien ligt de bal niet stil. Daarover had Julio Velázquez in zijn beste Engels met recht iets over kunnen zeggen tegen de vierde official. In plaats daarvan besluit hij maar weer eens los te gaan op de dug-out. Vermoeiend.

Cangiano is niet te houden

We hebben verder niets meer in te brengen. Dik vijf minuten later worden we helemaal weggetikt door Brenet, Vlap en Černý, waarna de laatste de bal op een presenteerblaadje geeft voor Ugalde: 77e minuut, 0-3 (tevens eindstand).

Dat leidt weer tot het gebruikelijke ritueel bij onze dug-out. Deze keer blijft de wand van plexiglas gespaard, maar moeten andere voorwerpen het ontgelden bij Julio Velázquez. Ik weet het niet, maar neem aan dat Isitan Gün hem de rest van de avond in de hoek heeft gezet.