Na een succesvolle passage bij Royal Entente Rechaintoise krijgen we de smaak te pakken. De WIN4LED League is heel wat mooier dan al die Europese bekertoernooien. Dus wat houdt ons tegen om nóg zo’n club te bezoeken? Weinig! De clubs liggen om de hoek en voor het uitzoeken!


De overwinning op Go Ahead Eagles geeft ontegenzeggelijk weer wat lucht aan het leven. Vreemd eigenlijk, want de druk is nog altijd torenhoog. De komende twee weken staan wedstrijden tegen Feyenoord en FC Twente op de agenda en het is niet gezegd dat die duels zes punten gaan opleveren. En de verschillen onderin zijn zó klein dat de lucht die we deze week overhebben, de komende tijd misschien weer uit onze longen wordt gezogen.

De hoogste tijd dus om energie te tanken om de razend spannende Mei-maand aan te kunnen. Zeg je maand? Half mei zijn we hopelijk klaar. Want op play-offs zit werkelijk niemand te wachten.

De Europese voetbaltoernooien bevinden zich eveneens in de eindfase, terwijl in vrijwel de gehele Benelux de bekers zijn verdeeld. In Nederland ging de cup naar een boerenclub, in België verhuisde de oppergaai vanuit Genk naar de Ghelamco Arena van KAA Gent. In Lëtzebuerg zijn nog vier clubs in de running: Union Titus Pétange, Racing FC Union Luxembourg, CS Fola Esch-Alzette of F91 Dudelange.

Maar hoe zit het met de Coupe Jupiler eigenlijk? De Coupe Jupiler? Akkoord, de Coupe Jupiler Province om precies te zijn! Zegt je ook niks? Niet erg.

De kwartfinales worden gespeeld en die worden razend spannend. Wat te denken van JS Fizoise dat het opneemt tegen Huccorgne Sports? Maar zo lang kunnen we helemaal niet wachten! We willen deze week een bal zien rollen, kunnen zomaar naar Athletic Club Hombourg rijden, maar besluiten anders.

Uiteindelijk moet je achter alle clubs een groene vink zetten, maar in deze fase van de strijd kiezen we voor Royal Aubel Football Club tegen Royal Football Club Malmundaria 1904. ‘Malmundaria’ is een naam die al jarenlang door mijn hoofd spookt. Net zoals ‘Franchimontois’. Het Stade de Theux, mocht het nog bestaan, staat hoog op de to-do-list.

Maar we worden ook getriggerd door het arbitrale trio dat ‘Aubel – Malmundaria’ in goede banen moet gaan leiden: scheidsrechter Bila Kizedioko met zijn assistenten Emile Mutarugera en Arno Nzesseu Tchoutouo.

Het wordt sowieso een interessant duel, want de gasten uit Malmédy zijn vast en zeker uit op revanche. Afgelopen weekend stond hetzelfde duel op het programma in de WIN4LED League en dat liep niet goed af voor ‘Les Dragons’, aangezien twee van hun spelers met een ambulance werden afgevoerd.

Bastien Courtois verbleef enkele dagen ter observatie in het ziekenhuis van Verviers met een gebroken rib en vocht in zijn long terwijl Bastien Hungs aan een duel met Florian Campo een ontwrichte schouder overhield. Beide spelers mogen een kruis maken over hun seizoen. Over de 3-0 uitslag (in het voordeel van Aubel) had na afloop niemand het meer…

Redenen te over om met veel zin de Westelijke Mijnstreek te verlaten en via het Zuid-Limburgse Heuvellandschap in de Voerstreek te belanden. Want ondanks dat er genoeg inwoners zullen zijn die het Nederlands min of meer machtig zijn, is de voertaal Frans. En dus worden we ‘bienvenue’ geheten in ‘Fourons‘ en overleven we onderweg ternauwernood een ‘carrefour dangereux’.

Eenmaal in Aubel aangekomen valt ons op dat dit best een prettig stadje is! Het centrum ziet er keurig aangeharkt uit, er is volop horeca aanwezig en als we een bordje zien wijzen naar ‘centre sportif’ schiet onze hartslag de hoogte in.


In de verte ruiken we het gras al!

Niels had mij al eerder geattendeerd op een parkeerplaats, maar deze keer is het raak. Via de Rle de la Kan bereiken we een maanlandschap dat dienst doet als parking. Deze is vrij groot, voorzien van stokoude lichtmasten en vrij leeg. De wedstrijd begint over een uur, maar we hebben zo’n vermoeden dat het Stade Jean-Marie Doome vanavond niet uitverkocht zal raken. Nochtans staat een interessant duel op het programma in het kader van de Coupe Jupiler, Province de Liège.


De moderne façade van de thuishaven van Royal Aubel Football Club

Nadat we de trap oplopen en € 15 aan entreegelden aftikken slaan we rechtsaf en staan we in een enorme balzaal die dienst doet als kantine. Ook dit ziet er weer fraai uit! ‘Les Aubelois’ hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in hun infrastructuur en beschikken over een state-of-the-art hoofdgebouw.

Omdat het nog vroeg is zijn we zo ongeveer de eerste bezoekers en worden meteen geholpen als we aan het buffet aanschuiven. Er moet weliswaar met jetons worden betaald, maar voor ons maken ze graag een uitzondering, zo wordt ons in acceptabel Nederlands medegedeeld. Voor een ‘coca’ en een ‘Val~Dieu’ mogen we amper € 4 aftikken: democratische prijzen!


Niels’ Val~Dieu is beter getapt dan die van Ralf in Rechain

Volgens Bas Vijgen is het nuttigen van een speciaalbier onderdeel van een perfecte groundhop en eenmaal in ‘Obèl’, dan is een Val~Dieu de enige optie! Want reeds in 1216 wordt in de vallei nabij Aubel door monniken een abdij gesticht. Doordat de monniken niet al te vriendelijk worden ontvangen door de lokale bevolking krijgt de vallei de naam ‘Vallée du Diable’. Maar de vindingrijke monniken dopen de vallei om tot ‘Vallée de Dieu’. En die naam is later verbasterd tot Val Dieu.

Om eeuwen geleden infectieziekten het hoofd te bieden bekwaamden de bewoners van de abdij zich in het brouwen van bier, een traditie die nog altijd wordt voortgezet. Momenteel brouwt de abdij meerdere speciaalbieren variërend van een alcoholpercentage van rond de 5% tot boven de 10%. Als je je ook nog bedenkt dat Aubel over een fraai centrum beschikt, dan staat niets de ultieme driehoek eten-drinken-voetbal nog in de weg!


R Aubel FC beschikt over ‘jetonnekes’ in clubkleuren

Terwijl we aan onze drankjes nippen kijken we eens goed rond in deze ‘Temple de Football’. In de verte staat een persoon aan een automaat jetons te tappen, achter de bar vult een vriendelijke grijsaard de glazen en in een achterafruimte smeert een evenknie van ‘het Plus-meisje’ de broodjes. En met die gesmeerde broodjes vult ze routineus een Curverbox XL totdat die vol is. En als Curverbox XL I vol is, begint ze met het vullen van Curverbox XL II.

Maar we moeten ook iets bekennen. Onze kennis van het onderwerp ‘electriciteit’ beperkt zich tot het weten dat er twee soorten stroom zijn: gelijkstroom en wisselstroom. Niels diept aanvullend op dat ‘AC DC’ er ook iets mee te maken heeft. Maar ondanks onze beperkte stielkennis kunnen we wel vaststellen dat de elektricien die hier de stroom heeft aangelegd zich er met een een jantje-van-leiden vanaf heeft gemaakt.


De Gordiaanse knoop van Aubel

De veroorzaker van dit labyrinth heeft goed werk verricht. Daar valt het doolhof nabij de Heemtuin van Windraak volstrekt bij in het niet. Alleen het omdraaien van de aardlekschakelaar en het met een kniptang doorknippen van de kabels helpt bij het ontwarren van deze kluwen.

Ondertussen zijn op het speelveld de selecties drukdoende zich klaar te stomen voor het bekerduel. En dat is voor ons het sein om een rondje om het veld te lopen. Vanuit de kantine stap je prompt een puik balkon op waar het zicht op het speelveld uitmuntend is. Het is hoog, droog en twee volle Curverboxen XL staan op loopafstand.

Vanaf het balkon zie je overduidelijk dat dit veld niet waterpas is en elke ploeg één helft een flinke kuitenbijter voor de kiezen krijgt. Gooi je een bal loodrecht in de lucht, dan rolt deze zeker weten naar één kant als de bal weer de aarde raakt.


Leg je geodriekhoek op het beeldscherm en meet de hellingshoek op

Als we aan de overzijde van het speelveld zijn aanbeland hebben we perfect zicht op de spelerstunnel. We hadden al zo’n vermoeden dat het arbitrale trio een niet eerder gezien trio zou gaan vormen en we worden niet teleurgesteld. Tijdens de warming up maken we nog een kort praatje met één van Bila Kizedioko’s assistenten, maar we willen niemand storen tijdens zijn voorbereiding op een kwartfinale van een bekertoernooi.

Omdat de klok tegen zevenen loopt spoeden we ons gauw terug naar de zijde waar het hoofdgebouw zich bevindt om maar niks te missen van een glorieuze spelersopkomst.


We maken kennis met Emile Mutarugera, scheidsrechter Bila Kizedioko en Arno Nzesseu Tchoutouo

Afgelopen zondag won R Aubel FC nog met 3-0 van de tegenstander uit Malmédy en ook vanavond nemen ze het heft meteen in handen. Ze spelen weliswaar bergop, maar dat vormt geen beletsel om naar voren te trekken.


De rechtsback zoekt meteen de diepte

Maar de speelveld staat verzorgd voetbal met een opbouw van achteruit eigenlijk niet toe. Een bal hard inspelen is op zich niet lastig, maar het is eerder het verplaatsen van het probleem, want diezelfde bal moet ook worden aangenomen. Dat heeft RFC Malmundaria 1904 toch snel in de gaten, want zij proberen zoveel mogelijk tegen te houden en via lange ballen de eenzame spits aan het werk te zetten.

Dat is een klein mannetje, maar zijn snelle voetjes bezorgen de verdedigers van de thuisclub toch meermaals problemen. Toch zijn kansen zeldzaam tijdens het duel, dat zich voornamelijk op het middenveld afspeelt. Ook lijkt het erop dat beide teams enigszins voetballen met de handrem erop, want beide ploegen lijken de pure wil om een ronde verder te komen te missen.


Bitsig duel op het middenveld

En net als de eindfase van de eerste helft in zicht komt gebruikt Malmundaria de omstandigheden om nog eens naar voren te trekken. Een paar diepe ballen zorgen ervoor dat de thuisclub onder druk komt te staan.

Vlak voor rust kan doelman Laurent Beckers een schot niet goed verwerken en staat een rebound toe. Aan de tweede paal is pocketspits José Masset er als de kippen bij om de bal in doel te tikken: 0-1


José Masset loopt triomfantelijk weg terwijl zijn teamgenoten nog nagenieten

Een paar minuutjes later is het tijd om weer een Val~Dieu te bestellen, terwijl de spelers een kopje thee gaan drinken. Het heerschap achter de toog heeft aan een oogwenk voldoende en vult de glazen. In de verte zie ik een mejuffrouw aan een broodje kluiven en schrokt een jeugdteam een bakje frites met Belgische mayonaise naar binnen. De overige aanwezigen beperken zich tot het op hoog tempo wegwerken van Jupilerkes.


De volgende keer pas ná het trekken van de lijnen naar l’Abbaye du Val~Dieu in plaats van andersom

Na een kwartier pauze komen de spelers weer het veld op, maar trainer Tony Niro van R Aubel FC heeft keihard ingegrepen. Liefst drie spelers hebben het veld geruimd en zijn vervangen door verse krachten. Dat, in combinatie met het feit dat de thuisclub bergaf voetbalt, moet ervoor zorgen dat de bordjes snel in evenwicht kunnen worden gehangen.

Maar dat valt vies tegen. Malmundaria verdedigt vrij goed en elke tweede bal wordt gewoon weggetrapt. De vlugge spitsen lijken daarop goed ingespeeld en blijven snedige counters plaatsen. Na een dik uur gaat het dan toch mis voor de bezoekers uit Malmédy. Een eerste schot wordt gepareerd door doelman Bryan Errens, maar de rebound van Anthony Boulton is hem te machtig.

En met nog ruim 30 minuten te gaan lijkt Malmundaria rijp voor de sloop. R Aubel FC zorgt ervoor dat het speelveld wordt veranderd in een straat met éénrichtingsverkeer, al neemt de druk gaandeweg het duel weer af.

Plotsklaps is er enige commotie als de linksbuiten de rechtsback passeert en alle ‘Aubelois’ schreeuwen om een strafschop. Scheidsrechter Kizedioko heeft echter niets onoirbaars gezien en wuift alle protesten weg.


Pol van Boekel had ‘m direct op de stip gelegd, met of zonder mindfuck

Met het betwiste strafschopmoment is eigenlijk Aubels meest gevaarlijke moment van de tweede helft genoemd, na de gelijkmaker. En navraag bij een kaderlid van Malmundaria leert ons dat na 90 minuten gelijk strafschoppen worden getrapt, mocht het dan nog steeds 1-1 staan.


Dat worden strafschoppen!

En warempel, na 90 minuten en wat extra tijd staat er nog steeds 1-1 op het scorebord. Terwijl de teams in eigen kring worden opgelapt, overlegt het arbitrale trio even waar de strafschoppenserie wordt afgewerkt. Daar wacht ook een aantal jeugdige fans op, want zij staan met trommel en al klaar om zicht te begeven naar de ruimte achter het doel.

Aangezien het speelveld niet over een lichtinstallatie beschikt wordt gekozen voor het doel dat het dichtst bij een trainingsveld ligt, waardoor nog een beetje licht van die lichtmasten het vijfmetergebied verlichten.


De doelmannen worden bijgekletst over de procedure tijdens de strafschoppenserie

De eerste strafschoppen worden feilloos binnengetrapt. Maar naarmate de serie vordert, neemt de kans toe dat een mindere God mag gaan trappen. En bij de vijfde strafschop van Malmundaria gaat het mis. Doelman Laurent Beckers stopt de inzet, waardoor R Aubel FC aan één benutte penalty voldoende heeft om zich te kwalificeren voor de halve finale.

Deze buitenkans laat de thuisclub zich niet ontnemen en beslist de serie met 5-4. Daarmee zijn ‘Les Aubelois’ de eerste die zich bij de laatste vier schaart. De fans zijn behoorlijk content met dit resultaat en vieren op het balkon van de hoofdtribune een feestje met de spelers.


De spelers zoeken een warme douche op na kwalificatie voor de halve finale

In de halve finale neemt R Aubel FC het op 19 mei op tegen de winnaar van JS Fizoise – Huccorgne Sports. Plaats van handeling is wederom het Stade Jean-Marie Doome. Zijn we dan weer present? Je mag niets uitsluiten in het leven.

Michel Hennen