Aan de start van het nieuwe seizoen tekent trainer Ben van Dael een nieuw driejarig contract. De assistenten Jeffrey Kooistra (een seizoen later naar Sparta Rotterdam) en Donny de Groot (naar RKC Waalwijk) verlaten de club. Rachid Sraizi (van Wilhelmina’08) is de nieuwe assistent-trainer, die samen met Gino Facenna voor de ondersteuning moet zorgen.


De bezem gaat stevig door de selectie. De keepers Ferhat Kaya (150 duels voor Fortuna, naar Helmond Sport) en Glenn Daniels (naar Sporting Hasselt) verlaten Fortuna; Fortuna haalt er Leon ter Wielen (van Achilles’29) en Paul van der Helm (van Lierse SK) voor terug. Job van de Walle sluit aan vanuit de jeugd.

De verdedigers Dennis Dengering (naar EHC/Heuts), Roel Janssen (naar VVV Venlo) en Joeri Schroyen (naar MVV Maastricht) verlaten de club. Fortuna haalt er Stefan Askovski (van Kayseri Erciyesspor), Christopher Braun (van SG Wattenscheid ’09) en Emir Dautovic (van OFK Belgrado) voor terug. Perr Schuurs maakt de overstap vanuit de jeugdopleiding.

De middenvelders Raymond Fafiani (naar JOS/Watergraafsmeer), Nayib Lagouireh (een seizoen later naar KS Hasselt), Youri Loen (naar FC Emmen), Muhammed Mert (naar Víkingur Reykjavík), Jens van Son (naar Roda JC) en Bob Vankan (naar Jong FC Twente) verlaten Fortuna. Fortuna haalt er Djibril Dianessy (van FC Toulouse), Kamen Hadzhiev (van VfB Oldenburg), Roald van Hout (van FC Eindhoven), Okan Kurt (van Sankt Pauli), Mailson Lima (clubloos), Adrian Purzycki (van Wigan Athletic) en Jorrit Smeets (van Roda JC) voor terug.

De aanvallers Lars Hutten (naar SV Rödinghausen) en Gökhan Lekesiz (naar SC Wiedenbrück) vertrekken uit Sittard-Geleen; Aziz Khalouta (van FC Den Bosch), Junior Torunarigha (van FC Amberg) en Frank Wiafe (van FC Lienden) vervangen hen.

Fitland is opnieuw – voor het zevende seizoen op rij – de shirtsponsor van Fortuna Sittard. Er is wel een verandering; in uitwedstrijden prijkt DLM.nl op de borst van de spelers.

Fortuna speelt de eerste competitieweken thuis sterk, maar uit zwak. Vervolgens loopt Fortuna medio september tegen twee tegenvallers aan. Fortuna verliest uit bij tweededivisionist SV Spakenburg in het bekertoernooi en de KNVB-licentiecommissie brengt Fortuna drie punten in mindering vanwege het niet naleven van het plan van aanpak dat elke club in categorie 1 moet opstellen. Het gaat hier overigens over een momentopname uit het vorige seizoen. Gerelateerd of niet, Fortuna begint nu – naast uitwedstrijden – ook thuiswedstrijden te verliezen en zo ontstaat een reeks van negen duels waarin Fortuna slechts één punt verzamelt. Te weinig volgens de leiding van de club; Ben van Dael wordt vlak voor de winterstop ontslagen. Fortuna overwintert op plek zeventien.

In de winterstop stelt Fortuna Sunday Oliseh aan als opvolger van Ben van Dael. Oude bekende Tini Ruys wordt zijn nieuwe assistent, want ook Rachid Sraizi (naar FC Heinsberg-Lieck) verlaat de club. Fortuna haalt ook vijf nieuwe spelers. Keeper Miguel Santos (van Port Vale FC), de middenvelders Emrah Başsan (gehuurd van Galatasaray) en Vitor Saba (van Al-Muharraq SC), en de aanvallers Sjoerd Ars (van Haladas FC) en Finn Stokkers (van Sparta Rotterdam). Frank Wiafe (naar FC Lienden), Paul van der Helm (naar HBS), Okan Kurt (een half jaar later naar Fortuna Köln) en Stefan Askovski (verhuurd aan Gornik Leczna) verlaten de club. Datzelfde geldt voor extern adviseur Paul van der Kraan.

De trainerswissel en de aankopen maken duidelijk dat nieuwe eigenaar Isitan Gün er veel aan gelegen is niet te degraderen. De nieuwe eigenaar van de club houdt zich verder veelal op de achtergrond. Hij werkt aan de organisatie van de club en aan de relatie met de KNVB, want Fortuna schuurt nadrukkelijk tegen de randen van het categoriesysteem aan.

Sunday Oliseh en de versterkte selectie verdrijven het degradatiespook vrij snel. Daar kan zelfs de volgende puntenstraf in april niets aan afdoen. De KNVB-licentiecommissie brengt Fortuna nu zes punten in mindering (bovenop de eerdere drie punten). Opnieuw vanwege het niet naleven van het plan van aanpak en opnieuw is dat een erfenis uit het vorige seizoen. Tini Ruys maakt dat al niet meer mee, hij verlaat de club in maart na onenigheid met Sunday Oliseh. Oliseh blijkt geen makkelijke baas, want eind april botst hij ook met enkele spelers die deeluitmaken van de spelersraad. De spelers delven het onderspit.

Uiteindelijk eindigt Fortuna het seizoen op plek zeventien. Zonder puntenaftrek zou dat plek dertien zijn geweest. Vier spelers delen de topschuttersbokaal met zeven doelpunten: Djibril Dianessy, Emrah Başsan, Finn Stokkers en Roald van Hout. De opleving in de resultaten in de tweede competitiehelft zorgt vooralsnog niet voor een kentering in de toeschouwersaantallen. Gemiddeld komen er circa 1820 toeschouwers naar thuisduels. Dat is nog minder dan vorig seizoen.

Isitan Gün ten slotte, werkt op de achtergrond verder aan de uitbouw van de organisatie. Hij stelt onder andere Mustafa Aztopal (directeur voetbal) en Claudio Braga (hoofd jeugdopleiding) aan en versterkt ook de commerciële afdeling van de club. Ook stelt Gün een vijfkopigge raad van toezicht aan, die hijzelf voorzit. Eric de Jong neemt zitting in de raad namens de supporters. Ron Quaedvlieg, Johnny Creemers en – comeback kid – Sjra Philippen vervolmaken de raad. Ook organisatorisch maakt Fortuna Sittard dus een stevige slag.