Mac-Intosch, C.
Beroep: Amsterdammer
Calvin meldt zich in februari 2019 in Sittard-Geleen. Na het wegvallen van Wessel Dammers en diens beoogde opvolger Anthony Syhre (beiden door blessures), is Fortuna buiten de transferperiode op zoek naar een centrale verdediger.
De 29-jarige Calvin is centrale verdediger van beroep en werkte de zomercompetitie af bij de Noorse tweedeklasser Notodden FK. Hij verlengde zijn aflopende contract in Noorwegen niet en is dus clubloos.
Calvin mag de technische staf komen overtuigen van zijn kwaliteiten. Dat lukt, Calvin tekent een contract tot het einde van het seizoen. Calvin speelt zich in de basis. Niet als centrale verdediger overigens, maar als rechtsback.
Fortuna doet hem een aanbieding voor het nieuwe seizoen, maar hij tekent in Leeuwarden bij eerstedivisionist SC Cambuur.
Maessen, R.
Beroep: Wikipediaan
Eén van de eerste besluiten die Hans Erkens neemt eind 2005 is het terug in dienst nemen van René Maessen. Daarmee begint René aan zijn tweede carrière bij Fortuna. Immers, René staat te boek als ‘Mister Fortuna’, want hij speelde 495 duels (448 competitie, 37 beker, 4 nacompetitie, 6 europacup) in het geel-groen. Tot op heden een record.
Voor aanvang van het seizoen 1978/79 plukt Fortuna SC René Maessen weg bij hoofdklasser EHC. Hij wordt toegevoegd aan de C-selectie, maar mag een seizoen later debuteren in het eerste elftal.
Hij wordt al snel de vaste rechtsback van Fortuna. Zijn aanvallende ingesteldheid en zijn mentaliteit vormen zijn sterke punten. Met andere woorden: met René heb je nooit gedaan. Hierdoor groeit hij uit tot publiekslieveling.
Samen met Fortuna beleeft hij mooie seizoenen. Zo is hij van de partij als Fortuna in het seizoen 1983/84 de bekerfinale van Feyenoord verliest en het seizoen daarna Europa intrekt. KB Kopenhagen, Wisla Krakow, Everton FC. Wie kan dat rijtje nu niet opsommen?
Maar, na al die mooie jaren maakt René ook de keerzijde van de medaille mee. In het seizoen 1992/93 degradeert René met Fortuna naar de Eerste Divisie nadat in Heerenveen met 2-0 wordt verloren.
Het seizoen dat volgt wordt een ware martelgang en eindigt de club slechts tiende. Ondertussen heeft Pim Verbeek de zaak overgenomen en hij trekt resoluut de kaart van de jeugd. René verliest voor aanvang van het seizoen 1994/95 zijn basisplek aan Fernando Ricksen en besluit na 447 wedstrijden in het geel en groen zijn profschoenen op te bergen.
Hij vertrekt naar hoofdklasser SVN.
In augustus 2006 stelt Hans Erkens dus René aan als commercieel medewerker. Daar heeft de club eigenlijk wel nood aan, maar zijn aanstelling moet vooral worden bezien als een poging van Erkens om voor zichzelf enig draagvlak te creëren.
Immers, René is nog altijd populair bij de achterban (en clubiconen valt niemand publiekelijk af), heeft eindelijk zijn droombaan beet (via Erkens) en zal dus ook loyaal aan hem zijn.
En ja, dat blijkt zo nog te werken ook! Omdat Erkens consistent weigert commercieel beleid te voeren zolang er geen sportieve prestaties op het veld worden geleverd is René veroordeeld tot het draaien van duimen.
De kritiek van supporters richting Hans Erkens wordt in het seizoen 2007/08 steeds luider. Voor René het teken te tonen hoe loyaal hij wel niet is aan Hans Erkens. In een column in het clubblad van de SV Nao Veure haalt hij hard uit naar Erkens’ criticasters.
Helaas voor René beschikt de redactie van Fortuna Online ook over internet i.c. Wikipedia. Wat blijkt? Zijn column is één op één gekopieerd van Wikipedia. Plagiaat van je reinste soort!†
Desondanks weet René de seizoenen 2008/09 en 2009/10 waarin Fortuna haar licentie verliest, zich overlevert aan Sporting Limburg, zich ontdoet van Sporting Limburg, zich ontdoet van Hans Erkens, haar licentie terugkrijgt en een nieuw bestuur onder leiding van Wil Meijers krijgt, toch te overleven! Hij lijkt stevig op zijn plek te zitten.
Misschien dat de aanstelling van Jos Alberts in juni 2012 daar verandering in gaat brengen, want het feit dat de club geld tekort komt, komt misschien wel omdat de commerciële jongens binnen de organisatie te weinig geld in het laadje brengen.
Zover komt het niet want alhoewel er allerlei koppen rollen in een kort tijdbestek (Jos Alberts, Fred van Barneveld en Wil Meijers‘ gehele bestuur), overleeft René opnieuw.
In oktober 2012 komt de dagelijkse leiding in handen van Martin Masset en zijn directie. Voor René heeft dat geen gevolgen, die werkt rustig verder. Echter, Martin Masset laat zich ook ontvallen dat hij René niet naar sponsoren kan sturen, zolang Fortuna’s schuldenberg niet is weggewerkt.
In het seizoen 2013/14 komt er toch verandering in René’s positie. Roel Coumans vertrekt als assistent-trainer en dus is er een vacature op het veld. Fortuna heeft geen geld om een externe versterking aan te trekken en dus komt de club uit bij René, die ‘ja’ zegt tegen het aanbod om assistent-trainer te worden van Wil Boessen, naast zijn functie als commercieel medewerker.
Met de aanstelling van Peter van Vossen (en in zijn kielzog assistent Jeffrey Kooistra) gaat René zich in het seizoen 2014/15 weer toeleggen op zijn commeriële rol. Fortuna’s schuldenberg is inmiddels weggewerkt, dus we verwachten dat René dagelijks op pad is in de Westelijke Mijnstreek op zoek naar nieuwe sponsoren.
Erg succesvol is die zoektocht niet, want directeur Martin Masset geeft de hoop op dat er nog sponsoren geworven kunnen worden in de regio. Wat René vervolgens gaat doen, is onbekend.
In het seizoen 2015/16 barst de bom. Fortuna stevent begin 2016 af op een begrotingstekort van circa 800.000 euro en kan dat door middel van een aandelenuitgifte nog eenmaal wegwerken, maar het is duidelijk dat er in het nieuwe seizoen iets structureel moet veranderen. Fortuna besluit tot een rigoreuze reorganisatie waarbij er 800.000 euro wordt bezuinigd. Als onderdeel van de reorganisatie raakt René zijn functie kwijt.
René gaat aan de slag bij de intergemeentelijke sociale dienst in Brunssum als consulent.
————–
† Kom op René, wat is dit nu?
Mailoa, S.
Beroep: Tester.
Stanley speelt mee in een oefenduel tegen VV Limbricht dat Fortuna op het einde van het seizoen 2014/15 speelt. Stanley is spits van beroep bij eersteklasser SC Woerden, maar heeft ook een verleden bij PEC Zwolle.
Tot een transfer komt het niet, want Stanley is er bij de start van het seizoen 2015/16 niet meer bij. Hij blijft bij SC Woerden.
Makiavala, J.
Beroep: Tester.
Josemar komt op proef meetrainen bij Fortuna in de voorbereiding van het seizoen 2014/15. De Brabander met Angolese roots speelde de afgelopen drie seizoen bij eerstedivisionist FC Eindhoven, waar hij niet kon overtuigen mede vanwege blessureleed.
Josemar zoekt dus een nieuwe club; Fortuna zoekt een spits en dus mag hij zijn kunsten komen tonen.
Het wordt geen succes; Fortuna test Josemar af. Hij vervolgt zijn zoektocht naar een nieuwe club, maar vindt die niet. In december sluit hij op proef aan bij eerstedivisionist RKC Waalwijk, waar hij een contract tekent.
Malsa, M.
Beroep: Controleur
Mickaël tekent aan de start van het seizoen 2017/18 een driejarig contract. De 21-jarige Fransman komt het best uit de voeten als controlerende middenvelder. De drievoudig international van Martinique komt over van de Franse derdeklasser US Avranches.
Mickaël debuteert op speeldag drie als invaller thuis tegen Almere City. Hij kan zich evenwel niet in de basis spelen. Trainer Sunday Oliseh geeft centraal op het middenveld de voorkeur aan het duo Dries Saddiki / Jorrit Smeets.
Mickaël krijgt geen kans van Sunday Oliseh en verlaat Fortuna in de winterstop op huurbasis voor het restant van het seizoen. Hij tekent bij de Griekse hoogsteklasser Platanias FC.
Aan de start van het seizoen 2018/19 keert hij terug in Sittard-Geleen, maar niet voor lang. Hij wordt opnieuw verhuurd (met een optie tot koop); nu aan de Spaanse tweedeklasser Albacete Balompié voor de duur van een seizoen.
Op het einde van het seizoen licht Albacete de optie niet en keert Mickaël terug naar Sittard-Geleen.
Niet voor lang, want hij vertrekt transfervrij naar de Spaanse tweedeklasser CD Mirandés.
Man, T. de
Beroep: Haaglander.
Ted tekent in maart 2015 een contract bij Fortuna voor het seizoen 2015/16. De 21-jarige middenvelder zit dan zonder club, omdat VV Haaglandia besloten heeft de zondagtak, die uitkwam in de hoofdklasse en waarvoor Ted uitkwam, op te doeken.
Ted speelt mee in een oefenduel op het einde van het seizoen 2014/15 tegen De Ster. Hij zal aansluiten bij Jong Fortuna.
Hij debuteert als invaller in eerste elftal in het uitduel bij VVV Venlo. Bij dat ene duel zal het blijven.
Na afloop van het seizoen keert hij terug naar VV Haaglandia. Hij gaat nu spelen bij de zaterdagtak, die in de hoofdklasse uitkomt.
Mandiangu, C.
Beroep: Außenbahn spieler.
Christopher meldt zich in de voorbereiding op het seizoen 13/14 in Sittard-Geleen. De Congolese Duitser speelde het afgelopen seizoen bij MSV Duisburg, dat uit de 2. Bundesliga degradeerde. Hij mag er vertrekken. Voordien speelde hij bij Borussia Mönchengladbach en daar leerde hij Willy Boessen kennen die er toen stage liep als trainer.
Willy Boessen was destijds gecharmeerd van Christopher en dat had de linkerflankaanvaller goed in zijn oren geknoopt. Van Willy Boessen mocht Christopher dan ook onmiddellijk op proef mee komen trainen.
Hij debuteert voor Fortuna in een oefenduel tegen FC Volendam, speelt ook mee in oefenduels tegen NAC Breda en Fortuna Köln, maar kan toch niet overtuigen.
Hij keert terug naar MSV Duisburg, maar stapt al snel over naar regionalligist TSG Neustrelitz.
Mannes, J.
Beroep: @jurjanmannes.
Jurjan komt in augustus 2012 op proef meetrainen bij Fortuna. De competitie is twee speeldagen oud en het lijkt erop dat Fortuna wel wat aanvallende versterking kan gebruiken. Jurjan is echter een verdediger die bij eredivisionist FC Twente niet kan doorbreken. Nu ja, de toekomst zal wel leren of hij bij Fortuna kan blijven.
Jurjan heeft de technische staf kunnen bekoren, want hij komt op huurbasis over voor een seizoen.
In het begin van het seizoen horen we niet veel over Jurjan. Hij zit voornamelijk op de bank, maar als blessures zich opstapelen, krijgt Jurjan af en toe een kans. Soms grijpt hij die kans, soms ook niet.
Op het einde van het seizoen maken club en speler de balans op en komen tot de conclusie dat het niet gelukt is. Jurjan is nauwelijks aan spelen toegekomen en keert terug naar FC Twente, dat hem stalt bij Jong FC Twente, dat in het seizoen 2013/14 debuteert in de eerste divisie.
Marcos, J.
Beroep: Braziliaanse WK ster 2018.
Tegen het einde van het seizoen 2009/10 maakt Fortuna bekend dat het een samenwerkingsverband met het Braziliaanse Botafogo gaat ondernemen. Wat de clubs voor elkaar kunnen betekenen is niet meteen duidelijk, maar het eerste tastbare resultaat van de samenwerking is de komst van twee Braziliaanse jeugdspelers naar Sittard-Geleen.
Een van de twee is Joao. Hij traint mee op het einde van het seizoen en in de voorbereiding op het seizoen 2010/11. Wim Dusseldorp wil hem er graag bij hebben en dus huurt Fortuna Joao van Botafogo.
Het wordt helaas geen succes. Joao krijgt zo nu en dan een kans in het eerste elftal, maar grijpen doet hij die niet echt. Op het einde van het seizoen keert Joao terug naar Botafogo.
Mares, L.
Beroep: jeugdprodukt.
Luc doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna en sluit in het seizoen 2015/16 aan bij de hoofdmacht. De centrale verdediger mag laten zien wat hij waard is en hoopt op speeltijd.
Dat gaat snel, want op speeldag èèn uit bij FC Den Bosch debuteert Luc in de basis vanwege blessureleed van andere spelers.
Ook als er geen blessureleed is bij andere spelers, speelt Luc geregeld mee. Peter van Vossen en later Ben van Dael gebruiken Luc als centrale verdediger of als verdedigende middenvelder. Hij kan terugkijken op een geslaagd debuutjaar.
In zijn tweede seizoen speelt Luc opnieuw in de basis, hetzij als centrale verdediger hetzij als verdedigende middenvelder. Echter, na de trainerswissel in de winterstop raakt Luc uit beeld. Trainer Sunday Oliseh ziet het blijkbaar niet zitten in de jongeling, die ook last heeft van de snelle ontwikkeling van een andere jongeling: Perr Schuurs.
Op het einde van het seizoen licht Fortuna de optie in het contract om Lucs contract met een jaar te verlengen niet. Luc vindt niet onmiddellijk een nieuwe club.
In de winterstop van het seizoen 2017/18 tekent hij bij eerstedivisionist MVV Maastricht.
Maris, C.
Beroep: Arbeidsongeschikt vanwege problemen met lichte lies.
Toen Pim Verbeek in 1997 nadacht over het aantrekken van nieuwe spelers dacht hij in het kader van “risicospreiding” waarom één onbekende Roemeen halen als ik er ook drie kan krijgen?
Eén van die drie Roemenen was aanvaller Cosmin die als 22-jarige overkwam van de Roemeense hoogsteklasser FC Universitatea Cluj. Als niet-EU-burger moest Fortuna een loodzwaar salaris betalen. Zou hij dat gaan waarmaken?
In het eerste seizoen in ieder geval niet. Cosmin speelt in het tweede elftal. Hij moet eerst maar eens een jaartje wennen in Nederland. Maar kan dat wel voor zo’n salaris?
In het seizoen 1998/99 is het al niet veel beter met Cosmin. Hij speelt nu ook niet meer in het tweede. Cosmin wordt eigenlijk het hele jaar geteisterd door een lichte liesblessure. Hoe lang kan een lichte liesblessure eigenlijk duren? Of heeft hij fors last van zijn lichte lies?
Het lijkt er sterk op dat Fortuna Cosmin in bescherming neemt. Hij is een miskoop pur sang, maar dat wil niemand toegeven en dus roept men maar dat hij last heeft van een liesblessure.
Het seizoen 1999/00 wordt wellicht het beste seizoen van Cosmin in Sittardse dienst. Hij scoort redelijk veel in het tweede elftal en komt zelfs tot acht invalbeurten in het eerste elftal.
Op 18 december 1999 had hij zijn carrière een positieve draai kunnen geven als hij in blessuretijd de 4-3 in de knotsgekke wedstrijd tegen Vitesse had gescoord. Jevric trok hem neer op het moment dat hij wilde scoren. Een zuivere penalty, die Cosmin niet kreeg omdat Rolf Landerl de bal voor het intikken had (voordeel dus), maar daarin niet slaagde. Cosmins moment of glory kwam er dus niet.
In het seizoen 2000/01 scoort hij nog steeds regelmatig in het tweede elftal en het publiek is uitgekeken op de dikke nekken in de Fortuna selectie en scandeert: “wij willen Maris in de basis”. Onduidelijk blijft of dat gemeend is of toch vooral sarcastisch moet worden opgevat.
Desondanks zien Henk Duut en later Frans Thijssen het niet in hem zitten en omdat het zijn laatste contractjaar is, verlaat hij Fortuna met de stille trom. En zo komt er een einde aan het eerste staaltje financieel wanbeleid in Sittard getiteld ‘de aankoop van drie onbekende Roemenen’, was getekend Pim Verbeek / Jacques Opgenoord.
Het duurt een tijdje maar dan duikt Cosmin ineens op in Oss bij eerstedivisionist TOP.
Markelo, N.
Beroep: Curaçaoër.
Nathan tekent aan de start van het seizoen 2023/24 een contract in Sittard tot de zomer van 2024 met een optie voor nog twee seizoenen. De 24-jarige rechter vleugelverdediger komt over van eredivisionist Excelsior. De international van Curaçao moet er staan als Ivo Pinto niet beschikbaar is.
Ivo Pinto speelt voor de winterstop vrijwel elke speelminuut, waardoor Nathan nog wacht op zijn debuut. Hij is wel basisspeler bij het nationale elftal van Curaçao.
Na de winterstop maakt Nathan dan toch zijn debuut, maar omdat Ivo Pinto nauwelijks steekjes laat vallen, blijft Nathans inbreng zeer beperkt. Op het einde van het seizoen licht Fortuna dan ook de optie in Nathans contract niet. Hij verlaat Fortuna Sittard.
Hij tekent een contract bij eerstedivisionist Roda JC.
Marolt, B.
Beroep: proefkonijn.
Boris komt halverwege het seizoen 2005/06 op proef trainen bij Fortuna Sittard. Fortuna zoekt een rechtsback en denkt dat Belgische Boris een geschikte kandidaat is.
Boris staat onder contract bij eersteklasser KRC Genk, maar komt daar niet aan spelen toe. De toekomst moet uitwijzen of hij goed genoeg is voor Fortuna.
Het antwoord is: nee. Hij vindt vervolgens onderdak bij de Belgische vierdeklasser Patro Maasmechelen.
Marques, C.
Beroep: Portugese hakbijl.
Carlos draagt in een oefenduel tussen Fortuna en Willem II in de voorbereiding op het seizoen 2006/07 zomaar ineens een geel-groen shirt. Niemand die hem kent, maar dat duurt niet lang.
Nadat Mels van Driel het eerder aan de stok heeft met Matthieu Assou-Ekotto, is het Carlos die het duel laat ontploffen. Nadat hij een Tilburger ter hoogte van de zijlijn finaal van achteren afzaagt, ontstaat er een flink opstootje. Voor scheidsrechter Van Boekel het sein om voortijdig af te fluiten.
In de oefenwedstrijd daarop (tegen DVO) laat de voormalige speler van Sporting Clube de Portugal en (meest recentelijk) derdeklasser Clube Futebol União Madeira zien wel degelijk over andere facetten van het voetbalspel te beschikken. Of dit voldoende is om een contract af te dwingen is niet duidelijk.
Nee, Fortuna kiest namelijk voor Daniël Voigt. Trainer Frans Körver had Carlos er ook graag bij gehad, maar de technische leiding spreekt zijn veto uit. Fortuna kan nog één speler betalen en dat zal een spits worden. Jammer voor Carlos.
Bestemming: de Griekse tweedeklasser Ethnikos Piraeus FC.
Martins, A.
Beroep: zie Marquez.
André viel bij aanvang van het seizoen 2006/07 overal buiten de boot en kon zich op negentienjarige leeftijd blijkbaar al opmaken voor een maatschappelijke carrière.
De Portugese aanvaller die de jeugdrangen van Sporting Clube de Portugal doorliep, kwam nergens meer aan de bak. Maar dat is buiten Fortuna gerekend.
Fortuna heeft in oktober uiteraard de selectie nog niet rond en zoekt een spits. André mag op proef langskomen, maar wordt snel afgetest.
Bestemming: onbekend.
Maruanaja, J.
Beroep: jeugdspeler.
Jemayel doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en komt vanaf het seizoen 2008/09 bij de selectie van het eerste elftal.
De linksback mag tonen wat ie waard is, maar het levert hem geen contract op voor het seizoen 2009/10.
Jemayel stapt over naar eersteklasser Groene Ster.
Marveggio, A.
Beroep: kerkganger.
Andrew stapt aan het begin van het seizoen 2014/15 over van eerstedivisionist SC Telstar naar Fortuna Sittard. De 22-jarige Australiër komt het best tot zijn recht als verdedigende middenvelder.
Hij mag een seizoen lang – op amateurbasis – laten zien wat hij in zijn mars heeft. Peter van Vossen maakt voor de winterstop zevenmaal gebruik van Andrew; de Australiër hoopt vast op meer na de winterstop en komt uiteindelijk tot achttien duels in competitieverband, maar een vaste plek weet hij zich niet te verwerven in het team van Peter van Vossen.
Op het eind van het seizoen verlaat Andrew Fortuna.
Hij vindt niet meteen een nieuwe club, maar tekent in de winterstop bij de Duitse oberligist FC Strausberg.
Marwijk, van B.
Beroep: succestrainer.
Bert komt bij aanvang van het seizoen 1986/87 de rangen in Sittard versterken. De grillige buitenspeler komt over van MVV, dat zojuist uit de eredivisie was gedegradeerd. Bert zal slechts een seizoen voor Fortuna spelen. Het jaar nadien verkast hij naar de Belgische tweedeklasser FC Assent.
Zijn tweede periode bij Fortuna zal zijn meest invloedrijke zijn. Als Pim Verbeek het seizoen 1997/98 begint met drie nederlagen wordt hij uit zijn functie ontheven en volgt Bert hem op.
Bert was op dat moment trainer van hoofdklasser SV Meerssen maar geen onbekende voor Fortuna. Hij speelde er ooit, maar belangrijker tijdens zijn opleiding tot coach betaald voetbal liep hij stage in Sittard en maakte een sterke indruk.
Opdracht: toon aan dat Pim Verbeek ongelijk heeft en laat dus zien dat de selectie kwalitatief sterk genoeg is om ook met attractief voetbal de eredivisiestatus veilig te stellen. En dat is precies wat Bert doet in zijn eerste seizoen.
Fortuna eindigt op een zevende positie, mede dankzij het vertrouwen dat Bert schenkt aan Ronald Hamming. Bert toont het ongelijk van Pim Verbeek dus aan.
In het seizoen 1998/99 presteert Fortuna opnieuw opzienbarend. “Slechts” tiende in de competitie maar wel met gedenkwaardige overwinningen op Ajax (uit en thuis) en wat te denken van de 6-4 overwinning op PSV in De Baandert?
Maar het seizoen 1998/99 was vooral zo speciaal vanwege Fortuna’s bekeravontuur. De weg naar de finale ging via FC Twente (2-5), RKC Waalwijk (5-0), BVO Emmen (3-1) en PSV (1-3). En dus was Fortuna zelfs favoriet voor de finale tegen Ajax, maar die rol kon Fortuna niet waarmaken. Dat zou zo wat het enige smetje op Berts Fortunacarrière moeten zijn.
Het seizoen 1999/00 is een moeilijk seizoen. Fortuna verliest zijn betere spelers na de prestaties uit de voorgaande jaren. In dat seizoen wordt pas echt duidelijk hoe goed Bert is. Hij raakt nooit in paniek, doet of zegt geen domme dingen maar houdt vast een zijn eigen denkwijze en spelers die daarbij passen. Niemand twijfelt ook aan de capaciteiten van Bert.
Bewijs van vertrouwen: nooit is om zijn ontslag gevraagd. En terecht, want uiteindelijk krijgt hij de zaak op de rails en speelt Fortuna zich opnieuw eenvoudig veilig.
Aan het einde van het seizoen 1999/00 vertrekt hij naar Feyenoord.
Masset, M.
Beroep: kopman.
Martin treedt in oktober 2012 toe tot de directie van Fortuna Sittard, die de dagelijkse leiding in handen heeft. Deze nieuwe directie wordt gevormd nadat het oude dagelijkse bestuur (Wil Meijer, Wil Helwig, Marcel Tinnemans en Jack Aerts) opstapt, omdat overnamebesprekingen met Nacel Abdellah op niets uitlopen en het bestuur er niet in is geslaagd Fortuna naar een financieel veilige haven te loodsen.
Martin is een ondernemer in Sittard-Geleen, die zich bij Fortuna gaat toeleggen op de portefeuille commerciële zaken. Hij is een van de vier nieuwe bestuursleden; de anderen zijn: Kevin Hofland, Bibi Queis en Rob Hofman. Martin wordt echter aangeduid als de kopman van de vier.
Hij gaat de kar dus trekken en ziet zich al snel geconfronteerd met twee (oude) problemen. De oplopende schuldenlast als gevolg van achterstallige stadionhuur en tekorten op de lopende begroting als gevolg van de aanhoudende recessie.
In december 2013 boekt hij zijn eerste succes. Hij overtuigt de Fitland Groep om het stadion over te nemen van VolkerWessels, waardoor Fortuna af is van toekomstige huur (Fitland verhuurt het stadion gratis aan Fortuna) en van de opgelopen schuldenlast (VolkerWessels zet bij de verkoop van het stadion een streep door de openstaande huurschulden).
Dat is grote winst voor Fortuna, alhoewel het onduidelijk blijft hoe Fitland het stadion rendabel gaat exploiteren.
Of Martin erin slaagt een sluitende begroting te realiseren voor het seizoen 2013/14 zal later in het seizoen moeten blijken. Wel is duidelijk dat hij het alleen moet doen. Van wat in oktober 2012 begon als een vierkoppige directie is eind december 2013 alleen Martin nog over.
Kevin Hofland stopte als directielid op het einde van het seizoen 2012/13, maar in zijn kielzog volgden ergens in de tweede helft van 2013 ook Bibi Queis en Rob Hofman. Fortuna hult zich in stilzwijgen over de redenen.
Begin 2014 gaat de organisatiestructuur weer op de schop. Fortuna heeft niet langer een raad van toezicht (Sjra Philippen) en een raad van bestuur (Jo Abelshausen) met daaronder een directie (Martin), maar nu een raad van toezicht (Jo Abelshausen, Rob Hofman en later Carlo Lurasco) en een interim-bestuur, waarvan Martin deel uitmaakt.
In februari 2014 meldt Martin versterkingen. Harry van de Venne gaat zich richten op sponsorbeleid; Rob Schwillens op maatschappelijke verbondenheid en talentontwikkeling.
Na het saneren van de schuld houdt Martin zich in 2014 bezig met het op orde brengen van de begroting. Dat is nodig om uit het strafbankje (categorie 1) te komen van de KNVB. Medio 2014 lukt dat niet, omdat de KNVB Fortuna 64 punten toekent, waar 65 noodzakelijk is. In maart 2015 doet zich een soortgelijk scenario voor: Fortuna scoort 64 punten.
Nadat Fortuna voor het eerst in categorie 1 is beland, is dit de zesde maal op rij dat Fortuna er niet inslaagt om uit categorie 1 te belanden. Lukt dat negenmaal op rij niet, dan kan de KNVB overgaan tot strafmaatregelen.
Martin is dus hard op zoek naar sponsoren die Fortuna naar een hoger plan kunnen leiden. De hoop die in de regio te vinden geeft hij op. In het voorjaar schermt hij met een Zuid-Europese investeerder, maar dat draait op niets uit. Resteert een groep Nederlandse investeerders rond René ter Borgh – de vader van Fortuna speler Jordy ter Borgh – waarmee Martin onderhandelt.
En dat lukt, René ter Borgh wordt een voorname sponsor van Fortuna die zich ook gaat bemoeien met de organisatiestructuur. In mei 2015 haalt Fortuna voldoende punten voor een categorie 2 classificatie, ware het niet dat je zo’n klassering tweemaal moet realiseren om daadwerkelijk naar categorie 2 te promoveren.
Geen nood, dat lukt in juli 2015. Eindelijk verlaat Fortuna het strafbankje van de licentiecommissie, waarmee de hoofddoelstelling van het interim-bestuur erop zit: financiële orde op zaken stellen. Helaas slaagt Martin er niet in de sponsorgroep te verbreden, waardoor de club afhankelijk blijft van de grillen van enkele individuen.
In november, drie jaar na zijn aantreden, legt Martin zijn bestuursfunctie neer. Hij heeft zijn taak volbracht, maar het is geen publiek geheim dat de grillen van de beleidsbepalende (want betalende) mensen zijn vertrek bespoedigd hebben.
Matuta, A.
Beroep: Meneer Tonijn.
Alex komt op het einde van het seizoen 2015/16 op proef meetrainen bij Fortuna. De twintigjarige middenvelder speelt bij tweedeklasser KFC Dessel Sport, maar ziet een overgang naar Fortuna blijkbaar zitten.
Goed nieuws, want Alex tekent eind juni een amateurcontract voor het seizoen 2016/17.
Echter, zijn verblijf bij Fortuna duurt niet langer dan een maand. Dan vertrekt hij namelijk weer. Hij gaat spelen bij de beloften van derdeklasser KFC Diest.
Mayele, J.
Beroep: jeugdspeler.
Jesse doorloopt de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en debuteert in de hoofdmacht halverwege het seizoen 2008/09. Of de middenvelder een mooie toekomst tegemoet kan zien, hangt van hem af, maar ook van Fortuna. Bestaat die club nog wel na het seizoen 2008/09?
Fortuna bestaat nog wel, maar op het moment dat dat geaccepteerd wordt door de KNVB, heeft de club Jesse al verloren. Jesse vertrekt in de periode dat Fortuna geen garanties kan bieden naar eredivisionist Sparta Rotterdam.
In de winterstop van het seizoen 2014/15 keert Jesse terug naar Sittard-Geleen. Hij heeft zijn contract bij het in de hoogste Marokkaanse klasse uitkomende Chabab Rif Al Hoceima in de winterstop verscheurd en zoekt emplooi in Nederland.
Fortuna is op zoek naar versterkingen en dus komt Jesse op proef meetrainen. Lang duurt die oefenstage niet, want hij vertrekt al snel. Reden: hij heeft elders getekend.
Elders blijkt in Algerije te zijn bij het in de hoogste klasse uitkomende USM Bel-Abbès.
Mboua, M.
Beroep: Bouma.
Marc stapt bij de start van het seizoen 2009/10 over van eerstedivisionist SC Cambuur naar Fortuna Sittard. De Kameroenese aanvaller moet Fortuna aan de broodnodige daadkracht voor het doel van de tegenstander helpen.
Maar dat wordt niks. Marc is vrijwel het hele seizoen geblesseerd en dus loopt zijn huurperiode uit op een grote teleurstelling.
Omdat zijn contract bij Cambuur Leeuwarden afloopt, zoekt hij zijn heil in Afrika waar hij voor Al-Ittihad Alexandria gaat spelen, dat uitkomt in de hoogste Egyptische klasse.
Mehanovic, E.
Beroep: Sittardeneer.
Elvis komt gedurende de voorbereiding op het seizoen 2019/20 meetrainen in Sittard-Geleen. De Nederlandse Bosniër heeft een doorlopend contract bij grootmacht RSC Anderlecht, maar mag worden uitgeleend.
Fortuna kan een spits goed gebruiken, dus Elvis krijgt een kans om de trainersstaf te overtuigen.
Dat lukt niet; hij wordt afgetest en keert terug naar RSC Anderlecht, dat hem verkoopt aan derdeklasser RFC Seraing.
Mehazevic, E.
Beroep: Balkan tester.
Edin komt in de voorbereiding op het seizoen 2009/10 meetrainen in Sittard-Geleen. De achttienjarige jeugdinternational van Bosnië-Herzegovina moet de aanval van Fortuna versterken. Even afwachten of hij dat tijdens zijn proefperiode kan waarmaken.
Nee, dat kan hij niet. Geen contract in Sittard-Geleen. Hij vervolgt zijn zoektocht naar werk bij eersteklasser KVC Westerlo waar hij op stage gaat.
Meijer, E.
Beroep: Mister FC Limburg.
In 1999 vraagt Fortuna’s raad van toezicht aan Emmo om toe te treden tot de raad van toezicht en een beleidsplan op te stellen. Deze chemicus heeft een mooie carrière gemaakt bij DSM (uitmondend in het directeurschap van DSM Research) en is ook nog hoogleraar aan de TU Eindhoven. Kortom, dit moet een schot in de roos zijn. Een slimme man die de club van een visie moet kunnen voorzien.
Maar in de periode heeft Fortuna niet zozeer behoefte aan een visie maar aan iemand die Jacques Opgenoord en Cor Nijpels een halt toeroept. Dat doet Emmo niet, waardoor Fortuna in enorme financiële problemen belandt.
Per 1 januari 2002 treedt Emmo toe tot de in het leven geroepen raad van commissarissen als onderdeel van de nieuwe organisatiestructuur. Hij wordt er voorzitter van. Financieel is dan de pleuris uitgebroken in Sittard.
Begin 2002 betekent dat dat FC Limburg weer op de agenda komt. Fortuna staat niet onwelwillend tegenover FC Limburg en Emmo blijkt één van de drijvende krachten achter dit avontuur. Hij doet het voorkomen alsof DSM financieel achter FC Limburg gaat staan, maar dat blijkt allerminst het geval als er handtekeningen gezet dienen te worden. Exit FC Limburg.
Officieel krijgt MVV de zwarte piet toegeschoven, maar de gebrekkige financiële onderbouwing van de plannen is natuurlijk de echte oorzaak.
Exit FC Limburg dus, maar niet exit Emmo. In het seizoen 2002/03 is Emmo nog steeds voorzitter van de rvc. De financiële chaos waarin Fortuna nog steeds verzeild is en het vertrek van algemeen directeur Theo Mommers in september 2002 zorgen ervoor dat de rol van de raad van commissarissen in het dagelijkse bestuur tussen september 2002 en maart 2006 (aanstelling van gedelegeerd commissaris Hans Erkens) groter is dan verwacht.
De twee grootste taken zijn het afleveren van sluitende begrotingen en de verkoop van het stadion en de exploitatierechten van ruimtes onder en rondom het stadion. Emmo loopt daar niet voor weg en dat moet je hem nageven.
In het seizoen 2003/04 is zijn voornaamste taak nog steeds de verkoop van het stadion, waarvoor hij een bestemmingsplanwijziging (richting detailhandel) voor het gebied rond het stadion nodig heeft die hij via de gemeenteraad wil realiseren. Maar die krijgt hij niet: de Sittardse/Geleense middenstand gaat succesvol dwarsliggen. En dus zoekt Emmo verder naar andere oplossingen.
In het seizoen 2004/05 ziet het volgende reddingsplan voor Fortuna het licht. Ditmaal heeft ie een woningbouwvergunning nodig op het Euregionaal Sportcentrum. Gaat het nu wel lukken?† Lukt ook niet, maar de gewenste vergunning voor detailhandel rond het stadion komt medio 2005 wel los.‡, ††, ‡‡, †††
Is er dan nu eindelijk witte rook in Sittard? Nee, want de leden van de raad van commissarissen (die het stadion kopen) krijgen de financiering van die aankoop niet rond. Emmo mag opnieuw gaan studeren.
Begin 2006 lukt het Emmo en de andere leden van de raad van commissarissen dan toch om het stadion en de exploitatierechten van de ruimtes onder en rondom het stadion verkocht te krijgen aan VolkerWessels, Jongen en Meulen en daarmee de schuldenlast van de club tot nul terug te brengen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is het dan toch gelukt.
Zoals verwacht treedt Emmo op dat moment (januari 2006) terug als voorzitter van de raad van commissarissen. Hans Lurvink volgt hem op. Emmo blijft wel lid van de raad van commissarissen, maar niet voor lang. Vrij snel verdwijnt Emmo geruisloos naar de achtergrond, waarmee hij een zeer teleurstellende periode bij Fortuna afsluit. Van een professor zou je meer verwachten.
————-
† Besluit op lange baan, club naar de maan
‡ Wissel in stadion: club erin detail erin?
†† Stekker uit Fortuna? Voorkom euthanasie!
‡‡ Na raadsbesluit over en uit?
††† Failliet? Jammer Bjørn
Meijers, W.
Beroep: connaisseur
Wil geldt als één van de drie oprichters van Trots op Fortuna (TOF) in december 2008, de samenwerking tussen sponsoren (in eerste instantie Wil Meijers, Wil Helwig en John Veenstra) en supporters die het presteren om de Westelijke Mijnstreek weer in Fortuna te laten geloven.
In de tijd dat Hans Erkens de club naar de vaantjes aan het helpen is en in extremis aan de gehate oosterburen lijkt te verkwanselen, bouwt TOF onder leiding van Wil aan een parallelle organisatie ten doel om de club uiteindelijk over te nemen.
Dat lukt als Sporting Limburg verzuipt voordat het geboren is in maart 2009. Hans Erkens vertrekt in april 2009 als algemeen directeur bij Fortuna. Het Fortunabestuur (Sjra Philippen en jo Abelshausen) gaat samen met TOF de strijd aan.
De eerste grote klus is het terugkrijgen van de proflicentie. Deze licentie, een voorwaarde om betaaldvoetbal te mogen spelen en deel te nemen aan de competitie, had de KNVB Fortuna namelijk in mei 2009 afgenomen; ten onrechte volgens velen.
Fortuna spant een kortgeding aan voor de Utrechter rechtbank. Daar waar KNVB-voorzitter Henk Kesler vooraf bezwoer dat de rechtbank slechts een marginale toetsing zou uitvoeren, bleek dat bepaald niet het geval te zijn. Fortuna kreeg haar licentie op basis van door de voetbalbond gemaakte procedurefouten terug waarmee Wil zelfs landelijke bekendheid vergaarde.
Zeker in de Westelijke Mijnstreek kent haast iedereen het begrip ‘Wil & Wil’ (Meijers en Helwig) dat symbool staat voor de strijd van ‘het gewone volk’ tegen de instanties en die nog wonnen ook.
Nadat de fusieclub is verslagen en de KNVB in zijn hemd is gezet, treedt in juli 2009 een interim-bestuur aan met Wil als interim-voorzitter. Overige leden: Wil Helwig, Jo Abelshausen, Sjra Philippen en Jan Baggen. Doelstelling: stel een nieuw definitief bestuur samen.
Het interim-bestuur slaagt snel in die opzet, want in oktober 2009 wordt Wil voorzitter van het nieuwe dagelijkse bestuur. Overige bestuursleden: Wil Helwig (vice voorzitter), Maurice Tinnemans en Chrétien Queis. Hun belangrijkste taak: het financieel gezond maken van de club en het vormen van een professionele organisatiestructuur. Sjra Philippen en Jo Abelshausen nemen plaats in de nieuwe raad van toezicht.
Wil, die vaak uitblinkt door zijn formidabele feitenkennis van bepaalde dossiers, is inmiddels uitgegroeid als het absolute boegbeeld van TOF en bekleedt de functie van voorzitter met verve, al mag het volgens bepaalde kopstukken in de Fortunaleiding wel wat gereserveerder.
Hem wordt intern iets te vaak verweten dat hij zich te pas en te onpas presenteert als de man die de club heeft gered en lijkt verknocht te zijn geraakt aan het pluche. Immers, hij zei altijd afstand te gaan nemen op het moment dat de club in categorie 2 zou zijn aanbeland. Dat lukt in november 2010, maar Wil stapt niet op.
Wil is binnen de club ook degene die over het geld gaat en het lukt hem maar niet om de hand op de knip te houden. Eind 2011 is de maat vol voor lid van de raad van toezicht: Jo Abelshausen. Financieel blijft het broos en organisatorisch klopt het ook niet.
Eerst wordt Gerard Joosten aangesteld als algemeen directeur om de organisatie op poten te zetten in januari 2012, maar die geeft er de brui aan na een maand. Dan stelt de raad van toezicht Jos Alberts aan in juni 2012.
Wil voelt zich ietwat in zijn eer gekrenkt en probeert op allerlei manieren zijn eigen hachje te redden. Het leidt in de zomer van 2012 tot een tenenkrommende oorlog die in de media wordt gevoerd tussen TOF, Sjra Philippen en Fred van Barneveld aan de ene kant en Jo Abelshausen en Jos Alberts aan de andere kant.
Jos Alberts sneuvelt als eerste in juli 2012 amper twee maanden na zijn officiële aanstelling. Maar ook het zittende bestuur (dan bestaande uit Wil, Wil Helwig, Marcel Tinnemans en Jack Aerts) stapt op na het debacle rond Nacer Abdellah in september 2012. De nieuwe directie onder leiding van Martin Masset neemt de leiding over in oktober 2012 en zo komt er een einde aan de bestuurlijke periode van Wil.
Wil blijft wel sponsor van Fortuna en accepteert in de zomer van 2018 het door voorzitter Işitan Gün gedane verzoek om toe te treden tot de raad van commissarissen, die van vijf naar zeven leden wordt uitgebreid. Hij zal die functie ruim een jaar vervullen, want in oktober 2019 stapt hij opnieuw uit de raad van commissarissen als Fortuna de zaken organisatorisch op de rol heeft staan.
Mells, G.
Beroep: Tester
George komt in de voorbereiding op het seizoen 2017/18 op proef meetrainen bij Fortuna. De twintigjarige aanvallende middenvelder speelde het afgelopen seizoen bij Adelaide United in de hoogste Australische klasse, maar waagt nu zijn kans in Europa. Wordt het Fortuna?
Al snel blijkt George conditioneel niet 100% te zijn, toch mag hij voorlopig op proef blijven. Er ligt zelfs een contract klaar, maar trainer Sunday Oliseh gaat dwarsliggen. Hij wil George er niet bij hebben en maakt dat duidelijk aan de speler en club. Opnieuw een speler die te maken krijgt met de nukken van Sunday Oliseh.
George vertrekt; vindt geen nieuwe club en keert in februari terug naar Sittard-Geleen als Fortuna Sunday Oliseh ontslaat. George is dus opnieuw in beeld voor een contract. Hij speelt mee in het afsluitende duel tegen de Suriprofs.
Aan de start van de voorbereiding op het seizoen 2018/19 is George er weer bij. Hij tekent een contract voor een seizoen. Voor de winterstop komt hij echter niet aan spelen toe in het eerste elftal. George speelt bij Jong Fortuna Sittard, maar verlaat Fortuna al ruim voor het einde van het seizoen. Hij keert terug naar Australië op zoek naar een nieuwe club.
De Australische hoogsteklasser Brisbane Roar is zijn nieuwe werkgever.
Mert, M.
Beroep: Genkie.
Muhammed stapt in de winterstop van het seizoen 2013/14 op huurbasis over van eersteklasser KRC Genk naar Fortuna Sittard. Genk en Fortuna praten dan al een tijdje over samenwerking waarbij talentvolle spelers die in Genk niet aan spelen toekomen, op huurbasis in Sittard-Geleen speeltijd opdoen.
De achttienjarige middenvelder is de eerste speler die de stap maakt. Ehh, niet zo snel. Muhammed traint al wel mee bij Fortuna, maar er is nog geen huurovereenkomst tussen Fortuna en Genk en op het allerlaatste moment komt die er ook niet. De clubs komen er niet uit, waardoor Muhammed rechtsomkeer maakt.
Een half jaar later wordt Muhammed dan toch een Fortunees. KRC Genk laat Muhammed naar eerstedivisionist NEC vertrekken in plaats van naar Fortuna Sittard. Echter, in Nijmegen wordt het geen succes, want na een half jaar verscheurt hij daar zijn contract.
Fortuna is er als de kippen bij om de Belg naar Sittard-Geleen te halen, waar hij op amateurbasis het seizoen zal uitspelen. Muhammed blijkt een duidelijke aanvallende versterking voor Fortuna, maar in een elftal dat als los zand aanmekaar hangt, valt er ook voor Muhammed weinig eer te behalen.
Zijn aardige spel levert hem wel een nieuw contract op voor het seizoen 2015/16. Hij begint op de bank, maar in invalbeurten laat hij zien dat hij wellicht een basisplek verdient. Toch krijgt hij nooit het vertrouwen van Peter van Vossen. Onder diens opvolger (Ben van Dael) verandert er weinig: Muhammed raakt uit beeld.
Op het einde van het seizoen verlaat hij Fortuna Sittard.
Hij begint een proefperiode bij eerstedivisionist FC Eindhoven, waar hij geen contract krijgt, maar waar hij wel blijft meetrainen gedurende het seizoen 2016/17.
Begin 2017 tekent Muhammed een contract bij het IJslandse Víkingur Reykjavík dat uitkomt in de hoogste divisie.
Mészáros, L.
Beroep: technische bromtol.
László maakte met Mark van Bommel en Fernando Ricksen furore in de A-jeugd van Fortuna. Mark van Bommel en Fernando Ricksen braken vervolgens door; László niet.
Pim Verbeek zag het namelijk niet in hem zitten: te klein voor profvoetbal en zijn mentaliteit klopte ook niet. In feite kun je geen groter compliment krijgen dan dat, maar het betekende wel een flinke knauw in de carrière van Hongaarse middenvelder.
Hij moest de club verlaten, maar keerde aan de start van het seizoen 2001/02 terug in Sittard, na drie seizoenen te hebben gespeeld voor het Hongaarse Hajdúszoboszlói SE.
Hans Verel was op zoek naar gemotiveerde voetballers (spaarzaam in zijn selectie) en László beviel zo goed, dat hij een amateurcontract kreeg.
In een bekerwedstrijd tegen Vitesse maakt hij zijn debuut. Hans Verel komt al snel op de keien te staan, maar onder diens opvolger Hans de Koning verwerft László een basisplek die hij niet meer afstaat. Hij werkt zich kapot en dat levert hem een hoop krediet op bij het bepaald niet verwende publiek in dit degradatiejaar.
In het begin van het seizoen 2002/03 is László niet uit de basis weg te denken, echter na de winterstop verdwijnt László al snel uit beeld. Later dat seizoen raakt hij ook nog geblesseerd en kan er definitief een kruis over het seizoen 2002/03. Ergens is iets misgegaan, maar waar?
Ook in het seizoen 2003/04 heeft László geen basisplek en dan raakt hij vervolgens ook nog langdurig geblesseerd. Weer een seizoen naar de vaantjes. Wordt het seizoen 2004/05 dan zijn jaar onder leiding van Chris Dekker?
In de oefenperiode is László in ieder geval Fortuna’s beste speler. En ook in de openingsfase van de competitie blijkt László één van de drijvende krachten op het middenveld te zijn. Maar ondanks dat László een prima seizoen doormaakt, krijgt hij in maart te horen dat zijn aflopende contract niet verlengd zal worden.†
Maar ja, dat kreeg iedereen te horen. Ondertussen zijn er toch weer contractbesprekingen tussen László en Fortuna gaande. En László tekent opnieuw een éénjarig contract voor het seizoen 2005/06.
In het seizoen 2005/06 is er geen nieuws onder de zon. László haalt zijn gebruikelijke niveau, is nog steeds geliefd bij de supporters, maar moet opnieuw niet op veel krediet van Chris Dekker rekenen. Hij speelt als rechtsback of als verdedigende middenvelder.
Opnieuw moet hij hopen op een nieuw contract in Sittard, maar ditmaal is het antwoord nee. En zo raakt Fortuna zijn publiekslieveling kwijt. Gedurende het seizoen 2006/07 tekent László een contract bij de Belgische eersteprovincialer Meeuwen-Guitrode.
—————
† Geef Meszaros nieuw contract!!
Meul, D.
Beroep: proefspeler.
David komt in de voorbereiding van het seizoen 2008/09 op proef meespelen bij Fortuna. David is een 27-jarige Belgische keeper, wiens aflopende contract bij de Griekse hoogsteklasser Xanthi FC niet verlengd is. Kan hij zijn carrière weer op gang trekken bij Fortuna?
Jazeker, want hij tekent een eenjarig contract. David blijkt veruit de beste aankoop te zijn die Fortuna in jaren deed. Hij redt Fortuna meermaals, met name in het uitduel tegen MVV.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat David lang bij Fortuna zal blijven en dat blijkt ook niet het geval. David vertrekt op het einde van het seizoen naar eerstedivisionist SC Cambuur.
Meulenberg, B.
Beroep: kampioen.
Bart maakte aan het begin van het seizoen 1994/95 de overstap van de Fortunajeugd naar het eerste elftal. De linkspoot (verdediger / middenvelder) viel dus meteen met zijn neus in de boter: KAMPIOEN!!
Helaas voor de Limbrichtenaar zag trainer Pim Verbeek het niet in hem zitten en moest Bart vertrekken in de zomer van 1998. Hij vertrekt naar regionalligist Alemannia Aachen.
En daarmee leek zijn Fortunacarrière voorbij. Na omzwervingen bij Alemannia Aachen, KAS Eupen en hoofdklasser SV Meerssen keert Bart in de winterstop van het seizoen 2002/03 plotseling weer terug.
Fortuna is naarstig op zoek naar een verdedigende linkspoot maar heeft nauwelijks geld. Bart is linksbenig en heeft nauwelijks financiële eisen. De deal is dus snel rond.
Bart speelt in het begin altijd, maar als David Klimek fit raakt, raakt hij die basisplek kwijt. Dat alles tot groot ongenoegen van Bart.
Ook in het seizoen 2003/04 kan Bart niet rekenen op een basisplek. Het is dan ook niet verrassend als hij later dat seizoen te horen krijgt dat Fortuna niet met hem verder wil. En zo komt de tweede periode van Bart bij Fortuna aan zijn einde.
Hij gaat spelen voor de Belgische eersteprovincialer SK Moelingen.
Michels, D.
Beroep: bijtertje.
Davy wordt bij de start van het seizoen 2001/02 overgeheveld van de jeugdopleiding naar het eerste elftal. Hij krijgt zijn kans in de voorbereiding vanwege blessureleed bij anderen.
Zijn inzet is hartverwarmend, maar hij krijgt gedurende het seizoen geen enkele kans van Hans Verèl en later Hans de Koning. En dus is de carrière van Davy bij Fortuna al afgelopen voordat ze echt begonnen is.
Hij verkast op het einde van het seizoen naar hoofdklasser IVS.
Miljković, E.
Beroep: briljantje.
Emil is een aanvaller die voortkomt uit de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. De Bosniër sluit in het seizoen 2008/09 aan bij het eerste elftal. Treedt Emil in de voetsporen van Hasan Salihamidžić?
Emil speelt in ieder geval al wel voor Jong Bosnië Herzegovina en debuteert in het seizoen 2008/09 voor Fortuna, maar daar blijft het bij. Op het einde van het seizoen 2008/09 vertrekt Emil naar NK Nafta Lendava, een club uit de hoogste divisie in Slovenië.
Mister Fortuna
Mister Fortuna is de speler die op enig moment de meeste officiële duels speelde voor FSC, Fortuna SC of Fortuna Sittard. De huidige Mister Fortuna is René Maessen, die die titel in februari 1989 overnam van Jo Bux. Voor Jo Bux mochten zich ook Joop Titaley en Arno Ernst Mister Fortuna noemen.
Degene met de ambitie om de titel van René Maessen over te nemen, zal meer dan 495 duels moeten spelen voor Fortuna Sittard.
Mitrović, J.
Beroep: Vleugelflitser.
Josip tekent begin juli een contract in Sittard, dat hem bindt aan Fortuna tot de zomer van 2027. De 24-jarige gewezen Kroatische jeugdinternational komt over van de Kroatische hoogsteklasser HNK Gorica en komt het beste tot zijn recht aan de rechterflank.
Mommers, Th.
Beroep: puinruimer.
Theo komt de bestuurlijk gelederen van Fortuna in februari 2001 versterken. De bestuurlijke structuur van Fortuna gaat per 1 januari 2002 namelijk op de schop. Er komt een raad van commisarissen met daaronder een algemeen directeur. En dat is Theo.
Zijn eerste daad is het herinvoeren van de groene broek. Zijn tweede daad het ontslaan van zowel financieel directeur Cor Nijpels als technisch/commercieel directeur Jacques Opgenoord. Dat was onvermijdelijk, want de lijken vielen in rap tempo uit de kast.
Theo dacht – bij zijn aantreden – te kunnen gaan bouwen aan een middenmoter in de eredivisie, maar moet nu puinruimen bij een club die in de eerste divisie verzeild gaat raken (als de club überhaupt nog bestaat).
Het seizoen 2001/02 begint goed voor hem. Hij heeft snel 4,1 miljoen euro nodig om aasgieren af te weren en dat lukt, mede door een lening van de gemeente Sittard-Geleen. Sportief gaat het slecht. Theo lijdt een persoonlijke nederlaag: hij ontslaat de door hem aangestelde Hans Verèl, de man die hij slechts vijf maanden eerder als de juiste man voor de baan typeerde.
Organisatorisch is de structuurwijziging afgerond. De raad van toezicht (onder leiding van Paul Boels) is vervangen door een raad van commissarissen, met als leden: Emmo Meijer, Jos Nuijen, Jo Abelshausen en Wil Dols (de laatste wordt in september 2002 vervangen door Sjra Philippen). Het dagelijks bestuur (met voorzitter Jules Coenen) is opgeheven en vervangen door een algemeen directeur (Theo).
Theo heeft een team van managers om zich heen die verantwoordelijk zijn voor technische zaken (Fred van Barneveld), commerciële zaken (Ruud Hesp) en facilitaire zaken (Simone Palmans).
Dat is allemaal leuk en aardig, maar het sportieve en organisatorische aspect staat dan al op het tweede plan: Theo doet alles om Fortuna te behoeden voor een dreigend faillissement.
En daarin gaat hij wel heel ver: in februari 2002 klopt hij aan bij Roda om te praten over FC Limburg. MVV wordt er ook bijgesleept en dan weet je dat het binnen de kortste keren op straat ligt. Dat gebeurt en dan is Theo het middelpunt van een emotionele storm. Die arme Theo toch. Hij moet kiezen tussen een failliet Fortuna of een gefuseerd Fortuna.
Nou ja, hij blijkt ook een aanhanger te zijn van de groot Limburgse gedachte. Onder die (valse) voorwendselen was hij ook binnengeloodst bij Fortuna: een club die er toedoet in Nederland. Nu dat met Fortuna niet lukt, zet hij in op FC Limburg om – naast de werkgelegenheid van het Fortunapersoneel – ook zijn persoonlijke ambitie gestalte te kunnen geven.
Maar FC Limburg gaat uiteindelijk voor de derde keer niet door en dan ontpopt Theo zich in twee maanden tijd tot het symbool van de survival van Fortuna. Hij slankt de hele organisatie af. Hij verliest arbitragezaken van spelers met doorlopende contracten, maar daardoor wint hij ze paradoxaal genoeg ook. En dus slaagt hij erin om de uitgaven weer in overeenstemming te brengen met de inkomsten.
Bovendien slaagt hij erin kortetermijnschulden om te zetten in langetermijnschulden, waardoor 24 juli 2002 een gloriedag wordt voor alles en iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt, maar vooral voor Theo zelf! Fortuna krijgt een proflicentie van de KNVB.
Tuurlijk, zonder financiële steun van enkele suikerooms had Theo dit kunstje nooit kunnen flikken, maar die suikerooms heeft hij dan toch maar mooi over de streep getrokken.
Maar dan gebeurt iets waar Fortuna Sittard wel vaker mee te maken heeft gehad: niet in staat zijn om de beste talenten vast te houden: Theo vertrekt. Om twee redenen. Enerzijds heeft hij zijn eigen functie bij Fortuna weggesaneerd, dus blijven was ook al niet mogelijk. Anderzijds heeft Theo ook niet de ambitie om te blijven. Zoals gezegd, Theo wil werken bij een club die er toedoet. Fortuna’s toekomst is broos en vooral gelegen in de kelder van de eerste divisie.
En zo komt in september 2002 een einde aan een korte maar hevige periode. Hij was er slechts achttien maanden, maar dat belette niet dat hij een grote impact op de club heeft gehad. Een paar maanden later duikt hij alweer op bij eredivisionist Vitesse, dat een puinruimer zoekt.
Moro, S.
Beroep: Witte badjas
Soufian sluit eind augustus 2015 aan bij Fortuna. Na vijf competitieduels is duidelijk dat Fortuna een rechtsbuiten mist en de 22-jarige aanvaller voldoet aan het profiel. Hij komt op amateurbasis over van eredivisionist PEC Zwolle.
Soufian speelt mee in negen duels voor de winterstop. Dat hadden er tien kunnen zijn als hij niet met autopech gestrand was vanuit Amsterdam op een wedstrijddag. In de winterstop vertrekt Soufian. Dat lijkt het beste voor iedereen.
Een jaar lang vernemen we niets van Soufian. In de winterstop van het seizoen 2016/17 duikt hij op bij derdedivisionist IJsselmeervogels.
Mossaoui, K.
Beroep: huurling.
Karim meldt zich begin februari 2011 in Sittard-Geleen als huurling van eredivisionist Excelsior. Hij is een 22-jarige middenvelder die in Rotterdam in de eredivisie geen speeltijd krijgt, wellicht in Sittard-Geleen wel. De toekomst zal het leren.
In Sittard-Geleen speelt de middenvelder soms, maar lang niet altijd. De huurperiode wordt dus geen succes en na afloop van het seizoen vertrekt Karim dan ook bij Fortuna.
Karims volgende stadion blijkt in de Bulgaarse tweede divisie te zijn. Hij gaat naar FC Etar 1924 Veliko Tarnovo.
Moutawakil, A.
Beroep: Belgische vleugel.
Aziz komt aan de start van het seizoen 2004/05 transfervrij over van de Belgische tweedeklasser Patro Maasmechelen. Aziz kan zowat op alle posities op het middenveld spelen. In Maasmechelen had ie niet meer naar zijn zin en dus zoekt hij zijn heil even over de grens in Sittard. We zijn benieuwd.
Aziz blijkt dé verrassing te zijn van Fortuna’s openingsfase van het seizoen. Technisch zeer sterk en bulkend van het zelfvertrouwen. Is dit echt een Belg? Ja, de ramadan kost hem wat krachten, maar hij blijft een aanwinst voor Fortuna.
Dat wordt geheel anders in het seizoen 2005/06. Aziz blijkt een contract te hebben getekend bij eredivisionist Roda JC voor het volgende seizoen en is zo dom om dat op een gegeven moment toe te geven. Het maakt hem uiteraard weinig geliefd bij de fans en zijn niveau uit het eerste seizoen haalt nooit meer. Dramatisch dus.
Moutoussamy, S.
Beroep: Parijzenaar.
Samuel komt op de slotdag van de zomertransferperiode in 2020 het Sittardse middenveld versterken. De 24-jarige Franse Congolees komt op huurbasis over van de Franse hoogsteklasser FC Nantes.
Voor de winterstop speelt hij weliswaar enkele duels mee, maar hij kan niet overtuigen. Dat hij besmet raakt met COVID19 helpt ook niet. Na de winterstop klopt hij wat feller op de deur. Hij krijgt meer speeltijd, maar echt overtuigen kan hij niet.
Op het einde van het seizoen keert hij terug naar FC Nantes.
Mujagic, A.
Beroep: nieuwe Džeko.
Ajdin meldt zich na afloop van het seizoen 2016/17, als Fortuna nog een paar weken doortraint, in Sittard-Geleen als proefspeler. De 19-jarige Bosnische spits speelt bij de jeugdploeg van FK Željezničar en komt ook uit voor Bosnië en Herzegovina onder 19. Hij speelt me in een oefenduel tegen Jong Roda JC.
Tekent hij een contract voor het seizoen 17/18? Nee, dat doet hij niet. Na een weekje meetrainen vertrekt hij weer naar Sarajevo. Op een uitnodiging om aan de start van het seizoen 17/18 nogmaals mee te komen trainen, gaat hij niet in. Hij tekent bij, bij FK Željezničar.
Musaba, R.
Beroep: Beuninger.
Richie stapt aan de start van het seizoen 2020/21 over van eredivisionist Vitesse. Hij tekent een tweejarig contract in Sittard-Geleen met een optie op een derde seizoen.
Fortuna verhuurt de middenvelder onmiddellijk aan eerstedivisionist FC Dordrecht voor het restant van het seizoen. De gewezen jeugdinternational van Nederland moet in Dordrecht aantonen dat hij het seizoen nadien rijp is voor het eerste elftal van Fortuna.
Richie verwerft een basisplek bij het slotlicht van de eerste divisie, maar imponeren kan hij in Dordrecht niet.
Richie speelt het seizoen 2021/22 bij Fortuna Sittard. Hij komt tot zeven eredivisieduels, maar alleen als de nood aan de man is vanwege blessures.
Fortuna ziet toch perspectief en verlengt het aflopende contract tot de zomer van 2023 met een optie voor nog twee seizoenen. Fortuna leent Richie wel onmiddellijk uit aan eerstedivisionist TOP Oss voor het seizoen 22/23.
Echter, Richie kan niet overtuigen in Oss. Halverwege heeft hij slechts vier van de zeventien competitieduels gespeeld. TOP stuurt hem in de winterstop terug naar Fortuna, waar hij opnieuw aansluit bij de selectie. Hij speelt voornamelijk bij Fortuna Sittard O21.
Fortuna zal de optie in Richies contract niet lichten, waardoor hij de club op het einde van het seizoen zal verlaten. Pas in februari 2024 vindt hij een nieuwe club. Hij tekent bij de Estse hoogsteklasser FCI Levadia.
Mut, J.
Beroep: Asistente.
Jaime tekent in september 2022 in het kielzog van hoofdtrainer Julio Velázquez een contract tot het einde van het seizoen in Sittard als assistent-trainer. De 58-jarige Spanjaard was in de slotfase van het afgelopen seizoen al de assistent-trainer van Julio Velázquez bij Deportivo Alavés, dat uit de Primera División degradeerde.
Jaime moet Julio Velázquez gaan helpen Fortuna op de rails te krijgen, na nederlagen in de eerste vijf duels van het seizoen. Jaime en Julio Velázquez slagen in die missie, maar ze vallen ook op vanwege hun gedrag langs de zijlijn. Net als Julio Velázquez, leeft Jaime hevig mee langs de zijlijn.
Jaime heeft de leiding over het thuisduel tegen Feyenoord, vanwege een uitsluiting van Julio Velázquez. Hij kan geen mirakel bewerkstelligen. Fortuna verliest met 2-4.
Op het einde van het seizoen verlengt Fortuna het aflopende contract met Julio Velázquez niet en dus vertrekt ook de technische staf, onder wie Jaime.
Net voor de start van de competitie in de Tercera División tekent hij een contract als hoofdtrainer bij het Spaanse CE Manacor. Hij volgt er een trainer op die nog voor de eerste speeldag wordt ontslagen.
Muto, F.
Beroep: Juventino.
Franco is een produkt van de Fortunajeugdopleiding en komt het best tot zijn recht op de linkerflank. Juventus is zijn droom, Fortuna de realiteit.
In het seizoen 2002/03 maakt deze Italo-Belg op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht van Fortuna Sittard in het uitduel tegen Veendam. Maar daar blijft het dan ook bij in dat seizoen. Wordt het seizoen 2003/04 zijn jaar?
Nee, is het antwoord. Franco lijkt wel van de aardbodem verdwenen. Er is geen spoor van hem in het seizoen 2003/04.
Het duurt jaren voor we Franco weer traceren. Hij speelt in het seizoen 2007/08 voor de Belgische vierdeklasser Spouwen Mopertingen.