In tegenstelling tot de vorige bezoeken aan PSV laat Fortuna zich vanavond niet als een mak lammetje naar de slachtbank leiden. Een vroege treffer van Gladon krijgt bijna een vervolg wanneer Córdoba een fout van keeper Walter Benitez afstraft. Helaas ziet scheidsrechter Kamphuis alleen dat de bal de hand van Córdoba raakte en niet eerst de hand van de keeper. Geen 0-2, maar even later wél 1-1. Fortuna houdt vervolgens lang stand maar moet zich acht minuten voor tijd uiteindelijk toch gewonnen geven. 


14 mei 2023

Dapper Fortuna niet beloond in Eindhoven

PSV 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 4. Gladon 0-1, 25. De Jong 1-1, 82. Simons 2-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox (87. Radic); Erdoğan, Duarte (87. Tasci), Córdoba (72. Vita); Embaló (76. Cangiano), Gladon, Noslin (72. Ferati).
Toeschouwers: 33.400.
Scheidsrechter: Kamphuis.
Geel (Fortuna): Duarte, Pandur, Cox, Siovas.
Rood (Fortuna): -.

Na de overwinning op Vitesse kan handhaving in feite alleen nog theoretisch in gevaar komen. Daar Excelsior en FC Volendam gisteren allebei punt(en) pakten, is een zesde eredivisieseizoen nog geen 100% zekerheidje. Dan moet het kwartje vanavond in Alkmaar maar de goede kant op vallen, want op eigen resultaat in het Philips Stadion rekenen we eerlijk gezegd niet. Diezelfde gedachte in combinatie met Moederdag, de doorgaans niet al te vriendelijke politie en stewards in Eindhoven en het matige uitvak zorgen er voor dat er vandaag slechts 250 Fortunezen meereizen om hun clubje aan het werk te zien. Een man of 65 stapt om 18 uur in de gereedstaande dubbeldekker, de rest reist op eigen gelegenheid naar de Lichtstad.

Aangezien we vrij vroeg in de Milaanstraat aanwezig zijn, duurt het wachten op vertrek vrijwel even lang als de reis naar Eindhoven. Bart heeft zijn ticket thuis vergeten en loopt dus de broodnodige loyalty punten mis. Terwijl Genk het in Brussel erg lastig heeft met Union rijden we Eindhoven binnen. Een studentencorps amuseert zich op de rotonde aan het Floraplein, maar voor dat soort fratsen zijn we inmiddels te oud en dus vervolgen we onze route naar de PSV-laan alwaar onze vaste chauffeuse de bus vakkundig parkeert.

Nadat we de klim naar het gedeeltelijk afgezette bezoekersvak succesvol hebben afgelegd, zien we dat Julio Velázquez zijn basisopstelling op twee plekken heeft gewijzigd. Centraal achterin vervangt Dimitris Siovas de geblesseerde Ximo Navarro. Op het middenveld neemt Deroy Duarte de plek van de niet volledig fitte Kristijan Bistrović over. Bistrović neemt wel plaats op de bank. Daar is geen plek nodig voor Burak Yilmaz en Oğuzhan Özyakup. Beide heren zijn geblesseerd en/of op vakantie (als we de socials van eerstgenoemde mogen geloven). Thomas Buitink is voorlopig het verst van speelminuten verwijderd. Hij scheurde tegen zijn formele werkgever Vitesse zijn voorste kruisband en is de komende maanden tot revalideren veroordeeld. Beterschap Thomas!

Dat PSV vanaf de aftrap de aanval zoekt mag geen verrassing heten. Het eerste kansje komt voor rekening van de zoon van oud-Fortunees Regilio Simons. De inzet van Xavi gaat naast. De eerstvolgende aanval is echter voor de bezoekers. Op de helft van PSV combineren Doğan Erdoğan, Tijjani Noslin en Ivo Pinto er vrolijk op los. Laatstgenoemde wordt door Noslin goed weggestuurd waarna de Portugees de tijd neemt om een ploeggenoot uit te zoeken. Die vindt hij in de persoon van Iñigo Córdoba. Córdoba kopt goed in, maar raakt Jordan Teze. De bal is echter nog in het spel en daar weet Paul Gladon wel raad mee. Met een zeer fraaie omhaal schiet hij de 0-1 tegen de touwen! Ruim tweeëntwintig jaar na Jan van Halst scoren we daarmee weer eens een keer bij PSV. Toen was het voldoende voor een puntje, zal dat vanavond ook lukken?


Gladon gaat zijn heerlijke doelpunt vieren

PSV gaat logischerwijs op zoek naar een snelle gelijkmaker maar vooralsnog wil dat nog niet lukken. Dit tot frustratie van onder andere Johan Bakayoko die aan de zijlijn een flinke tackle op Córdoba inzet. Het komt hem op een terechte gele prent van Jochem Kamphuis te staan. Even later probeert Luuk de Jong Ivor Pandur in de korte hoek te verrassen met een bal achter zijn standbeen door. Pandur tikt de bal echter keurig naast het doel. Ook de ingekopte bal uit de hierop volgende hoekschop is een prooi voor de Kroatische goalie.


Pandur keepte wederom een puike partij

Fortuna ‘staat’ voorlopig goed en waar mogelijk wordt geprobeerd om een speldenprik uit te delen. En dat kan natuurlijk ook door op de juiste momenten druk te zetten. Córdoba herkent halverwege de eerste helft zo’n moment als Patrick van Aanholt de bal bij een ingooi hard naar zijn keeper Walter Benitez gooit. Benitez controleert de bal zeer matig en schiet hem vervolgens tegen Córdoba aan. Voor de Spanjaard is het een koud kunstje om binnen te schieten en dat doet hij dan ook. Maar dan fluit Kamphuis. Hij heeft geconstateerd dat Córdoba de bal tegen zijn arm kreeg. Van dichtbij aangeschoten en dus volkomen onbewust en onbedoeld, maar dat is de (flut)regel nu eenmaal. Wat hij echter níet heeft gezien, is het feit dat Benitez de bal eerst tegen zijn arm kreeg. En in dat geval had Fortuna dus een indirecte vrije trap op vijf meter van het doel moeten krijgen. Een andere (wazige) regel zegt dat de VAR in dit soort situaties niet in mag grijpen en dus blijft het bij 0-1.


Collectief ongeloof na de afgekeurde treffer

En je weet op zo’n moment eigenlijk al wat er niet veel later gaat gebeuren. En jawel hoor, amper twee minuten later ligt de bal aan de andere kant in ons net. Een voorzet van Teze wordt bij de tweede paal binnengekopt door Luuk de Jong.

Fortuna lijkt niet heel erg van slag van deze tegentreffer en blijft de gekozen tactiek hanteren: geconcentreerd verdedigen, druk zetten waar mogelijk en als het even kan de aanval zoeken. Zo zien we een goede diepe bal van aanvoerder Pinto op Noslin. Helaas kan Tijjani net niet gevaarlijk worden. Even later trekt Duarte aan de noodrem bij een mogelijke counter van PSV. Het levert hem, na het gebruikelijk gemekker van de thuisploeg, een gele kaart op. 


Deroy zoals we hem het liefste zien: in het veld!

Vijf minuten voor rust is PSV dicht bij een tweede treffer. Een goed teruggelegde bal van Van Aanholt wordt van een meter of twintig door Ibrahim Sangaré hard maar gelukkig ook over het doel geschoten. Het slotakkoord van de eerste helft is echter voor Fortuna. Duarte bereikt Córdoba op de Eindhovense helft met een prima pass. Córdoba kapt zich vrij van Jarrad Branthwaite en haalt uit richting rechterhoek. De bal gaat enkele meters naast. Nadat Pandur nog een gele kaart heeft gekregen voor het wegtikken van de bal, bereiken we de rust met een gelijke stand. Iets dat in het bezoekersvak duidelijk op meer tevredenheid kan rekenen dan bij het thuispubliek.

Na een wel erg eenzijdige pauze-quiz zien we dat Ruud van Nistelrooij bij de start van de tweede helft drie verse krachten het veld in stuurt. De wissel van Bakayoko verbaast me enigszins, aangezien de rechtsbuiten in de eerste helft George Cox regelmatig handenvol werk bezorgde. Maar goed, de wissels van PSV zijn verder mijn probleem natuurlijk ook niet. Velázquez heeft in ieder geval geen reden om zijn ploeg te wijzigen en doet dat dan ook niet.


Terwijl Iñigo de pijn verbijt, verstuurt Doğan een diepe pass

Na zes minuten spelen wordt PSV voor het eerst gevaarlijk. Pandur heeft eerst moeite met het afstandsschot van Xavi Simons en ziet Luuk de Jong de rebound vervolgens wild en hoog over schieten. Hoewel het spelbeeld niet verandert, leidt dat vooralsnog niet tot een snelle voorsprong voor PSV. Fortuna’s achterhoede verdedigt onder aanvoering van Rodrigo Guth geconcentreerd en schuwt de duels niet. Een felle tackle van Cox is volgens Kamphuis té fel en levert de Engelsman geel op. Tussendoor heeft Pinto aan de andere kant van het veld een strakke voorzet al koppend richting doelmond gebracht, Benitez trad echter reddend op.

Wat vanavond opvalt is de kopkracht van Paul Gladon. Negen van de tien kopduels legt hij winnend af waarbij vooral zijn timing opvallend goed is. Een belangrijk wapen bij lange ballen van achteruit, helaas belanden ze niet allemaal bij medespelers. Het doet uiteraard niets af aan de populariteit van de spits die dit seizoen, ondanks dat hij zich vooral tevreden moest stellen met invalbeurten, toch alweer zes keer het doel wist te vinden.


Paul was vandaag ijzersterk in de lucht

Langzamerhand begint de tijd in Fortuna’s voordeel weg te tikken. En dat blijkt niet geheel naar de zin van Kamphuis. Bij zo ongeveer elke achterbal, vrije trap of wissel (die zometeen volgen) spoort hij Fortuna-spelers aan om vooral haast te maken. Mocht de stand ongewijzigd blijven, dan worden er straks vast en zeker minimaal zes, zeven minuten extra tijd toegevoegd. Twintig minuten voor tijd wisselt Velázquez buitenspelers Noslin en Córdoba voor frisse krachten Arianit Ferati en Rémy Vita. Even later betreedt ook Gianmarco Cangiano het veld, hij vervangt de vanavond redelijk onzichtbare Úmaro Embaló.


Ondanks de matige opkomst zat de sfeer er in het uitvak goed in

PSV komt nog steeds niet veel verder dan vooral afstandsschoten van buiten het strafschopgebied. Een geplaatste bal van Joey Veerman werd precies in de handen van Pandur gemikt en na balverlies van Erdoğan gaat de poging van Simons hoog over. Acht minuten voor tijd raakt Simons de bal helaas een stuk beter. Buiten bereik van Pandur vliegt de bal in de kruising. Ondanks het harde werken bezwijkt Fortuna alsnog onder de druk van de thuisploeg, terwijl die vanavond zeker niet groots speelt.

Één kansje op de gelijkmaker moeten we toch nog wel weten af te dwingen? Die kans lijkt er te komen als Pinto net als bij de openingstreffer betrokken is bij een mooie aanval over rechts. Na een goede combinatie met Cangiano en Ferati legt Pinto de bal bij de tweede paal. Daar komt Guth ingestormd maar hij ziet dat Sangaré met een atletische actie de bal tot corner verwerkt voordat hij mogelijk in kan koppen. De hoekschop wordt weggewerkt door PSV maar opgevangen door Ferati. Arianit probeert het met een hard schot van een dikke twintig meter maar de bal zeilt jammer genoeg over het doel.


Rodrigo krijgt nét geen kans om in te koppen

Terwijl Cox en Duarte het veld hebben verlaten voor Stipe Radić en Tunahan Taşçı zijn we aangekomen bij het einde van de officiële speeltijd. En wat schetst mijn verbazing, of eigenlijk ook helemaal niet: er komen slechts vier extra minuten bij. Wat hebben we toch een heerlijk voorspelbaar arbitragecorps in dit land. Hoe dan ook, het is de thuisploeg die in de blessuretijd nog het dichtst bij een extra treffer komt. Benitez schiet de bal snel diep als hij ziet dat Fábio Silva alle vrijheid heeft om richting het Fortuna-doel door te stoten. De Portugees wordt achtervolgd door Ferati die een goede tackle inzet op het moment dat Silva wilt schieten. Ferati hindert Silva net voldoende om de angel uit diens schot te halen waardoor Pandur de bal met zijn rechterhand kan pareren. Silva komt weer in balbezit en legt terug op de ingevallen Anwar El Ghazi. Die probeert het met een lage schuiver, maar ook dat schot wordt tegengehouden door Pandur.

Ook in de laatste seconden is het PSV dat nog gevaarlijk wordt. Een lage voorzet van Thorgan Hazard vanaf rechts wordt echter door alles en iedereen gemist waardoor het bij 2-1 blijft. Fortuna verliest met het kleinste verschil maar mag met opgeheven hoofd het veld verlaten.


Siovas baalt van de nederlaag

Al snel tijdens de wedstrijd werd bekend dat Emmen vanavond geen punten mee zou gaan nemen uit Alkmaar waardoor onze handhaving definitief is geworden. Aan de ene kant een heuglijk feit met nog twee wedstrijden te gaan en wetende waar we na zes wedstrijden stonden, maar gezien de gedane investeringen in de selectie had het gros van de Fortuna-supporters natuurlijk wel wat meer van dit seizoen verwacht. Tja, de Rolling Stones zongen natuurlijk niet voor niks ‘You can’t always get what you want’.

Gelukkig mogen we in tegenstelling tot voorgaande jaren nu wel meteen het stadion verlaten en verloopt de terugreis net zo vlotjes als de heenreis waardoor we even na elf uur aanmeren op de Milaanstraat. Vandaag geen kebab want morgen rammelt de wekker (voor de meesten van ons) weer vroeg.

Volgende week staat alweer de laatste away game van het seizoen op het programma. Zonder druk en met een uitverkocht uitvak moet het een mooie middag op Woudestein kunnen worden. Tot dan! COYS!