Dankzij een tactische verrassing en met een gezonde dosis agressie weet Fortuna Feyenoord het eerste kwartier van de wedstrijd op eigen helft vast te zetten. Maar het offensief levert geen kansen, laat staan doelpunten, op. Aan de andere kant is Feyenoord even later wel meteen doeltreffend. Dat doelpunt is meteen beslissend, want ook in de rest van de wedstrijd kunnen we Feyenoord niet echt pijn doen. Daarvoor komen we vandaag aanvallend teveel tekort.

14 april 2024

Fortuna kan Feyenoord niet echt pijn doen

Fortuna Sittard 0 Feyenoord 1

Doelpuntenmakers: 18. Hancko 0-1.
Opstelling: Verrips; Pinto (77. Rosier), Fofana, Siovas, Voet, Dijks; Duarte, Özyakup (77. Da Cruz); Lonwijk (57. Peterson), Sierhuis (86. Halilović), Córdoba (86. Oratmangoen).
Toeschouwers: 11.278.
Scheidsrechter: Nijhuis.
Geel (Fortuna): Pinto, Sierhuis .
Rood (Fortuna): –.

Na een goede reeks hoopte iedereen bij Fortuna nog even op een klassering bij de eerste negen, maar de laatste drie wedstrijden hebben bewezen dat we het nog steeds moeilijk hebben tegen de betere teams in de eredivisie. Duels tegen Sparta, NEC en FC Twente leverden maar één punt op. Vandaag wacht ons opnieuw een moeilijke middag, want de regerend landskampioen en afgetekende nummer twee van deze competitie Feyenoord komt op bezoek.

Sinds 1968 Zitterd Allein

Trainer Danny Buijs kan vandaag weer een beroep doen op Justin Lonwijk. Dat kost Alen Halilović zijn plaats in de basis. In de achterhoede keert Dimitrios Siovas terug na een schorsing, ontbreekt Rodrigo Guth na zijn rode kaart in Enschede. Er komen twee spelers in aanmerking om hem te vervangen: Sadik Fofana, die rechtsbenig is en Guth eerder in het seizoen al vervangen heeft en Siemen Voet, die linksbenig is en sinds de winterstop aanzienlijk meer speeltijd heeft gekregen dan Fofana.

Buijs heeft dus ‘die Qual der Wah’, krijgt de knoop niet doorgehakt en besluit én Fofana én Voet op te stellen. Het wordt dus druk in onze verdediging. Ragnar Oratmangoen begint na een lange periode in de basis vanaf de bank. Het wordt dus druk in onze verdediging.

Sadik Fofana gaat het duel graag aan

Maar na het eerste fluitsignaal blijkt meteen dat die versterkte verdediging niet gepaard gaat met een verdedigende tactiek. Integendeel, Fortuna speelt heel scherp en probeert Feyenoord op eigen helft vast te zetten. Achterin heeft Siovas de taak om Giménez uit te schakelen. Dat is een kolfje naar de hand van de ervaren rot. De spits van Feyenoord komt de hele middag niet aan de bal en wordt na driekwart wedstrijd gewisseld. Fofana en Voet melden zich bij balbezit van Feyenoord afwisselend op het middenveld van de Rotterdammers om daar Stengs of Timber onder druk te zetten. Oğuzhan Özyakup en Deroy Duarte spelen nog wat dieper, zodat de opbouw van Feyenoord al heel snel verstoord wordt.

Siemen Voet komt weer goed voor de dag

Het plannetje van Buijs lijkt op het eerste gezicht te werken. Feyenoord komt de eerste vijf minuten amper aan de bal en raakt die ook weer snel kwijt. Door het vroege druk zetten komen de Rotterdammers niet aan aanvallen toe. Sterker nog, de wedstrijd speelt zich grotendeels op de helft van Feyenoord af. Maar daar ligt ook meteen een probleem met de tactiek: er ligt weinig ruimte op het veld. Te weinig voor Fortuna om het vele balbezit om te zetten in kansen. Het gevaar moet dus komen uit dode spelmomenten, maar daardoor laat de verdediging van Feyenoord zich niet van de wijs brengen.

Fortuna steekt het eerste kwartier dus veel energie in de wedstrijd, maar het levert weinig gevaar op. Aan de andere kant is Feyenoord bij de eerste geslaagde counter wel gevaarlijk. Ivo Pinto glijdt eventjes weg en loopt daarmee een beslissende meter achterstand op in een sprintduel met Minteh. De rechtsbuiten krijgt een open schietkans, maar Michael Verrips verkleint zijn doel goed en houdt het schot tegen met zijn benen tegen.

Sierhuis krijgt weinig ruimte vandaag

Een paar minuten later neemt Siovas na een voorzet van de flank geen risico. Hij trapt de bal over de achterlijn en geeft een hoekschop weg. De bal wordt achter de tweede paal gelegd. Siovas kan de bal niet wegkoppen. Het schot van Minteh lijkt nergens naar toe te gaan, maar caramboleert via de rug van Siovas tegen de paal. In de rebound reageert Hancko net iets sneller dan onze verdediging, Verrips is kansloos: 18e minuut, 0-1.

Die achterstand is absoluut niet verdiend. Het leidt even tot wat frustratie bij Pinto, die geel krijgt een lelijke trap op de enkel van Paixão. Fofana ontsnapt aan geel, nadat hij zijn interventie op het middenveld enkele malen niet helemaal goed getimed heeft en dat met lichte overtredingen corrigeert. Maar Fortuna speelt niet met het mes tussen de tanden, al willen de Feyenoorders dat wel zo doen voorkomen. Zij klagen bij herhaling bij de scheidsrechter, maar die haalt daar gelukkig zijn schouders over op.

Özyakup blijft de rust zelve

Na de tegengoal zetten we Feyenoord niet meer zo intens onder druk als in de openingsfase. Dat betekent dat de Rotterdammers meer op onze helft komen. Maar op een grote kans voor Minteh (al dan niet na een overtreding op Mitchell Dijks) na krijgen ze geen grote kansen. Fortuna zelf stelt daar een paar kleine kansen tegenover. Lonwijk schiet in het zijnet nadat hij goed vrij heeft gespeeld. Kaj Sierhuis lost een schot dat recht op de keeper afgaat. En Voet haalt vanaf de rand van het strafschopgebied in één keer uit, maar ziet zijn schot geblokt worden. We gaan dus rusten met een achterstand.

In de tweede helft gebeurt er lange tijd vrij weinig voor beide doelen. Fortuna weet het gevaar van Feyenoord nog steeds goed te neutraliseren, maar kan zelf ook niet gevaarlijk worden. De komst van Kristoffer Peterson voor Justin Lonwijk brengt daar ook weinig verandering in. Een eerste kans zien we na een dik uur spelen, wanneer Voet een voorzet van rechts van Özyakup doorkopt. De bal komt voor de voeten van Siovas, die zich niet bedenkt en met een volley inschiet. Maar de poging gaat over het doel.

De batterij van Duarte lijkt nooit op te raken

Grotere kansen krijgen we daarna niet meer. Buijs wisselt nog meer spelers en gaat wat aanvallender spelen. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor Feyenoord, dat een paar behoorlijke kansen krijgt. Halverwege de tweede helft maakt Paixão na gevaarlijk balverlies van Pinto uit een counter met een mooie lob de 2-0, maar die treffer wordt afgekeurd wegens buitenspel. Geertruida schiet gehaast hoog over. Invaller Ueda mag vrij inschieten, maar stuit op Verrips. De rebound wordt door Ivanusec tegen de paal gewerkt. Timber schiet naast.

Met nog vijf minuten blessuretijd op de klok zijn we daardoor nog steeds in leven. En uiteindelijk krijgen we nog een kans op een gelijkmaker. Na een combinatie over rechts legt Duarte de bak breed op de ingevallen Halilović. Die ziet een opening en plaatst een schot in de linkerhoek. Maar het schot is niet hard of hoog genoeg om de keeper echt in de problemen te brengen.

Ook Da Cruz kan het tij niet meer keren

Het blijft dus bij 0-1. Fortuna had een idee hoe Feyenoord te bestrijden en dat idee goed uitgevoerd, maar kwam aanvallend tekort om Feyenoord echt in de problemen te brengen. Dat is geen schande tegen een ploeg die tegen de kleinere tegenstanders weinig punten heeft laten liggen. Over twee weken is het nagenoeg gedegradeerde Vitesse in Arnhem onze tegenstander. Daar liggen meer kansen op winst.