Na een handvol minuten voetbalt Sparta zich onder de Sittardse druk uit en neemt bijna een voorsprong. Het is de prelude op een avond rampzalig voetbal waarin we, op een handvol minuten na, onze voet geen moment naast die van Sparta kunnen zetten. En dus vatten we met een kansloze nederlaag de zomertijd aan. Gelukkig maar, want dat scheelt een baaluur…


30 maart 2024

Fortuna speelt non-match

Sparta Rotterdam 4 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 28. Verschueren 1-0,  58. Lauritsen 2-0,  88. Lauritsen 3-0, 90 + 1 Neghli 4-0.
Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas (66. Voet), Dijks (82. Da Cruz); Özyakup, Duarte, Oratmangoen (66. Halilović); Lonwijk (66. Rosier), Sierhuis, Córdoba (66. Peterson).
Toeschouwers: 9.535.
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel (Fortuna): -.

Na een weekje rust voor een aantal Fortuna-spelers en -fans gaat de Eredivisie de volgende fase in met een uitduel tegen Sparta. Dat is meteen een moeilijke klip, want de afgelopen seizoenen boekten we nauwelijks aansprekende resultaten in Rotterdam-West. ‘Met een vol uitvak naar Rotterdam!’, schrijft Fortuna Sittard op haar sociale media, maar of het uitvak ook volledig uitverkocht is, dat is mij niet duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat de busreizen niet meer gecoördineerd worden door Arno en Petra. De afgelopen periode is er onduidelijkheid geweest over het aantal in te leggen bussen naar Sparta en dat is voor beiden reden geweest per direct te stoppen met het coördineren van busreizen. En dat vinden we ontzettend jammer. Want we hadden graag met Arno en Petra te doen en willen beiden heel erg bedanken voor alle uren die ze de afgelopen jaren belangeloos in het organiseren van busreizen hebben gestoken. De klik die jullie met ons hadden, die hadden wij ook met jullie!

De interland-break heeft Supporterscollectief Fortuna SC de ruimte gegeven om voor een alternatieve organisatie te zorgen rondom busreizen. En mooi dat het gelukt is: dit seizoen blijven er bussen rijden naar uitwedstrijden. Maar of we na het laatste uitduel bij Heracles Almelo ook nog ergens een vettige hap met Bus 1 en andere bussen gaan nuttigen blijft ongewis. Persoonlijk verheugde ik me al op een bezoekje aan Ysselsteyn, om ons te revancheren op een matig verlopen beachparty, ergens eind jaren 90.

De interland-break heeft Danny Buijs de mogelijkheid geboden om spelers te laten rusten en zich klaar te maken voor de laatste acht wedstrijden van het seizoen. Met het uitduel bij Sparta start een loodzware week, want dinsdag aanstaande komt NEC naar het Fortuna Stadion en zaterdag reist Fortuna naar de Twentse Grolsch Veste.

De busreis verloopt rimpelloos. Daar heeft de gewijzigde samenstelling van de achterbeuk geen invloed op. Bart laat verstek gaan vanwege deelname aan de 59e Kennedymars en zijn plek wordt ingenomen door Liam. Hij vermaakt zich prima met zijn iPad en zingt tussendoor mee met het Spetterpoeplied.

Na een korte stop voorbij Gilze-Rijen rollen de twee bussen ‘s lands grootste havenstad binnen. Als we de Van Nelle fabriek zien weten we dat Spangen nabij is en bij de oceaanstomer van Schmidt Zeevis verlaten we de A20. Niet veel later parkeert Daan Knapen de bus en treden we ‘Het Kasteel’ binnen.

We zijn vroeg en zien dat de spelers nog niet aan hun warming-up zijn begonnen. Maar al gauw komt de basiself van trainer Danny Buijs naar buiten waarna hij een verklaring mag gaan afleggen bij ESPNs Sanne van Dongen.


Danny Buijs mag het gaan uitleggen bij ESPN

In doel start Michael Verrips. De doelman deed het uitstekend bij Ajax en speelde ook tijdens het thuisduel tegen PEC Zwolle prima en is inmiddels de onbetwiste nummer één. Voor hem vormen capitão Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Dimitris Siovas en Mitchell Dijks de achterhoede.

Deroy Duarte is teruggekeerd uit Saoedi-Arabië en voert het middenveld aan. Hij wordt omringd door Oğuzhan Özyakup en Ragnar Oratmangoen.


Geen jetlag voor Justin Lonwijk, tenzij hij via een omweg naar Almere is gereisd

In de voorhoede spelen Justin Lonwijk, hangend vanaf rechts, Kaj Sierhuis centraal en Iñigo Córdoba vanaf links. De dienstdoende scheidsrechter luistert naar de naam Martin van den Kerkhof en dat is een kwaaie. Deze hautaine man is ons zelden gunstig gezind en hem zien doet je verlangen naar scheidsrechter Ruud Bossen.


500 dorstige fans in een vak gedouwd

Fortuna begint furieus aan het duel. Sparta krijgt geen millimeter ruimte om te voetballen en al snel dwingt Fortuna halverwege de Sparta-helft een vrije trap af. Sinds de verrijzenis van Oğuzhan Özyakup is hij de man van de spelhervattingen geworden en tikt de bal strak in de voeten van Kaj Sierhuis. In één keer gaat de bal naar Rodrigo Guth die vanaf links hard uithaalt. Op deze ingestudeerde variant had niemand aan Rotterdamse kant gerekend, maar doelman Nick Olij is als enige bij de les en pakt de inzet van Guth.


Fraaie panorama van ‘Het Kasteel’

Sparta mag gaan uitvoetballen, maar dat lukt niet of nauwelijks. Fortuna zit er bovenop en speelt over het gehele veld één op één. En dan komt het op je voetballende kwaliteiten aan. Na een minuut of vier-vijf lukt het Djevencio van der Kust om aan de linkerkant Metinho aan te spelen. De dartele Braz passeert Guth en Özyakup en zet de bal voor. Via Deroy Duarte komt de bal bij Tobias Lauritsen terecht die aflegt op Arno Verschueren. Zijn uithaal wordt gekeerd door Dimitris Siovas.

Het gevaar is nog niet geweken, want nu mag Shunsuke Mito op doel schieten. Zijn schot is oké, maar doordat Iñigo Córdoba in de baan van het schot staat wijkt het gevaar. Na minder dan vijf minuten speelt de thuisploeg zich onder de druk uit en wordt meteen gevaarlijk. Tot ziens, tot Fortuna. Want wat we dan nog niet weten is dat we meteen Fortuna’s beste minuten hebben gezien.


Mitchell Dijks heeft zijn handen vol aan Shunsuke Mito

Na een kleine tien minuten kruipt Fortuna weer wat uit haar schulp en dwingt een corner af. Opnieuw mag Özyakup proberen de bal gevaarlijk voor doel te slingeren, maar doelman Olij staat paraat. Een zekerheidje voor het komende EK.

De Sparta-vleugels worden bezet door twee Japanners en nadat eerst Mito van zich deed spreken is het nu de beurt aan Koki Saito. De Aziaat neemt de maat van Ivo Pinto en schiet op doel, maar een Sittards been voorkomt erger. Sparta mag een corner nemen. Dat is steevast gevaarlijk, want de thuisploeg beschikt over veel kopkracht.


Oğuzhan Özyakup is ineens weer de regisseur op het middenveld

Halverwege de eerste helft fluit Van den Kerkhof ineens af waardoor spelers die meedoen aan de Ramadan de mogelijkheid wordt geboden om aan de zijlijn een drankje te doen. Ragnar Oratmangoen maakt van dit gebaar dankbaar gebruik en neemt geknield wat vocht tot zich.


Onze Indonesië-international kan wel wat extra brandstof gebruiken

De pauze biedt meteen de technische staf de mogelijkheid de puntjes op de i te zetten, maar dat lijkt tegen dovemansoren gezegd. Na een half uur mag Sparta een corner nemen. De bal gaat naar Verschueren die geen strobreed in de weg wordt gelegd om de bal op doel te koppen. De middenvelder duikt tussen Pinto en Lonwijk op terwijl Kaj Sierhuis de eerste paal heeft verlaten.

De kopbal is dusdanig goed geplaatst dat Michael Verrips ook geen verhaal meer heeft en Sparta aan een verdiende voorsprong komt. Kan Fortuna er iets tegenover stellen? Nee. Nu ja, weinig. Iñigo Córdoba‘s moordende dribbels blijven opgeborgen en de tandem Sierhuis-Lonwijk blijkt vanavond van het merk Babboe te zijn.


Justin Lonwijk loopt meer achter Mike Eerdhuijzen aan dan andersom

De enige mogelijkheid die zich voordoet is een loopactie van Justin Lonwijk. Hij is er als een haas vandoor als een diepe bal vanuit het middenveld achter de Rotterdamse verdediging wordt gelegd en schiet vanuit de heup op het doel. Maar Nick Olij ziet waar de bal eindigt: in het zijnet.


Het schot van Justin Lonwijk belandt niet tussen de palen

Met angst en beven kijkt iedereen naar de klok. Want met 1-0 de rust halen, in de rust de bakens verzetten en vervolgens nog iets maken van het duel lijkt het best mogelijke scenario. Maar dan mag je vlak voor rust niet staan te slapen als er opnieuw een corner naar het hoofd van Verschueren wordt gestuurd. Nu kopt de middenvelder niet richting eerste, maar naar de tweede paal. Daar staat nu wél een Fortunees, waardoor Córdoba de bal van de lijn kan trappen. Goed dus, het is 1-0 aan de rust.

Tijdens de rust komt een Spartaan het veld opgelopen die een liefdadigheidsactie op touw heeft gezet en met een onvervalst Rijnmond-accent vertelt hoeveel zijn actie heeft opgebracht. Als deze spraakwaterval zijn zegje heeft gedaan komen prompt de spelers het veld alweer opgelopen. De tweede helft kan gaan beginnen!


Het uitvak kijkt gelaten toe

De tweede helft start Fortuna voortvarend. De bal gaat even goed rond en via een één-twee tussen Lonwijk en Pinto komt de bal bij laatstgenoemde terecht. Hij geeft een loepzuivere voorzet op Kaj Sierhuis, maar die knikt de bal te veel naar het midden van het doel en niet naar één van de zijkanten, waardoor Olij de bal kan redden.


Twee weken geleden had Sierhuis waarschijnlijk gescoord

Even later opent Özyakup goed op Sierhuis. Fortuna’s topscorer ontvangt de bal aan de zijkant van het veld en ziet ineens Nick Olij voor zich opdoemen. Hij speelt de bal langs de doelman, maar ook het doel, zodat Sparta haar voorsprong handhaaft.


De inzet van Kaj Sierhuis gaat naast

Twee mooie kansen, maar geen doelpunt. Dat doet Sparta beter als het via Verschueren een counter opzet. De Belg lokt twee spelers naar de zijkant en creëert zo ruimte voor Saito. Zonder druk op de bal brengt de Japanner Djevencio van der Kust in stelling die de bal hard voor doel schiet. Tobias Lauritsen hoeft er zijn voet maar tegenaan te zetten waarna het 2-0 is.


2-0

Met de dubbele achterstand lijkt er iets te knakken bij de bezoekers. Ook tijdens de eerste helft was het spel al slordig, werden weinig duels gewonnen en onderging Fortuna het spel, maar de rug rechten, dat lijkt vandaag quasi onmogelijk.

Het zet Danny Buijs aan om het drastisch over een andere boeg te gooien. Alen Halilović, Kristoffer Peterson, Siemen Voet en Loreintz Rosier mogen gaan proberen tenminste nog met een punt thuis te komen. Maar het blijft ploeteren. Ook de onverzettelijke Ivo Pinto levert een bleke prestatie af.


Ivo Pinto kijkt, zet voor, maar vindt niks

Maar Fortuna blijft slordig, speelt onsamenhangend en het lukt Sparta regelmatig om het middenveld over te steken. Via schoten van Mito en Lauritsen lukt het gelukkig niet de voorsprong te vergroten. Ook een kopbal van Lauritsen levert geen doelpunt op als Sierhuis de bal van de lijn kopt. Ondertussen vraag je je toch af waar onze centrale verdedigers zijn als steeds maar Tobias Lauritsen het doel van Michael Verrips onder vuur mag nemen.


Rodrigo Guth speelt niet zijn beste partij

Met nog een kwartier op de klok duikt Fortuna nog eens voor het Sparta-doel op. Alen Halilović gaat een één-twee met Sierhuis aan, maar de Zaankanter laat de bal slim door zijn benen lopen. Zodoende komt Deroy Duarte in balbezit. De Kaapverdiaan neemt de bal goed aan en pegelt staalhard op doel, maar zijn vizier staat niet goed afgesteld waardoor de bal in de tribune eindigt.


Het schot van Deroy Duarte mist ieders richting

Sparta komt vanavond niet meer in de problemen en voetbalt de wedstrijd rustig uit. Het neemt zelfs de ruimte om de tijd vol te spelen aan de cornervlag. Maar dat is tegen het zere been van de ingevallen Alessio da Cruz. De struise aanvaller ontfutselt een Spartaan de bal waardoor Özyakup in balbezit komt. De bal gaat via Guth naar links. O, nee, wacht even. Guth ziet de bal over het hoofd en kan niet meer corrigeren. Lauritsen aan het kanon: 3-0.


3-0

Meteen na de aftrap trekt Fortuna nog een laatste keer ten aanval. Vanaf de linkerkant snijdt Peterson voorbij zijn tegenstander en passt naar de eerste paal. Daar duikt Oğuzhan Özyakup op, maar hij tikt de bal in het zijnet.

Alessio da Cruz valt ongelukkig in, want in blessuretijd geeft hij de bal onbedoeld aan Lauritsen. Iedereen laat de lange Noor begaan en hij kan ongehinderd Camiel Neghli aanspelen. Guth en Pinto zijn de aanvaller kwijt en ook Verrips heeft geen antwoord op zijn uithaal in de korte hoek: 4-0. Demasqué.


Janken in de bus

Het duurt even voordat de spelers naar het uitvak komen, maar als ze komen, dan is dat niet voor niks. De matte partij lijkt snel vergeten en een daverend applaus valt de spelers ten deel. Of wordt er niet voor de spelers geapplaudisseerd, maar alleen voor de club en het shirt?


Geen prestaties, maar wel applaus

Terwijl het thuispubliek wordt getrakteerd op een lichtshow druipen de supporters in het uitvak af richting bus, auto of trein. Het zat er op een daverende start geen moment in. Fortuna werd overklast door Sparta met een 4-0 nederlaag als logisch vervolg.

In de bus is de stemming als zo vaak: gelaten. Links en rechts worden nog wat sterke verhalen verteld en na een korte stop in de buurt van Eindhoven gaat het met gezwinde spoed naar de Milaanstraat. Die zien we dinsdagavond weer terug als reuzendoder NEC naar Sittard-Geleen komt. Hopelijk loopt die wedstrijd heel anders af.

COYS!