Na een korte opleving lijkt Fortuna inmiddels weer weggezakt naar het niveau van het begin van het seizoen. Tegen FC Dordrecht blijkt het gemis van een aantal ervaren krachten een onoverkomelijk probleem voor onze toch al niet sterke verdediging. En ook aanvallend stelt het elftal van Dusseldorp teleur. Wanneer beoogd scherpschutter Caracciolo dan ook nog eens vanaf elf meter faalt, is het resultaat een niet onverdiende, maar wel onnodige nederlaag.

22 Oktober 2010

Slecht Fortuna laat punt liggen

Fortuna Sittard 1 FC Dordrecht 2
Doelpuntenmakers: 9. Quekel 0-1; 33. Kalisse 0-2; 62. Gulpen 1-2.
Opstelling: Wintjens, Diaz (46. Kotbani), Facenna, Geenen, Schroyen, Gulpen, Hofstede, Voorn, Di Lallo (65. Marcos), Caracciolo, Dadda (65. Riyani).
Toeschouwers: 2.732
Scheidsrechter: De Goeij
Geel (Fortuna): Hofstede, Riyani

Eredivisie Live, Fortuna is erop. Misschien moeten we er wel blij mee zijn, want dichter bij de eredivisie zijn we de laatste tien jaar niet geweest en zullen we de komende tien jaar ook wel niet komen. Maar het offer dat we moeten brengen om de vele liefhebbers van goed voetbal in Nederland een avond vol voetbalplezier te brengen, is wel groot. Kwart voor zeven op vrijdagavond is nu niet bepaald het ideale aanvangstijdstip voor een voetbalwedstrijd.

Laten we hopen dat televisievoetbalminnend Nederland in de toekomst niet ook nog eens in de namiddag van voetbal wenst te worden voorzien, want wij vrezen dat de KNVB er geen enkel been in ziet om ook op vrijdagmiddag om kwart voor vier te laten aftrappen. Of waarom niet op dinsdagmorgen om half elf?

Alsof het vervroegde aanvangstijdstip de voorbereiding op de wedstrijd al niet voldoende heeft ontregeld, heeft de KNVB ook nog eens gemeend uitgerekend deze week onze onvolprezen technisch directeur naar de Zeister bossen te moeten lokken. Roger Reijners, de man die ons vorig seizoen in de Jupiler League heeft gehouden, zal zijn functiewisseling van hoofdtrainer naar technisch directeur ongetwijfeld niet beschouwd hebben als een promotie. En gezien het aankoopbeleid van de laatste jaren, waar eigenlijk geen enkele lijn te ontwaren viel en waarbij het aantal mislukkingen het aantal successen verre heeft overtroffen, mogen we ons ook afvragen of Reijners nu wel de ideale man voor die funtie van technisch directeur was. Zijn vertrek naar de damesafdeling van de KNVB lijkt voor beide partijen dan ook een goede zaak.

Hopelijk probeert het bestuur met het vrijgekomen budget nu eindelijk eens een technisch directeur te vinden die wel van wanten weet, want aan iemand met kennis van zaken op de spelersmarkt ontbreekt het ons nu al meer dan tien jaar.

Trainer Wim Dusseldorp heeft voor het treffen tegen FC Dordrecht kopzorgen van meer acute aard, want het ontbreekt hem aan een complete verdediging. Door blessures zijn Grabovac, Randel Shakison en Yoann de Boer helemaal niet van de partij, terwijl Badre Kotbani vanwege overbelasting op de bank moet beginnen. Bovendien heeft Philippe Liard in zijn eerste negen wedstrijden maar liefst vijf gele kaarten gepakt, hetgeen hem vanavond een schorsing oplevert. Giuliano Diaz en Gino Facenna mogen vanavond daarom weer hun opwachting in de basis maken. Zij vormen samen met Geenen en Joeri Schroyen de geheel in eigen huis opgeleide viermansverdediging. Gezien de reputatie van onze jeugdopleiding moeten de aanvallers van FC Dordrecht zich dus bij voorbaat kansloos achten. Danny Wintjens is de sluitpost achter deze verdediging. Op het middenveld mag Lars Gulpen zijn debuut in de basis maken naast Ramon Voorn en Bernard Hofstede. De voorhoede is inmiddels vertrouwd: Anthony Di Lallo, Fabio Caracciolo en Soufiane Dadda.

We zijn nog geen twee minuten aan het voetballen wanneer FC Dordrecht de eerste grote kans van de wedstrijd krijgt. Een schot van Kalisse in de rechterbenedenhoek kan echter gekeerd worden door Wintjens.

De kans blijkt een voorbode van meer aanvallen van Dordste zijde. Onze verdediging oogt onzeker en met name Diaz en Schroyen hebben weinig grip op hun tegenstanders Ignacio en Kalisse. De eerste treffer van Dordrecht komt na negen minuten dan ook niet helemaal uit het niets. Ignacio loopt op rechts langs Diaz alsof deze niet bestaat. Zijn voorzet is niet erg zuiver, maar Facenna verzuimt weg te werken. De bal komt voor de voeten van Quekel, die de 0-1 binnenschiet.

Na de achterstand duurt het lang voordat Fortuna iets beter in het spel komt. Fabio Caracciolo krijgt na een kwartier de grootste kans van de eerste helft, wanneer doelman Van der Ploeg hem de bal in de voeten speelt. Caracciolo besluit het te proberen met een lob over de keeper, maar de bal passeert behalve de keeper ook de lat bovenlangs.

Verder beperkt het spel van Fortuna zich tot moeizaam geploeter. Ons middenveld komt niet aan voetballen toe, in de voorhoede blinken Di Lallo en Dadda uit in meestal mislukkende solo’s. En de ene keer dat Di Lallo doorbreekt op rechts en een voorzet wil geven, ziet hij tot zijn verbazing Caracciolo nergens in het strafschopgebied staan. Nee, dat klopt, Anthony. Die lag geblesseerd op de grond toen jullie op nog geen meter afstand van hem besloten die vrije trap snel te nemen. En daar ligt hij nog geen halve minuut later nog steeds.

Aan de andere kant krijgt Dordrecht op de counter een paar behoorlijke kansen. Tweemaal kan Wintjens redding brengen, in de 33ste minuut moet hij echter het hoofd buigen. Moussa Kalisse dolt Schroyen een paar keer in het strafschopgebied, passeert hem uiteindelijk kinderlijk eenvoudig en schiet vanaf rechts laag in de verre hoek: 0-2.

Dat is ook de stand bij rust. Een rust die overigens niet rustig begint, want een hele hoop Dordrecht-spelers hebben het aan de stok met Ramon Voorn, die vlak daarvoor een ietwat onbesuisde tackle op een teamgenoot van hen heeft gepleegd. Scheidsrechter De Goey probeert de gemoederen te kalmeren met een gele kaart voor Annabolen Henkie. Maar de Dordste gemoederen raken de rest van de wedstrijd eigenlijk helemaal niet meer gekalmeerd. De Dordtenaren proberen in de tweede helft hun voorsprong op een professionele manier te verdedigen. Dat betekent lui achterover leunen en veel tijdrekken.

Het zegt iets over de kwaliteiten van Fortuna dat het nauwelijks in staat is van deze zelfmoordtactiek te profiteren. We lijken wat meer overwicht te hebben dan in de eerste helft, maar tot uitgespeelde kansen leidt dat nauwelijks.
We noteren een behoorlijke kans na een kwartier, wanneer Di Lallo op rechts doorkomt, maar zelf schiet in plaats van op één van zijn, overigens niet goed meegelopen, medespelers te passen.
En we noteren een paar minuten later een grote kans, wanneer Bernard Hofstede een spaarzame goede actie op de linkerflank laat volgen door een prima voorzet in de loop van Lars Gulpen. De jongeling faalt niet: 1-2.

De Anschlußtor moet het begin zijn van een waar offensief. Dusseldorp brengt Joao Marcos en Mo Riyani voor de tegenvallende Dadda en Di Lallo. Het offensief lijkt er direct na de goal ook even te komen. Badre Kotbani, die in de rust de opnieuw falende Diaz heeft vervangen, geeft vanaf links een goede voorzet in de loop van Caraccciolo. Die schiet echter tegen Van der Ploeg op. En een eventuele treffer had ook niet geteld, want de vlag van de grensrechter is omhooggegaan voor buitenspel.

Maar daarna valt Fortuna ver terug. Geen enkele pass komt nog aan, we zijn afhankelijk van lange ballen en vrije trappen. En die worden voor het merendeel een gemakkelijke prooi voor de verdediging van Dordrecht.

Tien minuten voor tijd vliegt er weer een kansloze lange bal richting strafschopgebied. Er lijkt niets aan de hand, totdat Rick Geenen met het nodige misbaar tegen de grond gaat bij de tweede paal. Hij zou geduwd zijn door een Dordtse verdediger. Scheidsrechter De Goey ziet er een penalty in, de Dordrecht-spelers proberen hem twee minuten lang op andere gedachten te brengen.

Wanneer zij na afloop daarvan enkele gele kaarten rijker zijn, mag Caracciolo eindelijk aanleggen. Zijn schot wordt gekeerd door Van der Ploeg en dat komt voor velen op de tribune niet echt als een verrassing. Caracciolo zat slecht in de wedstrijd en is bovendien niet het type van de koelbloedige killer.

Na de gemiste strafschop zakt het geloof bij de Fortuna-spelers helemaal weg. Dordrecht krijgt weer wat meer balbezit, de lange ballen van Fortunazijde vallen geen enkele keer goed. Scheidsrechter De Goey geeft nog een paar gele kaarten weg aan Dordrecht-spelers vanwege tijdrekken en spelbederf. En verdediger Ramos heeft het kennelijk nog bonter gemaakt, want hij moet met rood vertrekken.

Maar Fortuna schiet er verder niets mee op. Het blijft 1-2 en daarmee blijven we vast op de laatste plaats staan. Erger nog dan het verlies is het vertoonde spel. Van de opgaande lijn van een paar weken terug is geen sprake meer. Volgende week tegen Veendam zal het echt beter moeten.