Trainer Julio Velázquez kan vanmiddag uit bij Excelsior (aftrap: 14.30uur) niet beschikken over Dimitris Siovas (uitgesloten) en Ximo Navarro, Thomas Buitink, Oğuzhan Özyakup, Burak Yilmaz en Kristijan Bistrović (allen geblesseerd). Verder is iedereen erbij vanmiddag.

De uitsluiting van Dimitris Siovas kwam enigszins als een verrassing. Een gele kaart waartegen hij op de slotdag van het afgelopen seizoen aanliep, plus de vier gele kaarten die hij dit seizoen pakte, brachten zijn teller op vijf.

Gele kaarten uit de laatste twee duels uit het vorige seizoen die in dat seizoen niet leidden tot een uitsluiting, tellen mee in het volgende seizoen. Vandaar.


Siovas zal vanaf de zijlijn toekijken

Ximo Navarro liep in het duel tegen Vitesse een knieblessure op, waardoor de Spanjaard een kruis kan maken over het restant van de competitie. Hij is er vanmiddag en volgende week niet bij. Navarro zal de zomerstop gebruiken om opnieuw fit te geraken en een nieuwe club te vinden.

Hetzelfde overkwam Thomas Buitink in het duel tegen Vitesse, alleen dan erger. Hij scheurde een kruisband in zijn rechterknie. Hij staat negen tot twaalf maanden buitenspel en zal zich dus waarschijnlijk moeten richten op het seizoen 2024/25.

Kristijan Bistrović is de derde speler, die niet ongeschonden uit het duel tegen Vitesse kwam. Vorige week was Bistrović een twijfelgeval voor het duel tegen PSV. Hij bleef de gehele wedstrijd op de bank. Ondertussen is duidelijk geworden dat hij zelfs een kleine operatie moet ondergaan, waardoor ook hij dit seizoen niet meer in actie komt.


Bistrović is lastig te vervangen op het middenveld

Verder zal Fortuna het vandaag moeten rooien zonder Oğuzhan Özyakup en topscorer Burak Yilmaz. Özyakup komt dit seizoen, vanwege een achillespeesblessure, niet meer in actie. Burak Yilmaz is er ook vanwege blessureleed vanmiddag niet bij. Wellicht zien we hem wel nog in actie op de slotdag van de competitie in het thuisduel tegen NEC.


In Amsterdam zagen we Yilmaz voor het laatst

Tegenstander Excelsior promoveerde afgelopen seizoen via de playoffs naar de eredivisie. De doelstelling was vast het afwenden van degradatie, maar na twee speeldagen had Excelsior wel zes punten achter de naam staan.

Lange tijd slaagde Excelsior erin weg te blijven uit de degradatiezone, maar na een reeks in het voorjaar van acht duels die slechts een punt opleverde, kwamen de Kralingers toch in het moeras terecht.


Tijdens het debuut van Velázquez versloeg Fortuna Excelsior

Er volgde herstel met negen punten in de laatste zeven duels. Dat was voldoende om FC Groningen en SC Cambuur definitief af te schudden, maar omdat FC Emmen ook punten pakte (zeven in de laatste zeven duels), is Excelsior nog niet veilig.

Excelsior kan zich vanmiddag wel veilig spelen. Winst op Fortuna en een nederlaag van FC Emmen tegen Feyenoord volstaan.

Dan moet Excelsior wel scoren en dat is dit seizoen en vooral de laatste weken een probleem. Excelsior scoorde niet in de laatste drie duels. Er is ook niemand in de selectie die dit seizoen meer dan driemaal scoorde in totaal.

Man om in de gaten te houden? Marouan Azarkan. De vleugelaanvaller, die Excelsior huurt van Feyenoord, maakt indruk.

Fortuna slaagde er vorige week voor de tweede maal dit seizoen in een duel met PSV tot de laatste minuut spannend te houden. In Sittard leverde dat zowaar een punt op; in Eindhoven niet. Desondanks pakte het degradatiespook zijn koffers en verliet Sittard.


De teleurstelling in Eindhoven spatte er vanaf bij onze aanvoerder

Nu Fortuna veilig is, lijkt de focus te verschuiven naar het komende seizoen. Spelers die al langer rondlopen met pijntjes blijven nu wel aan de kant en Fortuna startte onderhandelingen over contractverlenging met Duarte en met Gladon.

Een vraag blijft voorlopig evenwel boven de markt hangen: hoe ziet de trainersstaf eruit volgend seizoen? Het enige wat we zeker weten is dat assistent-trainer Dominik Vergoossen vertrekt naar EVV. Verder is alles nog mogelijk.

Julio Velázquez geeft aan dat hij na afloop van het seizoen een evaluatiegesprek heeft. Tot die tijd richt hij zich op het huidige seizoen.


Ligt de toekomst van Velázquez in Sittard?

Fortuna staat op een twaalfde plek in de eredivisie. Fortuna kan nog twee plekken stijgen op de ranglijst, maar ook nog twee plekken dalen.

Behalve dat plek tien mooier staat in de geschiedenisboeken dan plek veertien, zitten er ook nog financiële consequenties aan de eindrangschikking. De TV-gelden in de eredivisie zijn namelijk afhankelijk van de prestaties in de afgelopen tien seizoenen.

In onderstaande tabel zie je de huidige eredivisieranglijst en de TV-geldranglijst mocht de huidige stand in de eredivisie de eindrangschikking zijn. Een plek hoger (lager) in de eredivisieranglijst levert (kost) tien punten op de TV-geldranglijst en voor Fortuna Sittard scheelt een plekje hoger of lager op die lijst een slordige 200.000 euro.

We hebben het restprogramma erbij gezet. Reken er zelf maar aan!

Julio Velázquez zal, vanwege de uitsluiting van Dimitris Siovas, zijn verdediging minimaal op een positie moeten wijzigen. Ximo Navarro is doorgaans eerste reserve, maar ontbreekt dus ook. Dat betekent dat Velázquez kan kiezen tussen Stipe Radić en Roel Janssen.

Alhoewel we ervan uitgaan dat Roel Janssen, die na een fraaie Fortuna-carrière weldra afscheid neemt als speler, nog speeltijd zal krijgen, vermoeden we dat Velázquez vanmiddag zal kiezen voor Stipe Radić.


Radić viel in Eindhoven in; vanmiddag een basisplek?

Radic vormt dan samen met Rodrigo Guth het hart van de verdediging. Aan de zijkanten spelen aanvoerder Ivo Pinto aan de rechterkant en George Cox, die de club gaat verlaten, aan de linkerkant. Ivor Pandur verdedigt het doel.

Op het middenveld mist Julio Velázquez het tweetal Kristijan Bistrović en Oğuzhan Özyakup. Die twee waren in Eindhoven ook al afwezig en tegen PSV koos Velázquez voor Deroy Duarte en Iñigo Córdoba. We vermoeden dat de trainer dat opnieuw doet.

Deroy Duarte en Iñigo Córdoba vormen samen met Doğan Erdoğan het middenveld.


Erdoğan ruimt een hoop ellende op gedurende een wedstrijd

In de voorhoede verwachten we geen wijzigingen. In absentie van Burak Yilmaz speelt Paul Gladon, wiens contract Fortuna wil openbreken en verlengen, in de spits. Gladon maakte in Eindhoven zijn zesde competitietreffer van het seizoen. Dat zijn er drie minder dan Burak Yilmaz. De strijd om de Sittardse topscorerstitel is dus nog niet beslist.

Tijjani Noslin (rechts) en Úmaro Embaló (links) moeten Gladon van munitie voorzien vanaf de flanken.


Gladon is lastig af te stoppen door de lucht ondervindt ook Jarrad Branthwaite

Oud-Fortunezen bij Excelsior? We herkennen twee spelers. Jacky Donkor tekende aan de start van het seizoen 2019/20 een tweejarig contract in Sittard. In het eerste seizoen speelt hij nauwelijks (een eredivisie- en een bekerduel), in het tweede seizoen verhuurt Fortuna de Belgische Ghanees aan FC Eindhoven. Hij vertrekt na afloop van dat seizoen naar FC Dordrecht.

De tweede oud-Fortunees is Lazaros Lamprou. Fortuna huurt de Griek van PAOK Saloniki voor het seizoen 2018/19. Dat blijkt een schot in de roos. De vleugelaanvaller tekent voor acht doelpunten en vijf assists in 24 competitie- en drie bekerduels. Na afloop van het seizoen keert hij terug naar PAOK.


Lamprou was een plaag voor menige verdediging in het seizoen 2018/19

We herkennen overigens nog een derde speler: Yassin Ayoub. De middenvelder trainde in de voorbereiding op het huidige seizoen mee bij Fortuna op proef. Fortuna wilde hem vastleggen, maar speler en club kwamen er tijdens de contractonderhandelingen niet uit. Niet veel later tekende hij bij Excelsior.

Laatste overwinning uit bij Excelsior? 21 Januari 1995. Behoudens PSV waar Fortuna Sittard in competitieverband nog nooit won, is er geen club waar Fortuna zolang wacht op een uitoverwinning dan bij Excelsior. Reken je het bekertoernooi mee, dan is Kralingen de plek waar Fortuna het langst niet meer gewonnen heeft.

In het kampioensjaar won Fortuna er voor het laatst. Wie anders dan Ronald Hamming zorgde voor de enige en winnende treffer op weg naar de titel in de eerste divisie.


Heeft Fortuna een mentale blokkade als het de bus hier parkeert?

Laatste vijf competitieduels uit bij Excelsior: G-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-V-V-V

De KNVB stuurt Martin van den Kerkhof naar Kralingen om het duel in goede banen te leiden. De accountant uit Breukelen vinden we terug op plek zestien in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Geen positie om trots op te zijn.

Fortuna won wel het laatste duel onder zijn leiding, thuis tegen FC Groningen.

VAR Ingmar Oostrom vinden we terug op plek vier in bovenstaande lijst. Daar worden we wel vrolijk van.

Jochem Kamphuis slingerde in Eindhoven vier Fortunezen op de bon: Dimitris Siovas, George Cox, Ivor Pandur en Deroy Duarte. Behalve voor Siovas hebben die kaarten voor geen speler directe gevolgen.

George Cox staat nu wel op pelt. Pakt hij geel vanmiddag, dan heeft hij zijn laatste wedstrijd voor Fortuna gespeeld.

Jamie Mut staat ook nog altijd op pelt. Ook hij moet dus uitkijken.


Deze twee mannen tellen vanmiddag beter tot tien voordat ze iets zeggen tegen de scheids

Opstelling: Pandur; Pinto, Radić, Guth, Cox; Erdoğan, Duarte, Córdoba; Noslin, Gladon en Embaló.

Supporters: Er zullen vanavond 400 Fortunezen plaatsnemen in het uitverkochte uitvak. Busreizigers melden zich om 11.30uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten hebben vrij vervoer. Opgelet, niet alleen het uitvak is uitverkocht, ook de rest van het stadion zit vol.


Bij ons laatste bezoek (seizoen 2018/19) was het uitvak ook uitverkocht

Vlak voor aanvang van het duel organiseert Excelsior een sfeeractie. We zijn benieuwd.

Ben je niet in de gelegenheid naar Rotterdam te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live-verslag. Nu ja, het duel zal wel onderdeel zijn van een schakelprogramma.