Na twee winstpartijen in eigen huis werd ook buitenshuis drie punten aan het totaal toegevoegd. In het GelreDome was Fortuna eindelijk eens te sterk voor Vitesse en nam afstand van de onderste regionen. Met een opnieuw een thuiswedstrijd tegen ‘concurrentie uit de rechterrij’ in het vooruitzicht kan oktober wel eens een mooie maand worden. Zeker omdat de hand van Julio Velázquez zo langzamerhand duidelijk wordt.


9 oktober 2022

Drie op een rij

Vitesse 1 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 32. Białek 1-0, 40. Ferati 1-1, 80. Vita 1-2.
Opstelling: Pandur; Pinto (16. Seuntjens), Navarro, Guth, Cox; Erdoğan, Ferati (88. Janssen), Özyakup (88. Bassett); Córdoba (80. Vita), Yilmaz, Embaló (80. Noslin).
Toeschouwers: 12.327.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Özyakup.
Rood (Fortuna): –.

Afgelopen week viel er heel wat te vieren. Niet alleen smaakte de overwinning op FC Volendam bitterzoet, om de week te breken mocht trainer Julio Velázquez 41 kaarsjes uitblazen. Het zal de sfeer alleen maar ten goede komen. Sinds de Spaanse Armada het overnam van Sjors Ultee en Rob Alflen lijkt er veel te zijn veranderd in Sittard-Geleen. Niet alleen zijn er punten behaald, de storm in de media lijkt ook enigszins te zijn gaan liggen.

Al kan dat laatste ook komen doordat Burak Yilmaz de tijd heeft genomen diverse media te woord te staan. Zo verklapte hij in Dagblad de Limburger dat hij thuis een vriendelijke huisvader is en hield hij ons voor de camera’s van sportzender ESPN een spiegel voor toen hij stelde dat in Nederland voetbal vooral ‘hobbymatig’ wordt beleefd. Dat staat haaks op zijn beleving van topsport en daar moet iedereen aan wennen.

Julio Velázquez en zijn staf lijken meer op Yilmaz’ lijn te zitten want eisen het maximale van alle spelers. En dat is prima, want het is de basis voor alle resultaten. De afgelopen weken heeft de technische staf ongetwijfeld een goed beeld gekregen van iedereen en we zijn benieuwd welke keuzes ze gaan maken.

De afgelopen weken hebben we te maken gehad met schorsingen (Doğan Erdoğan en Mats Seuntjens) en blessures (Dimitris Siovas en Deroy Duarte) waardoor sommige problemen zichzelf oplossen, maar er ook ‘problemen’ ontstaan. Want speelt Mats Seuntjens Ari Ferati of Oğuzhan Özyakup uit de basis en verwijst Siovas nieuwkomer Joaquín ‘Ximo’ Navarro Jiménez opnieuw naar de reservebank?

We komen er pas achter als de spelers in het GelreDome aan hun warming up beginnen. Eerst stappen we in de Milaanstraat in de bus die ons naar Gelderland moet brengen. Dat zijn deze keer niet de gekende bussen van Kupers Touringcars, maar van Jacobs Travel. Kupers heeft haar handen vol aan het depanneren van de Nederlandse Spoorwegen en moet vandaag verstek laten gaan.

Bijna was het Jacobs evenmin gelukt om ons naar het Rynfront te vervoeren, maar zij hebben zondagmorgen nog twee bussen uit de mottenballen getrokken en in het Oostblok twee chauffeurs op de kop getikt. Hoe dan ook: we klagen niet, want we draaien met een rotgang de Bergerweg op en als de bus weer waterpas staat slaan we bij Hekkert rechtsaf. Alleen Max Verstappen was het gelukt deze chicane aan een hogere snelheid te nemen. Maar we klagen nog steeds niet.


Verder dan deze goede raad komt het DVD-systeem niet

Als we eenmaal op de autosnelweg zitten houdt niets of niemand ons nog tegen tijdens onze reis naar Gelderland. Ook knooppunt Neerbosch niet. Want zou je normaliter doorrijden naar Arnhem, vandaag kiest de chauffeur ervoor om Nijmegen in te rijden. En dat is ook eens leuk. Het bekertreffen met NEC komt eraan, dus de omgeving al eens verkennen kan geen kwaad.

In Lent rijden we de A325 op en als we die weer af rijden, ligt het GelreDome aan onze linkerkant. We stappen uit, geven ons over aan een vriendelijke fouillering en wandelen even later de arena binnen waar gisterenavond Badr Hari zijn Waterloo vond.

Als we het uitvak betreden zijn de spelers juist aan hun opwarming begonnen. Velázquez heeft geen enkele reden om Ivor Pandur te passeren. De 22-jarige Kroaat verdedigt het doel. De verdediging die voor zijn doel is opgetrokken bestaat uit Ivo Pinto, Joaquín Navarro, Rodrigo Guth en George Cox.


In tegenstelling tot de foto doet vermoeden zit Javier Chocarro niet bij de ballen neer

Vanwege het wegvallen van Deroy Duarte is Doğan Erdoğan de dienstdoende stofzuiger. Hij wordt geflankeerd door Ari Ferati. Ook Oğuzhan Özyakup speelt vanaf het middenveld. Burak Yilmaz speelt in de spits met Úmaro Embaló op rechts. Iñigo Córdoba bestrijkt de ruimte aan de linkerkant.


Je kunt moeilijk op zondagavond gaan kickboksen…

De Vitesse-aanhang heeft de afgelopen dagen de Nijmeegse kermis gemeden en zich toegelegd op het in elkaar steken van een spandoek. Ze zijn niet blij met het aanvangsuur van 20.00 uur in combinatie met de zondagavond. Maar Vitesse is slechts huurder van het GelreDome en heeft ook nog eens de huur opgezegd. Dus logisch dat je als verhuurder je oren niet laat hangen naar een huurder, die ook nog vertrekt. Dus zaterdag was de zaal verhuurd aan vechtsportorganisatie Glory en niet aan Vitesse.

Jeroen Manschot is de scheidsrechter van dienst en ook hij heeft tabak van dit tijdstip en fluit precies om 20.00 uur de wedstrijd op gang. Vitesse trapt af, maar na een handvol tellen levert het de bal alweer in bij Fortuna.


Hier heeft Tomáš Hájek de bal nog

Eenmaal in balbezit speelt Fortuna de bal rustig rond in de achterlinie en probeert de tweede BetCity-derby van het seizoen te controleren. Dat gaat even goed, totdat Ryan Flamingo de bal van Doğan Erdoğan afpakt. In een poging het gevaar te neutraliseren speelt Ivo Pinto de bal terug naar doelman Ivor Pandur, en net als hij dat doet ontvangt hij een nare schop van Vitesse-captain Matúš Bero.

Vaak krijgt Bero een gele kaart voor zo’n onbesuisde actie, maar daaraan ontsnapt hij in de openingsfase. Pinto kan door, maar van harte gaat het niet. Ondertussen is ook Cox geraakt, nadat hij een tik heeft gekregen van ex-ploegmaat Nikolai Baden Frederiksen. Maar ook Cox kan gelukkig door.


George Cox wordt niet nerveus van Nikolai Baden Frederiksen

Met een klein kwartier op de klok meldt Vitesse zich als eerste voor het vijandelijke doel. Een verre ingooi komt in de doelmond terecht en via Flamingo tot bij Baden Frederiksen. De Deense aanvaller denkt de bal op doel te krijgen, maar loopt tegen Rodrigo Guth aan die de bal vervolgens wegtrapt.

Voor Ivo Pinto zit het duel erop. De gemene trap van Bero zorgt ervoor dat hij de strijd moet staken. Mats Seuntjens neemt daardoor zijn plek op het middenveld in waardoor Erdoğan verdergaat als rechtsback.


Rodrigo Guth: solid as a rock

Erdogan staat ook aan de basis van Fortuna’s eerste gevaarlijke moment. Via een vreemde pass komt aan de linkerkant Burak Yilmaz in balbezit die de bal meegeeft aan Oğuzhan Özyakup. De Zaandammer speelt Úmaro Embaló aan in de ruimte en in deze aanval zit muziek. Embaló zet voor, maar de bal eindigt op het doel van Kjell Scherpen.


Úmaro Embaló controleert de bal, slaat Maximilian Wittek van zich af en gooit de turbo aan

Als Vitesse dacht vandaag even drie punten binnen te harken, dan hebben ze verkeerd gedacht. Want Fortuna bijt goed van zich af. Het is Jaime Mut gelukt om Iñigo Córdoba aan de praat te krijgen die veelvuldig aan de wandel is. Ook als Cox een corner flink laat indraaien zit de Bask er goed bij en zorgt voor constante dreiging.


Iñigo Córdoba flitst voorbij Francisco Reis Ferreira ‘Ferro’

Maar om te zeggen dat Vitesse de wedstrijd ondergaat is wat te kort door de bocht. Zo nu en dan duiken ze op bij het doel van Pandur, maar uitgespeelde kansen creëren ze vooralsnog niet.

Na een half uur kopt Joaquín Navarro een uittrap van Scherpen tegen Özyakup aan, waardoor Bartosz Białek in balbezit komt. Hij neemt de bal goed aan en speelt de bal door naar Bero. De kapitein neemt de bal mee, is juist wat rapper dan Erdoğan en zet voor. Ter hoogte van de strafschopstip is Białek aangekomen en hij tikt de bal voorbij Pandur in doel.


Mats Seuntjens zet nog eens aan

De achterstand is slecht nieuws, maar het lijkt er niet op dat Fortuna snel uit het veld geslagen is. Het uitvak in ieder geval niet, want dat dreunt stevig door. Tot irritatie van de Vitesse-supporters naast het uitvak, die zich eigenlijk nooit eerder hebben geroerd.


363 Allesfahrer is zondag 20.00 uur een rotzorg

Met de rust in zicht zingen ze een toontje lager als Cox een ingooi mag nemen. Burak Yilmaz is helemaal uit de spits gezakt om de bal te controleren waarna Cox de bal diep op Córdoba speelt. De bal stuitert en Córdoba gaat in duel met Hájek, waarna hij de bal meegeeft aan Ferati.


Iñigo Córdoba kopt met zijn ogen dicht

Ferati neemt de bal goed in de loop mee en wordt achternagezeten door Ferro. Voorlopig heeft de Portugese verdediger geen kans, want Ferati haalt de bal mooi terug achter zijn standbeen.


Arianit Ferati heeft in de smiezen waar het doel staat

Als de bal voor Ferati’s rechter been ligt gaat het razendsnel. Hij kijkt, ziet waar Scherpen staat en schiet de bal in de verre hoek: 1-1! Het is eindelijk loon naar werken voor Ferati die een uitstekende voorbereiding speelde, maar na verloop van tijd toch op de bank verzeilde. Nu heeft hij een basisplaats te pakken en betaalt het in hem gestelde vertrouwen terug.


Prachtige emotie bij Arianit Ferati!

Gaan we met een gelijke stand de rust in? Misschien. Of toch niet? Want Erdoğan levert een Guardiolaësque pass af waardoor Mats Seuntjens in balbezit komt. Hij steekt met Yilmaz op rechts en Córdoba op links het middenveld over en passt juist op tijd naar de Bask. Maar diens voorzet is niet goed genoeg, waardoor het 1-1 blijft.


Doğan Erdoğan depanneert op rechtsback

Tijdens de rust concentreer ik me op het verkrijgen van een Pepsi Max, waardoor ik de animatie die de rust opfleurt mis. Enkele fans lopen om een tol en mogen vervolgens op doel trappen. Dat is wat ik ervan begrepen heb. Veel minder leuk dus dan het penaltyschieten bij Fortuna, waaraan spelertjes, doelman van ons G-team en supporters ontzettend veel plezier beleven!


Vitesse: een ordinaire schopploeg

Aan het begin van de tweede helft is het balbezit voor ons: Burak Yilmaz neemt de aftrap, maar al snel komt Fortuna onder druk te staan. Vitesse-trainer Phillip Cocu zal tijdens de rust hebben gezegd vooral op zoek te gaan naar een tweede treffer en dat doet zijn ploeg dan ook. In de beginfase is het lastig om de bal in de ploeg te houden en gepruts in de verdediging laat Baden Frederiksen op doel trappen. Pandur heeft het in de gaten, maar duikt toch maar even.


Ivor Pandur wordt steeds beter

De druk van Vitesse houdt aan, waardoor de spelers van Julio Velázquez zijn aangewezen op countervoetbal. Dat is natuurlijk prima, want met Córdoba en Embaló op de vleugels is voldoende snelheid voorhanden. Maar eerste Córboda en vervolgens Embaló hebben weinig oog voor Burak Yilmaz, die daardoor moet wachten op een doelpunt.


Burak Yilmaz is toe aan een doelpunt

Met een dik uur op de klok gaat Vitesse wisselen. Er komen frisse krachten in het veld die de boel moeten wakkerschudden. Gabriel Vidović en Million Manhoef combineren zich een weg door de verdediging, maat komen uiteindelijk Joaquín ‘Ximo’ Navarro Jiménez tegen die een goed blok zet. De vervanger van Dimitris Siovas is een even stille kracht. Je zien hem niet, hoort hem niet, maar je komt hem ook niet voorbij. Echt iemand waarop je kunt bouwen!


Ximo Navarro: het rustbaken in de verdediging

Als Vitesse wisselt reageert Velázquez door zijn ‘vleugels’ te wisselen. Voor hen zit de partij erop waarna Tijjani Noslin en Rémy Vita de slotfase mogen uitspelen. Noslin speelde een prima voorbereiding en scoorde volop, maar raakte gaandeweg zijn basisplaats kwijt. Zeker na het sensationele doelpunt van Úmaro Embaló tegen FC Volendam.

Maar Noslin krijgt geen kans zich te laten zien als George Cox de bal voorzet naar Yilmaz. De bal stuitert van Yilmaz’ borst waardoor hij denkt dat het maken van een omhaal de beste oplossing is. Natuurlijk goed bedacht, maar de uitvoering is vooralsnog minder.

Yilmaz raakt de bal niet goed, maar hierdoor valt de bal voor de voeten van Vita. En net als tegen Excelsior weet de handige vleugelspeler wel raad met deze buitenkans. Hij neemt aan en tikt razendsnel de bal voorbij Scherpen. Een paar tellen later glijdt hij op z’n knieën voorbij het uitvak richting cornervlag!


Rémy Vita en Tijjani Noslin vieren de voorsprong

Het uitvak gaat compleet uit haar dak, want zelden zijn we zó dicht bij een overwinning bij Vitesse geweest. Nog tien minuten plus blessuretijd…

Maar die tien minuten vliegen eigenlijk om. Vitesse komt nauwelijks meer in de buurt van Ivor Pandur en het lijkt goed te komen. Om de wedstrijd volledig in het slot te gooien is Roel Janssen in het veld gekomen en maar goed dat Roel goed staat opgesteld als Matúš Bero op doel kopt, want via Roels lichaam ketst de bal tegen de binnenkant van de paal in de handen van Pandur.


Rémy Vita gaat er nog eens vandoor

De bal op de paal is het laatste wapenfeit, want Jeroen Manschot fluit voor het einde van de wedstrijd. Links en rechts vallen spelers uitgeput op de grond en dat is wel het minste dat je mag verwachten van Fortuna. Maar toch is het iets dat gevoelsmatig ontbrak. Met Jaime Mut valt op het eerste oog niet te spotten, terwijl Rob Alflen een eerder gemoedelijke indruk achterliet.


Volgens de media heeft Burak Yilmaz de schoenen van Rémy Vita uit eigen zak betaald

De afgelopen weken lijkt er een hecht team ontstaan dat volgens een duidelijk plan voetbalt en niet opgeeft bij een tegenslag. Het wegvallen van Zian Flemming lijkt te zijn opgevuld met Oğuzhan Özyakup en ook Arianit Ferati komt steeds beter in zijn spel. En dan vergeet je bijna dat Pandur een prima keeper blijkt te zijn.


De spelers kijken vol bewondering naar het uitvak

Ondanks dat Yilmaz al enkele weken droogstaat is de ‘oude vos’ als een klein kind zo blij en lijkt wars te zijn van sterallures. En hij begint steeds beter in de gaten te krijgen dat je na afloop langs het uitvak moet.

Als iedereen is uitgefeest zoeken we de bussen op, maar niet voordat er op de promenade nog even verder is gefeest. Op de parkeerplaats is het een kakafonie van getoeter en als de poort openzwaait mag iedereen naar buiten.

De buschauffeur heeft meteen de goede route te pakken en voordat we het weten zijn we in Echt. De terugreis is werkelijk omgevlogen! Als we in Sittard arriveren zoekt iedereen zijn of haar spullen bij elkaar en verdwijnt de nacht in. Moe en voldaan.

Op naar zaterdagavond. Dan komt RKC naar het Fortuna Sittard Stadion dat óók in vorm is en inmiddels flink in de middenmoot staat. Gaat het lukken om de Wollukkers te achterhalen op de ranglijst?

COYS!