Fortuna stelt Wim Dusseldorp aan als trainer en opvolger van Roger Reijners. Dusseldorp was hoofd jeugdopleiding bij SC Heerenveen. Hij moet een stevige verbouwing doorvoeren. Tweede keeper Tom Grootaerts vertrekt (naar Bocholter VV); hij krijgt er jeugdspeler Mark Voss voor terug.


De verdedigers Nico Vanek (naar Bonner SC), Abdül Öçal (naar Hacettepe Spor) en de huurlingen Pieter Nys (naar OH Leuven) en Sven Verdonck (naar Witgoor Dessel) vertrekken. Verdonck gaat overigens de geschiedenis in als de eerste Fortunees die gepakt werd op dopinggebruik in april 2010. Aanhoudend blessureleed dreef hem tot deze wanhoopsdaad. Dusseldorp haalt er Philippe Liard (van KV Oostende) en Randell Shakison (van Ajax) voor terug. Verder schuiven de verdedigers Joeri Schroyen en Fatih Turan door vanuit de jeugdopleiding.

Op het middenveld vertrekken huurling Edwin Linssen (naar Roda JC Kerkrade), Charlie van den Ouweland (naar RBC Roosendaal), Taner Taktak (naar Hacettepe Spor) en Angelo Simone (naar FC Oss) die in totaal 172 duels voor Fortuna Sittard speelde. Fortuna huurt ter compensatie twee jonge middenvelders van het Braziliaanse Botafogo: Joao Marcos en Diogo Pinheiro. Verder schuift de middenvelder Lars Gulpen door vanuit de jeugdopleiding.

De spitsen Harrie Gommans (naar Waasland-Beveren), Marc Mboua (naar Al Ittihad Alexandria), Markus Rychlik (clubloos) en Demba Traore (Nybergsund IL) vertrekken. Fortuna haalt er Fabio Caracciolo (van FC Den Bosch), Bernard Hofstede (van FC Volendam) en Soufiane Dadda (gehuurd van VVV Venlo) voor terug. Ook assistent-trainer Fuat Usta vertrekt. Hij wordt assistent-trainer van de Turkse nationale ploeg.

Dusseldorp ziet dus meer spelers vertrekken dan arriveren – zeker in de defensie en op het middenveld. Dat is een gevolg van het door de KNVB gehanteerde categoriesysteem. Clubs die in categorie één beland zijn, moeten binnen negen meetmomenten uit categorie één geraken. Zo niet dan dreigen strafmaatregelen, met als uiterste consequentie het intrekken van de licentie. Fortuna belandde in maart 2008 in categorie één. De daaropvolgende zeven meetmomenten zat Fortuna ook in categorie één. In het huidige seizoen kan de teller dus op negen komen. Door in het spelersbudget te snijden, hoopt Fortuna dit te voorkomen. Dat heeft prioriteit – Wim Dusseldorp moet roeien met de riemen die hij heeft.

Het wordt nog erger voor Dusseldorp, want Fortuna begint het seizoen met twee strafpunten naar aanleiding van het niet tijdig betalen van huursommen aan SC Cambuur en Roda JC. Gelukkig is Fortuna niet de enige ploeg met strafpunten. Ook MVV Maastricht, AGOVV Apeldoorn, BV Veendam, Almere City FC en FC Dordrecht beginnen het seizoen met een negatief puntentotaal (later krijgen ook FC Zwolle, SC Cambuur en RBC Roosendaal strafpunten opgelegd).

Fortuna strikt wellness centre Fitland als nieuwe shirtsponsor voor drie seizoenen. Fitland wenst – net als Supergame in een eerder stadium – een vestiging te openen nabij het stadion.

Fortuna moet tot speeldag acht wachten op de eerste overwinning, thuis tegen SC Cambuur. Voor zover het bij aanvang van het seizoen niet duidelijk was dat dit een zwaar seizoen ging worden, is het dat nu wel. Het vermijden van plek achttien lijkt het enige realistische doel.

De eerste overwinning leidt niet tot een ommekeer. Fortuna blijft ploeteren. Het enige aanknopingspunt is de terugkeer van Fernando Ricksen. Hij leek zijn spelerscarrière beëindigd te hebben, maar besluit toch bij Fortuna mee te gaan trainen. In december tekent hij een contract voor de rest van het seizoen. Zijn eerste duel is het laatste voor de winterstop uit bij koploper RKC Waalwijk. Onder leiding van Ricksen wint Fortuna met 3-2, maar dat is pas de tweede overwinning van het seizoen.

De bezuinigingen hebben wel het gewenste effect: Fortuna verlaat in november 2010 categorie één en dus verdwijnen de licentieperikelen voorlopig. Fortuna grijpt de mogelijkheid aan om de selectie uit te breiden. Fortuna haalt spits Paddy John (van RKC Waalwijk) en huurt de middenvelders Karim Mossaoui en Jerson Ribeiro (beiden van Excelsior), spits Henrik Ojamaa (van Alemannia Aachen) en verdediger Stefan Thesker (van FC Twente). Ten slotte keert ook Markus Rychlik terug. Hij slaagde er na afloop van het seizoen 09/10 niet in een nieuwe club te vinden.

Al die nieuwelingen kunnen niet voorkomen dat Fortuna verzeild raakt in een degradatiegevecht. Dit jaar gaat het tussen Fortuna Sittard, RBC Roosendaal en Almere City FC; een van de drie degradeert. Bij de aftrap op de slotdag telt Fortuna één punt meer dan Almere City FC en drie meer dan RBC Roosendaal. Fortuna ontvangt koploper RKC Waalwijk; Almere City FC gaat op bezoek bij het uitgespeelde FC Den Bosch; RBC Roosendaal ontvangt het uitgespeelde FC Dordrecht. Net als vorig seizoen verliest Fortuna, maar is dat opnieuw niet noodlottig omdat Almere City FC verliest in ’s-Hertogenbosch.

Opnieuw tartte Fortuna het noodlot en opnieuw loopt het goed af. Zonder puntenstraffen was Fortuna overigens wel gedegradeerd, want Fortuna behaalde de minste winstpunten. Fortuna eindigt zestiende; Fabio Caracciolo scoorde elf doelpunten – goed voor de titel topschutter.