In het tussenseizoen verlengt trainer Sunday Oliseh zijn contract met één seizoen. Hij staat nu tot de zomer van 2019 onder contract. Oliseh mag ook een nieuwe assistent-trainer aanstellen; hij kiest voor vertrouweling Alexander Voigt (van TV Herkenrath).


Fortuna selecteert stevig door. Leon ter Wielen (naar SV Spakenburg) verlaat Fortuna; Fortuna haalt Aykut Özer (van Karabükspor) voor hem terug. De verdedigers Demen Roumen (naar EVV Echt), Emir Dautovic (naar Ankaran Hrvatini) en Ferry de Regt (naar FC Oss) verlaten Sittard-Geleen. Fortuna haalt Wessel Dammers (van Feyenoord) en Kai Heerings (van FC 08 Homburg) voor hen terug.

Vijf middenvelders verlaten Fortuna Sittard: Luc Mares (naar MVV), Kamen Hadzhiev (naar PFC Beroe), Jordie Briels (150 duels voor Fortuna, naar Dundee United), Vitor Saba (verhuurd aan Eastern SC) en Mailson Lima (naar FC Dordrecht). Fortuna haalt er Mickaël Malsa (van US Avranches) en Ufukcan Engin (van Dardanelspor) voor terug.

In de voorhoede vertrekken Emrah Başsan (naar Galatasaray), Roald van Hout (naar UDI’19), Junior Torunarigha (naar Alemannia Aachen), Aziz Khalouta (naar Moghreb Athletic Tétouan) en Sjoerd Ars (verhuurd aan De Graafschap). Fortuna haalt er André Vidigal (van Académica de Coimbra) en Lisandro Semedo (van Apollon Limassol) voor terug. Ook Stefan Askovski keert terug na een verhuurperiode aan Gornik Leczna.

Met het vertrek van onder andere Ferry de Regt, Vitor Saba en Sjoerd Ars vertrekken spelers die in onmin leefden met Sunday Oliseh. Voeg er aan toe dat Oliseh een eigen assistent mag aanstellen en het is duidelijk dat Fortuna de zijde van Oliseh kiest. Voor het eerst sinds jaren heeft Fortuna een sportieve ambitie. Oliseh wordt het seizoen ingestuurd met de doelstelling de play-offs te halen.

Vanaf dit seizoen siert de naam “City resort” de tenues van Fortuna Sittard, de nieuwe naam van het bedrijf Fitland. Na zeven jaar verdwijnt de naam ‘Fitland’ dus wel van de shirts.

Fortuna begint de competitie prima. Zo wint Fortuna thuis ruim van FC Dordrecht (5-1) en Jong AZ (5-1) en uit van Telstar (0-6). Die laatste overwinning is de grootste uitoverwinning ooit in competitieverband in de geschiedenis van de club. Ondertussen heeft de licentiecommissie van de KNVB Fortuna opgewaardeerd naar categorie twee in het licentiesysteem. De financiële problemen, die de club jarenlang teisterden, zijn voorbij. Zelfs de KNVB is tot die slotsom gekomen.

Op speeldag elf kan Fortuna de eerste periode winnen en dus ook al vroeg in het seizoen de seizoensambitie realiseren. Fortuna moet dan wel winnen in Doetinchem van De Graafschap, maar dat lukt niet. Naast het veld is er wel goed nieuws. Een consortium onder leiding van Fortuna-voorzitter Isitan Gün neemt het stadion over van Fitland. Dat betekent dat Fortuna opnieuw eigen baas in huis wordt.

Ondanks de nederlaag in Doetinchem, gaat Fortuna niet bij de pakken neerzitten. In tegendeel, Fortuna wint de laatste zes competitieduels voor de winterstop—een evenaring van het clubrecord ‘meeste overwinningen op rij’. Het eerste duel na de winterstop kan Fortuna opnieuw een periodetitel winnen. Jong Ajax is de tegenstander in Sittard-Geleen en nu wint Fortuna wel. Het is tevens de zevende overwinning op rij: een clubrecord.

In de wintertransferperiode haalt Fortuna een drietal spelers: Michael Pinto (van CF Belenenses, verhuurd aan União Madeira) komt de verdediging versterken; Lazar Kojic (van FC Brodarac) vervangt Mickaël Malsa (verhuurd aan Platanias FC); Todd Cantwell (gehuurd van Norwich City) vervangt Ufukcan Engin (naar Istanbulspor). Perr Schuurs – Fortuna’s grootste talent uit de eigen jeugd sinds de eeuwwisseling – tekent een meerjarig contract bij Ajax, dat hem voor het restant van de competitie terugverhuurt aan Fortuna Sittard. Het levert Fortuna een transfersom van ongeveer twee miljoen euro op. Ondertussen heeft Fortuna ook een nieuwe shirtsponsor: Sparr Finance.

Op dat moment gaat Fortuna met nog achttien duels te spelen aan kop. Zit er meer in het vat dan de playoffs? Een gerechtvaardigde vraag, die echter snel naar de achtergrond verdwijnt, want er barst opnieuw een interne bom waarin trainer Sunday Oliseh een hoofdrol speelt. Na een nederlaag bij FC Dordrecht in het eerstvolgende duel laat Oliseh zich publiekelijk laatdunkend uit over het niveau van de reservespelers van Fortuna Sittard. De spelersgroep en club pikken dat niet, maar Oliseh maakt geen excuses.

Het blijkt de druppel die de emmer doet overlopen, want de relatie tussen de trainer enerzijds en spelers en andere werknemers van de club anderzijds blijkt opnieuw ernstig verstoord. Fortuna doet een vergeefse poging die relatie te herstellen en stelt Oliseh dan op non-actief vanwege ‘herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende een langere periode’. Ondertussen heeft Fortuna vier duels op rij verloren.

Olisehs opvolger is hoofd jeugdopleiding Claudio Braga, die over de juiste papieren beschikt. Oud-speler Kevin Hofland wordt zijn assistent. Er zijn dan nog veertien duels te spelen. Fortuna moet met Jong Ajax en NEC Nijmegen uitvechten wie de titel wint en omdat Jong Ajax niet mag promoveren met NEC Nijmegen uitvechten wie er promoveert.

Het duo Braga/Hofland krijgt de zaak bijzonder snel op de rails. Sterker nog Fortuna blijft ongeslagen in de resterende veertien duels—ook dat is een record in de clubgeschiedenis. Op de slotdag staat Fortuna een punt achter Jong Ajax en twee punten voor NEC Nijmegen. Alles kan dus nog. In een uitverkocht Fortuna Sittard stadion verslaat Fortuna Jong PSV door een treffer van Finn Stokkers. Omdat Jong Ajax wint van MVV Maastricht blijft de titel buiten bereik, maar promotie naar de eredivisie (en winst van de vierde periode) is wel een feit.

Voor de derde maal in de geschiedenis van de club promoveert Fortuna Sittard naar de eredivisie. Fortuna doet dat in het jubileumseizoen, want de club bestaat vijftig jaar. Het feest op de volgelopen markt bij de huldiging van de spelers is er een om in te lijsten.

Fortuna eindigt het seizoen dus op plek twee. Lisandro Semedo kroont zich tot topscorer door—naast vijftien assists—vijftien doelpunten te maken in competitieverband. De prestaties hebben ook zijn weerslag op de toeschouwersaantallen. Er komen gemiddeld 4850 toeschouwers naar thuisduels; 3000 meer dan in het afgelopen seizoen.

De promotie is onlosmakelijk verbonden met de intrede van Isitan Gün. Sinds zijn komst in juli 2016 gaat het crescendo met de club zowel op als naast het veld. De man brengt een voetbalnetwerk mee, dat ervoor zorgt dat Fortuna met bescheiden middelen een elftal op de been kan brengen, dat rijp is voor promotie. Zou Gün ook zijn ingestapt in 2016 als Fortuna op dat moment niet grote gedeeltes van zijn schulden had gesaneerd waardoor de club een interessante overnamekandidaat was geworden? Een antwoord op die vraag zullen we nooit kennen, maar iedereen (inclusief de supporters) die meehielp aan die sanering, zal met grote tevredenheid terugkijken op het resultaat van hun inspanning.