In een wedstrijd waar voor Fortuna niks meer op het spel staat, gebeurt er het eerste uur feitelijk vrijwel niks. In het laatste half uur laat Fortuna echter over zich heen lopen door de thuisploeg die strijdt om de play-offs te ontlopen. Het eindigt in een onthutsende 3-0 nederlaag. Even treurig als de vertoning op het veld, zijn de ‘liedjes’ die door een deel van het uitvak ten gehore worden gebracht.   


21 mei 2023

Een middag om snel te vergeten

Excelsior Rotterdam 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 60. Pierie 1-0, 73. Driouech 2-0, 85. Goudmijn 3-0.
Opstelling: Pandur; Pinto, Radić, Guth, Cox (79. Taşçi); Erdoğan, Duarte (68. Cangiano), Córdoba (72. Ferati); Noslin, Gladon, Embaló (68. Vita).
Toeschouwers: 4.400.
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel (Fortuna): Embaló, Cox.
Rood (Fortuna): -.

Doordat FC Emmen afgelopen zondag verloor in Alkmaar is Fortuna gegarandeerd van een extra seizoen in de eredivisie. Een nette prestatie nadat we na zes wedstrijden op slechts één punt stonden, maar het vertoonde spel deed dit seizoen doorgaans pijn aan mijn ogen en op basis van de kwaliteiten van de selectie had ook ik meer verwacht. Voor de verandering ging het ook vaker wel dan niet over randzaken rondom onze club, zoals het gedrag van de trainer langs de lijn, het ingestelde onderzoek naar potentieel aandeelhouder Azerion en het gedrag van onze zogenaamde vedette. Burak Yilmaz heeft het omdraaien van de volgorde Clubbelang > Teambelang > Eigen belang tot kunst verheven. Om een voortijdig vertrek uit Sittard zou inmiddels dan ook vrijwel niemand rouwig meer zijn.

Vandaag reizen er 400 Fortuna-fans mee naar het Van Donge & De Roo Stadion, beter bekend onder de naam Woudestein. Zelf stappen we in de eerste van de drie gereedstaande bussen en dat is vandaag gelukkig eens geen dubbeldekker. Met name voor de passagiers die boven de 1.80 meter meten, scheelt dat een hoop bukwerk. Vaste chauffeuse Jolanda ontbreekt, zij geniet van een welverdiende vakantie. Bij vertrek is het vies warm in de bus, dat wordt gelukkig al snel verholpen door een frisse airco-bries die door de bus wordt geblazen. Tevens worden we voor het eerst geconfronteerd met statiegeld op een deel van de gekochte blikjes. Die scheiden we keurig van de rest van het afval, een beter milieu begint immers bij jezelf!

Het is vandaag opvallend druk op de weg. Links en rechts wordt er gewerkt, maar ook zien we enkele ongevallen of pechgevallen. Dat laatste lot treft een supportersbus van Groene Ster, zij zijn op weg naar Dongen maar maken noodgedwongen een tussenstop op de vluchtstrook. In de bus wordt de muziek bepaald door enkele gasten uit de regio Maasband. Naast het vaste repertoire worden we verrast met nummers als ‘Haar naam was Hans‘ en niet nader te noemen songs van Ron van Zalmsaus en DJ Natte Visstick. Het is maar goed dat er weinig kinderen in de bus zitten…

Deze muziekkeuze staat overigens volledig los van Stichting Sjpaspromotion. Nu we het toch over deze carnavals vriendengroep hebben: op zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 juli aanstaande organiseren zij weer hun bekende Fiets Driedaagse. Er kan gekozen worden voor afstanden van 35 of 50 kilometer per dag waarbij je kunt genieten van routes door Nederlands en Belgisch Limburg. Vertrokken wordt er dagelijks vanuit Elsloo.

Zonder tussenstop rijden we door naar Rotterdam alwaar de bussen pontificaal op de Burgemeester Oudlaan stoppen om de meegereisde Fortunezen uit te laten. Inmiddels hebben we de opstelling voor vandaag rustig bestudeerd. Julio Velázquez en zijn staf hoeven steeds minder te puzzelen door de afwezigheid van een groot aantal spelers. Dimitris Siovas (schorsing), Ximo Navarro (blessure), Thomas Buitink (blessure), Kristijan Bistrović (blessure), Oğuzhan Özyakup (blessure) en Burak Yilmaz (blessure / huldiging in Lille) zijn vandaag allemaal niet beschikbaar. De plek centraal achterin wordt ingevuld door Stipe Radić, verder starten dezelfde tien spelers die het PSV afgelopen zondag knap lastig maakten.


Niet onze club, wél een prachtig stukje voetbalnostalgie!

Voor Excelsior staat er vandaag wel nog veel op het spel. De Kralingers zijn met FC Emmen en in mindere mate FC Volendam nog in de race om plek 16 te ontlopen. Je zou dus een fanatiek de aanval zoekende thuisploeg verwachten maar dat valt in de openingsfase alleszins mee. Het eerste gevaar ontstaat wanneer Ivor Pandur na een kwartier spelen een zeldzaam foutje maakt en misgrijpt bij een hoge bal. Doğan Erdoğan treedt gelukkig reddend op. Pandur werd bij het uitkomen overigens gehinderd door oude bekende Lazaros Lamprou, de Griek is vanmiddag in de punt van de aanval opgesteld.


Stipe mocht weer eens minuten maken

Of het door de spanning bij Excelsior, het uitgespeeld zijn van Fortuna of het zomerse weer komt, geen idee. Maar er valt in de eerste helft bar weinig te genieten. Halverwege de eerste helft zien we toch een klein plaagstootje van Fortuna wanneer Úmaro Embaló Tijjani Noslin goed de diepte in stuurt. De poging met links wordt echter goed gepareerd door Stijn van Gassel.


Noslin probeert het met links

Even later leidt balverlies van Erdoğan een aanval van de thuisploeg in. Couhaib Driouech dribbelt rap voorbij Ivo Pinto en legt breed op Lamprou. Diens pass belandt te ver achter Marouan Azarkan waardoor de snelheid uit de aanval verdwijnt. De voorzet van Azarkan wordt bij de tweede paal door Driouech gekopt, maar zijn poging mist richting en kracht.

Tien minuten voor rust probeert Deroy Duarte het maar eens van afstand. Zijn schot is hard genoeg, maar gaat ruim een meter over het doel van Van Gassel.


Lazaros ziet hoe Deroy uithaalt

Ook een poging van Noslin, een minuutje later, mist richting. In de toegevoegde tijd van de eerste helft laat Fortuna nog één keer iets zien dat op een aanval lijkt. Op de rechterflank tikt Iñigo Córdoba de bal door op Noslin. Noslin sprint richting strafschopgebied en kapt daar in twee instanties linksback Nathan Tjoe-A-On uit. In plaats van de bal gecontroleerd breed te leggen op de geheel vrijstaande Paul Gladon, kiest Noslin voor een harde en wilde trap die het midden houdt tussen een voorzet en een schot. De bal gaat achter Gladon langs en vervolgens onder de voet van Embaló door waardoor ook deze aanval niet tot een doelpunt leidt. We gaan dus rusten met de beginstand nog op het scorebord.


Tijjani heeft oog voor het doel én de bal

George Cox is aan zijn laatste wedstrijden in het Fortuna-shirt bezig. Helaas verliep zijn laatste seizoen niet zo succesvol als de voorgaande jaren. Vlak na rust krijgt hij twee keer de gelegenheid om een voorzet te geven, maar ook nu belanden de voorzetten niet in de buurt van een medespeler. Van een echt offensief van Sittardse zijde mogen we echter niet spreken.

Excelsior voelt steeds meer aan dat Fortuna vanmiddag niet bij machte is (of geen trek heeft) om het de thuisploeg echt moeilijk te maken en begint meer en meer vooruit te voetballen. Een voorzet van Siebe Horemans wordt door de kleinste man van het veld, Azarkan, ingekopt. De kopbal mist kracht en wordt door Pandur simpel uit de hoek geplukt. Even later krijgt Embaló geel wegens klagen op scheidsrechter Van den Kerkhof.


We hadden George een beter afscheid gegund

Bij een volgende aanval van Excelsior wint Julian Baas een luchtduel van Rodrigo Guth. Kenneth Goudmijn kan er met de bal vandoor maar wordt achterna gezeten door Duarte. De poging van Goudmijn in de korte hoek wordt goed gepakt door Pandur. Ook Cox lijkt te merken dat de wedstrijd langzaam maar zeker in het voordeel van de thuisploeg begint te kantelen. Een te late tackle levert hem een gele kaart op en dat betekent meteen dat George vanmiddag voor het laatst binnen de lijnen te bewonderen is. Zijn vijfde gele kaart van het seizoen houdt in dat hij tegen NEC geschorst is.


‘Door jou is dít dus mijn afscheid’ zegt Cox tegen Van den Kerkhof

De aanval wordt na de toegekende vrije trap na de overtreding van Cox in eerste instantie afgeslagen, maar Excelsior mag ongestoord doorvoetballen. Op rechts wordt Azarkan geen strobreed in de weg gelegd door Embaló en Cox. De voorzet wordt bij de tweede paal binnen geknikt door Kik Pierie. Duarte en Pandur komen te laat om de 1-0 te verhinderen. Fortuna lijkt niet direct wakker geschrokken van de tegentreffer want amper twee minuten later wordt het weer gevaarlijk door een voorzet van Azarkan. Deze keer kan Pandur ternauwernood ingrijpen.


Embaló, Cox en Pandur balen van de tegentreffer

Halverwege de tweede helft brengt Velázquez met Rémy Vita en Gianmarco Cangiano twee verse krachten. De wissel van Embaló kan ik wel volgen, de Portugees speelde wederom een erg matige wedstrijd. Maar door de wissel van controleur Duarte haal je de balans op het middenveld weg in een fase dat Fortuna de weg al redelijk kwijt is. De twee nieuwelingen staan nog maar nauwelijks in het veld als Excelsior aan een counter mag beginnen. Guth moet in de achtervolging op Reda Kharchouch. Kharchouch legt de bal breed richting de mee gesprinte Goudmijn, maar Radić is net op tijd terug om de bal te onderscheppen. Het blijkt echter uitstel van executie.

Met nog iets minder dan twintig minuten op de klok wordt ook Córdoba naar de kant gehaald. Arianit Ferati neemt zijn plaats over. Die ziet binnen enkele seconden hoe Erdoğan en Vita te slap duels ingaan en deze dan ook verliezen. Goudmijn krijgt alle tijd om voor te zetten, Driouech kruipt voor Radić en kopt de bal in de lange hoek achter Pandur: 2-0.


Doğan speelde een ongelukkige partij

Het laatste kwartier van de wedstrijd hoop ik graag zo snel als mogelijk te gaan vergeten. Fortuna is niet bij machte om ook nog maar enigszins terug te komen in de wedstrijd. George Cox wordt gewisseld en daarmee komt er voortijdig een einde aan zijn carrière in Sittardse dienst. Niet het afscheid waar de Engelsman op had gehoopt. Tunahan Taşçı komt voor Cox in het veld.

In de thuisvakken wordt de voortgang in Emmen natuurlijk op de voet gevolgd en als er gejuich klinkt kan dat maar één ding betekenen: Feyenoord is op voorsprong gekomen. Dat de thuisfans daar blij mee zijn, snap ik volkomen. Maar waarom een deel van het uitvak uit haar dak moet gaan, ontgaat me dan weer volkomen. En dat er dan ook nog gezongen moet worden dat Emmen naar Helmond Sport en Roda gaat, is echt belachelijk (en bovendien nog helemaal niet zeker).

Eerder in de wedstrijd werd er al weinig vleiend over Yilmaz gezongen. Hoewel ik de frustratie over zijn gedrag van de laatste weken volledig deel, zie ik persoonlijk niks in het uitschelden van eigen spelers. Nee, vanmiddag heb ik weinig reden om trots op onze ‘support’ te zijn.


Ook Tovenaar Taşçı kon het tij niet meer keren

Op het veld gaat het intussen van kwaad naar erger. Goudmijn wandelt op het middenveld zonder problemen langs de tackle van Erdoğan en speelt op links Driouech in. Driouech loopt een stukje, legt rustig terug op Goudmijn en ziet hoe zijn ploeggenoot fraai de 3-0 in de lange hoek knalt. Voor zover dat niet al het geval was: wedstrijd definitief beslist.

In de blessuretijd komt Fortuna nog even dichtbij een treffer. Eerst kapt Taşçı zijn tegenstander goed uit, maar schiet vervolgens in het zijnet. Daarna wordt Gladon door Ferati goed ingespeeld. Het een-op-een duel met Van Gassel wordt echter in het voordeel van de keeper beslist. Een ook de laatste poging van de wedstrijd levert geen doelpunt op. Taşçı legt terug op Noslin maar diens uithaal gaat ver over. Als Van den Kerkhof fluit voor het eindsignaal barst het feestje voor de thuisclub los, inclusief pitch invasion.


Ivor en Ivo balen

Terug in de bus wacht een onaangename verrassing als blijkt dat de zak met statiegeldblikjes door de enthousiaste buschauffeuse is opgeruimd. Dat kon er ook nog wel bij, maar het is uiteraard niet de grootste teleurstelling van deze dag. Nee, meer woorden kan en wil ik niet meer vuilmaken aan deze wedstrijd.

Ook op de terugreis zien we enkele voertuigen die niet ongeschonden uit het zondagse verkeer zijn gekomen met als uitschieter een brandende auto op de A2. Terwijl rechts van me de een in een remslaap terechtkomt en een ander de acrobaat uithangt, bereiken we even na 19 uur onze thuishaven. Ondertussen zien we dat onze vrienden van Genk de kans om volledig terug te keren in de race om het kampioenschap laten liggen. Het traditionele afsluitende broodje kebab werkt vandaag helaas weinig pijnverzachtend.

Volgende week staat de slotronde van dit seizoen op het programma. Het zou de spelers en trainer sieren om het thuispubliek met een goed gevoel de zomerstop in te sturen en de vertrekkende spelers Yanick van Osch, Roel Janssen en George Cox een waardig afscheid te gunnen, maar daar durf ik mijn hand zeker niet voor in het vuur te steken.

Tot zondag, COYS!