Wat werd verwacht gebeurde: Fortuna leek veel beter dan een zwak acterend Vitesse, maar rolde de rode loper uit voor de degradant om in ieder geval niet met minpunten de competitie af te sluiten. Bij zowat iedereen ontbrak het heilige vuur om nog eens een uitwedstrijd te winnen. Laten we hopen dat dit geen voorbode is voor de resterende wedstrijden, want zo kun je zomaar het goede gevoel dat er heerst(e) te grabbel gooien…


28 april 2024

Fortuna speelt non-match

Vitesse 3 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 22. Aaronson 1-0, 44. Córdoba 1-1, 50. Lonwijk 1-2, 68. Van Ginkel 2-2, 75. Aaronson 3-2.
Opstelling: Koopmans; Markelo (46. Rosier), Fofana, Guth, Voet (86. Braaf), Dijks; Duarte (46. Da Cruz), Halilović (78. Oratmangoen); Lonwijk, Sierhuis, Córdoba (78. Peterson).
Toeschouwers: 17.826.
Scheidsrechter: Hensgens.
Geel (Fortuna): Duarte, Voet, Markelo.
Rood (Fortuna): -.

Na een week rust gaat de Eredivisie haar slotfase in. Nog vier wedstrijden, twee uit en twee thuis. Om te beginnen met een verplaatsing naar Vitesse. In het Goffertpark werd een paar weken geleden uit volle borst ‘Nooit meer naar Arnhem’ gebruld, maar dat geldt niet voor ons. Wij mogen, voorlopig, nog één keer naar Arnhem, de Gelderlandse Keizerstad.

Het zijn zware tijden voor Vitesse. Een overname die er niet komt, een puntenaftrek waarvan het je duizelt, degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie en NEC dat de bekerfinale speelt. De tijden dat Michel Kreek, Nikos Machlas, Glenn Helder, Frans Thijssen of René Eijer de pannen van het dak speelden liggen ver achter de Vitessenaren en die tijden komen voorlopig niet meer terug. Het dak van de Korenmarkt zal er 16 augustus spreekwoordelijk niet afgaan in 2024. Komende ‘Vitesse-dag’ wordt een dag gelijk alle andere.

Momenteel vindt Vitesse zichzelf terug op de 18e plaats van de Eredivisie met een puntenaantal van -1. En waar speel je dan nog voor? Hoogstwaarschijnlijk om met een positief puntenaantal te eindigen. Maar dat laten we toch niet gebeuren? Nou…

Het is het gesprek van de dag als we op zondag net na het middaguur in de bus stappen. Net na het middaguur? Akkoord, de bussen vertrekken 13.15 uur. Maar naar Arnhem? Het bezoeken van de wedstrijd in het Gelredome hing aan een zijden draadje, dus als we dan tóch mogen gaan, dan zeur je niet. Of nuil je niet.


We zijn ongelofelijk vroeg in het Gelredome

Niet alleen problemen voor Vitesse, maar ook voor Fortuna-trainer Danny Buijs. Want nu het vrijwel zeker is dat Fortuna ook volgend seizoen in de Eredivisie speelt komen overal pijntjes bovendrijven. Het noopt Buijs tot het kiezen voor Luuk Koopmans als doelman. Michael Verrips heeft een blessure overgehouden aan zijn laatste duel en is onbeschikbaar. Ook de geelgeschorste Ivo Pinto ontbreekt, waardoor Nathangelo Markelo in de basis start.


Luuk Koopmans start vandaag in de basis

Naast Markelo keert Rodrigo Guth terug in de verdediging, maar moet Dimitris Siovas passen. Dus mag Sadik Fofana weer minuten maken. Ook Siemen Voet en Mitchell Dijks spelen in de achterhoede.

Ook het middenveld ondergaat een mutatie doordat Oğuzhan Özyakup geblesseerd is geraakt en wordt vervangen door Alen Halilović. Daar speelt hij samen met Deroy Duarte waarbij Justin Lonwijk pendelt tussen middenveld en voorhoede op de rechterflank. Kaj Sierhuis speelt als diepste spits en Iñigo Córdoba bezet de linkerflank.


‘Scherp beginnen en de fans niet teleurstellen!’

Even voor 16.45 uur staat Alen Halilović klaar om een eerste maal af te trappen. Arbiter Hensgens wacht nog even voordat de wedstrijd kan beginnen, maar als akkoord wordt gegeven van buitenaf gaan de 22 spelers eraan beginnen!

Fortuna neemt meteen het initiatief en trekt naar voren. En dat is het allerbeste. Meteen op zoek gaan naar een doelpunt en Vitesse vooral geen vertrouwen laten tanken. Want dat vertrouwen is o zo broos. Na een minuut of vijf mag Mitchell Dijks een vrije trap nemen en pompt deze in het strafschopgebied. En dan blijkt niet alleen dat het vertrouwen broos is, maar ook de verdediging weifelt. Want de achterhoede laat Kaj Sierhuis zomaar koppen aan de tweede paal. Ingrijpen van Elroy Room voorkomt erger, al gaat dat ten koste van een corner.


In de openingsfase wordt veel strijd geleverd

Maar waar in het begin van de competitie Fortuna levensgevaarlijk was bij standaardsituaties is de sjeu er nu grotendeels vanaf. Deze corner komt alvast niet aan…

Na de openingsfase laat Fortuna de teugels vieren en mag Vitesse aan haar vertrouwen werken. Links en rechts ontstaan ruimtes waar de Arnhemmers slim doorheen voetballen. Deroy Duarte moet al snel aan een tegenstander gaan hangen ook Siemen Voet moet uitkijken niet tegen geel aan te lopen.

De ruimtes geven ook Thomas Buitink gelegenheid om Gyan de Regt aan te spelen. De rappe buitenspeler is aan de aandacht van Nathangelo Markelo ontsnapt en stoomt op richting doel van Luuk Koopmans. Hij ziet Buitink positie kiezen, maar dan wordt duidelijk waaraan het schort bij Vitesse: efficiëntie voor doel. Want ook Paxten Aaronson krijgt de bal niet waardoor Anis Hadj Moussa moet proberen Koopmans te verschalken.

Inmiddels zijn er dusdanig veel spelers van Fortuna teruggekeerd in het strafschopgebied dat zijn schot smoort. En ook de inzet van Aaronson wordt verijdeld, zij het met moeite. Door Koopmans.


Siemen Voet doet wat moet: Anis Hadj Moussa in de vernieling schoppen

Maar Fortuna heeft nauwelijks geleerd van deze situatie. Het middenveld wordt overlopen en er wordt slap verdedigd: het perfecte recept voor een tegengoal. Maar verrassend genoeg is het Fortuna dat aan een kansje geraakt. Markelo gooit in op Sierhuis die een één-twee kan aangaan. Dat denkt Vitesse ook, maar hij speelt slim door naar Halilović. Bij de Kroatische virtuoos is het beste er al enige tijd vanaf en zijn plaatsbal wordt gepakt door Room.


Het schot van Alen Halilović kan Elroy Room niet verontrusten

We zijn halverwege de eerste helft als Deroy Duarte zich laat aftroeven door Kacper Kozłowski die na een solo hard op doel trapt. Via Hadj Moussa komt Kozłowski opnieuw in balbezit, start een slalom en legt af op Aaronson. Ook hij begint aan een slalom en omdat niemand besluit in te grijpen trapt hij de bal maar achter Koopmans.

Wakker? Neuh. Want een paar minuten later flitst Hadj Moussa voorbij Mitchell Dijks en Siemen Voet en legt de bal aan de tweede paal. Daar staat Gyan de Regt en hij kopt de bal onbegrijpelijk parallel aan de doellijn in de handen van Koopmans. En dat is bijzonder knap, want als hij de bal gewoon op zijn voorhoofd had laten botsen was het 2-0 geweest.


Sadik Fofana heeft het lastig tegen Thomas Buitink

De wedstrijd breekt nu open en er volgen kansen over en weer. Zo is Kaj Sierhuis dicht bij zijn goal als hij na een fraaie actie van Deroy Duarte de bal in één keer op doel schiet. Room heeft het in de gaten en kan het schot slechts met heel veel moeite keren.


Justin Lonwijk ramt de bal nog een keer in het zijnet

Ook Dijks komt wat meer aan voetballen toe na enkele zwakke voorzetten. Eerst is hij dichtbij de gelijkmaker als hij een steekbal van Sierhuis ontvangt en even later gaat hij opnieuw goed door over links. Rodrigo Guth tovert een hakje uit zijn trukendoos waarna Dijks de bal perfect op het hoofd van Iñigo Córdoba schildert. De bal ploft vervolgens in het net achter de verbouwereerde Room: 1-1.


Iñigo Córdoba wordt gefeliciteerd met zijn gelijkmaker

En met de rust in zicht staat het plotseling 1-1. Niets gewonnen, niets verloren. Je merkt aan alles dat dit Vitesse behoorlijk zwak is en er zeker winstkansen liggen als je de handschoen opneemt. Maar je merkt ook dat het heilige vuur is gedoofd en we nalaten de tegenstander dood te doen. Tweede helft dan maar toeslaan?

In de rust zullen Adrie Poldervaart en Danny Buijs ongetwijfeld hebben aangegeven dat dit véél beter moet en er dankzij een gelukkige samenloop van omstandigheden 1-1 op het scorebord staat. En ze nemen maatregelen, want Deroy Duarte en Nathangelo Markelo ruimen het veld. Het experiment met vijf verdedigers gaat overboord. Rosier gaat op de plek van Duarte spelen, Da Cruz in de aanval en Fofana als rechtsback. Méér druk naar voren en minder ruimte voor Vitesse om het middenveld in handen te nemen.


Loreintz Rosier heeft een bad hairday

Meteen na rust lijkt Fortuna het juiste recept te hebben gevonden. Paxten Aaronson denkt voor zijn strafschopgebied de bal te kunnen controleren, maar Alen Halilović zit er bovenop. De pass van de Amerikaan caramboleert voor de voeten van Sierhuis die vrij voor Room opduikt. Ramon Hendriks dekt aan de verkeerde kant en schoffelt Fortuna’s topscorer onderuit. Je denk aan een rode kaart, maar weet zeker dat Hensgens die niet geeft. Geel en een strafschop.


Ramon Hendriks kan Kaj Sierhuis alleen nog maar van achteren neersabelen

Kaj Sierhuis gaat niet achter de bal staan omdat er mogelijk andere afspraken zijn gemaakt. In ieder geval gaat Justin Lonwijk de penalty nemen. Hij neemt zijn aanloop en schiet de bal onhoudbaar en hoog in doel: 1-2. Zó neem je een strafschop!


De perfecte strafschop door Justin Lonwijk

Na de 1-2 bekruipt je het gevoel dat Vitesse nu met een derde tegentreffer volledig kan worden uitgeteld. En dat kan makkelijk, want met Alessio da Cruz op rechts is er ineens veel meer dreiging. Hij krijgt de bal van Sierhuis en gaat het duel met Mica Pinto aan. De voormalige Fortuna-back probeert hem van voorzetten af te houden, maar is niet gewapend tegen Da Cruz’ scharenset.


Mica Pinto kan Alessio da Cruz niet afstoppen

Zijn voorzet is op maat en passeert de Arnhemse verdediging maar ook Sierhuis. Gelukkig staat Córdoba aan de tweede paal en hij hoeft de bal maar in doel te tikken, maar de Bask besluit in het zijnet. En zo wringt Fortuna’s meest bedrijvige speler een mooie kans om zeep om zodoende zijn tweede en Fortuna’s derde te scoren.


Danny Buijs baalt van het wedstrijdverloop

Het is voor de thuisfans van de Zuidtribune het signaal om een levensgroot doek te ontrollen dat uiting geeft aan de Arnhemse clubliefde. Het komt overeen met het spandoek dat Fortuna-fans uitrolden in Breda, toen wij op de drempel van degraderen stonden.

Voor het hele stadion, inclusief uitvak, het sein om te gaan staan en luid te klappen. Persoonlijk heb ik niet zo veel met Vitesse, maar net zo min iets tegen de club, al kunnen me hun clubkleuren maar matig bekoren.


Nog snel twee dundoeken besteld

Tussen het klappen door moet je wel bij de les blijven, want invaller Marco van Ginkel tikt de bal naar Paxten Aaronson die, zonder druk op de bal, de bal naar de tweede paal wipt. Amine Boutrah ziet op zijn beurt dat Van Ginkel bij Halilović wegloopt en voor 2-2 zorgt. De stand is weer gelijk…

En dit is toch ongelofelijk zonde, want niet alleen de eer staat op het spel, ook een berg TV-geld dat Fortuna goed kan gebruiken komend seizoen. En ineens heeft Vitesse de geest gekregen, want als Mitchell Dijks een bal niet goed kan wegwerken pikt Kacper Kozłowski de bal op, rent het stafschopgebied in en passt op Aaronson. De Amerikaan denkt niet na en schiet de 3-2 achter Koopmans.

Maar nog één keer probeert Fortuna haar rug te rechten als het snel countert via Buijs’ laatste troef: Kristoffer Peterson. De Zweed is met bal aan de wandel en is veel sneller dan Giovanni van Zwam. De rechtsback trekt aan de noodrem, maar had dat al eens gedaan en kan er met rood vanaf.


Kristoffer Peterson is Giovanni van Zwam te snel af, maar loopt in de kijker van Niels van Renen

Op de rand van het strafschopgebied mag Fortuna een vrije trap nemen, maar dat draait uit op een teleurstelling. Justin Lonwijk probeert het voltijds, maar de bal gaat ver langs Rooms doel. Ook tegen het einde van de wedstrijd krijgt Fortuna nog een vrije trap, maar die loopt nóg dramatischer af. De bal gaat van de één naar de ander en van de ander naar de één, waarna de bal terug wordt getikt. Daar weet ook niemand hoe en wat.

Onze laatste hoop is gevestigd op Jayden Braaf, maar Braaf heeft nog geen moment kunnen imponeren en oogt totaal niet fit. Hoofdschuddend zien we het aan.


Wanneer raakt deze knaap eens fit?

In de slotseconde mag Loreintz Rosier nog één keer schieten, maar de bal eindigt onder flink gejuich van de Gelredome in de Noordtribune. Finito.

Vanmiddag speelde Fortuna tegen een zwak Vitesse en mag zich realiseren dat het haar fans in de kou heeft laten staan. Met drie punten Arnhem verlaten behoorde zeker tot de mogelijkheden, maar liep de gehele wedstrijd achter de feiten aan. En dan is het des te opmerkelijker vast te stellen dat het 1-2 stond en Fortuna nog kansen op 1-3 kreeg, maar ze niet verzilverde.


Dit niet nóg drie keer hè?

Na de wedstrijd worden rap wat handen geschud, applaudisseert Mica Pinto nog bij het uitvak en stellen de spelers zich in lijn op voor het plexiglas. Na zo’n slechte prestatie klapt iedereen desondanks zijn of haar handen blauw voor het shirt, de kleuren en de stad, maar iets minder voor de spelers zelf.

Er komen nog drie wedstrijden aan tegen clubs die wel raad weten met een tegenstander die zo bleek speelt als vanmiddag. Hopelijk realiseren de spelers zich dat ook en tappen nog drie keer uit een ander vaatje vooraleer ze op vakantie gaan.

Als iedereen het uitvak verlaat komen onze stewards in actie. Zij gaan, gewapend met nagellak remover en plamuurmessen, het plexiglas te lijf waarop verschillende Fortuna-stickers zijn geplakt. Vandaag gaat het nog relatief makkelijk, maar dat was bij Sparta niet het geval. Vier stewards hadden 45 minuten nodig om alle stickers te verwijderen, waarmee ze boeten voorkomen.


Twee stewards wassen de ramen

Als de stewards klaar zijn en de poorten worden geopend zoekt iedereen bussen en auto’s op om de terugreis aan te vangen. Via Midden-Nederland gaat de reis naar Eindhoven en al snel doemt onze provincie alweer op. Het is al laat als we de Milaanstraat bereiken waar de spelers ook al zijn gearriveerd. Vrijdag mogen we weer, voor de voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen.

COYS!