In de eerste competitiewedstrijd van het seizoen laat Fortuna zien dat de goede resultaten uit de voorbereiding geen toeval zijn geweest. De ploeg van Oliseh speelt gretig en overklast tegenstander FC Dordrecht. Nieuwkomers Dammers en Semedo doen De Regt en Başsan meteen vergeten en de derde nieuwkomer die vandaag speelt, Vidigal, krijgt het publiek op de banken met een oogstrelend hakje. Maar de ware held van de avond is Perr Schuurs. De jongeling toont zich een geboren aanvoerder en mag na afloop een minutenlang applaus in ontvangst nemen. Hopelijk kunnen we tenminste dit seizoen nog van hem genieten in Sittard.

18 augustus 2017

Vol zelfvertrouwen naar ruime overwinning

Fortuna Sittard 5 FC Dordrecht 1

Doelpuntenmakers: 14. Semedo 1-0, 25. Stokkers 2-0, 63. Stokkers 3-0, 64. Hamer 3-1, 65. Vidigal 4-1, 90. Askovski 5-1.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Vlijter (55. Vidigal), Smeets (89. Essers); Semedo, Stokkers (80. Askovski), Dianessy.
Toeschouwers: 3.165.
Scheidsrechter: Pérez.
Geel (Fortuna): Dianessy, Ospitalieri.
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdag 18 augustus. Voor het eerst in drie maanden rolt de bal eindelijk weer in voorheen het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard. Waar de zomer in het recente verleden vaak in het teken stond van de strijd om lijfsbehoud en het beslechten van interne conflicten, heeft de club deze keer in alle rust gebouwd aan de versterking van haar organisatie. En met resultaat. Er staat een nieuw bestuur, belangrijke commerciële en technische functies zijn ingevuld en ook de jeugdopleiding is op orde gebracht. Bovendien behoren de licentieperikelen bijna tot het einde, want de club is door de KNVB in de veilige categorie 2 ingedeeld. De club staat er al met al een stuk beter voor dan een jaar geleden. De credits daarvoor gaan naar Isitan Gün, die sinds hij eigenaar is van de club kalm en met verstand van zaken een nieuw fundament is gaan leggen onder het wankele bouwwerk dat Fortuna na de eeuwwisseling geworden was. En gezien de publieke belangstelling (er zijn vanavond twee keer zoveel toeschouwers als vorig seizoen bij de opening) lijkt de club langzamerhand ook het vertrouwen van de achterban terug te winnen.

Sittard is klaar voor een nieuw seizoen Fortuna

Ook op sportief gebied is Fortuna in de zomer met beleid te werk gegaan. De club heeft afscheid genomen van een hele reeks spelers die om sportieve of om andere redenen niet meer het vertrouwen genoten van trainer Sunday Oliseh en zag bovendien smaakmaker Emrah Başsan na zijn huurperiode terugkeren naar Galatasaray. De zeven nieuwkomers moeten samen in staat worden geacht de daardoor onstane leemten in de selectie voldoende op te vullen. Dat neemt niet weg dat er nog de nodige vraagtekens zijn. Vorig seizoen hadden we het met name op het middenveld moeilijk tegen sterke tegenstanders en daar lijkt ook dit seizoen weer onze achilleshiel te zitten. Daarnaast lijkt er bij een blessure van Finn Stokkers niemand achter de hand, die diens positie in de spits direct kan overnemen. Maar al met al lijkt de selectie bij de start van het seizoen redelijk op orde.

Onze nieuwe rechtsbuiten Lisandro Semedo

Van de nieuwkomers staan bij de ouverture tegen FC Dordrecht alleen Wessel Dammers (op de plaats van Ferry de Regt) en Lisandro Semedo (op de plaats van Başsan) in de basis. Op de controlerende posities op het middenveld (afgelopen seizoen eigenlijk de enige posities waar Oliseh regelmatig voor andere spelers koos) beginnen Dries Saddiki en Jorrit Smeets. Op de overige posities zien we inmiddels vertrouwde gezichten terug: Miguel Santos op doel, Christopher Braun en Marco Ospitalieri op de flanken en Perr Schuurs centraal achterin, Gavin Vlijter achter spits Finn Stokkers en Djibril Dianessy linksbuiten.

Dammers laat een gedegen indruk achter

We mogen er dus vanuit gaan dat het elftal behoorlijk op elkaar ingespeeld is. Hoewel Dordrecht de eerste minuten iets sterker opent, weten de Fortunezen elkaar inderdaad gemakkelijk te vinden. Na vijf minuten noteren we de eerste doelpoging van het seizoen, een schot van de als vanouds veel opkomende Braun, dat echter ruim over gaat. Even later zien we op de andere vleugel een goede combinatie tussen Ospitalieri en Dianessy. Diens voorzet wordt door een Dordtse verdediger onderschept voordat Stokkers gevaarlijk kan worden. Het offensief van Fortuna krijgt nu steeds meer gestalte. In tiende minuut legt Smeets een corner van rechst bij de eerste paal. Stokkers loopt goed in, maar zijn kopbal gaat net voorlangs.

Na dertien minuten doet Dordrecht voor het eerst van zich spreken, maar een schot gaat over het doel. Even later zet Fortuna opnieuw over links een aanval op. Vlijter pikt de bal op op de rand van het penaltygebied en legt dan breed op Semedo. De Portugees komt door een glijpartij van zijn tegenstander helemaal vrij te staan. Hij aarzelt niet en haalt vanaf de rand van de zestien uit. De bal vliegt met een mooi kromming kansloos voor keeper Fij laag in de linkerhoek: 15de minuut, 1-0 Fortuna.

Semedo heeft niet lang nodig gehad voor zijn eerste doelpunt

Na die tegenslag gaat Dordrecht direct op zoek naar de gelijkmaker. Even schrikken we, wanneer een speler van Dordrecht na een duel in ons strafschopgebied tegen de grond gaat. De scheidsrecher wuift het echter weg en laat doorspelen. Fortuna maakt intussen goed gebruik van de vrijkomende ruimte die Dordrecht bij zijn offensief achterin weggeeft. Zo begint Vlijter aan een rush vanaf eigen helft, waarbij hij sneller is dan drie verdedigers en uiteindelijk pas door een duw op de rand van het penaltygebied gestopt wordt. De vrije trap, genomen door onze nieuwbakken captain Schuurs, eindigt in de muur. Een paar minuten later lijdt Dordrecht op onze helft balverlies. Saddiki onderschept de bal via een sliding waardoor Vlijter in balbezit komt. Gavin geeft de bal snel diep op Stokkers, die in een zee van ruimte vanaf zo’n 35 meter ongehinderd op het doel kan afgaan. Stokkers wacht lang met schieten, maar schuift de bal net voordat de verdedigers kunnen ingrijpen langs de keeper naar de verre hoek. De bal ketst tegen de paal en rolt over de lijn: 25ste minuut, 2-0.

Ook Stokkers weet het net weer te vinden

Het stadion is intussen het decor geworden van een enorme stortbui. De meeste laag gezeten toeschouwers aan hoger en droger zitten. Maar op momenten dat de valwinden van Nijpels hun hoogtepunt bereiken, zitten we zelfs onder de nok van Vak C niet helemaal droog. Behalve de 22 spelers en vier onpartijdigen is er eigenlijk maar één persoon die geen droog plekje is gaan zoeken en dat is onze fotograaf. Wat een plichtsbesef, Niels! Op het doorweekte veld komt Fortuna aanzienlijk beter uit de voeten dan Dordrecht. Een paar minuten na de 2-0 stelt Dianessy de keeper al weer op de proef. En even later zet Vlijter een counter op. Hij heeft de bal net gepasst, wanneer hij op de middenlijn met een tackle van achteren wordt neergehaald. De scheidsrechter ziet merkwaardig genoeg geen reden om te fluiten.

Braun gaat als vanouds tekeer op de rechterflank

Fortuna dicteert nu een tijdlang het spel. Vijf minuten voor rust krijgen we een vrije trap, die vanaf de rechterkant van het middenveld naar het penaltygebied wordt getrapt. Dammers wint het kopduel en kopt de bal in de richting van de rechterpaal. Semedo komt net te laat om de bal binnen te tikken. De laatste minuten voor rust, de stortbui is inmiddels overgetrokken, meldt Dordrecht zich terug in de wedstrijd. Een goede aanval wordt afgerond met een vlak schot, maar de goed opgestelde Santos brengt redding met de vuist.

Dries Saddiki, controleur op het middenveld

Na rust zet Dordrecht zijn offensief door. Fortuna laat zich terugdringen en is slordig in het uitverdedigen. Voor Oliseh na tien minuten reden om te wisselen. Vlijter gaat naar de kant, voor hem komt André Vidigal in de ploeg. Fortuna krijgt heel langzaam weer wat meer grip op de wedstrijd. Dat resulteert in de 63ste minuut in een corner vanaf rechts.Smeets geeft een bal over de grond, die al dan niet toevallig bij Schuurs beland. Schuurs draait om zijn as en schiet dan op doel. De keeper laat los, Stokkers staat gereed voor de Abstauber: 63ste minuut, 3-0.

Daarmee lijkt de zaak wel beslist. Maar nog geen minuut later mag Hamer wel heel ver oprukken over ons middenveld en door onze verdediging. Santos ziet het gevaar, maar komt te laat. Voor we er erg in hebben, ligt de bal in de verre hoek: 64ste minuut, 3-1.

Vlijter controleert de bal

Dat schiet niet op zo. Maar de tegengoal heeft geen enkele invloed op de moraal van de ploeg van Oliseh. Die trekt vanaf de aftrap weer ten aanval, deze keer over de linkerflank. Daar ziet Dianessy zich geconfronteerd met twee tegenstanders. Hij gaat richting achterlijn, trekt naar binnen en speelt de eerste uit. Voordat de tweede hem kan stoppen, geeft hij over de grond een voorzet naar de eerste paal. De bal komt terecht bij Vidigal, die echter in een onmogelijke positie voor het doel staat. Maar wat is onmogelijk? Vidigal verlengt de bal met zijn hak, die wurmt zich tussen de benen van een verdediger door en rolt langs de op het verkeerde been staande keeper via de paal in het doel: 65ste minuut, 4-1.

Net als landgenoot Semedo siert Vidigal zijn debuut op met een doelpunt. Het doelpunt is het hoogtepunt van een avond, die toch al meer dan genoeg te bieden heeft. Zo zien we later in de wedstrijd Semedo in het strafschopgebied zijn tegenstanders helemaal tureluurs draaien. Hij kapt hem drie keer achter elkaar uit (zoiets hebben we sinds Rapha Losada niet meer meegemaakt) en geeft dan een voorzet op Vidigal, die tussen een paar man opnieuw zijn hak in stelling brengt. Deze keer gaat de bal echter voorlangs. Vidigal is even daarvoor overigens ontsnapt een kaart, nadat hij in de middencirkel een tegenstander nogal onbehouwen geraakt heeft.

We gaan nu naar het slot van de wedstrijd. Oliseh heeft Stefan Askovski (voor Stokkers) en Clint Essers (voor Smeets) in de ploeg gebracht. Dordrecht gaat met de moed der wanhoop op zoek naar een doelpunt, maar komt niet verder dan een schot over. Bij ons stoomt Braun nog maar eens een keer op over de rechterflank. Hij geeft een harde voorzet, die door Semedo net niet kan worden binnengewerkt. In de blessuretijd volgt een laatste uitbraak. Askovski stormt met twee verdedigers in de nek op het doel af. Op de rand van het strafschopgebied wordt hij tegen de grond geduwd, De scheidsrechter geeft de dader een rode kaart en Fortuna een vrije trap. Schuurs schiet de bal langs de muur, maar recht op de keeper. Die blijkt echter opnieuw niet erg klemvast. Deze keer is Askovski daar om de rebound binnen te werken: 90ste minuut, 5-1.

Askovski heeft het slotakkoord gezet

Het is het slotakkoord van een mooie avond. Fortuna is sterk en vol zelfvertrouwen voor de dag gekomen en speelt als een hecht team. De nieuwkomers hebben zich alle drie als versterkingen doen gelden, de rest van het elftal oogt al weer volwassener dan vorig seizoen. Dat laatste geldt zeker voor Perr Schuurs, die met zijn zeventien jaar speelt met het naturel van een geboren aanvoerder. De komende weken zal blijken waar zijn toekomst ligt, maar het zou ontzettend jammer zijn wanneer we hem nu al kwijt zouden raken. Gelukkig zijn de voortekens voor een langer verblijf gunstig.

De Portugezen maken indruk vanavond: Semedo, Vidigal en Santos

Moeten we nog een kanttekening maken bij de 5-1? Ja. Dordrecht is waarschijnlijk niet de sterkste tegenstander die we dit seizoen tegenkomen. Volgende week wacht ons al een confrontatie met Jong Ajax. Dat is een serieuzere krachtproef, die ons meer zal vertellen over onze sterke en zwakke punten.