Aan de vooravond van de derde rentree in de eredivisie staat Fortuna Sittard voor een lastige vraag: hoe een eredivisiewaardige ploeg neer te zetten met een van de laagste budgetten in de eredivisie? Fortuna zal die vraag in ieder geval zonder interim-trainer Claudio Braga gaan beantwoorden, want hij ziet de sterke prestatie van vorig seizoen beloond met het hoofdtrainerschap van CS Marítimo.


Fortuna stelt René Eijer (van BSV Limburgia) aan als opvolger, maar vooral als mentor van assistent-trainer Kevin Hofland. De Oliseh-vertrouwelingen Gino Facenna en Alexander Voigt (naar SSVg Velbert) vertrekken ook; Kristof Aelbrecht (van PSV) wordt de nieuwe tweede assistent. Fortuna stelt ook een algemeen directeur aan: oud-Fortunaspeler Ivo Pfennings. Niet veel later wordt Jurgen Seegers de opvolger van Claudio Braga als hoofd jeugdopleiding, waarmee de organisatie verder vorm krijgt.

Fortuna verbouwt de selectie stevig. Reservedoelman Miguel Santos (naar Astra Giurgiu) vertrekt; de nieuwe beoogd eerste doelman is Alexei Koșelev (van CSM Politehnica Iași). In de achterhoede moet Fortuna het vertrek van aanvoerder Perr Schuurs (naar Ajax) opvangen. Fortuna haalt Rubén Ramírez (gehuurd van Atlético Venezuela) en Branislav Niňaj (van KSC Lokeren). Nieuweling Alessandro Ciranni (van MVV Maastricht) moet de concurrentie verhogen op de rechtsbackpositie.

De middenvelders Todd Cantwell (naar Norwich City), Dries Saddiki (naar Willem II), Mickaël Malsa (verhuurd aan Albacete Balompié) en Lazar Kojic (verhuurd aan FK Bačka) verlaten de club. Fortuna haalt er Ahmed el Messaoudi (gehuurd van KV Mechelen), Mark Diemers (van De Graafschap) en José Rodríguez (gehuurd van FSV Mainz) voor terug.

In de voorhoede neemt Fortuna afscheid van Stefan Askovski (naar Slavia Sofia) en Sjoerd Ars (naar De Treffers). Ars blijft overigens wel verbonden aan de club als technisch manager. Fortuna legt drie aanvallers vast: Amadou Ciss (van FC Pau), Andrija Novakovich (gehuurd van Reading FC) en Lazaros Lamprou (gehuurd van PAOK Saloniki).

De sportieve ambitie is simpel maar lastig: behoud. Fortuna opent de competitie op Kralingen met een gelijkspel, waardoor Fortuna vijftien competitieduels ongeslagen is: een record. Daar blijft het bij, want landskampioen PSV wint vervolgens moeizaam in Sittard-Geleen. Inderdaad, moeizaam, het wordt dan al duidelijk dat dit Fortuna competitief is op eredivisieniveau. Voor de winterstop pakt Fortuna de nodige punten in de thuisduels, maar de kers op de taart is de overwinning in de Kuip tegen Feyenoord.

Halverwege de competitie staat Fortuna Sittard keurig negende op de ranglijst. Ook overwintert Fortuna in het bekertoernooi, waar na de winterstop een kwartfinaleduel tegen Feyenoord wacht. Onder de kerstboom dus louter tevredenheid. Fortuna presteert boven verwachting en dat komt vooral omdat het makkelijk scoort. Mark Diemers, Andrija Novakovich en Lazaros Lamprou zijn prima aanvallende aanwinsten.

In de winterstop vertrekt directeur voetbal Mustafa Aztopal (naar Samsunspor); Sjoerd Ars volgt hem op. Verder vertrekken Christopher Braun (naar OFI Kreta), André Vidigal (verhuurd aan APOEL FC) en Vitor Saba (einde carrière). Fortuna vult de selectie aan met Andrija Balic (gehuurd van Udinese) en Ažbe Jug (zonder club).

Voor de competitie is hervat, raakt Fortuna aanvoerder en slot op de defensie Wessel Dammers kwijt vanwege een knieblessure. Op de valreep haalt Fortuna nog twee vervangers: Mahamadou Dembélé (gehuurd van Red Bull Salzburg dat hem uitgeleend had aan FC Liefering) en Anthony Syhre (van FC Würzburger Kickers).

Het verlies van Dammers zal de voorbode blijken te zijn van een moeizame tweede seizoenshelft. Fortuna staat weliswaar negende, maar dat is slechts vijf punten boven de degradatiestreep. Omdat Fortuna er—mede vanwege meerdere blessures—niet in slaagt de verdediging op orde te krijgen, loopt het tegen de nodige zeperds en rode kaarten aan. Het bekeravontuur strandt in De Kuip en Fortuna zakt ook weg op de ranglijst. Toch blijft Fortuna weg van acute degradatieproblemen, omdat de ploeg, als het er echt op aankomt, zijn thuiswedstrijden wint.

Gedurende de tweede competitiehelft verdwijnt Sparr Finance van de Fortuna-shirts. Dé Lease Maatschappij—een van Fortuna’s trouwe sponsoren—wordt de nieuwe shirtsponsor.

Fortuna eindigt als vijftiende. Met negen doelpunten kroont Andrija Novakovich zich tot topscorer. Er komen gemiddeld 9.100 toeschouwers kijken. Dat is het op een na hoogste gemiddelde ooit, het hoogste gemiddelde ooit in het nieuwe stadion, en bijna een verdubbeling van het afgelopen seizoen. In amper twee jaar tijd van ieders favoriete tegenstander in de eerste divisie, naar een kwaaie klant in de eredivisie. Zo snel kan dat blijkbaar gaan. Een erg knappe prestatie.