Na de terechte nederlaag in Almere herstelt Fortuna zich enigszins door een punt mee te nemen uit Dordrecht. Na een zwakke vertoning in de eerste helft, toont de ploeg na rust een heel ander gezicht. Met dank aan invallers Stokkers en Van Hout, die voor de doelpunten zorgden, wordt een 2-0 achterstand alsnog rechtgetrokken. Hopelijk wordt het spel van de tweede helft de komende wedstrijden vanaf het begin ingezet.


3 februari 2017

Invallers bezorgen Fortuna een puntje

FC Dordrecht 2 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 10. Daniels 1-0, 32. Kramer 2-0, 54. Stokkers 2-1, 72. Van Hout 2-2.
Opstelling: Santos; Braun, De Regt, Schuurs, Ospitalieri; Vlijter, Smeets, Başsan, Mares (26. Dautovic); Ars (46. Stokkers), Dianessy (52. Van Hout).
Toeschouwers: 1.135
Scheidsrechter: Dhr. Blank
Geel (Fortuna): Mares, De Regt

Of de nederlaag tegen Almere City ermee te maken heeft, is niet bekend. Maar direct na de wedstrijd werd de tropische verrassing Vitor Saba aan de Sittardse selectie toegevoegd. En op de door veel voetballiefhebbers aanbeden ‘Transfer deadline day’ werd ook spits Finn Stokkers nog vastgelegd. De oud-Spartaan werd daarmee de vijfde aanwinst van deze winterperiode. De wens van Sunday Oliseh om de selectie op meerdere plekken te versterken, lijkt dan ook ruimschoots te zijn vervuld.

Ook deze week werd er een tussentijdse oefenwedstrijd ingelast. Eersteklasser SC Susteren toonde zich een prima gastheer en bood Fortuna meer dan goed partij, met een 3-2 nederlaag voor de groen-gelen tot gevolg. In Fortuna-kringen werd de zware training van eerder op de dag aangevoerd als excuus. Wat mij betreft een zwaktebod, maar echt waarde hecht ik al jaren niet meer aan de resultaten van oefenwedstrijden. Laten we hopen dat de spelersgroep hierdoor weer iets meer op elkaar is ingespeeld, dan heeft de oefenpot in ieder geval nog enige waarde gehad.

Als een van de weinige Nederlandse stadions lijkt de Krommedijk voor Fortuna zowaar een happy hunting ground te worden. Bij de laatste vier ontmoetingen in Dordt won Fortuna er twee en speelde twee keer gelijk. Maar als er voor één club in Nederland geldt dat successen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, dan is het Fortuna wel. Zonder ons vooraf rijk te rekenen melden we ons dan ook om 17 uur bij de bus die ons tijdens de spitstijd via Eindhoven, Breda en Tilburg naar het Zuid-Hollandse schiereiland zal brengen.

Enkele vaste gezichten ontbreken vandaag in de bus. Werk, ongelukkig geplande verjaardagen en kraamzorg binden deze supporters vanavond aan de Westelijke Mijnstreek. Desondanks zal het uitvak met 142 Fortunezen netjes gevuld zijn. Ter vergelijking, vorig jaar waren dat er slechts 92. Verzachtende omstandigheid: toen stond de wedstrijd op carnavalsvrijdag gepland.

Vlak voordat de bus met supporters uit Sittard vertrekt, rijdt ook de spelersbus weg. Wanneer alle dertig inzittenden zich gemeld hebben, kan ook onze bus vertrekken. Meest opvallende verschijning is vandaag wederom Marcel Mosselman. Deze keer niet vanwege ferme uitspraken of andere wijsheden maar door zijn nieuwe coupe. Met aan de zijkanten geschoren en bovenop zijn hoofd naar voren gekamd haar, zou hij zo een broer van Kamen Hadzhiev kunnen zijn. Absoluut een vooruitgang tegenover hoe het was, maar de betaalde prijs van €27 wordt door de achterbank resoluut als ‘te duur’ bestempeld. Door het ontbreken van files neigen we veel te vroeg in Dordrecht te arriveren. Dan maar een wat ruimere tussenstop maken. Die vindt deze keer plaats in Gilze-Rijen bij een nogal klein tankstation. De aangeboden snacks in de muur verdwijnen zoals gebruikelijk als sneeuw voor de zon. Ik moet me dan ook tevreden stellen met een zak chips en hoop op een culinaire verrassing later op de avond in Dordrecht.

Vanuit de stopplaats is het nog maar een dik half uur rijden naar het stadion. Nog steeds hebben we een erg ruime marge qua tijd, maar dat is buiten de dienstdoende chauffeur gerekend. Waar we inmiddels al een keer of vijftien zonder problemen met auto en bus naar de Krommedijk zijn gereden, presteert deze man het om zich, met de stadionlampen in zicht, tot drie keer toe vast te rijden. De eerste keer gebeurt dat op een rotonde, waar we alleen voor de weg onder een tunneltje van 3,40 meter kunnen kiezen. Dat gaat hem dus niet worden. De andere weg is verboden om in te rijden. Dan maar terug. Tweehonderd meter verder rijdt de man bijna een fietspad op. Ook dat mag niet, dus maar weer draaien. Het gemor in de bus heeft inmiddels ook de chauffeur bereikt. Die besluit daarop zijn microfoon te pakken en de passagiers toe te spreken. ‘Ik hoor links en rechts wat commentaar, maar ik volg gewoon de TomTom! Ik ken natuurlijk ook niet in alle steden de weg. We proberen met vereende krachten om jullie bij het stadion te krijgen.’ De man speldt zich hiermee op fraaie wijze een brevet van onvermogen op, maar het accent waarmee hij dat doet verraadt al dat hij zijn achtergrond niet mee heeft. Navraag later op de avond bevestigt dat vermoeden: de man komt uit Kerklaar.

Ondertussen bereikt ons het bericht dat ook de spelersbus vertraging heeft opgelopen. De warming-up is daardoor te laat begonnen en dat is natuurlijk niet echt bevorderlijk voor een goede voorbereiding. Het is inmiddels kwart voor acht als onze bus de parkeerplaats achter het bezoekersvak opdraait. Die parking is al goed gevuld door de ruim 110 andere supporters die Fortuna vanavond komen steunen.

Coach Oliseh heeft door de nieuwe spelers, de schorsing van Hadzhiev en de blessure van Jordie Briels moeten puzzelen om een nieuwe basisopstelling op papier te krijgen. Nieuweling Vitor Saba is nog niet wedstrijdfit. De andere nieuweling, Finn Stokkers, trainde pas één keer met de selectie mee. Luc Mares maakt zijn rentree in de basis. Hij neemt de verdedigende honneurs op het middenveld waar. Oliseh laat de rest van de basis in tact.

Het kan aan de late warming-up en daardoor gebrekkige voorbereiding hebben gelegen, maar Fortuna komt erg onzeker en voorzichtig uit de startblokken. De bal wordt heel moeizaam in de ploeg gehouden en meestal heel snel weer ingeleverd bij de tegenstander. Dordrecht vinden we op de ranglijst nog onder ons terug, veel zouden we dus niet te vrezen moeten hebben van de Schapekoppen. Maar helaas zijn we nooit te beroerd om de tegenstander een handje te helpen.

Na tien minuten verovert Mares de bal na een duel op eigen helft. In zijn ooghoek ziet hij Ferry de Regt vrijlopen, maar zijn pass is zeer onzuiver en rolt meters naast De Regt zo in de voeten van Alvin Daniels. Die legt aan, haalt uit en ziet zijn schot via de uitgestoken voet van De Regt achter de kansloze Miguel Santos in de hoek van het doel vliegen. We zijn nog niet goed en wel begonnen en mogen al in de achtervolging.

Het duurt tot de drieëntwintigste minuut voordat die achtervolging ook serieuze kansen begint op te leveren. Eerst kopt Djibril Dianessy na een voorzet van Christopher Braun in de handen van keeper Tim Coremans. Een minuut later is het de beurt aan Sjoerd Ars. Na wederom een voorzet van Braun spat Sjoerds kopbal op de vuisten van Coremans uiteen. De bal vliegt meters de lucht in en wordt bij het dalen door Dianessy en een Dordtse verdediger gezamenlijk tegen de lat gewerkt. De toegekende hoekschop levert helaas niks op.


Het zat Sjoerd vanavond niet mee

Mares heeft inmiddels een gele kaart te pakken en speelt niet zijn meest gelukkige wedstrijd. Voor Oliseh genoeg reden om de jongeling al na zesentwintig minuten naar de kant te halen. Emir Dautovic vervangt hem en neemt plaats in het hart van de defensie. Hierdoor schuift Perr Schuurs een linie naar voren.


Perr lijkt een vaste waarde te worden onder Oliseh

De wissel en positiewijziging kunnen helaas niet voorkomen dat we na iets meer dan een half uur spelen op een 2-0 achterstand worden gezet. Vanuit het middenveld wordt de behendige Daniels ingespeeld. Die wordt veel te ruim gedekt door Marco Ospitalieri waardoor hij op zijn gemak op kan komen en via een steekpass de geheel vrijstaande Joris Kramer kan bereiken. Die mag vrij uithalen, maar ziet zijn schot aangeraakt worden door de voet van de uitgekomen Santos. Helaas hobbelt de bal alsnog in het doel. Zowel Daniels als Kramer stonden helemaal vrij en werd geen strobreed in de weg gelegd. Volgens voetbalwetenschapper Raymond Verheijen leiden teveel positiewisselingen tot gebrekkige communicatie in het veld. Het zou echter te ver gaan om zijn theorie erbij te halen. Feit blijft dat er een score van 2-0 op het scorebord staat.


‘Ospi’ had veel moeite met zijn tegenstander

En het had een paar minuten later niet veel gescheeld of het was 3-0 geworden. Een vrije trap vanaf de rechterkant wordt door niemand aangeraakt en draait daardoor bijna bij de tweede paal in het doel. Gelukkig is Santos bij de les en tikt de bal met een flinke inspanning naast het doel. De onrust en onvrede in het uitvak zijn voelbaar en dat is natuurlijk niet vreemd. Er is de eerste veertig minuten weinig lijn in het Sittardse spel te ontdekken en de twee doelpunten zijn wel erg makkelijk weggegeven. Voorin houden met name Gavin Vlijter en Dianessy vrijwel geen bal vast en winnen zelden een duel. Beide spelers ontbreekt het tevens aan fysieke kracht. Het is voor mij dan ook moeilijk te begrijpen waarom de creatieve en balvaardige Emrah Başsan op rechts speelt en niet op ’10’. Aan de andere kant heeft Roald van Hout met zijn treffers en assists in mijn ogen veel meer laten zien dan Dianessy. Toch zit Van Hout op de bank. Maar goed, uiteindelijk is er maar één man hoofdtrainer en dat ben ik uiteraard niet.

In de laatste minuten voor rust dringt Fortuna nog eens aan om op zijn minst met een marge van een tegentreffer de rust te bereiken. Bij beide kansen komt het gevaar weer van rechts. Eerst bereikt een prima crosspass van Jorrit Smeets de vrijstaande Braun. Diens lage voorzet wordt door Ars ineens op de pantoffel genomen. De bal vliegt helaas meters over en naast het doel. Een minuut later is het Başsan die vanaf rechts een perfecte voorzet geeft. Ars hoeft de bal maar in te knikken. Hij knikt wel, maar kopt de bal tegen de grond waardoor deze over het doel stuitert. De marge blijft dus twee als we de catering op gaan zoeken voor een warme hap.


Başsan toont steeds meer van zijn kwaliteiten

De jongedame in het verkooppunt kan qua uiterlijk niet tippen aan haar Almeerse collega die ons vorige week bediende, maar we beoordelen de catering natuurlijk in de eerste plaats op het geserveerde eten dat we krijgen. En dat valt vanavond helaas behoorlijk tegen. Over het broodje, de hoeveelheid mayonaise en mosterd heb ik niks te klagen, over de rookworst des te meer. Heel warm is deze niet en hoe meer ik ervan eet, hoe wateriger en meliger hij begint te smaken. Aangezien ik de twee uur durende terugreis bij voorkeur op mijn stoel en niet op het toilet doorbreng, besluit ik halverwege te stoppen met deze culinaire beproeving.

Wie ook halverwege mag stoppen met zijn beproeving is Sjoerd Ars. Blijkbaar is Oliseh niet te spreken over het vertoonde spel en de gemiste kansen van Ars en hij wisselt hem dan ook in de rust voor nieuwkomer Finn Stokkers. Een redelijk verrassende keuze, aangezien er in onze ogen een aantal andere spelers toch nadrukkelijker naar een wissel solliciteerden.

De tweede helft is twee minuten oud als er in het uitvak één minuut applaus aanbreekt. De 47e minuut correspondeert met de leeftijd van Racing Genk supporter Luc Peeters die afgelopen week op 47-jarige leeftijd overleed. Bij deze wensen wij Luc’s familie en vrienden heel veel sterkte met dit zware verlies.

Na Stokkers mag ook Roald van Hout alsnog zijn kunsten gaan vertonen. Vijf minuten na rust komt hij Dianessy vervangen en doet meteen van zich spreken. Bij de eerste de beste mogelijkheid probeert hij Coremans in de korte hoek te verschalken, waar een voorzet op Başsan wellicht beter was geweest. Gavin Vlijter laat ook van zich horen. Net als in de eerste helft dringt hij het strafschopgebied binnen maar gaat ook nu naar de grond. Het is vanuit het bezoekersvak erg lastig te zien, maar het lijkt er sterk op dat Vlijter wel erg gemakkelijk valt. Zo oordeelt scheidsrechter Blank ook en dus wordt er geen strafschop toegekend.

Lang tijd om te protesteren krijgen de Fortuna-spelers niet, want de wedstrijd gaat gewoon verder en amper een minuut na de val van Vlijter gaat Stokkers vanaf rechts de zestien binnen. Stokkers blijft uitermate kalm en schiet de bal onder Coremans door in de lange hoek. Het heeft de jonge Rotterdammer welgeteld negen minuten gekost om zijn eerste treffer in Sittardse dienst te bewerkstelligen. Of dat een record is voor een debutant in het geel-groen durf ik niet te zeggen. Misschien moeten we dat maar eens gaan uitzoeken.


Debutant Stokkers liet een prima indruk achter

We zien nu een heel ander Fortuna dan in de eerste helft. Dordrecht wordt constant onder druk gezet en waar mogelijk wordt meteen de aanval gezocht. Wellicht een idee om in het vervolg zo aan elke wedstrijd te beginnen. Dordrecht merkt dat het onder druk staat en probeert Fortuna’s spel te ontregelen door regelmatig om een blessurebehandeling te vragen. Met name de linksback met de tropische naam Elveron Elvis Romaria Pisas heeft nogal wat behandeltijd nodig. Wanneer Fortuna de bal niet uitspeelt terwijl Pisas op de grond ligt, wordt doelman Coremans boos. Zodra hij de bal heeft, knalt hij deze hard over de zijlijn tegen het dak van de tribune. Niet heel verrassend komt hem dit op commentaar van de Fortuna-fans achter hem te staan, waarop Coremans weer meent te moeten reageren. Voor wie de naam Tim Coremans bekend in de oren klinkt: dat klopt. Tim was in de zomer van 2013 een tijdje op proef in Sittard. Fortuna deed hem ook een aanbod, maar Coremans gaf de voorkeur aan een transfer naar Cambuur. Na een jaar bankzitten in Leeuwarden verkaste hij naar Den Haag. Hier hield hij twee seizoenen de bank warm zonder ook maar één keer in te vallen. Dit seizoen wordt Tim door Dordrecht gehuurd en maakte hij dan eindelijk zijn debuut in het betaald voetbal. Blijkbaar is hij nog erg gespannen in het prille begin van zijn carrière, anders is zijn gedrag moeilijk te verklaren.

We zijn inmiddels op driekwart van de wedstrijd aanbeland. Başsan komt op de rechterflank steeds beter in de wedstrijd en levert weer een goede voorzet af. Deze wordt bij de tweede paal teruggelegd op de inlopende Smeets. Helaas redt Coremans goed op het lage schot van Smeets. Voor ons gevoel kan de 2-2 niet lang meer uitblijven, maar zoals eerder gezegd mag je bij Fortuna eigenlijk nooit zomaar ergens vanuit gaan.

Er staat nog iets meer dan een kwartier te spelen op de klok en de tijd begint nu langzaamaan te dringen. Dautovic blijft vanavond achterin goed overeind en bereikt met een diepe bal Başsan. Die levert wederom een goede voorzet af. Stokkers gaat het duel met zijn tegenstander aan waardoor de bal voor de voeten van Van Hout belandt. Die ziet het gat links in de goal en schiet de 2-2 tegen de touwen. Hiermee brengt hij zijn totaal voor dit seizoen op zes treffers, een keurige score.


Nummer zes van Van Hout is zojuist binnen geschoten

Fortuna ruikt nu bloed en gaat op zoek naar de derde treffer. Voor de derde keer vanavond meldt Vlijter zich in het strafschopgebied en voor de derde keer gaat hij neer. Nu lijkt het er wel op dat het een penalty is, maar ook deze keer laat Blank doorspelen. Aan de ene kant heeft Vlijter zich het voordeel van de twijfel misschien door de neus geboord door zich bij een eerdere soortgelijke actie te makkelijk te laten vallen. Aan de andere kant fluit Blank in mijn ogen naarmate de wedstrijd vordert steeds matiger. Waar hij zou moeten fluiten, fluit hij niet en waar hij niet hoeft te fluiten, fluit hij wél.


Was het deze keer wél een strafschop?

In de laatste minuut krijgt Fortuna nog een kans op de overwinning. Ospitalieri wint zijn duel op de helft van Dordrecht. Zijn afstandsschot met rechts zeilt echter schuin over de kruising. Op basis van de tweede helft was een zege zeker verdiend geweest. Maar met de zwakke eerste helft in het achterhoofd is een puntendeling een eerlijke weergave van deze wedstrijd. De meegereisde supporters ogen en klinken dan ook een stuk tevredener dan een uur geleden.

Het verlaten van Dordrecht blijkt voor de chauffeur een stuk gemakkelijker dan het bereiken van het stadion. Daarbij wordt hij wel geholpen door een begeleidende politie-auto. Mede daardoor gaat de terugreis lekker snel. Ook nu eist Mosselman een hoofdrol voor zich op. Vanaf de parkeerplaats in Dordrecht tot aan de eindhalte in Sittard praat hij aan een stuk door op een volume waarvan de hele bus mee kan genieten. ADHD tot de macht vier. Nu kunnen we dat van Marcel wel hebben en het is mooi meegenomen dat we nu weer helemaal zijn bijgepraat over het carnaval in Thoear.

Maandag komt Jong Ajax op bezoek. Een tegenstander die ons erg slecht ligt. Hopelijk komt daar verandering in. Volgende week vrijdag mogen we weer op reis. Dan wacht de slapende reus uit Leeuwarden op ons. De spelers hebben onze steun dan heel hard nodig, dus zorg dat de busreis doorgaat en dat je tijdig in de auto stapt!