Ton Caanen is even in beeld als opvolger van Tini Ruys, maar in juni tekent Wil Boessen een tweejarig contract. De oud-Fortunees mag verder bouwen aan Fortuna. Hij ziet keeper Danny Wintjens (naar PEC Zwolle) vertrekken en krijgt er Ferhat Kaya (van Antwerp FC) voor terug.


De verdedigers Rick Geenen (naar Hansa Rostock), Randel Shakison (naar FC Emmen), Suat Usta (naar VB Addu FC) en Marc Wagemakers (naar Esperanza Neerpelt) vertrekken. Boessen haalt er Jonathan Hendrickx (van Standard Liège) en Niels Vets (gehuurd van Lierse SK) voor terug. Walid Sekkour komt over van de jeugdopleiding.

Fortuna ziet ook de middenvelders Wouter Scheelen (naar Lommel United) en Richard Stolte (naar Excelsior) vertrekken. Fortuna haalt er Jordie Briels (van KRC Genk), Ramazan Çevik (gehuurd van Standard Liège), Quin Kruijsen (gehuurd van VVV Venlo) en Jurjan Mannes (gehuurd van FC Twente) voor terug.

In de aanval verliest Fortuna Harrie Gommans (naar De Graafschap), Zarko Grabovac (naar Helmond Sport, 199 duels voor Fortuna), Danny Hoesen (naar Ajax), Danny Schreurs (naar MVV Maastricht) en Rowin van Zaanen (naar Almere City FC). Boessen haalt Aziz Khalouta (van VVV Venlo), Gevaro Nepomuceno (van FC Den Bosch), Patrick N’Koyi (van FC Eindhoven) en oud-Fortunees Prince Rajcomar (van Zalaegerszegi TE).

In de bestuurskamer woekert de strijd voort. In augustus trekt Roland Duchâtelet zijn aanbod terug en vertrekt ook Jos Alberts als algemeen directeur. Dat is winst voor het zittende bestuur, maar geen oplossing voor de financiële problemen omtrent het stadion. Daartoe initieert Fortuna in september gesprekken met de Marokkaanse oud-international Nacer Abdellah. Hij schermt met interesse van Qatarese investeerders die Fortuna willen overnemen.

Twee weken lang schildert Abdellah prachtige vergezichten, maar als puntje bij paaltje komt, geeft hij niet thuis. Het bestuur onder leiding van Wil Meijers lijdt gezichtsverlies door achter deze man aan te lopen. Het zal het begin van het einde van het bestuur zijn dat in oktober een stapje terug doet.

Wil Meijers en Wil Helwig ontwikkelden het alternatief ‘Trots op Fortuna’ ten tijde van de FC Limburg-fusiebesprekingen in 2009. Dat alternatief wordt relevant als de fusiebesprekingen – waar de leiding van Fortuna Sittard zich aan gecommitteerd had – stuklopen en verslaat en passant de KNVB in de rechtszaal in de strijd om de proflicentie. Zonder hen, was er welhaast zeker een einde gekomen aan Fortuna Sittard in de zomer van 2009.

Desalniettemin is – blijkens de aanhoudende financiële problemen sinds 2009 – ook dit bestuur er niet in geslaagd Fortuna commercieel vooruit te helpen, waardoor de club nog steeds financieel afhankelijk is van het duo Sjra Philippen en Jo Abelshausen.

Op het veld presteren de mannen van Wil Boessen boven verwachting. Na vier overwinningen op rij sluit Fortuna de maand oktober af op de tweede plek in de competitie. Ongekende luxe. Dat niveau kan Fortuna niet volhouden, maar Boessen slaagt er desondanks in Fortuna sportief relevant te houden, ondanks het vertrek van enkele sterkhouders in de zomerstop.

Naast het veld treedt een nieuwe directie aan onder leiding van Martin Masset, die zijn sporen verdiend heeft in de advieswereld. Naast een raad van toezicht (bemand door Sjra Philippen) kent Fortuna nu ook een raad van bestuur (bemand door Jo Abelshausen). De directie kan haar borst nat maken. Niet alleen is het hoofdpijndossier ‘stadion’ onopgelost, er gaapt ook een gat van circa zeshonderdduizend euro op de lopende begroting – mede ontstaan omdat de licentiecommissie van de KNVB Fortuna heeft teruggezet naar categorie één (waardoor een gedeelte van de TV-gelden geblokkeerd wordt).

In de winterstop verlaat Fred van Barneveld Fortuna Sittard. Hij is het laatste slachtoffer van de tweespalt in de organisatie in de zomer van 2012. Na 21 seizoenen, waarin hij allerlei technische functies bekleedde (vooral in de jeugdopleiding), verlaat hij Fortuna via de achterdeur. Ook in de winterstop valt AGOVV Apeldoorn vanwege financiële problemen om. Een bewijs temeer dat financiële problemen niet een exclusief probleem van Fortuna Sittard zijn. Ook SC Veendam luidt de noodklok.

Na de winterstop komt Fortuna stroef op gang. Van de eerste vijf duels verliest Fortuna er vier. Fortuna zakt naar plek tien; de hoogste plek op de ranglijst die geen kwalificatie voor de play-offs oplevert. Naast het veld slaagt de nieuwe directie erin het begrotingstekort te dichten waardoor de club het seizoen kan afmaken. Shirtsponsor Fitland helpt Fortuna uit de brand en tekent een nieuw sponsorcontract. SC Veendam slaagt daar overigens niet in en is na AGOVV Apeldoorn de tweede club in het lopende seizoen die omvalt.

Gerelateerd of niet, na de financiële opluchting keren de goede prestaties op het veld terug. Van de laatste tien competitieduels verliest Fortuna er nog slechts één, waardoor Fortuna het seizoen afsluit op plek zeven. Dat is ruim voldoende voor kwalificatie voor de play-offs. Het is ook de eerste maal sinds het seizoen 97/98 dat Fortuna in het linker rijtje eindigt. Daar hebben we dus vijftien seizoenen op moeten wachten. Patrick N’Koyi wordt topscorer met vijftien competitietreffers.

In de play-offs moet Fortuna het in een tweeluik opnemen tegen De Graafschap. In Doetinchem komt Fortuna 2-0 achter, maar een treffer van Niels Vets een kwartier voor tijd geeft hoop voor de terugwedstrijd. In de terugwedstrijd heeft Fortuna voldoende aan een 1-0 overwinning, maar kan een tegentreffer dodelijk zijn. Er ontspint zich dus een van beide kanten afwachtend duel. Vlak na rust incasseert Fortuna de dodelijke tegentreffer. Het geloof ebt weg en De Graafschap loopt uit naar een 1-3 overwinning. Fortuna is uitgeschakeld, maar dat mag niet verhullen dat het op het veld een behoorlijk seizoen was.