Fortuna Sittard verlengde zondag zijn eredivisie-abonnement. Het betekent ook dat Fortuna verder stijgt op de TV-geldranglijst. In het afgelopen seizoen stond Fortuna veertiende in die lijst. Komend seizoen stijgt Fortuna verder naar plek elf of twaalf.


De plek op de ranglijst is relevant, want bepaalt welk aandeel Fortuna Sittard krijgt in de totale pot TV-gelden. In die pot zit zo’n 75 tot 80 miljoen euro per jaar, dus een procentje meer of minder maakt uit, zeker voor een club met een kleine begroting als Fortuna Sittard. De ranglijst is gebaseerd op de eredivisieprestaties in de laatste tien seizoenen, met meer gewicht voor recentere dan oudere prestaties.

De ranglijst geeft dus aan of een club sportief in opmars is, of juist is afgegleden. In onderstaande table zie je de ranglijsten van de afgelopen vier en het komende seizoen. Je kunt op elke kolom klikken (klik tweemaal) zodat je de ranglijst van dat seizoen krijgt van hoog naar laag.

De opmars van Fortuna komt zo mooi in beeld. Aan de start van het seizoen 18/19 stond Fortuna Sittard laatste met nul punten. Inmiddels is Fortuna opgeklommen naar plek vijftien met 164 punten.

Betekent dit dat Fortuna ook vijftiende staat in de TV-geldranglijst? Nee, want de TV-geldranglijst is alleen relevant voor eredivisieclubs in het seizoen 22/23. Je ziet bijvoorbeeld Willem II en PEC Zwolle boven Fortuna in de lijst, maar beide clubs zijn gedegradeerd. Dat betekent dat Fortuna automatisch doorschuift naar plek dertien.

Is dat dan Fortuna’s rang voor het komende seizoen? Ook niet, je ziet ook dat ADO Den Haag en Heracles Almelo boven Fortuna Sittard staan. Maximaal een van beide ploegen speelt komend seizoen in de eredivisie en wellicht geen van beide. Dus Fortuna stijgt zeker verder naar plek twaalf en als Excelsior Rotterdam of FC Eindhoven promoveert, stijgt Fortuna door naar plek elf.

Wat betekent dit financieel voor Fortuna Sittard? Vorig jaar stond Fortuna veertiende in de lijst, dit jaar minimaal twaalfde. Die stijging levert Fortuna circa 300.000 euro extra op. Is de uitkomst van de degradatie/promotieplayoffs gunstig en stijgt Fortuna naar plek elf, dan levert dat nog eens 200.000 euro extra op.

Kortom, heb je niet echt een favoriete ploeg in de playoffs, steun dan maar Excelsior Rotterdam of FC Eindhoven. Daar wordt Fortuna financieel beter van.