We naderen het einde van de competitie. Fortuna is veilig. Waar speelt Fortuna nog voor? Nou, in ieder geval voor een zo hoog mogelijke plek op de TV-geldranglijst. We overlopen de situatie vier speeldagen voor het einde van het eredivisieseizoen 2023/24.


De TV-geldranglijst wordt opgemaakt op basis van eindrangschikking van de laatste tien eredivisieseizoenen. Het meest recente seizoen telt het zwaarste en dus is de eindrangschikking van het huidige seizoen belangrijk voor de grootte van Fortuna’s taartpunt van de TV-geldtaart.

Het wordt het laatste seizoen onder het huidige contract.

Als we veronderstellen dat:

  1. de huidige stand in de eredivisie de eindstand blijkt te zijn;
  2. de huidige stand in de eerste divisie de eindstand blijkt te zijn, en;
  3. de nummer zestien van de eredivisie zijn vel redt via de degradatieplayoffs.

Dan is onderstaande tabel de rangschikking op basis waarvan de TV-gelden komend seizoen verdeeld worden.

Als er niets meer verandert, stijgt Fortuna twee plekken op de ranglijst. Fortuna steekt op eigen kracht PEC Zwolle en RKC Waalwijk voorbij, wordt door NEC Nijmegen ingehaald en profiteert van de degradatie van Vitesse.

Doet de promotiestrijd in de eerste divisie ertoe?

Er is slechts een club uit de eerste divisie die Fortuna bij promotie onmiddellijk voorbijstreeft: FC Groningen. Hou daar rekening mee als je een bepaalde voorkeur hebt bij de afloop van de promotiestrijd in de eerste divisie!

Kan Fortuna nummer tien NEC Nijmegen nog voorbij? 

Een plekje hoger (lager) op de ranglijst bezorgt (kost) een club tien punten op de TV-geldranglijst. FC Utrecht kan nog voorbij NEC, maar verder zal NEC niet zakken. Dan zou Fortuna dus twee plekken moeten klimmen om NEC op de geldranglijst voor te blijven. Dat wordt lastig.


Op de slotspeeldag in Almelo worden de kaarten definitief geschud

Kan Fortuna nog ingehaald worden?

Dat kan zeker. Stel Fortuna eindigt op plek veertien in de competitie, dan gaan PEC Zwolle, Willem II, Go Ahead Eagles en wellicht ook RKC Waalwijk aan Fortuna voorbij.

De stijging van plek dertien naar plek elf is iets minder dan een half miljoen euro waard. Daar heeft de club dit seizoen hard voor gewerkt. Het zou zonde zijn als de club dat in de slotfase van de competitie nog verspeelt.