Het tussenseizoen staat opnieuw in het teken van de overlevingsstrijd van Fortuna Sittard. Nadat de projectontwikkelaars 3W en Wessels uit het overleg zijn gestapt, komen de leden van de raad van commissarissen met een nieuw plan: ze willen het stadion zelf overnemen, maar niet de exploitatie van de ruimte onder het stadion en ruimte rondom het stadion. Daarvoor worden respectievelijk de ‘Afbouw Stadion BV’ en ‘Stadion omgeving BV’ opgericht – samenwerkingsverbanden tussen de projectontwikkelaars Jongen BV (dat het afgehaakte 3W vervangt) en Meulen BV.


Voor het recht de ruimtes onder en naast het stadion te ontwikkelen in het nieuwe bestemmingsplan betalen zij 2,5 miljoen euro aan Fortuna Sittard en 1 miljoen euro aan de eigenaren van het stadion. Dat is precies voldoende om Fortuna’s gesaneerde schuldenlast tot nul te reduceren. Dit plan van aanpak ligt eind juni 2005 voor in de gemeenteraad. Het heikele punt voor de gemeenteraad is dat de raad de eis van volledige betaling van achterstallige onroerend zaak belasting en de aangesproken gemeentegarantie zal moeten laten vallen. Fortuna zal slechts 25% van die schulden aflossen. Desondanks gaat de raad akkoord (negentien voor; zestien tegen).

Wat de raad op dat moment niet wist, maar het college van B&W en Fortuna Sittard wel wisten, is dat de drie leden van de raad van commissarissen er niet in geslaagd waren financiële rugdekking te krijgen van een bank om het stadion over te nemen (kortom, er is geen bank die er vertrouwen in heeft dat het stadion met Fortuna Sittard als bespeler kostendekkend kan worden geëxploiteerd). De gemeenteraad werd dus vitale informatie onthouden. Ondanks het goede nieuws in de raadszaal, is er nog steeds geen sprake van een overeenkomst.

Fortuna stelt Pierre Wolk aan als algemeen en commercieel manager. Die laatste functie is vacant sinds het vertrek van Ruud Hesp. Twee weken later stapt Wolk alweer op. De man blijkt niet van onbesproken (zakelijk) gedrag; zijn positie is onhoudbaar. Amusementscentrum Supergame wordt de nieuwe shirtsponsor. De geruchten doen de ronde dat Supergame een van de bedrijven is die zich rond het stadion wil vestigen nu de verruiming van het bestemmingsplan dit mogelijk maakt.

Chris Dekker is nog steeds trainer en hij ziet zijn topscorer van het afgelopen seizoen, Dirk Jan Derksen, vertrekken naar Roda JC. Derksen had nog een doorlopend contract. Als afkoopsom verhuurt Roda JC keeper Guido Budziak gratis aan Fortuna, die Rein Baart (naar VVV Venlo) moet vervangen. Als opvolger van Derksen huurt Fortuna Wasiu Taiwo (van AGOVV Apeldoorn).

Achterin vertrekt Paul Janssen (einde spelerscarrière); zijn vervanger is Mels van Driel (van Excelsior). Verder vertrekken de verdedigers Thomas Janssen (naar EVV Echt), Dave Joosten (naar SV Straelen) en Ray Fränkel (naar HFC Haarlem). Fortuna haalt er Serdal Güvenç (van Lommel United) voor terug. Verder haalt Fortuna middenvelder Koen Garritsen (van AGOVV Apeldoorn), de vleugelaanvallers Brahim Bouhadan (van AGOVV Apeldoorn) en Lionel Lord (van Sportfreunde Siegen) en spits Zarko Grabovac (van FC Blackpool). Ze moeten Dario Cagnazzo (naar Patro Eisden), Mauro Simone (naar KSK Hasselt), Gino Taihuttu (naar Germania Teveren) en Dave Zafarin (naar TOP Oss) doen vergeten.

De KNVB schaft de nacompetitie af en introduceert play-offs, waaraan de nummers zestien en zeventien uit de eredivisie, de zes periodetitelwinnaars uit de eerste divisie en de twee hoogstgenoteerde eerste divisionisten zonder periodetitel deelnemen.

Fortuna opent de competitie met een 3-2 overwinning op Go Ahead Eagles. Het zal de enige overwinning voor de winterstop blijken te zijn, die na 24 duels een troosteloze 20ste en laatste plek oplevert, op 9 punten achterstand van het nummer 19. In de rust van het slotduel thuis tegen Cambuur Leeuwarden meldt voorzitter Emmo Meijer dat het stadion plus de exploitatie van de ruimtes onder en rondom het stadion verkocht zijn aan het consortium Jongen en Meulen voor de gewenste som van 3,5 miljoen euro.

Eindelijk kan Fortuna zijn schulden aflossen. Dat gebeurt wel met zes maanden vertraging, waardoor de aflossingen op de stadionhypotheek ook nog zes maanden doorliepen. Dat was niet begroot en dus moet Fortuna nog eens 0,4 miljoen euro van de gemeentegarantstelling aanspreken (in totaal is nu circa 1,4 miljoen van de 1,8 miljoen euro aangesproken).

Het blijken Emmo Meijers laatste woorden te zijn als voorzitter van Fortuna Sittard. Meijer werd voorzitter van Fortuna Sittard in januari 2002. De vier jaar dat hij voorzitter was, waren wellicht de roerigste tijden in de geschiedenis van Fortuna Sittard. De hoogleraar moet zich af en toe in een wild west film gewaand hebben. Zo kreeg hij de volle laag van de supporters over zich heen toen hij aanstuurde op FC Limburg en ook bij de financiële fratsen die vooral medelid van de raad van commissarissen Jos Nuijen uithaalde, zal hij geregeld zijn wenkbrauwen gefronst hebben.

Meijer bleef zijn woord trouw, hij zou voorzitter blijven totdat de financiële problemen van de club opgelost waren. Dat siert de man, maar niet vergeten dat Meijer rond de eeuwwisseling deel uitmaakte van de raad van toezicht, die het beleid van Jacques Opgenoord en Cor Nijpels accordeerde. Emmo Meijer gaat dus niet vrijuit.

Oud-burgemeester van Geleen Hans Lurvink volgt Meijer op als voorzitter van de raad van commissarissen en dus voorzitter van Fortuna Sittard. De bestuurstijger en bruggenbouwer lijkt precies wat Fortuna nodig heeft, want er zijn de afgelopen jaren de nodige bruggen verbrand.

Dat zijn overigens niet de enige wijzigingen in de raad van commissarissen. Ook Jos Nuijen verlaat de raad van commissarissen en dus Fortuna Sittard. De man die een goed belegde boterham verdiende in de financiële dienstverlening raakte eind jaren negentig betrokken bij Fortuna. Hij koopt grond in Bedrijvenstad Fortuna; hij financiert enkele spelersaankopen in de hoop die spelers met winst te kunnen doorverkopen; zijn bedrijf wordt de eerste naamgever van het nieuwe stadion; datzelfde bedrijf wordt ook shirtsponsor van Fortuna Sittard en als klap op de vuurpijl trekt Jos Nuijen de beurs om Fortuna in de zomer van 2002 overeind te houden. Met de opbrengst van de verkoop van het stadion en de exploitatierechten rondom het stadion ziet Nuijen dan toch nog iets terug van zijn investering.

Er is echter één probleem: opnieuw sprak Emmo Meijer voor zijn beurt. De stadionovereenkomst is nog niet getekend en er is opnieuw een kink in de kabel. Het consortium Jongen en Meulen wil het door de gemeenteraad goedgekeurde voorstel honoreren. Zij betalen dus 3,5 miljoen euro voor het stadion en de exploitatierechten onder en rondom het stadion. 2,5 miljoen euro gaat naar Fortuna; één miljoen euro naar de nieuwe eigenaren van het stadion. Maar wie zijn die nieuwe eigenaren van het stadion? Oorspronkelijk zouden dat de leden van de raad van commissarissen zijn, maar nu wordt dat het consortium Jongen en Meulen, dat dus 2,5 miljoen euro aan Fortuna betaalt en één miljoen euro aan zichzelf.

Fortuna kan daarmee niet akkoord gaan. Het zal tot in februari duren vooraleer er definitief groen licht is. VolkerWessels (waar Jongen onderdeel van uitmaakt) legt 2,5 miljoen euro op tafel; het consortium Jongen Meulen doet er één miljoen euro bij, waardoor de drie leden van de raad van commissarissen krijgen waar ze recht op hebben en Fortuna de overige schulden kan aflossen. Fortuna hoeft de eerste twee jaar ook geen huur te betalen voor het gebruik van het stadion. Bedrijvenstad Fortuna is niet langer meer, de ontwikkelaars veranderen de naam in Città Plaza. De toekomst zal leren of de ontwikkelaars erin slagen het bedrijventerrein succesvol te ontwikkelen.

Niet veel later komt er een vroeg einde aan het voorzitterschap van Hans Lurvink. In zijn eerste maanden doet hij enkele vreemde uitspraken. Hij maakt publiekelijk bekend dat Fortuna een begrotingstekort heeft en dat een lid van de raad van commissarissen zijn financiële verplichtingen niet is nagekomen. Het komt Lurvinks draagvlak in de raad van commissarissen niet ten goede. Lurvink vertrekt; Fortuna kan opnieuw op zoek naar een nieuwe voorzitter, maar zoekt ook nog steeds een algemeen manager die de dagelijkse leiding heeft.

In maart presenteert Fortuna Hans Erkens als de nieuwe sterke man. Hans Erkens speelde tussen 1971 en 1976 vijf seizoenen voor Fortuna SC, waarin hij tweemaal topscorer werd. In 1988 werd zijn naam gefluisterd als mogelijke opvolger van algemeen manager Joop Castenmiller, maar Fortuna ging toen niet met hem in zee; nu wel. Zijn taak: orde op zaken stellen op organisatorisch en technisch vlak. Verrassend, want juist die twee taken heeft Fortuna ingevuld in de dagelijkse leiding (respectievelijk Simone Palmans en Fred van Barneveld); de vacature commerciële zaken blijft voorlopig vacant.

Terug naar het veld, waar de mannen van Chris Dekker er niet veel van bakken. Fortuna eindigt als laatste met twaalf punten achterstand op het nummer voorlaatst. Fortuna boekt slechts twee overwinningen in het gehele seizoen. Aan Wasiu Taiwo lag het niet; hij scoorde zeventien treffers en wordt daarmee topscorer. De slechte resultaten kosten wel Chris Dekker de kop; zijn contract wordt niet verlengd, waardoor ook zijn tweede periode als hoofdtrainer in mineur eindigt. Deze beslissing wordt genomen door Hans Erkens die op de stoel van technisch manager Fred van Barneveld is gaan zitten. Van Barneveld gaat zich concentreren op de jeugdopleiding.

In april presenteert Hans Erkens in kort tijdsbestek Rob Hutting als nieuwe trainer en Frans Körver als technisch manager. Rob Hutting speelde vijf seizoenen bij Fortuna SC tussen 1976 en 1981. Hij was in feite de opvolger van Hans Erkens. Zijn carrière liep op rolletjes totdat Frans Körver in de zomer van 1980 de nieuwe trainer werd. Körver zag het niet zitten in Hutting en bonjourde hem naar de uitgang. De verbazing is dan ook groot als Hutting en Körver van elkaars aanstelling vernemen.

Het leidt opnieuw tot een botsing, die Erkens oplost door Hutting weg te sturen. Frans Körver wordt de nieuwe trainer en technische manager van Fortuna Sittard. Na zijn succesvolle periode als trainer tussen 1980 en 1984, gaat hij nog een hoofdstuk toevoegen aan zijn Fortuna-carrière.

Zo komt er een einde aan een bewogen seizoen, waarin Fortuna op het veld niets presteerde, maar ernaast een definitieve streep trok onder de nasleep van het financiële wanbeleid rond de eeuwwisseling. De vraag is hoe hoog is de prijs die Fortuna daarvoor moest betalen in de vorm van verspeelde sympathie in de regio bij sponsoren, supporters en de overheid?