Na de puntendeling in Velsen-Zuid springt de redactie van Fortuna Online de grens over en probeert zich onder te dompelen in het Duitse voetbal. Daar waar de één cultuur snuift bij onze naamgenoot uit Köln, probeert de ander het een paar niveaus hoger. Nu ja, het állerhoogste niveau. Want in de strijd om de Duitse Super Cup nemen verliezend bekerfinalist Borussia Dortmund en kampioen Bayern München het tegen elkaar op. En zoals zo vaak lukt het niet de Zuid-Duitsers hun Lederhose uit te trekken…


Afgelopen week besloot ik met frisse tegenzin het voetbalweekblad Voetbal International te kopen. Het blad heeft door de jaren heen veel van haar glans verloren, maar een interview met onze gewezen doelman Ferhat Kaya en een kennismaking met de eigenaar van 85% van de Fortuna-aandelen, Isitan Gün, lieten me bezwijken voor de druk. Uiteindelijk blijkt Kaya een voetballer gelijk alle andere: veel open deuren en veel berekende antwoorden.

Dan maar gauw doorbladeren naar pagina 82 voor de kennismaking met Gün. En warempel, hij spiegelt zich aan een andere club. En nee, deze keer niet Athletic Bilbao, maar niemand minder dan Borussia Dortmund! ‘Ach, zoveel clubs hebben problemen gekend. Kijk naar Borussia Dortmund. Nog niet zo lang geleden hadden ze nog geen geld om de spelersbus te betalen’. Een mooie vergelijking derhalve. De Duitsers zaten financieel ook aan de grond, maar hebben dankzij een uitgekiende strategie hun zaakjes weer op orde.

En dus stappen we in de namiddag in de Golf van Maurice om richting Ruhrgebiet te tuffen. En deze reis heeft veel overeenkosten met de trip naar Wattenscheid. Want ook destijds namen we de autostrade richting Roermond. Maar waar we destijds naar rechts stuurden richting Landeshauptstadt Düsseldorf, rijden we nu door naar Venlo. Ter hoogte van knooppunt Zaarderheiken nemen we de A67 die ons leidt richting ‘Industrieland NRW’. En dat charmeert ons wel. Links en rechts vullen tal van schoorstenen gelijk luciferhoutjes het landschap en kleuren hun giftige dampen de lucht. En hebben subtiliteiten zoals de tekst ‘Menschenrechten statt rechte Menschen’ die op een brug is gespoten nauwelijks de aandacht van het voorbijrazende verkeer.

Via Duisburg naar Dortmund rijden lijkt een omweg, maar is wel iets makkelijker. Knooppunten worden vermeden waardoor we in één rechte lijn richting Essen rijden. En plots zien we in de middenberm weer de welbekende tram rijden en weten we: we zitten op koers! Vanuit Essen gaat het in één lijn richting Wattenscheid en Bochum en al gauw staan we in de file vóór Dortmund.

En die file lost niet zomaar op. Omdat vandaag tickets te verkrijgen zijn voor mensen die geen Mitglieder zijn, lijkt het erop dat extra veel mensen van buiten de regio op de wedstrijd zijn afgekomen. De eerste Parkplatz die we tegenkomen is alvast vol en we kunnen niets ander dan doorrijden. En dat procedé herhaalt zich enkele keren. Maar tóch lukt het een plekje te bemachtigen, al is het in een woonwijk waar alleen vergunninghouders mogen parkeren. Maar op een dag als vandaag zullen de buurtbewoners vast een oogje toeknijpen.

In de verte zien we het pompeuze Signal Iduna Park liggen, maar het vergt nog wel een flinke wandeling vooraleer we de tribune kunnen beklimmen. Onderweg passeren we de Westfalenhalle en testen we ter hoogte van het Eissportzentrum de culinaire hoogstandjes die Dortmund ons te bieden heeft. Als kwaliteit wordt afgewogen aan de snelheid waarmee de Karkauer, Currywurst en de Pommes Frites worden weggewerkt, zit het op dit onderdeel wel snor.

dortmund2
Iedereen loopt door elkaar, op weg naar het stadion

Hoe dichter we het stadion naderen, des te vaker stuiten we op een kraam waar allerlei Fan Artikel worden verkocht. En dus kunnen we niet anders dan onze verzameling pins minimaal uit te breiden.

dortmund1
Vooral de shirts en sjaals vinden gretig aftrek

Maar omdat het tijdstip richting 20u30 kruipt is het zaak de tickets boven te halen en onze pas te versnellen richting Nordtribüne. En daarom hebben we amper oog voor de façade van het Signal Iduna Park, het voormalige Westfalenstadion. Op de hoek van het stadion is het Borusseum gevestigd waar supporters een duik kunnen nemen in het rijke verleden van ‘Die Borussen’. En op het eind van de straat is juist ‘BVB Fanwelt’ gevestigd, de ruime fanshop van Borussia Dortmund.

dortmund3
Imposante buitenkant van de Nordtribüne

Nadat we onze tickets in de tourniquet hebben gestoken zijn we bijna daar waar we nog nooit zijn geweest: het imponerende Signal Iduna Park. Nog gauw even naar het toilet, dan de trappen op en op zoek naar onze zitjes. En om eerlijk te zijn: het grootse valt wat tegen. Ik had verwacht dat het véél en véél groter zou zijn, maar desondanks is mooier dan dit nauwelijks denkbaar. De club is erin geslaagd om steeds verder uit te breiden en ondertussen te beschikken over een heuse voetbaltempel. Wahnsinn.

De speaker leest samen met de supporters de opstelling voor

En nadat speaker en stadion de opstelling hebben voorgelezen betreden de spelers het speelveld. En ondanks dat niet alle EK-gangers present zijn of zelfs spelen verzamelt zich een ongekend aantal topspelers op het speelveld. En je zou bijna denken: ‘Dat kan alleen maar voor spektakel zorgen’. Maar dat duurt toch even. Het spel dat Bayern onder Josep Guardiola speelde lijkt in de prullenmand te zijn belandt, want het initiatief is de gehele openingsfase in handen van ‘Die Borussen’. Ze spelen de bal goed rond en proberen diepte te zoeken richting spits Pierre-Emerick Aubameyang.

Maar Bayern is niet zomaar te foppen en verdedigt secuur. Vooral Javi Martínez heerst achteraan en verliest nauwelijks een duel. Wat ook opvalt is het strak inspelen van de bal. Er staat op het hele veld geen speler (de beide doelmannen incluis) die niet baas is over de bal, waardoor het baltempo ontzettend hoog is.

En het hoge baltempo zorgt ervoor dat er onherroepelijk openingen in de defensie van Bayern ontstaan. Al gauw weet Shinji Kagawa bijna te profiteren als hij de bal rakelings langs het doel van Neuer trapt.

dortmund4
De rust is wedergekeerd: Manuel Neuer heeft de bal

Borussia Dortmund tankt veel vertrouwen uit de kans van Kagawa, want niet veel later zet Marc Bartra spits Aubameyang middels een lange bal vrij voor de doelman. Maar de Gabonnees treuzelt veel te lang, waardoor zijn schot kan worden geblokt door Martínez en Neuer een grote kans kan verijdelen.

Ergens zit het Bayern München niet lekker dat het enigszins overklast wordt en probeert de greep op de wedstrijd terug te krijgen. En daarbij schuwt het geen enkel middel, want Arturo Vidal en Xabi Alonso bijten op het middenveld flink van zich af. Maar dat voorkomt niet dat Bayern slechts sporadisch via Thomas Müller en Robert Lewandowski richting het strafschopgebied van Dortmund kan oprukken.

Dortmund blijft het beste van het spel hebben, maar Neuer keept vanavond ontzettend goed, want hij keert de ene na de andere bal. Of het nu van dichtbij is of schoten vanuit de tweede lijn, de doelman wijkt niet. Even lijkt hij in de problemen te komen als Xavi Alonso de bal met de arm beroert, maar de scheidsrechter wil van een strafschop niets weten.

En het publiek? Dat mort enigszins en komt vooral tot leven als Mats Hummels de bal toucheert. Vanaf minuut één wordt de verdediger die acht jaar het geel en zwart verdedigde uitgefloten en dat fanatisme houdt gewoon aan, hoe de wedstrijd ook vordert.

Na een half uur laat ook Franck Ribéry zich opmerken als hij wild om zich heen slaat en Felix Passlack middels een zuivere elleboogstoot op afstand houdt. De scheidsrechter heeft dit ongetwijfeld gezien, maar overlegt met zijn grensrechter en vierde official. In de Dortmunder harten gloort de hoop dat de Fransman eraf moet, maar zeer tegen de zin van het thuispubliek toont Tobias Welz beide spelers een gele kaart.

dortmund5
Opstootje rondom Franck Ribéry

Het incident rondom Ribéry zorgt er niet voor dat Bayern weer controle heeft, want bijna is het Ousmane Dembélé die de score opent. Maar Neuer staat ook hier pal en zo blijft de brilstand op het bord staan.

Voor de rust krijgt Bayern nog een enorme mogelijkheid om tegen de verhoudingen in te scoren, maar nadat doelman Roman Bürki eerst een kopbal van Vidal pareert, heeft hij veel geluk dat de Chileense middenvelder van Bayern de bal niet alsnog in doel deponeert, maar onbesuisd richting ‘Gelbe Wand’ trapt. En na 45 minuten fluit de scheidsrechter voor rust. Tijd om op adem te komen na een enerverende eerste helft.

De rust wordt gebruikt om het stadion verder te verkennen. Vanuit ons vak lopen we terug richting ingang en merken dat wel meer mensen op dit idee zijn gekomen. In lange rijen schuift iedereen aan bij de talloze horecapunten waarbij overigens middels een pasje moet worden betaald. En ook dat is ‘Duits’ geregeld. Om de zoveel meter staat iemand van de club die deze pasjes verkoopt, waardoor je voor de aanschaf van zo’n pas in ieder geval niet lang hoeft te wachten. Enige tegenvaller is dat er geen drank wordt verkocht in bekers in de clubkleuren van Borussia Dortmund.

Na een klein kwartier lopen we terug naar onze plekken en maken ons op voor de tweede helft. En daarin gaan ‘Die Borussen’ door op het elan van de eerste helft. En Bayern? Die wachten vooral af en wachten op het moment dat ze een scherpe counter kunnen plaatsen.

dortmund6
Borussia Dortmund blijft Bayern München wegdrukken

Maar na een klein uur verschijnen de Zuid-Duitsers plots voor Roman Bürki. Vanaf de zijkant zet Robert Lewandowski voor richting Müller, maar die laat slim lopen voor Vidal. Zijn schot wordt nog wel gepakt door de doelman, maar is kansloos bij de rebound van de Chileense middenvelder. En dus leidt Bayern met 0-1, volledig tegen de verhoudingen in.

En het doelpunt van Bayern zorgt meteen voor een keerpunt in de wedstrijd. Op de één of andere manier lijkt de geest uit de Dortmunder fles terwijl het Bayern het nodige zelfvertrouwen geeft. De Zuid-Duitsers zijn zó vreselijk ervaren dat ze de wedstrijd gewoon platleggen. Ze laten het balbezit aan Borussia Dortmund, maar verdedigen zó secuur dat Manuel Neuer nog maar weinig te doen krijgt.

En in de slotfase wordt het nog erger. Thomas Tuchel, de trainer van Borussia Dortmund, brengt nog André Schürrle, Julian Weigl en Emre Mor in, maar de 81.360 toeschouwers zien dat de strijd is gestreden. Zeker als Thomas Müller een kopbal van Mats Hummels oppikt en de bal binnentikt voordat de doelman redding kan brengen en het dus 0-2 wordt.

dortmund7
Weer let de achterhoede niet goed op: 0-2 voor Bayern München

Het is voor de twee Vorsänger aan de kant van de gasten het sein om hun manschappen nog iets meer aan te vuren. En ondanks hun zwaarlijvigheid kost het hen geen moeite om dit tot het einde van de wedstrijd vol te houden.

Bijna wordt het nog 0-3 als de ingevallen international Joshua Kimmich de bal richting doel trapt vanaf de rand van het strafschopgebied, maar de bal gaat juist over de deklat. Wat rest is het uitzitten van het restant van de wedstrijd. De fans van Bayern die gewoon ook in vakken voor de thuissupporters zitten (en dat doen ze zonder problemen!) vieren hun feestje al en gaan helemaal uit hun dak als scheidsrechter Fabian Welz voor het einde van de wedstrijd fluit.

dortmund8
De wedstrijd is afgelopen: de Super Cup 2016 gaat mee naar Beieren

Beneden in het vak gaan de poorten open waardoor een groep vrijwilligers een podium richting middencirkel draagt. En terwijl de spelers de toeschouwers bedanken voor hun aanwezigheid, stroomt het stadion langzaam leeg.

Als we buiten het stadion lopen horen we de fans van Bayern luidkeels feestvieren. De eerste prijs van het seizoen is binnen. En ook dit seizoen zal Bayern München de te kloppen ploeg zijn. Qua selectie en ervaring kan niemand in de buurt komen en hun enige tegenstander lijken de Zuid-Duitsers zelf te zijn.

Ondertussen zijn we al een beetje opgeschoten richting parkeerplaats. Maar het feit dat we door een park lopen en er nergens een lantaarnpaal brandt, werkt alvast niet mee aan de snelheid waarin iedereen zijn voertuig opzoekt. En als we eindelijk onze auto bereiken komen we terecht in een heus verkeersinfarct. Pas nu wordt enigszins duidelijk hoe groot de parkeerproblemen zijn als blijkt dat ook de vluchtstrook van de autosnelweg is gebruikt om te parkeren. En ondanks dat het echt chaos is, toetert niemand en verloopt alles redelijk ordentelijk.

En terwijl we via Duisburg naar Dortmund zijn gereden lijkt het makkelijker om terug te rijden via Köln. Maar als we deze metropool naderen blijkt dat de Rheinbrücke is afgesloten. En dientengevolge wordt de route alweer aangepast. Voor Maurice ook het sein om door te schakelen van de ‘D’ naar de ‘S’ teneinde het tijdverlies een beetje te compenseren.

En zo is het alweer maandag als we de vertrouwde Westelijke Mijnstreek bereiken. We hebben kennisgemaakt met de crème de la crème van het Duitse voetbal. En ondanks dat Bayern eigenlijk weinig problemen kende, beschikt Borussia Dortmund toch ook over een knappe selectie die eveneens hoge ogen zal gooien in de 1. Bundesliga. Voorlopig is het feit dat ‘Die Borussen’ enige tijd geleden, net als Fortuna, hun spelersbus niet kon betalen, de enige overeenkomst tussen beide clubs.

Michel Hennen