Trainer Danny Buijs kan vanavond uit bij Excelsior Rotterdam (aftrap: 21.00uur) geen beroep doen op de geblesseerden Mika Peters en Daan Bisschops. Er staat een vraagteken achter de beschikbaarheid van Kaj Sierhuis, die afgelopen week niet vrijuit heeft kunnen trainen. Verder lijkt iedereen fit en speelgerechtigd.

Paul Gladon heeft de club verlaten en is dus ook niet beschikbaar voor Danny Buijs. Zijn vervanger Marko Lazetić is evenmin beschikbaar, want hij wacht nog op een werkvergunning.


Lazetić tekende al wel zijn huurcontract

Afgelopen zaterdag maakte Kaj Sierhuis zijn debuut voor Fortuna Sittard. Hij speelde tien minuten mee in de slotfase tegen Almere City FC. De hoop is dat hij vanavond meer minuten kan maken, maar Sierhuis kon afgelopen week niet vrijuit meetrainen met de selectie.

Kaj Sierhuis zit vandaag wellicht wel in de wedstrijdselectie, maar voor een basisplek lijkt de aanvaller onvoldoende fit. Dat is jammer, want het vertrek van Paul Gladon en de niet-beschikbaarheid van Marko Lazetić verkleinden de opties van Danny Buijs al voor de plek in het centrum van aanval.


Sierhuis is nog niet klaar voor negentig minuten

Oğuzhan Özyakup speelde afgelopen zaterdag 25 minuten mee tegen Almere City. De middenvelder trainde deze week wel volledig mee met de selectie en zou dus dichter tegen de fitheid, die vereist is voor een basisplek, aan moeten zitten.

Danny Buijs zal geen onverantwoorde risico’s nemen met Özyakup (en Sierhuis), ook al omdat Excelsior speelt op een vermaledijde kunstgrasmat.

Tegenstander Excelsior is het seizoen, net als vorig seizoen, goed begonnen met vier punten uit twee duels. Drie punten in Nijmegen en een punt thuis tegen Ajax? Dat kan tellen. Die goede start was vorig seizoen voldoende om het hoofd boven water te houden, want in de slotfase ging het moeizaam.

Trainer Marinus Dijkhuizen zal dit seizoen hopen op een vergelijkbaar scenario, maar moet dat wel doen met een stevig verbouwd elftal. Excelsior haalde drie Zweden (Casper Widell, Richie Omorowa en Oscar Uddenäs) naar Kralingen, die, zoals bleek in Nijmegen waar ze alle drie scoorden, zich snel aanpasten aan de eredivisie.

Desondanks zal het vermijden van degradatie de doelstelling zijn in Kralingen, iets wat vast geldt voor een reeks ploegen.

Speler om in de gaten te houden? Spits Nikolas Agrafiotis scoorde in de eerste twee competitieduels. Dimitris Siovas en Rodrigo Guth moeten ervoor zorgen dat dat niet drie duels op rij wordt.

Fortuna speelde afgelopen zaterdag een half uur het voetbal dat Danny Buijs (en met hem de supporters) graag wil zien in Sittard. In de tweede helft kon Fortuna dat niveau niet vasthouden. Buijs weet het verval aan de niet optimale fitheid van enkele spelers. Wedstrijden spelen is de remedie.


Vier Fortunezen vieren een doelpunt dat geen van hen maakte!

En dus pakte Fortuna vier punten uit de eerste twee duels. Voor het laatst deed Fortuna dat in het seizoen 2021/22. Ook toen moest Fortuna op speeldag drie naar Rotterdam, om er te verliezen van Sparta. Ditmaal dus op bezoek op Woudestein.

Fortuna trainde op donderdag in Sanderbout en vrijdag in Echt op kunstgras om zich voor te bereiden op de omstandigheden bij Excelsior. De winnaar van het duel mag zich in ieder geval voor een dag koploper in de eredivisie noemen.

Danny Buijs zal vanavond starten met Ivor Pandur in het doel. We verwachten aanvoerder Ivo Pinto op de rechtsbackpositie. Centraal speelt het duo Rodrigo Guth en Dimitris Siovas.

Op de linksbackpositie kiest Buijs tussen Rémy Vita en Mitchell Dijks. Dijks lijkt de intrinsiek betere linksback, maar is hij fit genoeg voor een basisplek? We vermoeden, na twee invalbeurten, van wel.


Is Dijks klaar voor een basisplek?

De bezetting van het middenveld is afhankelijk van de invulling van de spitspositie. Paul Gladon is vertrokken, zijn vervanger Marko Lazetić nog niet beschikbaar en Kaj Sierhuis lijkt nog niet klaar voor een basisplek.

Danny Buijs kan kiezen voor Mouhamed Belkheir, de enige overgebleven centrumspits, of voor Tijjani Noslin, die in de voorbereiding enkele malen de spitspositie bekleedde. We vermoeden dat Buijs kiest voor Noslin in de spits.


Tegen Millwall FC speelde Noslin in de spits

Het doorschuiven van Noslin betekent dat er een vacature aan de rechterkant van het middenveld ontstaat. We vermoeden dat Buijs Alen Halilović die ruimte laat bestrijken. En dus ontstaat er een vacature centraal op het middenveld, waar verder Loreintz Rosier en Deroy Duarte zullen spelen.

Voor die vacature kiest Buijs tussen Arianit Ferati en Oğuzhan Özyakup. Özyakup is wellicht de intrinsiek betere middenvelder, maar Ferati is fitter. We gokken op Özyakup.

De elfde speler aan de aftrap is Iñigo Córdoba, die speelt vanaf de linkerflank.

Oud-Fortunezen bij Excelsior? We herkennen twee oud-spelers op Woudestein. Lazaros Lamprou speelde het seizoen 2018/19 op huurbasis bij Fortuna Sittard. De Griek bleek een schot in de roos, want scoorde zeven doelpunten.


Lamprou met Fortuna tegen Excelsior; vanavond is het andersom

Hij keerde terug naar PAOK Saloniki, maar kon daar niet doorbreken. Vorig seizoen keerde hij terug naar de eredivisie bij Excelsior. Als hij vanavond op zoek gaat naar bekende gezichten bij Fortuna, dan is hij snel uitgeteld. Wellicht herkent hij Tom Hendriks, die destijds in de jeugdopleiding vertoefde. Verder is iedereen weg uit dat seizoen.

Jacky Donkor stapte aan de start van het seizoen 2019/20 over van KSC Lokeren Oost-Vlaanderen naar Fortuna Sittard. In zijn eerste seizoen kon hij trainer Sjors Ultee niet overtuigen, met als logische gevolg dat hij in het tweede seizoen op huurbasis bij eerstedivisionist FC Eindhoven ging spelen.

Fortuna lichtte de optie in zijn contract niet en via FC Dordrecht kwam hij vorig seizoen bij Excelsior terecht. Daar speelt hij dit seizoen dus opnieuw.

Laatste overwinning uit bij Excelsior? 21 Januari 1995. Inderdaad, het is al 28 jaar geleden dat Fortuna voor het laatst won op Woudestein. Sterker nog, het was ook de enige keer dat Fortuna Sittard in competitieverband won uit bij Excelsior. Wellicht kunnen de Excelsior-experts Danny Buijs en Adri Poldervaart de code kraken.


Jorrit Smeets regelde het laatste Sittardse punt in Kralingen

In het seizoen 1994/95 pakte Fortuna Sittard de titel in de eerste divisie, mede dus door een overwinning bij Excelsior. Ronald Hamming was verantwoordelijk voor de enige treffer van de avond. Het was zijn vierde in een Fortunashirt. Er zouden er nog 131 volgen!

Laatste vijf competitieduels uit bij Excelsior: V-G-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-G-..-..-..

De KNVB heeft Robin Hensgens aangesteld als scheidsrechter. De man uit Kerkrade zal zijn debuut maken als scheidsrechter bij een duel van Fortuna Sittard en heeft dus geen notering in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter’.

VAR Martin van den Kerkhof vinden we terug op plek zeventien in bovenstaande lijst. Aan hem bewaren we niet al te veel goede herinneringen.

Bij het laatste ontmoeting op Woudestein was Van den Kerkhof scheidsrechter. Fortuna verloor kansloos met 3-0, maar dat lag niet aan Van den Kerkhof.


Van den Kerkhof slingerde Cox op de bon op Woudestein

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Dijks (Vita?); Rosier, Duarte, Özyakup (Ferati?); Halilović, Noslin en Córdoba.

Supporters: Er zullen 370 supporters in het uitvak zitten. Busreizigers melden zich om 18.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten hebben vrij vervoer. Zo kan het ook.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live-verslag.