Fortuna komt tegen AZ dankzij een fraaie en goed afgeronde solo van Iñigo Córdoba vroeg op voorsprong. Hoewel AZ de na rust de druk opvoert, weten we lange tijd te overleven. Maar individuele fouten resulteren uiteindelijk in een nederlaag, waar een gelijkspel heel goed mogelijk was geweest. Dat betekent dat de spanning voor de komende wedstrijden tegen RKC (uit) en Excelsior (thuis) oploopt.

17 februari 2024

Onnodige nederlaag tegen AZ

Fortuna Sittard 1 AZ 2

Doelpuntenmakers: 18. Córdoba, 63. Pavlidis, 90. De Wit 1-2.
Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Voet, Dijks; Duarte, Ferati (85. Özyakup), Lonwijk (76. Braaf), Córdoba (85. Oratmangoen); Sierhuis (85. Peterson), Da Cruz (53. Halilović).
Toeschouwers: 9.705.
Scheidsrechter: Martens.
Geel (Fortuna): Lonwijk.
Rood (Fortuna): –.

Na de nederlagen uit tegen FC Groningen en FC Utrecht weet Fortuna waar het zich de rest van het seizoen op kan richten: handhaving in de eredivisie. De uitschakeling in de KNVB Beker door een eerste-divisionist en de pandoering door een andere club uit de middenmoot maakten pijnlijk duidelijk dat we van deze selectie niet heel veel meer mogen verwachten. De aanvallende machteloosheid was voor de winterstop al een groot probleem en is door het vertrek van Tijjani Noslin alleen nog maar groter geworden.

Deze bal is voor Verrips

Mede doordat de vervangers van Noslin qua speelstijl niet direct te vergelijken zijn, is het voor Danny Buijs ook nog zoeken naar de juiste formatie voorin en aanvallend op het middenveld. Aan het kortstondige experiment met Iñigo Córdoba naast Kaj Sierhuis komt in ieder geval een einde. De Bask keert weer terug in de basis en speelt als hangende linksbuiten, de positie waarbij hij bij Fortuna tot nu toe het beste gerendeerd heeft. Sierhuis krijgt voorin gezelschap van Alessio da Cruz, die daarmee zijn debuut in de basis maakt. De rol van aanvallende middenvelder achter de spitsen is voorbestemd aan Justin Lonwijk. Alen Halilović zit net als Kristoffer Peterson op de bank. Achterin ontbreekt Dimitris Siovas. Siemen Voet schuift van linksback naar het centrum, Mitchell Dijks keert terug in de basis.

Het begin van de wedstrijd is voor AZ, waarvoor Mijnals al in de tweede minuut een venijnig afstandsschot in huis heeft. Ook in de fase daarna heeft AZ verreweg het meeste balbezit. We houden even de adem in, wanneer Michael Verrips zich verkijkt op een voorzet van Sugawara. De keeper blijft komt ver uit en maar bij lange niet in de buurt van de bal. Dani de Wit kopt de bal over hem heen, maar ook naast het doel. Ook een kopbal van Goes gaat naast de goal.

Guth ruimt op

Aan de kant van Fortuna is de opbouw weliswaar redelijk verzorgd, maar gevaarlijk weten we niet te worden. Even is er wat opwinding wanneer Córdoba de bal van dichtbij tegen de arm van een verdediger trapt, maar de scheidsrechter ziet er geen overtreding in en het protest is ook niet al te luid. De volgende actie komt opnieuw van Córdoba. Hij pikt vlak over de middenlijn een verkeerde pass van AZ op en begint vervolgens aan een lange solo. Hij steekt het middenveld recht over, slalomt daarbij langs een paar tegenstanders, komt aan in het penaltygebied en laat ook zijn laatste tegenstander met een simpele schijnbeweging achter. Oog in oog met doelman Ryan schiet hij de bal vervolgens koel in de rechterbenedenhoek: 18e minuut, 1-0.

Fortuna is tot nu toe niet gevaarlijk geweest, maar zet na de onverwachte voorsprong ineens aan. Na een corner van Da Cruz probeert Córdoba het eerst zelf met een schot, daarna geeft hij een voorzet op Rodrigo Guth, wiens kopbal simpel verdedigd wordt. Een paar minuten later waagt ook Sierhuis een poging. Daarna bekomt AZ langzaam van de schrik. Het krijgt weer meer grip op de wedstrijd, maar weet zelf niet echt gevaarlijk te worden. We gaan dus rusten met een 1-0 voorsprong.

Da Cruz kan zijn stempel nog niet drukken

Na rust is het meeste balbezit opnieuw voor AZ, maar de mooiste aanval komt op naam van Fortuna. De bal gaat over een aantal schijven van rechts naar links, waar Sierhuis in de diepte wordt aangespeeld. Die legt de bal terug op Deroy Duarte, wiens schot door Ryan tot corner wordt verwerkt. AZ wordt voor het eerst gevaarlijk met een schot van Ruben van Bommel, dat net naast gaat. Hoewel het tempo nu wat hoger ligt, blijven we redelijk overeind. Totdat AZ een corner krijgt. De bal draait bij de eerste paal over Sierhuis heen. Verrips is verrast en reageert niet of nauwelijks. De bal rolt via zijn benen voor de voeten van Pavlidis, die simpel binnen tikt: 63ste minuut, 1-1.

Een onnodige tegengoal, waarbij Verrips er niet goed uitziet. Na de gelijkmaker dreigt AZ ons even te overlopen. We zien gevaarlijke pogingen van Mijnals en Van Brederode. De laatste knalt de bal keihard op de lat. Maar we doorstaan het offensief. Sterker nog, we melden ons zelf weer eens gevaarlijk voor het doel van de tegenstander. De tien minuten na rust ingevallen Halilović legt een vrije trap fraai bij de tweede paal. Lonwijk zet er zijn voet tegen aan en schiet van een meter of vijf tegen de lat. Uit de rebound raakt ook Sierhuis na een omhaal de lat. En na een derde poging van Lonwijk heeft Ryan de bal eindelijk in zijn handen. Pogingen twee en drie zouden overigens wegens buitenspel niet geteld hebben.

Veel kans om te komen heeft Ivo Pinto vanavond niet

Met nog een kwartier te spelen gaat de moegestreden Lonwijk naar de kant. Jayden Braaf is zijn vervanger. Het oogt nog allemaal wat onwennig bij de huurling van Hellas Verona, maar op mij maakt hij grote indruk wanneer hij bij een verdedigende actie op de rand van het eigen strafschopgebied eerst een kluwen van tegenspelers opzoekt om daarna na een fraaie kapbeweging de bal doodgemoedereerd terug te leggen op een verbouwereerde medespeler.

Lonwijk ziet zijn kans schoon

We zakken de laatste tien minuten wel erg ver terug, maar AZ weet niet echt grote kansen te creëren. Met een drie verse krachten hoopt Buijs vijf minuten voor tijd (Oğuzhan Özyakup, Ragnar Oratmangoen en Peterson komen voor Arianit Ferati, Córdoba en Sierhuis) het gelijkspel over de streep te trekken. Maar de organisatie was voor de wissels al niet best en is daarna helemaal ver te zoeken. Een daarvoor betalen we de prijs bij een verre ingooi in de laatste minuut. De bal wordt door een speler van AZ tussen vier Fortunezen in doorgekopt naar de helemaal vrijstaande De Wit. Die laat het buitenkansje niet liggen: 90ste minuut, 1-2.

Opnieuw een onnodig tegendoelpunt, dat met iets meer concentratie en leiding in het veld voorkomen had kunnen worden. In de blessuretijd krijgen we zowaar nog een kans om de stand toch nog gelijk te trekken. Een voorzet van Oratmangoen van links belandt bij de tweede paal voor de voeten van Halilović. Diens schot is hard, maar gaat ook recht op Ryan af.

Zo verliezen we dus met 1-2 van een allerminst sterk AZ. Vergeleken met de laatste wedstrijden was het spel vanavond een stuk beter, maar kansen creëren en benutten blijft een probleem. Hopelijk gaat ons dat de komende weken in de belangrijke confrontaties met RKC en Excelsior niet opbreken.