Fortuna durft in de Arena vooruit te voetballen en ruikt haar kansen tegen een gehavend en pover Ajax. Ook een vroege tegentreffer brengt de ploeg niet van de wijs waarna we na rust zelfs de leiding nemen door treffers van Duarte en Sierhuis. Lang lijkt het op de tweede uitoverwinning in Amsterdam uit te draaien, maar vlak voor tijd gooit Brobbey alsnog roet in het eten door de bal van dichtbij in te tikken. Voor het eerst sinds vijfentwintig jaar stappen we niet met een nederlaag van het veld en dat is voldoende om met een tevreden gevoel thuis te komen.


10 maart 2024

Een beetje balen, maar toch tevreden

Ajax 2 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 8. Taylor 1-0, 49. Duarte 1-1, 66. Sierhuis 1-2, 88. Brobbey 2-2.
Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Özyakup (76. Voet), Oratmangoen (67. Rosier), Duarte, Córdoba (86. Griffith); Lonwijk (76. Da Cruz), Sierhuis (86. Peterson).
Toeschouwers: 54.252.
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel (Fortuna): -.

Na de keurige overwinning op Excelsior wacht Fortuna vandaag een wedstrijd waar vrijwel niemand echt naar uitkijkt. Want bezoekjes aan de Arena staan doorgaans garant voor nederlagen en een bak tegendoelpunten waar je niet vrolijk van wordt. Maar omdat een leeg uitvak er ook niet uitziet, hebben alsnog 525 Fortunezen de moeite getroost een kaart te kopen én naar Amsterdam af te reizen. Een prima aantal, dat zelfs hoger ligt dan vorig seizoen.

Onze vaste busbezetting is vandaag behoorlijk uitgedund. Maurice is nog onvoldoende hersteld van zijn verkoudheids- en griepklachten en Bart bereidt zich samen met zijn muzikale vrienden van Sint Barbara voor op een spetterend optreden in het Toon Hermans Theater. Daar staat de rentree van Judith tegenover. Even wordt er gevreesd voor een overvolle bus 1, maar dat is buiten de firma Kupers gerekend. Zij hebben een bus met zestig i.p.v. vijftig plekken geleverd waardoor er plek genoeg is voor iedereen.

Tijd voor een tussenstop is er op de heenreis niet. Helaas is er wel voldoende tijd om meerdere keren naar ‘Pa-Pa-Parkstad’ te moeten luisteren. Gelukkig krijgen de jonge bus-debutanten Stef en Jens uit Haelen ook enkele keren de kans een plaatje uit te zoeken, een taak waar ze zich met verve van kwijten. Het is inmiddels al half twee geweest als we de autoweg afrijden, op zoek naar de busparking bij het bezoekersvak. Na de bekende route die ons onder andere langs de Ziggo Dome leidt, bereiken we gewenste parking enkele minuten later.

Na een korte wandeling beginnen we aan de beruchte klim naar vak K a.k.a. het uitvak. Hoe hoger we komen, des te meer mijn bovenbenen verzuren en ik ben dan ook blij als ik de catacomben achter het vak bereik. Terwijl we staan uit te hijgen, zien we uit onze ooghoek dat Nico en Peter via een zij-ingang het vak binnen worden gelaten. Zij blijken sneaky met de lift naar boven te zijn geglipt!

De klok tikt rap richting half drie, hoog tijd om te kijken welke elf spelers Danny Buijs aan de aftrap laat verschijnen. En dat blijken precies dezelfde namen te zijn als vorige week tegen Excelsior. Dat betekent dat Alen Halilović wederom op de bank begint en er op het middenveld basisplaatsen zijn gereserveerd voor Ragnar Oratmangoen en Oğuzhan Özyakup. Voor Mitchell Dijks en Kaj Sierhuis is het een speciale middag: zij kwamen eerder in hun loopbaan uit voor de rood-witten.

Zoals al aangegeven is Ajax-Fortuna nu niet bepaald de wedstrijd waar ik elk seizoen het meest naar uitkijk. En dat heeft uiteraard grotendeels te maken met de ‘resultaten’ die we doorgaans in de hoofdstad neerzetten. Sinds de promotie in 2018 speelden we vijf keer in de Arena: dat leverde 5 nederlagen, 23 tegentreffers en slechts twee doelpunten voor op. Waar we in de Kuip nog wel eens aardig voor de dag willen komen, lukt dat om een of andere reden in Amsterdam zelden of nooit. Fortuna moet vandaag voor een 7 of 8 spelen, Ajax moet niet verder komen dan een 5 en dan nog is het maar zeer de vraag of we straks niet weer met lege handen huiswaarts keren. Dat Steven Bergwijn en Steven Berghuis bij de Amsterdammers ontbreken en Brian Brobbey op de bank begint, daar zijn we uiteraard niet rouwig om.

De eerste minuten na de minuut stilte voor Kees Rijvers zijn in ieder geval hoopgevend. Een overtreding van Jorrel Hato op Justin Lonwijk wordt door Van de Graaf met een vrije trap bestraft. Deze wordt door Özyakup voor het doel gebracht. De bal blijft hangen waarna Sierhuis hem met een halve volley richting het Ajax-doel transfereert. Keeper Diant Ramaj tikt de bal met enige moeite uit de hoek.


Mitchell zet druk op Kristian Hlynsson

Reden om vroeg te juichen blijkt er helaas niet. We zijn amper acht minuten onderweg als Oratmangoen de bal vlak voor de middenlijn in één tijd probeert door te spelen naar Özyakup. De bal wordt onderschept en Kenneth Taylor kan er met het leer vandoor. Taylor wordt achtervolgd door Deroy Duarte en Kaj Sierhuis maar mag vanaf de rand van het strafschopgebied met links uithalen. Het schot blijkt Michael Verrips te machtig en de gevreesde vroege 1 tegen 0 is een feit. 

Een vroege tegentreffer, precies wat we níet kunnen gebruiken

Enkele minuten later zet Hlynsson spits Chuba Akpom vrij voor Verrips. Michael komt echter goed zijn doel uit en voorkomt daarmee een tweede en wellicht al fatale tegentreffer. 

Fortuna herpakt zich na de grote kans van Akpom gelukkig weer een beetje. Ajax wordt even niet gevaarlijk en in de negentiende minuut noteren we zowaar iets dat op een aanval van Fortuna lijkt. Sierhuis is na de opzet over rechts het eindstation, maar diens voorzet belandt in de voeten van een tegenstander.

Dimitris houdt Akpom van het lijf 

Halverwege de eerste helft maakt Akpom hands. De locatie van de vrije trap, een meter of vijf buiten het strafschopgebied en bijna recht voor het doel, biedt in ieder geval perspectief. Özyakup neemt plaats achter de bal, draait deze over de muur maar helaas ook ruim over het doel van Ramaj. 

Even later dwingt Oratmangoen een hoekschop af nadat Josip Šutalo op de eigen achterlijn wordt vastgezet. Özyakup legt de bal achterin het doelgebied waar Rodrigo Guth de lucht ingaat om te koppen. De voorzet is echter net te hoog, óf Rodrigo springt te laag, waardoor de kopbal ruim naast het doel verdwijnt.

‘Ozzy’ leek op een dood spoor belandt, maar krijgt de afgelopen weken weer meer speeltijd

Met nog een dikke acht minuten tot aan de pauze te gaan, mag aanvoerder Ivo Pinto op rechts op een meter of vijftien van de achterlijn een ingooi nemen. De bal wordt weggewerkt en voordat ik met mijn ogen heb geknipperd heeft Jordan Henderson Kenneth Taylor alleen voor Verrips gezet. Net als eerder in de wedstrijd verkleint Verrips ook nu zijn doel goed en gooit zich succesvol voor de bal. Na het doelpunt van Taylor stelde een aantal fans om me heen, zoals eigenlijk bij elke treffer die hij incasseert, nog hardop de vraag of Verrips die bal niet had moeten hebben. Nu is iedereen het er over eens dat dit, net als eerder bij de kans van Akpom, een prima en belangrijke redding was. Ook wel eens prettig om te kunnen vermelden.

Het gevaar is echter nog niet volledig geweken, want Ajax mag een hoekschop nemen. De bal wordt door Ahmetcan Kaplan ingekopt, maar bij de tweede paal door Pinto van de lijn gekopt. Tot aan de rust gebeurt er verder niks noemenswaardigs waardoor we met een minimale achterstand gaan pauzeren. Dit ondanks het standaard commentaar van Martijn ‘Ja, 2-0‘ bij elke keer dat Ajax over de middenlijn komt. De thuisploeg speelt voorlopig zeker niet groots, maar had met een beetje pech wel zomaar met 2-0 of 3-0 voor kunnen staan. Waakzaamheid blijft dus geboden!

Michael voorkomt wederom een verdubbeling van onze achterstand

Beide ploegen komen ongewijzigd uit de kleedkamers. En de gewenste waakzaamheid is ver te zoeken als Fortuna de wedstrijd binnen vijftien seconden bijna definitief uit handen geeft. Córdoba speelt de bal langs Siovas terug, Taylor duikt uit de rug van Siovas op maar gelukkig is Verrips weer bij de les en voorkomt met een sliding dat Taylor gevaarlijk kan worden.

Kan Fortuna verder gevaar van de thuisploeg voorkomen en zelf terug in de wedstrijd komen? Het antwoord lijkt ‘ja’ want binnen vier minuten staat de gelijkmaker al op het scorebord!

Ajax speelt achterin nogal risicovol rond en dat dwingt doelman Ramaj na goed storen tot een wilde trap naar voren. Pinto kan de bal ter hoogte van de middenlijn koppend wegwerken. Kilometervreter Deroy Duarte komt goed voor zijn man en kaatste de bal naar Lonwijk. Duarte loopt op rechts de vrije ruimte in en dat heeft Lonwijk goed gezien. Duarte krijgt de bal mee, loopt het strafschopgebied binnen en haalt dan verwoestend hard uit in de korte hoek. Dat had Ramaj duidelijk niet verwacht! Waar we nog een fractie van een seconde denken dat de bal in het zijnet is beland, weten we wel beter als we Deroy juichend richting hoekvlag zien rennen. Wat een heerlijk doelpunt en wat een mooie beloning voor al het nuttige en harde werk dat de middenvelder wekelijks verricht.

Terechte vreugde en felicitaties na de prachtige knal van Duarte

Trekt Fortuna zich na het doelpunt weer terug in de verdedigende stellingen? Nee, in tegendeel zelfs. Tien minuten na rust zetten we Ajax in eigen zestien weer onder druk waarna linksback Borna Sosa de bal verspeelt en Lonwijk in balbezit komt. Lonwijk legt terug richting rand zestien waar Sierhuis na een overstapje van Özyakup de bal voor zijn voeten krijgt. Kaj stuurt de bal richting lange hoek maar doet dat jammer genoeg niet nauwkeurig genoeg, de bal gaat over en naast het doel. 

Vindt Lonwijk vandaag een nieuwe versie van de Lolo-bal uit?

Met nog een half uur op de klok zet John van ‘t Schip alsnog zijn grootste troef in. Brobbey komt in het veld en vervangt Hlynsson. Dat blijkt de zet die het thuispubliek weer enigszins wakker schudt. Samen met Brobbey komen ook Carlos Forbs en Branco van den Boomen binnen de lijnen.

De driedubbele wissel met duidelijk aanvallende intenties leidt er in ieder geval toe dat Fortuna even de kluts kwijt is. Akpom speelt Taylor binnen het strafschopgebied aan en die blijkt helemaal vrij te staan. Taylor haalt uit met links, maar ziet dan Dimitris Siovas aan komen vliegen die met een prima tackle een grote kans op de 2-1 voorkomt. Wie vreest dat de Griek zijn laatste maanden in Sittardse dienst op zijn gemakje uithobbelt, hoeft zich duidelijk geen zorgen te maken. Elk duel wordt met evenveel passie en scherpte aangegaan.

‘Redder van Ajax’ Henderson wordt te kijk gezet door Oratmangoen

De opleving van de thuisploeg blijkt echter maar van korte duur. En het is het eigen gestuntel achterin bij Ajax dat Fortuna even later in de kaart speelt. Deze keer laat Akpom zich simpel van de bal zetten door Siovas. Iñigo Córdoba krijgt de bal enkele meters buiten de zestien voor zijn voeten, aarzelt niet en probeert de bal in de lange hoek te plaatsen. Het schot wordt echter onderweg geblokt door Ahmetcan Kaplan. Maar door dat blok zeilt de bal buiten bereik van Ramaj richting doel / achterlijn. Sierhuis heeft de situatie goed ingeschat en is er als de kippen bij om van dichtbij de 1-2 binnen te tikken. Daarmee scoort Kaj zijn vijfde treffer in drie duels.

Het tiende competitiedoelpunt van Sierhuis wordt groots gevierd

Meteen na Fortuna’s tweede doelpunt voert Buijs zijn eerste wissel door. Oratmangoen gaat naar de kant en wordt vervangen door Loreintz Rosier.

Enkele minuten later zet Lonwijk op de middenlijn goed druk op de stuntelende Tristan Gooijer. Justin neemt de bal mee en legt prima breed op de geheel vrijstaande Córdoba. Iñigo neemt de bal aan en weet dat hij de 1-3 móet gaan maken. Of het die gedachte is of het goede uitkomen van Ramaj, de bal gaat er in ieder geval niet in. Jammer genoeg mist de Spanjaard juist op dit soort momenten de scherpte of kracht om beslissend te zijn. En dat is doodzonde want er zijn weinig spelers die meer nuttig werk verrichten of meer meters maken in een wedstrijd. 

Dit had de 1-3 móeten worden

Met nog een kwartier op de klok lijkt een positief resultaat zowaar in zicht te komen. Om die kans verder te vergroten brengt Buijs met Alessio da Cruz en Siemen Voet twee frisse krachten in het veld. Zij vervangen Lonwijk en Özyakup. 

Pinto heeft oog voor Forbs én de bal

Zowel Da Cruz als Voet zien hoe Van den Boomen tien minuten voor tijd een gevaarlijk indraaiende voorzet richting het doel afgeeft. Onderweg wordt de bal door Brobbey met het hoofd verlengd waarna we de gelijkmaker al tellen. Maar dat blijkt gelukkig optisch bedrog, want de bal valt tot frustratie van het thuispubliek op de doellijn precies in de handen van Verrips.

Vijf minuten voor tijd worden ook de moegestreden Sierhuis en Córdoba naar de kant gehaald. Iman Griffith en Kristoffer Peterson worden het veld ingestuurd met (waarschijnlijk) de opdracht om zoveel als mogelijk te jagen op de bal en zodoende het slotoffensief van Ajax te frustreren.

Peterson test de rek in Van den Boomens’ broekje

Ajax zet Fortuna in de slotfase onder druk. Dat leidt twee minuten voor tijd tot een nieuwe hoekschop. Bij de tweede paal kan Josip Šutalo vrijwel ongedekt de bal voor het doel leggen. Hij schiet tegen de borst van teamgenoot Brobbey aan waarna deze de bal van dichtbij alsnog tegen het net schiet. 2-2 en nu is het voorkomen dat we over een aantal minuten helemaal met lege handen staan.

Er wordt door de arbitrage vijf minuten extra tijd toegevoegd. Daarin houdt Fortuna gelukkig stand en kan Ajax geen vuist meer maken waardoor we voor het eerst sinds 1999 weer eens zonder nederlaag van het veld stappen.

Ook Siovas baalt van de late tegentreffer

Waar we vooraf rekening hielden met een nieuwe en ruime nederlaag, behalen we dus uiteindelijk toch een dik verdiend punt. En zowel de spelers als de fans beseffen dat er misschien nog wel meer in het vat had gezeten, waardoor we zowaar met een enigszins wrang gevoel over de late gelijkmaker van de thuisploeg de Arena verlaten.

Buiten het stadion worden we afgeschermd van het thuispubliek (waarschijnlijk naar aanleiding van de ongeregeldheden van vorige week tegen FC Utrecht). De fans die met eigen vervoer zijn gekomen, worden telkens in groepjes van 3 à 4 personen ‘vrijgelaten’. Daar is niet elke Fortunees het mee eens, maar de ervaring leert dat discussiëren met Amsterdamse agenten of stewards geen zin heeft en eerder averechts werkt. Wij worden intussen ook vriendelijk verzocht om onze bussen op te zoeken.

Nadat iedereen zijn plekje in de bus heeft gevonden, rijden we met een behoorlijke omweg richting autoweg. Maar ook dat komt allemaal goed waardoor we even later alweer langs de Vinkeveense plassen zuidwaarts koersen. Er zit op de terugreis zowaar nog een tussenstop in, die plaatsvindt tussen Den Bosch en Eindhoven. Even voor achten bereiken we de Milaanstraat, alwaar we tegelijkertijd met de spelersbus arriveren.

Een punt in de Arena is meer dan waar we vooraf op hadden gerekend. In die zin mag er zeker over een bonuspunt worden gesproken. Maar net als eerder in het seizoen had er ook nu wellicht meer ingezeten tegen een erg matig Ajax. Natuurlijk had het voor rust ook zomaar al 3-0 kunnen staan, maar uiteindelijk mocht Ajax blij zijn dat het twee minuten voor tijd nog op gelijke hoogte kwam. Maar goed, uitgaande van het principe dat mijn glas eerder halfvol dan halfleeg is, kan ik toch goed leven met het behaalde resultaat.

Volgende week komt PEC Zwolle op bezoek. Hopelijk zet onze ploeg de goede lijn van de afgelopen weken dan voort. Maar van onderschatting en gemakzucht mag uiteraard geen sprake zijn. Daarvoor is het verschil tussen de ploegen in de brede middenmoot simpelweg veel te klein.

Tot volgende week! COYS!