Het is zondag 22 januari, een lid van de Lateral Boys verjaart vandaag. Dat vieren we echter later op de dag. Eerst staat een bezoek aan de Vrije Markt te Hamont met mijn moeder en vriendin op het programma. Tegenwoordig ligt die markt overigens in Overpelt. Mijn ‘Groundhop-sensor’ zegt me meteen dat daar een stadion moet liggen. Voor de zekerheid gaat de fotocamera dus mee.

 


Liaison (66 km)

Rond 11 uur in de ochtend draaien we de autoweg op. De route naar Overpelt is vrij eenvoudig: we volgen de E314 tot aan de afslag Houthalen – Zonhoven. Aan het eind van die afslag slaan we rechtsaf, de N74 (Hasselt – Eindhoven) op. Na circa 30 kilometer door de Kempen te hebben gereden zien we de bordjes met ‘Overpelt’ al staan. Alleen bij de afrit van de N74 staat een bordje met ‘Vrije Markt’ aangegeven. Vervolgens staat er niks meer. We houden Overpelt – Centrum aan, maar die keus blijkt niet de juiste. Na het passeren van het nieuwe Mariaziekenhuis komen we aan in het centrum, maar in geen velden of wegen is een markt te bekennen. Mijn medepassagiers geven aan dat het wellicht beter is te keren en vanaf de afslag de andere kant op te rijden. Maar helaas voor hun begint mijn groundhophart sneller te kloppen en ik houd dan ook ‘Overpelt – Fabriek’ aan. Na enkele kilometers passeren we een bordje met ‘Stadion’. Hoewel we hier in eerste instantie niet voor gekomen zijn, draai ik enkele meters verder op de parking van een grote fabriek (dè fabriek?) om en volg de bordjes.

K. Overpeltse V.V. (stamnummer: 2082)

Het stadion wordt snel gevonden en we draaien de terreinen op van stadion De Leukens. Overpelt – Fabriek was de club van de arbeiders, van ’het Fabriek’. De club stond bekend om zijn grote toeschouwersaantallen door dit volkse karakter. De Eerste Klasse werd nooit bereikt, er werd geschommeld tussen tweede en vierde Nationale.

In het seizoen 2002 – 2003 speelde Overpelt – Fabriek in de Derde Klasse. In dat seizoen ging buurman KFC Lommelse SK failliet en fuseerden de clubs tot K.V.S.K. United Overpelt – Lommel. Het stamnummer van Overpelt werd overgenomen, maar gespeeld werd er voortaan in het grotere stadion van Lommel.

Het stadion is omringd door een groot aantal voetbalvelden. Op deze zondag is er zojuist een jeugdtoernooi gespeeld. Momenteel spelen de jeugdteams van K.V.S.K. United namelijk hun wedstrijden op het vroegere complex van Overpelt – Fabriek. De hoofdtribune ziet er zeer netjes uit, we hopen dat dit over een aantal jaar nog zo is. Achter het ene doel zien we de bekende VIP-box en achter het andere doel zien we alleen hekwerk. Aan de lange zijde tegenover de hoofdtribune staat over de hele lengte een vrij nieuwe en lage staantribune.


Een aardige tribune voor een derde klasser, niet?

Bij het naar buiten rijden van het complex valt mijn oog nog op een mooi bord. De club gaat blijkbaar ook de grote Zinkfabriek erg aan het hart. Misschien een idee voor DSM of NedCar om een club op te richten en een stadion te bouwen voor de werknemers? Na het nemen van een aantal foto’s is het tijd weer te vertrekken. Op naar de grote markt waarvoor we eigenlijk gekomen zijn.


Eensgelijk!

Na een uurtje of twee te hebben doorgebracht op de enorme markt stappen we voldaan weer in de auto. Bij het naderen van de markt was mijn oog al gevallen op de bordjes ‘Lommel 8’. Een volgend stadion is dus binnen handbereik, al weet ik me even niet te herinneren welke club er momenteel speelt. Gelukkig zijn mijn medepassagiers uit het juiste hout gesneden en zetten we direct koers richting Lommel.

KVSK United Overpelt-Lommel (stamnummer: 2554)

Via een provinciale weg naderen we Lommel rap. Ter hoogte van Mc Donald’s zie ik in de middenberm een half afgeplakt bordje met ‘stadion Lommel’ nog net leesbaar. Helaas blijkt dit het laatste bordje want bij de volgende stoplichten ontbreekt van de bordjes elk spoor. Ik besluit Lommel – Centrum aan te houden, in de veronderstelling dat ik van daaruit wel verder word geleid. Even verder passeren we het nieuwe stadhuis van Lommel en nog wat verder verschijnen er inderdaad bordjes die me moeten leiden naar het sportcomplex.

Normaal gesproken vinden groundhopsessies plaats op een doordeweekse dag. De kans dat er dan gevoetbald wordt is klein en de kans dat er onderhoud wordt gepleegd is groot. Deze twee feiten verhogen de kans om zonder veel problemen binnen te komen. Vandaag is het echter zondag en mijn horloge leert me dat het inmiddels 14.15 uur is. Als we even later aan de rand van Lommel het Stedelijk sportstadion vinden, blijkt mijn eerste zorg ongegrond: er is vandaag geen wedstrijd. Tevens zie ik nu welke club hier huist, namelijk K.V.S.K. United.

Het stadion ligt zoals gezegd aan de rand van Lommel in een bosrijke omgeving. De ingang aan de straatkant is helaas gesloten, evenals de ingang bij het bezoekersvak. Het zal toch niet waar zijn dat ik hier niet binnen kom? Ik rijd een andere parking op en in de eerste de beste kuil breekt bijna mijn voorste wielas in tweeën. Gelukkig herpakt onze auto zich goed en kunnen we verder. Dan ziet mijn vriendin een poortje open staan, met daarboven de tekst ‘VIP-ingang’. Dit móet wel voor ons gemaakt zijn, dus ik parkeer de auto snel en loop naar binnen. Daar zie ik dat er nog twee poorten wagenwijd open staan, dus ook de tweede zorg bleek ongegrond.


Lateral Boys worden als gasten ontvangen

Als eerste betreed ik de grote, fraaie hoofdtribune. De daar aanwezige poortjes zijn verder allemaal dicht, waarna ik om de tribune heen loop. Vanuit die kant kan ik zo het veld oplopen. Achter beide doelen bevinden zich onoverdekte staantribunes. Aan de overzijde van de hoofdtribune bevindt zich een hoge zittribune met onderlangs een sta-strook.


Keurige hoofdtribune in Lommel

Ondanks het feit dat het zondag is en er vandaag geen wedstrijd gespeeld wordt, staat het scorebord gewoon aan en loopt de tekst gewoon door. Op de hoofdtribune vind ik nog een recent programmablad waarop ik de naam van onze Jo Geerinckx tegenkom. Waar Jo bij ons 95% van de tijd geblesseerd was, is hij bij K.V.S.K. United vrijwel altijd fit en een vaste waarde. Met hem is de ploeg inmiddels gepromoveerd naar de tweede Klasse waarin men momenteel met vijf punten voorsprong koploper is.


Als we de sponsor mogen geloven, zal deze tribune niet snel omvallen

Na een kwartiertje te hebben rondgekeken in dit knusse stadion vind ik het wel mooi geweest en zoek ik de auto weer op. Deze brengt ons na een leuke dag weer veilig terug naar Nederland.

RvL