Het is eind maart, met nog enkele competitiewedstrijden te gaan. Maar misschien gaat het nog wel verder, want de play offs voor plaatsing voor de Conference League lonken, zij het ergens aan de horizon, ver weg van Sittard-Geleen. Desondanks zitten clubs met hun hoofd al bij het seizoen 21/22. Vóór 1 april moeten ze namelijk een beslissing nemen over het formeel opzeggen van aflopende contracten. En dus ook Fortuna…


28 maart 2021
ADO Den Haag zit in vieze papieren en heeft nood aan liquiditeiten. En dus moet de kassa rinkelen in de Hofstad. Terwijl het hele elftal tot de grond toe is afgebrand staat Milan van Ewijk nog fier rechtop. En dus wilt de club de 20-jarige rechtsback gauw verkopen. Voetbal International weet het zeker: SC Heerenveen ligt al in de duinen, maar Fortuna is ook onderweg. Twijfelt de club aan het binnenhalen van Mickaël Tirpan en dient Van Ewijk als tweede keus? We gaan er maar vanuit.

1 april 2021
Bijltjesdag
. Maar verrassend is het vaak niet. Want wie denkt dat Fortuna verder wilt met Nassim el Ablak, Özgür Aktas, Grégoire Amiot, Djibril Dianessy, Clint Essers, Leroy George, Dimitrios Ioannidis, Jacky Donkor en Piet Velthuizen moet gewoon eens het aantal wedstrijden bij elkaar optellen dat deze negen spelers afgelopen seizoen voor Fortuna hebben gespeeld. Een handvol.

4 mei 2021
Sjoerd Ars, klop het duinzand uit je kleren en kom maar naar huis. ADO en Heerenveen zijn rond over Van Ewijk. De handtekening wordt later voor de bühne nog wel een keer gezet. Klein detail ook. Blij toe, want aan Tirpan kan deze snaak nog lang niet tippen!

13 mei 2021
Wat één van de meest spraakmakende transfers van de roaring twenties van de 21e eeuw had moeten worden ging uiteindelijk niet door: Acun Ilıcalı was er alleen maar op uit allerlei arkadaş in de club onder te brengen en daar staken Ivo Pfennings en Işıtan Gün rap een stokje voor. Maar ze broeden al maanden op ‘Plan B’ en onthullen vandaag wat dat plan is. De eigenaren van onder meer ‘Governor of Poker’ nemen een belang van 20% in Fortuna, waarmee er in ieder geval weer verse duiten door de Milaanstraat stromen. Zeker ten tijde van COVID-19 is dat broodnodig.


Atilla Aytekin en Umut Akpinar stoppen poker pingping in de club!

De komende drieënhalve maand gaan uitwijzen of we hierdoor net zo’n cracks kunnen binnenharken als afgelopen seizoen.

14 mei 2021
Als Fortuna-fan weet je één ding zeker: goede spelers kun je niet jarenlang binnen je deuren houden. Dat ging in het verleden niet en er is niets veranderd. Maar ach, ook Fortuna’s schoorsteen moet roken en waarom zou je George Cox de kans ontnemen om in Engeland te gaan ballen? Een club uit het Britse Championship heeft een koffer vol $FOR op Ars’ tafel gezet, maar Ars, geboren in de Achterhoek, bezit van nature uit over een overdosis superboerenslimheid en die blaas je niet zomaar omver. Zet er nog maar een koffertje $FOR naast!

Het wordt een drukke zomer voor ons (volgens de officiële website) ‘Head of International Scouting’, want uit zijn mond tekenen we op dat ook Lisandro Semedo goed in de markt ligt en clubs gaan bellen voor Zian Flemming. Vraagje aan Fortuna SC-preses Martijn Weijman. Hebben we met ‘Het Gouden Aandeel’ hiervoor geen veto-recht?

16 mei 2021
Ja hoor, daar is-ie dan! Milan van Ewijk heeft zijn krabbel gezet in Heerenveen. Volgens Mark Diemers was het in Limburg maar een dooie boel, maar dan is Diemers nog nooit in Heerenveen geweest. Al is dat erg onwaarschijnlijk natuurlijk voor Diemers, als volbloed Fries…Nou ja, Van Ewijk mag zich vier jaar opmaken voor Friese rust.

https://twitter.com/scHeerenveen/status/1393960327860064261?s=20

Vier seizoenen naar het gehypte SC Heerenveen

Schouderophalend leggen we onze mobiele telefoon terzijde. Who needs Van Ewijk if you have Mika Tirpan!?

17 mei 2021
Wie had gedacht dat na Sunday Oliseh de volgende clubloze Fortuna-trainer zou luisteren naar de naam Kevin Hofland heeft het gruwelijk mis. Hofland is na zijn ontslag al snel gaan solliciteren, maar Almere City FC en VVV-Venlo stelden geen prijs op diensten die hij Fortuna blijkbaar niet had bewezen. Maar kijk aan, goed nieuws uit Niedersachsen. In 1983 zong V.O.F. De Kunst er al over: ‘Oude Liefde Roest Niet’ en dus kan Hofland wel eens bij Mark van Bommel op de bagagedrager springen (ook al zo’n evergreen) en naar Wolfsburg vertrekken, de club waarvoor hij in het verleden al eens uitkwam.

Kevin Hofland mag 440 kilometer naar de Brabantse stem van Nol Havens luisteren

18 mei 2021
Wat lazen we gisteren? VfL Wolfsburg? Nee joh, ben je mal!? ‘Ik heb wel eens af en toe contact met Mark. Maar dat ik als assistent mee zou gaan mocht hij daar aan de slag gaan, daar hebben we het nooit over gehad. Ik ben eigenlijk net zo verrast als jij over deze berichten. Drie weken geleden werd ik hierover ook al gebeld door de Duitse pers. Die denken van jullie kennen elkaar dus één en één is twee. Zo zal het nu ook wel weer zijn gegaan.’

Oké, kolder dus, Hofland níét als assistent van Van Bommel naar VfL Wolfsburg. Nietwaar?

19 mei 2021
Slecht nieuws voor Rasmus Karjalainen. De Finse aanvaller, die op huurbasis voor Örebro SK speelde is niet geselecteerd voor het doldwaze EK-circus dat deze zomer door Europa trekt. Bondscoach Markku Kanerva kan ook niets anders besluiten, want Karjalainen zit in de lappenmand. Hij heeft een balletje op zijn nek gehad en er klemt een zenuw. Dat Finland gedag kan zeggen tegen de Coupe Henri Delaunay zal ons werkelijk een rotzorg zijn, maar dat dit de transferwaarde van de Fin hypothekeert zal Fortuna’s penningmeester uit zijn slaap houden.

Maar ook ‘Panathinaikos24’ heeft nieuws! Dimitris Emmanouilidis komt voorlopig niet. Fortuna kan hem voor 15 juni voor € 500.000 ophalen in Athene, maar komaan, dat is toch veel te veel? ‘Doe er wat vanaf en we nemen hem’, maar daar gaat Panathinaikos niet in mee.

Dankzij restaurant ‘De Griek’ in Munstergeleen snappen we wat hier allemaal staat

21 mei 2021
Organisaties zijn vaak te veel intern gericht, hebben geen oog voor de buitenwereld en missen dus alle kansen en bedreigingen. Dit fenomeen wordt ook wel ‘navelstaren’ genoemd. Maar niet Fortuna Online. Wij zijn best bereid een schermafbeelding tot ons te nemen van een onbeduidend forum buiten Fortunaland. En inderdaad, we lezen het echt: ‘Dianessy naar Roda’ en ‘Eerste aanwinst’. De afzender van dit onheilspellend nieuws is de altijd goed ingevoerde ‘Koempel045rjc’, een bron waar je onmogelijk omheen kunt. Nou, mooi is dat dan!


Zweeft Djibril Dianessy komend seizoen door de ongezonde Koempellucht?

Maar zo lang Zo-Nws het ‘nieuws’ niet brengt is het natuurlijk geen nieuws.

22 mei 2021
Wat zijn we een gelukkig mens dat het vandaag de eerste dag van het weekend is! Alle tijd om op het gemak de kranten door te spitten, bij te lezen op de socials en dat is nodig ook! Bij het opstaan incasseren we de eerste mokerslag: Samuel Moutoussamy kondigt aan niet meer terug te keren in Sittard-Geleen! In zijn speurtocht naar speeltijd heeft hij een verkeerd pad gekozen, want ook bij Fortuna kwam hij nauwelijks van de bank. En dus rest hem niet veel anders dan terug te keren naar FC Nantes.

Degene die wel weer naar Sittard-Geleen komt is Bassala Sambou. Randers FC kon de aanvaller kopen, maar als je als aanvaller maar één goal in 18 wedstrijden scoort, tsja, dan ben je vrij ‘Chanchentod’. Tel daar de reputatie van Karjalainen bij op en dan weet je dat je twee spelers in je selectie hebt die je hoogstwaarschijnlijk niet voor niks hebt verhuurd en niet voor een reiskostenvergoeding bij je voetballen.

25 mei 2021
Dario van den Buijs, het uur U is aangebroken! Fortuna huurde de verdediger afgelopen half jaar van K. Beerschot AV en vandaag verloopt de optie tot koop. Doet de club niks, dan vervalt het recht Van den Buijs (tegen een zacht prijsje?) over te nemen, maar het aftappen van de telefoonlijn tussen Sjoerd Ars en Beerschots Technisch Manager Sander Van Praet is moeite voor niks: de lijn is dood en de transfer op dit moment ook.

Maar ach, Van den Buijs ligt nog twee seizoenen vast op ‘t Kiel en die club heeft ook geen cent te makken. Hebben we nog een gast nodig voor achterin, dan zijn we 31 augustus op een uur in Antwerpen om Van den Buijs op te pikken. Geen paniek.


Dario van den Buijs zat vandaag voor de bok zijn k….. de ganse dag naast zijn telefoon

26 mei 2021
Veron is een talentvolle, technische spits. Hij heeft een enorme drive en past met zijn speelstijl goed bij Fortuna Sittard. Het is een speler met veel potentie die is gehaald voor de lange termijn.‘ Aldus de dan Technisch Manager Sjors Ultee over Veron Parkes. In gedachten zag ik deze ex-Hammer al à la Cedric Olondo langs Vak C razen op weg naar de achterlijn en daar een puntgave assist geven, maar na amper één seizoen gaat-ie weer. Parkes naar Engeland en zijn contract door de papierversnipperaar.

Fortuna zal het wel goed gezien hebben. Geen goede spits voor Fortuna, maar misschien wel voor pakweg Southend United FC of Barnet FC. Zonde!

Maar het echte slechte nieuws communiceert Fortuna zelf. De club heeft gesproken met Kasımpaşa SK, maar beide clubs zijn er niet uitgekomen. De transfer van Mickaël Tirpan van het Turkse Recep Tayyip Erdoğanstadion naar de Nederlandse Erdoğan Arena (zo wordt ons stadion liefkozend genoemd op één of ander geel/zwart prikbord) gaat vooralsnog niet door. Wie haalt ons Fortuna-supporters uit het tranendal?

27 mei 2021
Was für ein Lügner! Kevin Hofland was wel degelijk in gesprek met Mark van Bommel en VfL Wolsburg. Dat hadden we nooit achter die goudeerlijke bikkel uitgehaald. Maar ach, het is je gegund, Kevin! Van harte!

28 mei 2021
Hoeveel tassen $FOR moet je neertellen voor George Cox? We hebben toch gezegd dat het er twee moeten zijn? Two. Dan begrijp je zo’n QPR toch niet hè? Hebben die soms Brexit in hun oren ofwat?

31 mei 2021
André Vidigal, woe hingt dae Zittesje snaak oet?’ In Estoril, bekend van het Autódromo do Estoril. Daar werd in het verleden de F1 Grand Prix van Portugal verreden, maar dat circuit ligt momenteel half in puin. Jos Verstappen reed daar nog rondjes in z’n Footwork en dat circuit verkeert in dezelfde staat als Jos’ barrel destijds.

Dat kan niet worden gezegd van Grupo Desportivo Estoril-Praia. De kustjongens staan op kop van de Portugese KKD en daar wil je bij horen. Zo ook Vidigal. Hij wilt volgend seizoen best eens met zijn club naar Benfica of Porto om te tonen wie er ballen heeft (Frans Körver-jargon). Komt prima uit, want wie rekent nog op Vidigal? De club niet, zo lijkt het.


Één van de laatste keepers die kansloos waren één tegen één tegen Vidigal

We lezen erover in Record, een Portugees sportkatern. Dat moeten we maar eens vaker kopen als we bij Krings passeren. Geen verkeerd krantje.

1 juni 2021
Hoe is het met Sieb Dijkstra? De keeperstrainer uit Kaalheide die met Sjors Ultee botste over Piet Velthuizen. Nou, hij heeft transfernieus! Dat nieuws wordt gek genoeg niet gebracht door Zo-Nws, maar door VV Schaesberg zelf. Sieb verhuist zijn keepersschool naar Sportpark Strijthagen en coördineert ook nog het hele keepersgebeuren bij de Tweede Klasser. Hij heeft lang gespeurd naar nieuw emplooi en eindelijk gevonden!

11 juni 2021
Record, dat was toch een goed krantje? Zeker, want vandaag lezen we dat Vidigal helemaal niet in Estoril blijft! Nee joh, hij heeft de TAP naar Madeira genomen. Hij gaat ballen bij CS Marítimo. Maar ach, hij is al gehard door de Cor Nijpels‘ valwinden in het Wagner & Partner Stadion en krijgt nu te maken met de valwinden van Madeira. Een kleine stap.

Schijthuizen gaat niet naar Madeira op vakantie

12 juni 2021
Sky Sport is doorgaans een betrouwbaar medium. Zelfs Sky Sport Italia. Maar moeten we geloven dat SCC Napoli een oogje heeft laten vallen op Zian Flemming? Maar Flemming gaat natuurlijk niet voor een schijntje de deur uit. Napoli heeft best nog wat geldschieters in de buurt wonen, dus waarom niet? Immers, Sjoerd Ars moet íemand verkopen om zichzelf budget te geven om nog wat spelers te halen.

Het spel is op de wagen. Wie Flemming wilt hebben, die moet dokken.

14 juni 2021
Voetbalprimeur
, moeten we die serieus nemen? Nou ja, ze melden dat Fortuna geïnteresseerd is in Ethan Horvath. Dat is een Yank die bij Club Brugge op de bank zat en op zoek is naar meer speeltijd. Gaat-ie dat bij Fortuna vinden? Moeten we daarover nadenken? Dat Fortuna, na het heengaan van Piet Velthuizen en Alexei Koșelev, zeker één keeper nodig heeft lijkt duidelijk. Maar zo’n Horvath is toch een dure vogel? Next please!

16 juni 2021
Jongens, even kalm aan. We hebben Pau FC op een buitenlijn. ‘O, is dat zo? Nou, gefeliciteerd! Nee, dat is geen probleem. Doen we.’

Hallo, is iemand bereid even contact op te nemen met het geel/zwarte prikbord om te zeggen dat Dianessy bij Pau FC heeft getekend?

https://twitter.com/PauFootballClub/status/1405179570349916167

Djib, heel veel succes in de Pyreneeën!

Na jaren van blessureleed gun je zo’n jongen toch een fijne club? En zeker aan de voet van de Pyreneeën, met haar gezonde berglucht zal Dianessy wel gedijen.

18 juni 2021
En dan vinden ze Nederlanders gierig! Maak eens kennis met Les Ferdinand, de persoon die bij QPR de transfers regelt. £ 500,000. Meer had-ie niet over voor George Cox! What a joke. Sjoerd Ars heeft Les meteen buitengegooid. Terecht. Wegwezen. Cockney bastard.

29 juni 2021
Vandaag staan Zweden – Oekraïne en Engeland – Duitsland op het programma. Maar daar ligt hier niemand nog van wakker. Hoe anders is het in Essen. Als we door deze ‘Ruhr-Metropole’ kuieren merken we dat het ‘EM’ in Duitsland nog enorm leeft. Een ‘Sommermärchen’ is veel gezegd, maar als op Wembley Engeland wordt bekampt, dan laat dat Duitsers niet onberoerd.

Wij passeren een kiosk en graaien de RivierSport mee. En wat lezen we hier dan?

‘Der 26-jährige Felix Dornebusch wechselt zum niederländischen Erstligisten Fortuna Sittard. Zu Wochenbeginn unterschrieb der gebürtige Wittener einen Arbeitsvertrag beim letztjährigen Tabellen-11. der Eredivisie.’

Zeg Sjoerd, dat heb je ons niet verteld! Snel kijken op FortunaSittard.nl. En wat denk je? Niks! Kom op, Fortuna, gooi dat bericht online.

(Even later) En ja hoor, Felix Dornebusch heeft een jaarcontract getekend! Plus, Yanick van Osch heeft een jaartje extra erbij gekregen. Informeert iemand het Belgische Voetbalprimeur hierover?

Het is een nek-aan-nek race tussen Sjoerd Ars en formateur Mariëtte Hamer. Wie heeft zijn zaken eerder op orde? Ars Fortuna’s selectie of Hamer een kabinet? Voorlopig deelt Ars een gevoelige tik uit.

Als we RvierSport hebben doorgebladerd is het tijd een hapje te eten en in Grieks restaurant Odyssia worden we getipt over News PAO. Mooi verhaal. Lisandro Semedo wilt zijn contract, dat volgende zomer afloopt, niet verlengen en vertegenwoordigt behoorlijk wat waarde. Maar waarom zouden we hem dan niet ruilen tegen zijn natuurlijke opvolger, Dimitris Emmanouilidis?


Gaan we deze Griekse Zeus binnenboord houden?

Handjeklap tussen beide clubs waar ze allebei beter van worden. Maar ja, van ruilen komt toch huilen? En wie gaat dan in snikken uitbarsten? Panathinaikos of Fortuna? Mooi verhaal. Waarheidsgehalte? La-la.

Wil je naar ‘Transferdagboek – Deel II’? Geen probleem, klik hier.