Na een gelijkopgaande eerste helft trok Fortuna na rust het laken naar zich toe en deed wat Go Ahead Fortuna twee weken geleden aandeed: Zonder groots te voetballen twee keer scoren en Vitesse daardoor op cruciale momenten uittellen. De 2-0 overwinning was over 90 minuten bezien verdiend en zorgt ervoor dat het heel raar moet lopen wil de equipe van Julio Velázquez nog in de nacompetitie verzeild raken…


7 mei 2023

Er staan als het moet

Fortuna Sittard 2 Vitesse 0

Doelpuntenmakers: 51. Gladon 1-0, 76. Embaló 2-0.
Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro (70. Siovas), Guth, Cox (78. Duarte); Erdoğan, Bistrović (85. Özyakup), Córdoba; Embaló (78. Vita), Gladon, Noslin (85. Buitink).
Toeschouwers: 10.467.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): Guth, Siovas.
Rood (Fortuna): -.

Het is zondagmiddag als we de bezoekers van Fortuna’s zondagmarkt passeren en arriveren bij het supportershome. Een handvol mensen verkiest het supportershome boven de zondagmarkt en ziet FC Groningen weinig succesvol vechten tegen degradatie. En met het gelijkspel bij Go Ahead is ook het Groninger lot bezegeld: tijdens het seizoen 23/24 is er noch Eredivisievoetbal te zien in Leeuwarden, noch in Groningen. En als we als Sittard-Geleen ons daarbij willen voegen, dan moeten we hetzelfde slachtbankvoetbal gaan spelen als de afgelopen weken.


Voorafgaand aan het duel wordt al flink vooruitgeblikt

Met het op gang fluiten van de wedstrijd kruipt het elftal doorgaans naar achteren en wacht op hetgeen je over jezelf afroept: tegengoals binnenkrijgen. Zo ging het in Amsterdam, zo rolden we de rode loper uit voor een in Europe strijdend AZ en zo verliep de wedstrijd bij Go Ahead.

Gevoelsmatig moet er uit een ander vaatje worden getapt, willen we niet verder afzakken op de ranglijst. Op papier hebben we geen extreem lastig programma. Vitesse en Excelsior staan onder ons geklasseerd, gezien de thuiswedstrijd kunnen we PSV aan en het thuisduel tegen een uitgevoetbald NEC kunnen we zomaar winnen. Dat lukte ons afgelopen seizoen in De Goffert, dus waarom niet in het Fortuna Stadion?

Dat zal moeten gebeuren zonder Fortuna’s topscorer. Burak Yilmaz heeft zich wederom op tijd bij Julio Velázquez afgemeld kiest ervoor om vanmiddag naar de tweede etappe te kijken van de Giro d’Italia.

Maar zoals Kristijan Bistrović en Ivor Pandur de Fortuna Online-redactie afgelopen woensdag al mededeelden: waarom gaat het toch steeds om mensen die er helemaal niet bij zijn? Gewoon de klus klaren met de selectie die de technische staf tot haar beschikking heeft.


Mocht het nodig zijn, dan kan Janssen altijd invallen

Over Ivor Pandur hoeven we ons nog de minste zorgen te maken. De Kroatische doelman vliegt wekelijks door het strafschopgebied om ballen uit de lucht te plukken en is met de club overeengekomen dat de komende seizoenen te blijven doen.


Bal uit de lucht plukken en klemmen: het handelsmerk van Pandur!

In het centrum van de verdediging neemt Ximo Navarro de plek van Dimitris Siovas over, naast Rodrigo Guth. Beide centrale verdedigers worden geflankeerd door George Cox op links en kapitein Ivo Pinto op rechts. De naam van Mickaël Tirpan is na zijn vertrek niet meer gevallen.

Het middenveld wordt in balans gehouden door Doğan Erdoğan. Ook Kristijan Bistrović en Iñigo Córdoba bevolken het middenveld. De voorhoede wordt gevormd door snelheidsduivels Úmaro Embaló en Tijjani Noslin op de flanken en Paul Gladon in de punt.


Mocht iemand hieraan nog twijfelen…

Daar zet Vitesse-trainer Phillip Cocu een x-aantal mij onbekende spelers tegenover, maar de grootste zorg is Allard Lindhout. De 35-jarige Warmondenaar heeft er een handje aan wedstrijden van Fortuna kapot te fluiten en waarom zou dat vandaag anders zijn? Of kan hij aanhaken bij Rob Dieperink, die de 17e plek inneemt op de ranglijst van De Scheids?


Misschien kan Allard Lindhout zijn neerwaartse Fortuna-spiraal wel ombuigen

Daarnaast vormt het thuisduel tegen Vitesse het sluitstuk op het belangrijkste nevenklassement binnen het profvoetbal: het BetCity-klassement. Vitesse is weliswaar kansloos voor de eindoverwinning, maar kan ervoor zorgen dat Fortuna en FC Volendam ex aequo eindigen. Mocht dat het geval zijn, dan zorgt de overwinning op de Hek Side in de straten van Volendam ervoor dat de BetCity-Cup naar Sittard-Geleen komt. Bij winst is er geen twijfel meer mogelijk: Fortuna is oppermachtig in BetCity Derbies!


Deze mannen zijn klaar om RFA ouwe jongens een lesje te leren

Fortuna begint heel goed aan het duel, want in de openingsfase wordt Úmaro Embaló er op links vandoor gestuurd. De Portugese winger loopt voorbij Carlens Arcus en zet de bal voor. Maar zijn voorzet is niet secuur genoeg en waait over het doel van Kjell Scherpen heen.

Niet veel later ligt het spel even stil en legt Doğan Erdoğan aan Embaló uit dat hij niet door de lucht moet voorzetten, maar het eerder laag over de grond moet zoeken. Misschien iets om in de oren te knopen.


Embaló gaat zometeen voorzetten

Het is meteen het laatste wapenfeit, want Fortuna schakelt over naar slachtbankvoetbal. Vitesse domineert en kent in Million Manhoef hun voornaamste troef. De rappe aanvaller is een plaag voor de Fortuna-defensie, flitst voorbij George Cox en legt terug tot bij Carlens Arcus. De Haïtiaanse back haalt uit, maar zijn schot wordt geblokt. Het bezorgt Vitesse de eerste van een reeks hoekschoppen die steeds gevaarlijk indraaien.

Maar Pandur en Rodrigo Guth staan op post en voorkomen erger. In de aanval staat Paul Gladon te wachten op de dingen die komen gaan, maar vooralsnog komen er alleen maar wild naar voren getrapte ballen op hem af.


Hier moet Gladon het voorlopig mee doen

Na een minuut of 20 gaat het bijna mis als Guth nog maar eens een bal in het wilde weg van zijn schoen laat vertrekken. Maximilian Wittek draait zich een kwartslag en trapt de bal met links richting doel van Ivor Pandur. Pandur kan niets anders dan de bal nakijken en ziet Witteks schot op de lat uiteenspatten.

Daarmee is het gevaar niet geweken, want Paul, mijn buurman van vanmiddag is onder de indruk van het ‘sjoon voetbal’ dat Vitesse op de mat legt. Maar halverwege de eerste helft dooft het Arnhemmer offensief ietwat uit, zoals voorspeld door diezelfde Paul (!), en krijgt Fortuna meer ruimte om te voetballen.


De punten tellen, niet ‘sjoon voetbal’

Het is weer Úmaro Embaló die voor gevaar zorgt. Hij loopt nog steeds met de tip van Erdoğan in zijn hoofd rond, want zijn volgende voorzet is er eentje die laag richting Paul Gladon gaat, maar zijn verdedigers zijn bij de les en trappen de bal weg.

Tijdens de eindfase van de eerste helft toont Kjell Scherpen iets van zijn kunnen als hij schoten van Kristijan Bistrović en Embaló uit de benedenhoek tikt. Het venijn van de eerste helft zit in de eerste en enige minuut van de extra tijd.


Cox en Bistrović overleggen wie de vrije trap gaat nemen

Embaló is op wandel geslagen en trekt zich op gang. Maar voordat hij kan vuren op het doel van Scherpen wordt hij van de sokken gelopen. Lindhout houdt de kaarten op zak, maar kent Fortuna een vrije trap toe. Kristijan Bistrović en George Cox gaan achter de bal staan, maar als de vrije trap van Cox over het Vitesse-doel gaat, fluit Lindhout voor rust.


Noslin zet een solo in

Terwijl iedereen de kleedkamers opzoekt, neemt een groep jeugdspelers doelman Danny Raike onder vuur. Na de (hopelijk) voorlaatste ereronde van het seizoen komen de Vitessenaren alweer het veld op. Van Fortuna geen spoor. Die zitten nog in het kleedlokaal omdat Jaime Mut nog een keer de theekopjes vult.

Als het arbitrale trio het veld betreedt, komen ook de Fortuna-spelers het veld op. We gaan aan de tweede helft beginnen! En die begint meteen al goed als Rodrigo Guth en George Cox combineren aan de linkerkant. De voorzet van Cox wordt verkeerd weggekopt voor Ryan Flamingo en komt in de richting van Iñigo Córdoba. De Spanjaard produceert een halve omhaal, maar die mist het doel.


Córdoba heeft zojuist het doel gemist

De omhaal van Córdoba geeft energie aan de tribunes. Want de tweede helft goed starten doet de tegenstander misschien wel buigen. Na een kopkans voor Mohamed Sankoh mag Kristijan Bistrović aanleggen voor een vrije trap. Die lijkt eigenlijk nergens op, maar Tijjani Noslin weet de bal bij Ivo Pinto te bezorgen. Hij kijkt waar Paul Gladon staat en lepelt de bal op diens hoofd. Kjell Scherpen weet dondersgoed wat er te gebeuren staat, maar kan onmogelijk nog reageren: 1-0.


De bal vertrekt van Gladons hoofd…

Gladon mag voetballend misschien zijn beperkingen hebben, maar als hij in de lucht hangt en de bal op zijn hoofd krijgt, dan kan hij steengoed koppen! En wat voor een opluchting golft door het Fortuna Stadion!?


Een onderdaan van Charles III, een koppende publiekslieveling, twee Portugezen en een Goddelijke Kanarie gaan uit hun dak!

De voorsprong geeft Fortuna veel meer vertrouwen. Want Vitesse probeert best wel te voetballen, maar de onverzettelijkheid van de achterhoede, maar zeker ook van Doğan Erdoğan houden het elftal van Phillip Cocu uit de wedstrijd.


Deze sympathieke straatvechter geeft nooit op

Sterker nog: als Bistrović de bal diep geeft op Umaró Embaló wordt het meteen weer gevaarlijk. Zijn voorzet is perfect, over de grond, maar Ryan Flamingo grijpt in voordat Córdoba voor 2-0 kan zorgen. Dat de bal via de buitenkant van de bal over de achterlijn rolt, is een klein detail.

Maar Vitesse is niet helemaal van gisteren. Ze weten, net als Fortuna, dat alle clubs in de onderste regionen hebben verloren en winst vandaag is een enorme stap richting handhaving. Een vrije trap van Maximilian Wittek wordt door Bartosz Białek op doel gekopt, maar net als de achterhoede is ook Ivor Pandur gebrand op een overwinning.

Dat toont Pandur eens te meer als hij de bal uit zijn handen naar voren trapt om vooral maar druk op het doel van Vitesse te houden.  Nicolas Isimat-Mirin schat de bal niet goed in en kopt de bal in de voeten van Embaló. Ergens op driekwart van het veld begint de winger aan een dribbel die nergens lijkt te eindigen.


De Arnhemse rechtsback stapt juist verkeerd in

Maar Carlens Arcus staat veel te ver van Embaló af en stapt hopeloos in, waardoor Embaló is vertrokken. Hij loopt het strafschopgebied in en trapt ineens op doel. Arcus is al lang gezien en ook Scherpen heeft veel te laat door wat Embaló van plan is. Het interesseert het thuispubliek niets, want het is 2-0!


2-0!

De dubbele voorsprong stelt Vitesse voor een quasi onmogelijke opdracht. Tot dusver heeft Vitesse wel enkele mogelijkheden gehad, maar geen uitgespeelde kansen. Voor Fortuna is er nog maar één ding belangrijk: de wedstrijd uitspelen.

En dat lukt eigenlijk prima. Vitesse krijgt nog een mogelijkheid via Miliano Jonathans, maar ook nu staat Pandur zijn mannetje. De bal gaat naar de hoek, maar daar zijn ook de handen van Pandur.

Maar Fortuna is nog niet klaar. Want ook in blessuretijd zoekt het team van Julio Velázquez de aanval. Invaller Oğuzhan Özyakup zoekt Thomas Buitink en juist als Buitink wegdraait van Dominik Oroz lijkt hij zijn knie te verdraaien. Een pijnlijk moment voor Buitink, want tegen je werkgever wil je je natuurlijk tonen. De medische staf maant de EHBO’ers te komen waarna Buitink naar de kant wordt gedragen.


Hier gaat het nog goed met Buitink

Na zes minuten blessuretijd is het gedaan en diept Fortuna de kloof tot een nacompetitieplek uit tot zeven punten. Op de tribunes is iedereen ervan overtuigd dat we volgend seizoen óók in de Eredivisie spelen!

Maar niet alleen het Eredivisieschap lijkt veiliggesteld, we winnen ook het BetCity-klassement! We winnen tweemaal van Vitesse en thuis van FC Volendam. Dat zijn negen punten!


Enorme opluchting bij de Fernando Ricksen Side!

De spelers zijn door het dolle heen en spoeden zich richting de Fernando Ricksen Side. Eindelijk samen eens een feestje vieren! Nadat Tijjani Noslin en Paul Gladon zijn toegejuicht, wordt er nog een rondje om de tafel gedraaid.


Eredivisie, Fortuna is erbij!

Als de spelers het kleedlokaal opzoeken stroomt het stadion leeg. Het was niet sprankelend, maar wat maakt dat uit? Vitesse had misschien veel de bal, maar kwam niet tot veel gevaar en in de tweede helft toonde Fortuna de onverzettelijkheid waarnaar de fans zo lang snakten.

Nog drie wedstrijden te gaan en die kunnen we met een gerust hart aanvatten. Zeker omdat Fortuna de tweede van het drieluik wedstrijden tegen Excelsior speelt. We kijken ernaar uit.

COYS!