Fortuna pakt in een attractieve wedstrijd op bezoek bij subtopper Excelsior een verdiend punt. In een stroeve eerste helft straffen de gastenheren Fortuna’s enige fout meteen af en doen dat in de tweede helft nogmaals. Voor het overige is het Fortuna dat de klok slaat en mogen AZ, FC Twente, PSV en SC Heerenveen hun handjes dichtknijpen dat Fortuna nalaat de koppositie in de Eredivisie te pakken. Fortuna speelde met het hart, al moeten de slordigheden achteraan eruit. Nog zes dagen nagelbijten en dan weten we met welke selectie we het voetbaljaar gaan eindigen…


26 augustus 2023

Tweede puntendeling in Rotterdam

Excelsior Rotterdam 2 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 30. Agrafiotis 1-0, 68. Duarte 1-1, 73. Uddenäs 2-1, 78. Belkheir 2-2.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Dijks (70. Vita); Rosier, Özyaküp (54. Belkheir), Halilović (88. Sierhuis), Duarte; Noslin en Córdoba (88. Ferati).
Toeschouwers: 4.139
Scheidsrechter: Hensgens.
Geel: Dijks, Guth.
Rood:

We zijn bijna twee weken verder sinds het competitiebegin en voor Fortuna staat alweer de tweede Rotterdamse uitwedstrijd van het seizoen op het programma. Wéér naar Excelsior? Ja, net als ruim drie maanden geleden. Want dat was de laatste uitwedstrijd van het seizoen 22/23. Die zondagmiddag stelde Fortuna hevig teleur en Excelsior stelde niet toevallig het Eredivisieschap veilig. Van de spelers die toen aan Fortuna-zijde op het wedstrijdformulier stonden zijn er inmiddels vijf vertrokken waarvan er twee nog niet onder de pannen zijn.


L1-sportanker Ben Dols zag tijdens zijn laatste away day Fortuna verliezen

Zo zal George Cox niet hebben verwacht eind augustus op zaterdagmiddag Sky Sports in te schakelen om te kijken naar de diverse Britse leagues op tv. Maar ook Doğan Erdoğan had vast gedacht wel ergens op een veld te staan als de bal in de Turkse Süper Lig rolt. Zijn naam wordt genoemd bij Kayserispor, maar die club mag voorlopig geen transfers doen. Erdoğan probeert op sociale media in de voetsporen te treden van Naim Süleymanoğlu waardoor Parijs 2024 langzaam maar zeker in het zicht komt.

De laatste van de vijf vertrekkers is Paul Gladon. Gladon en Fortuna onderhandelen maandenlang over een contractverlenging, maar beide partijen komen niet tot een vergelijk. Er resteren Gladon twee opties: 1) zijn aflopende contract uitdienen of 2) zijn aflopende contract niet uitdienen en overstappen naar een club waar hij zich sportief en / of financieel kan verbeteren. Dat laatste zal ongetwijfeld het geval zijn, want Gladon tekende afgelopen week een contract bij FC Noah, de koploper van de Armeense Bardzraguyn khumb. Of moeten we spreken van de IDBank Premier League?


Paul Gladon: geen goalgetter, maar wél razend populair bij jong (en oud)

In Armenië mag Gladon proberen even goed te doen als die andere ex-Fortunees die furore maakte in de Armeense Eredivisie. Tijdens de seizoenen 18/19 en 19/20 weet Mailson Lima de hegemonie van FA Alashkert te doorbreken en mag daardoor twee Tüm şampiyonlars aan zijn prijzenkast toevoegen.

Gelukkig werd Gladons transfer niet afgelopen dinsdag beklonken, want toen bleven de deur van de Fortuna Online-burelen gesloten. Op die dag, 15 jaar geleden, ontviel ons Harald tijdens een absurd verkeersongeval. In het bericht ter nagedachtenis aan Harald werden Lance Armstrong en Mark Rutte aangehaald, maar wat te denken van Frans Timmermans, die zijn liefde voor Europa en ‘die club uit Aken-Noord’ combineert met het lijsttrekkerschap van de lijst GroenLinks / PvdA? Dat Harald ook hierover een uitgesproken mening zou hebben gehad, dat moge duidelijk zijn.

Maar Harald had ongetwijfeld niet gewild dat Fortuna Online was gestopt, dus richten we ons, zonder Harald te vergeten, vanaf woensdag weer op de transfermarkt. En zo maken we gewag van de overgang van Marko Lazetić vanuit Milaan naar Sittard-Geleen. Omdat de jonge aanvaller niet beschikt over een paspoort van één tot de EU behorende landen, is een werkvergunning niet één-twee-drie geregeld. Hierdoor kan Lazetić fluiten naar een competitiedebuut op Woudestein.

Maar wie gaat Paul Gladon dan vervangen in de spits? Dat is één van de gespreksonderwerpen als we in de bus naar Rotterdam-Kralingen stappen. Omdat in de Milaanstraat de finishboog van de ODS-classic staat opgesteld staan de twee bussen in de Madridstraat geparkeerd. Die bussen zijn overigens juist uit een magnetron gereden, want hoe verklaar je anders dat de temperatuur aan boord de triple digits aantikt?

Maar als de pa van Daan Knapen de motor heeft aangezet blaast prompt frisse en koude lucht uit het plafond en zakt de temperatuur zienderogen. Speciale vermelding verdient de mevrouw die in Fortuna-klederdracht de busreis naar Rotterdam zal maken.

Eenmaal aan boord blijkt dat er voor één stoel vier gegadigden zijn. Dat euvel wordt snel opgelost door vier mensen naar bus 1 te verplaatsen waardoor de enige resterende plek op de achterbank wordt ingenomen door een 19-jarige snotaap.

Die scoort eigenlijk vanaf minuut één al minpunten als hij een inkijkje geeft in zijn persoonlijke interesses en die van zijn vriendengroep. Terwijl alle overige buspassagiers Fortuna als verbindende factor hebben, wordt hun vriendengroep door CV Ut Sjoermesjien bij elkaar gehouden. Want de één heeft een voorliefde voor Ajax, de ander bezoekt soms wedstrijden van MVV en geeft iemand toe in het verleden wel eens ‘met opa wedstrijden van Roda JC te hebben bezocht.’ Mocht Harald aan boord zijn geweest, dan had hij het rode boekje niet nodig gehad om te snappen dat stokslagen met aanloop de enig juiste straf is voor dit soort gedrag.

De stemming is verder prima aan boord. Dat kan ook niet anders, want we zijn er door de Eredivisie op geattendeerd dat Fortuna bij winst op Excelsior de koppositie inneemt. Een mooi vooruitzicht. Ondertussen passeren we juist Knooppunt Batadorp waar we de A58 nemen richting Tilburg en Breda.

Als we de Moerdijkbrug over zijn snoert iedereen zich goed in, want de A16 ligt bezaaid met verkeersdrempels. Als we ook die probleemloos hebben genomen rijden we via een gehaaide route Kralingen binnen. Niemand die ook maar één vermoeden heeft dat er twee bussen met Fortuna-supporters door hun wijk rijden.


Deze trambestuurder vermoedt iets, maar kan het niet plaatsen

Dat is wel enkele Olafjes opgevallen, want als iedereen uitstapt duiken ze met vier man op één Fortuna-fan die in hun ogen iets mispeuterd heeft, waardoor we met één supporter minder het uitvak binnenstappen. Er is sinds mei niets veranderd dus verder uitweiden over de infrastructuur van Excelsior voegt weinig toe.


Kan Servé Vaessen ons vertellen of hier sprake is van een stratocumulusbewolking?

Als we de tribune oplopen doen we dat samen met Jan, die met twee Kroatische vedettes in het basiselftal en Stipe Radić op de bank volop aan zijn trekken komt. Want over de positie in het doel hoeft trainer Danny Buijs geen seconde te prakkiseren. Daar staat Ivor Pandur.


Hopelijk zien we Ivor Pandur nog minimaal één seizoen door ons strafschopgebied vliegen

Rechtsback is eveneens een no-brainer. Daar staat Ivo Pinto. Afgelopen week transfereerde Dries Saddiki naar Kasımpaşa SK en viel de naam van Mickaël Tirpan nog eens, maar dat was alweer maanden geleden.

Centraal staan Dimitris Siovas en Rodrigo Guth op post. Linksback is vanavond niet Rémy Vita, want Buijs acht Mitchell Dijks in staat om het minimaal één helft vol te houden. Op het middenveld vormen Deroy Duarte en Loreintz Rosier inmiddels een onomstreden koppel. Daar mag je ondertussen Alen Halilović aan toevoegen.

Doordat Paul Gladon is vertrokken speelt Tijjani Noslin in de spits en verhuist Iñigo Córdoba naar rechtsbuiten. De zone aan de linkerkant moet Oğuzhan Özyakup gaan bestrijken.


Adrie ‘Appie’ Poldervaart legt Ivo Pinto uit waar hij Excelsior pijn kan doen

Bij Fortuna andere namen, maar bij Excelsior even zo. Want de drie spelers die ons in mei een kansloze 3-0 nederlaag aansmeerden zijn er alledrie niet bij. Kik Pierie kampt met een voetblessure terwijl Couhaib Driouech er een paar weken uitligt vanwege een hamstringblessure. Kenneth Goudmijn maakt ondertussen het mooie weer op het middenveld van AZ.


Wie heeft hier het hoogste woord?

Het is laat op de avond, 21.00 uur sharp en scheidsrechter Robin Hensgens blaast de wedstrijd op gang. Wie aftrapt, dat laten we in het midden, maar de eerste aanval noteren we na twee minuten als Alen Halilović de bal aan Deroy Duarte geeft. De middenvelder legt de bal panklaar in het strafschopgebied, maar geen spits die het heeft begrepen en op de bal loopt. Het is nog even aftasten in de voorhoede.

Dat is voor Excelsior niet nodig. Zij oriënteren zich op iets mindere spelers, maar hebben wel een elftal dat bij aanvang van de competitie meteen klaar is om gas te geven, terwijl Fortuna nog even in haar ritme moet komen. Dat geldt ook voor Mitchell Dijks. Hij heeft het spel de afgelopen twee weken vooral vanaf de bank bekeken en mag nu zijn minuten vanaf het begin maken.


Mitchell Dijks moet nog op stoom komen

Dijks oogt in ieder geval een stuk fitter dan tijdens het oefenduel met Team VVCS, toen hij na een half uurtje (en bij een 0-3 achterstand!) naar de kant werd gehaald. Hij heeft een zee aan ruimt vóór zich, omdat die zone vooral voor Oğuzhan Özyakup is. Het lopen gaat prima, maar het passeren nog niet, want telkens weet Siebe Horemans de bal van zijn voet te tikken.

En met het benoemen van Fortuna’s linkerkant wordt meteen haar achilleshiel blootgelegd. Doordat Horemans geen directe tegenstander heeft, speelt hij tegen de middenlijn aan, moet Özyakup er steeds achteraan en komt Dijks geregeld tegen twee man te staan.

Daardoor lukt het Excelsior om ons zo nu en dan flink onder druk te zetten, maar Dimitris Siovas heeft Nikolas Agrafiotis vooralsnog in zijn zak.


Nikolas Agrafiotis moet Dimitris Siovas laten gaan

Na een minuut of tien krijgt Fortuna een corner vanaf rechts waarbij Alen Halilović, Tijjani Noslin en Loreintz Rosier proberen Excelsior-doelman Stijn van Gassel te verrassen. Verdedigend hebben de Kralingers hun zaakjes op orde waardoor het 0-0 blijft.


Het uitvak kijkt gespannen toe als ook Excelsior een hoekschop mag nemen

Na een kwartier speelt Alen Halilović zich mooi vrij op het middenveld en passt de bal naar de buitenkant. Onze twee Iberiërs combineren zich een weg over de rechtervleugel als de bal bij Noslin terechtkomt. Hij neemt de bal mooi aan, draait van Carper Widell weg en omzeilt ook Serano Seymor. Als hij schuin voor het doel uitkomt trapt hij de bal hard op doel, maar Van Gassel kan er nog een hand tegenaan zetten. Zo blijft het 0-0.


Tijjani Noslin draagt op Internationale Vrouwendag roze schoenen maar baalt vooral van zijn gemiste kans

Vanuit Fortuna’s corner krijgt Excelsior de kans te counteren, maar Derensili Sanches Fernandes loopt zich vast op de uitstekend spelende Deroy Duarte. Hij schakelt bliksemsnel om, ziet Iñigo Córdoba vertrekken en passt de bal in de ruimte. Córdoba versnelt, schudt Widell van zich af en schiet de bal voorlangs, terwijl ook Dimitris Siovas nog in de buurt was.


Iñigo Córdoba is op weg naar het Excelsior-doel

Ondertussen nadert de kritische grens van 30 minuten. In die tijdspanne speelde Buijs’ elftal afgelopen weekend Almere City FC horendol, maar daarna kwam er enigszins een einde aan het goede spel. En ook nu is de 30-minuten-grens een kantelpunt. Vanaf Fortuna’s linkerkant dribbelt Fernandes naar binnen en schiet op doel. Kapitein Ivo Pinto kan de bal met zijn hak stoppen, maar de bal kaatst pardoes voor de voeten van Nikolas Agrafiotis die hem voltijds achter Ivor Pandur trapt: 1-0.

Het is flauw om ineens te benoemen dat Fortuna een diepe spits mist die ballen kan vasthouden, want dat was tijdens het voorgaande half uur ook al het geval, maar feit is wel dat vormgever Halilović de ballen soms lastig kwijt kan.


Ook Julian Baas is Alen Halilović de meeste tijd kwijt

Fortuna probeert iets terug te doen, maar dat is lastig, omdat Excelsior maar blijft komen over Fortuna’s linkerkant. Vlak voor rust dribbelt Fernandes zich weer een weg langs tegenstanders en geeft de bal aan Horemans. De back wordt geen strobreed in de weggelegd en kan op doel schieten, waar Pandur met moeite redt. Uiteindelijk vist Pandur de bal op en brengt het spel weer op gang. Maar die aanval smoort in het Kralingse middenveld.


Snelle spelhervatting van Ivor Pandur

Met een 1-0 achterstand gaat Fortuna rusten. Omdat er geen programmaboekjes zijn voorzien en de databundel van mijn telefoon op is mijmer ik een beetje over Excelsior-uit, 15 jaar geleden. Het is één van de weinige keren dat we geen wedstrijdverslag schreven. Harald had die dag dienst, maar het verslag dat hij in zijn hoofd had is er nooit gekomen.


Van een afstandje een oogje in het zeil houden

Ondanks dat de koppositie veraf is gaat Fortuna vol goede moed op zoek naar minstens de gelijkmaker. De wittebroodsweken van Loreintz Rosier op kunstgras zijn voorbij en samen met Deroy Duarte herovert de rijzige Fransman het middenveld. Excelsior moet terug en haar rug rechten, want niet alleen speelt Fortuna op hun helft, het voetbalt ook richting uitvak waar de Vorsänger van TGV flink aan de volumeknop draaien.


Julian Baas is geen partij voor Loreintz Rosier

Vlak na rust zetten Noslin en Rosier goed druk en brengen Arthur Zagre in de problemen. Hij denkt de bal te kunnen aannemen, maar vergeet Córdoba die er met de bal vandoor gaat. Hij duikt op voor Van Gassel, schiet op doel en het uitvak denkt al bijna dat het 1-1 staat.


Arthur Zagre is Iñigo Córdoba volledig kwijt, maar er komt géén gelijkmaker

Maar de bal eindigt in het zijnet waardoor Excelsiors voorsprong intact blijft. Maar dat dit niet blijft duren is duidelijk!

Na een klein uur haalt Danny Buijs Oğuzhan Özyakup naar de kant en mag Mouhamed Belkheir debuteren. Buijs koos ervoor om Özyakup de linkerkant voor zijn rekening te laten nemen, maar dat is, opgeteld bij het feit dat hij nog geen hele wedstrijd aankan, niet helemaal zijn spel. Maar het huidige Fortuna is een team dat veel gas geeft en kun je dat niet door omstandigheden, dan dreig je op de bank te verzeilen.

Door het inbrengen van Belkheir nemen Noslin en Córdoba hun vertrouwde vleugels weer in en gaat er een andere wedstrijd ontstaan. Belkheir is geen pure techneut, maar wel sterk en zorgt ervoor dat de backs in positie blijven en ook de centrale verdedigers van Excelsior aan de bak kunnen.


Mouhamed Belkheir legt meteen Siebe Horemans in de luren

Na ongeveer 70 minuten krijgt Tijjani Noslin de bal aan de linkerkant van het veld aangespeeld. Hij gaat aan de wandel en combineert tot bij Ivo Pinto die de bal voorzet. Daar verliest Mitchell Dijks weliswaar een kopduel, maar de bal van Horemans komt op de rand van het strafschopgebied voor de voeten van Duarte. Hij blijft rustig, houdt de bal laag en schiet staalhard achter Van Gassel: 1-1!


De verbetenheid spat er vanaf bij Deroy Duarte!

Het is maar goed dat Adrie Poldervaart een beetje thuis is in Rotterdam, want hij kan na de gelijkmaker een grondverzetbedrijf bellen. Ter hoogte van de eigen dug-out moet Mitchell Dijks namelijk worden uitgegraven. De potige linksback heeft alles gegeven, het 70 minuten volgehouden en heeft zichzelf platte rust verschaft. Als hij weer bij positieven is wordt Dijks vervangen door Rémy Vita.

Dat scheelt meteen weer iets, want Vita dekt te ver van zijn man af en laat Fernandes een voorzet trappen. Die belandt op het hoofd van Richie Omorowa. Want als niet alleen Vita maar ook Rodrigo Guth scherper hadden opgelet, was de kopbal van Omorowa niet voor de voeten van Oscar Uddenäs gevallen. Hij tikt simpel binnen waardoor ze Excelsior weer op voorsprong zetten.


Hier grijpt Rodrigo Guth nog wél kordaat in

Opnieuw kan Fortuna gaan achtervolgen terwijl er eigenlijk niks aan de hand was en is. Excelsior ondergaat de wedstrijd, komt tot wat ongevaarlijke counters, maar werkt haar kansen gewoon efficiënt af. Want anders kun je geen 2-1 voorsprong nemen.

Lang kunnen de gastheren niet genieten van hun voorsprong. Vanaf links neemt Mouhamed Belkheir een ingooi aan met Casper Widell in zijn rug. Die zet hij vakkundig opzij en ook Derensili Sanches Fernandes krijgt een beuk, waardoor Belkheir zich de ruimte verschaft de situatie te overzien. De afstand tot het doel is een meter of 25 terwijl er geen Fortunees in zijn buurt is. Doelman Van Gassel verwacht hooguit een voorzet en staat aan de verre paal. Dan kun je wachten op medespelers of de bal in de andere bovenhoek pegelen.

Dat laatste is geen verkeerde optie, aangaande de reactie die het uitvak geeft nadat de bal in het doel is geploft. De Parijzenaar snelt richting uitvak en deelt zijn vreugde met de meegereisde fans!


Mouhamed Belkheir is bijna bij het uitvak gearriveerd

Eenmaal bij het uitvak kijkt hij over zijn schouder en ziet ook zijn verbouwereerde teamgenoten arriveren, want zo’n doelpunt hadden er niet veel verwacht! Vaak kregen wij zulke goals tegen en hoe prettig is het om vanavond eens zo’n moker uit te mogen delen?


Feestvreugde bij alles en iedereen!

Na de gelijkmaker gaat Fortuna op zoek naar méér, want ineens lonken weer drie punten. Vanaf Fortuna’s rechterkant komt Córdoba in balbezit en zoekt naar een medespeler. Zijn voorzet is niet op maat, waardoor de bal kan worden weggewerkt. En zo gaat het nog een aantal keren. Loreintz Rosier en Dimitris Siovas zetten de bal voor, maar er is niemand die de bal kan aannemen of zelfs op doel kan werken.

Danny Buijs brengt nog Kaj Sierhuis en Ari Ferati, maar ook zij kunnen geen echt gevaar meer stichten. In blessuretijd kan Tijjani Noslin nog op doel koppen, maar de bal verdwijnt over de doellat. Na 45 + 1 minuut in de eerste en 45 + 6 minuten in de tweede helft moeten beiden teams zich tevreden stellen met een gelijkspel.


Aan Kaj Sierhuis gaan we hopelijk nog veel plezier beleven

Afgelopen seizoen vond een deel van de spelers het niet de moeite om supporters te bedanken en moesten zogezegd ‘nog wennen aan de Nederlandse voetbalcultuur’. Daar moesten wij als supporters maar aan wennen, maar die meltem is gaan liggen en onder de nieuwe technische staf worden de fans keurig bedankt. Wat een verademing!


Deze Balkan Bros. zien dat ze de meegereisde fans een mooie avond hebben bezorgd

Na het afscheid nemen van de spelers, een fotoshoot met Mouhamed Belkheir en het toezingen van Tijjani Noslin is het tijd om de bussen weer op te zoeken. Een punt in een uitwedstrijd is normaliter niet verkeerd en als je twee doelpunten scoort kom je in de buurt van drie punten. Om eerlijk te zijn overheerst een kleine teleurstelling. Zo denderend is Excelsior niet en een overwinning had ons een kick-start bezorgd.


Wat je tijdens 90 minuten zaait, dat oogst je na afloop

RET Lijn 7 staat alweer klaar op het perron, maar wij nemen bus 1 richting Westelijke Mijnstreek. Dat heeft wat voeten in de aarde omdat de aanwezige Old Bill haar slag nog thuis denkt te moeten halen.

Eenmaal in de bus wordt ons een interessant voorstel gedaan. ‘Als jullie nu eens naar voren gaan zitten, dan nemen wij de achterbank van jullie over.’ Dat voorstel wordt door Dominique meteen van tafel geveegd. ‘Je gaat maar bij je opa op de achterbank zitten als je met hem naar Roda gaat kijken of als je Arriva lijn 30 neemt naar Maastricht, maar niet hier!’ Vervolgens gaat de beatbox aan en kunnen we Rotterdam-Kralingen verlaten.

Na een korte tussenstop in Best rijden we door naar de Milaanstraat. ‘Over 15 minuten arriveren de spelers’, deelt Arno ons mede, maar wij hebben nog andere klussen te klaren. Volgende keer misschien.

Een kwartier later lopen we ons vaste Turkse restaurant binnen waar de tafel al gedekt is en we zó kunnen aanschuiven. We blikken terug op een geslaagde avond. Als we terug richting auto lopen vraagt iemand hoe laat het eigenlijk is. ‘Potverdorie, het lijkt Millwall-uit wel!’. Dat klopt niet helemaal, want toen lagen we rond 05.00 uur pas in bed.

In een paar maanden tijd is het plezier in Fortuna helemaal teruggekeerd. Dat is ook veel waard. En als je plezier hebt, dan komen de resultaten vanzelf. ‘De Godenzonen’ zijn gewaarschuwd. Hopelijk komen we de slotweek van de transferwindow goed door en hoeven we vrijdagnacht geen winstwaarschuwing af te geven.

COYS!