Een week na de periodewinst gaat Fortuna op bezoek in Dordrecht. De Sittardenaren maken de trip naar Dordt enigszins verrassend als koploper van de Jupiler League. Afgelopen maandag werd NEC overrompeld door FC Oss dat de inhaalwedstrijd van de tweede periode met liefst 3-0 wist te winnen. Na het laatste fluitsignaal deze avond is Fortuna nog steeds koploper. Met dank aan Almere City dat met 3-2 weet te winnen van NEC. Fortuna zelf gaat keihard met 3-0 onderuit tegen een feller, gretiger en slimmer Dordrecht, dat Fortuna op een koekje van eigen deeg trakteert.


19 januari 2018

Dordrecht verslaat koploper Fortuna met eigen wapens

FC Dordrecht 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 24. Arias 1-0, 55. Mutzers 2-0, 67. Arias 3-0.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Essers (46. Pinto); Saddiki, Dianessy, Smeets (82. Breukers); Semedo, Stokkers, Askovski (61. Vidigal).
Toeschouwers: 1.505.
Scheidsrechter: Perez.
Geel (Fortuna): Smeets, Braun.
Rood (Fortuna): –

Naast de bronzen stier voor het behalen van het periodekampioenschap, mag Lisandro Semedo ook zo’n persoonlijk kleinood in zijn prijzenkast zetten. De wing wizard van Fortuna wordt uitgeroepen tot de beste speler van de tweede periode, daarmee onder meer teamgenoot Finn Stokkers aftroevende.

Ook op transfergebied is er nieuws in de afgelopen week. Fortuna maakt op dinsdag bekend dat men Michael ‘Mica’ Pinto voor 2,5 jaar heeft vastgelegd. De 24-jarige linksback komt over van het Portugese Belenenses en is na Santos, Vidigal en Semedo alweer de vierde Portugees in de selectie van Sunday Oliseh.

Voor de uitwedstrijd tegen Dordrecht geldt een vrije vervoersregeling. De tweede keer dit seizoen na de uitwedstrijd tegen De Graafschap. Uiteindelijk zullen 320 Fortunezen de trip maken. 260 met eigen vervoer en de resterende 60 per bus. Zoals gewoonlijk kiest dit medium weer voor die laatste optie. Naast de bekende vaste gezichten vandaag ook enkele oude bekenden in de ruime dubbeldekker van Hanneman/De Toerist. Voor het vertrek pleiten Ralf en ik voor wat extra kratten bier mee te nemen, aangezien het bij ons genoeglijk bekend is dat die oude bekenden redelijk dorstige types zijn. Wil neemt dat advies ter harte en chartert snel wat extra gerstennat.

Na een korte noodstop wegens wat persoonlijke ongemakken bij een van de busreizigers arriveren we ruimschoots op tijd bij het Riwal Hoogwerkers Stadion, zoals De Krommedijk tegenwoordig door het leven gaat. Gezien dit vroege tijdstip wordt besloten om nog maar een flesje bier open te trekken.

Nadat we die flesjes burgemeester hebben gemaakt is het tijd om een plaatsje te gaan zoeken in het wederom goed gevulde uitvak. Mijn snel terugtrekkende haargrens en overheersende grijze restkleur hebben blijkbaar een geruststellende uitwerking op de Dordtse stewards. Zonder gefouilleerd te worden mag ik doorlopen. Daar waar ik vorige week na afloop werd aangesproken door een mede fan met de vraag of ik die en die persoon was, iets waar ik ontkennend op moest antwoorden, krijg ik vanavond de bevestiging van diezelfde persoon dat ik het inderdaad bij het rechte eind had in deze. Gerustgesteld met deze eindconclusie zoek ik mijn plaatsje op de tribune, waar de wedstrijd op het punt van beginnen staat.


Het uitvak is er klaar voor

Oliseh heeft vanavond twee wijzigingen doorgevoerd in de basiself. De eerste is noodgedwongen. Marco Ospitalieri is ‘out’ met een hamstringblessure. Zijn vervanger is Clint Essers. Blijkbaar durft Oliseh het niet aan om te beginnen met nieuwe aankoop Michael Pinto na slechts een paar dagen meetrainen. Een andere wijziging betreft Stefan Askovski. De Macedoniër is hersteld van de griep die hem vorige week belette om te voetballen. Hij vervangt André Vidigal, die deze week zijn contract met twee jaar verlengde en nu tot de zomer van 2022 vastligt bij Fortuna. Santos; Braun; Dammers; Schuurs; Essers; Saddiki; Smeets; Semedo; Askovski; Dianessy en Stokkers.

De gastheren beginnen fel aan de wedstrijd. In de derde minuut valt al de eerste grote kans te noteren. Andreias Calcan kan oog in oog met Miguel Santos niet afronden. Het is vanaf de eerste minuut duidelijk, Dordrecht heeft de intentie om de geel groenen vanavond het vuur aan de schenen te leggen. Fortuna heeft door het felle jagen van Dordrecht moeite om in haar spel te komen en kan voorlopig alleen maar tegenhouden. Na een kwartier spelen krijgen de schapenkoppen een vrije trap te nemen. De inzet van Gustavo Hamer verdwijnt in de handen van Santos.


Dordrecht zit er fel op

In de 24ste minuut lijdt Fortuna balverlies op de helft van Dordrecht. De omschakeling van de gastheren verloopt razendsnel. De bal komt terecht bij Calcan die zich simpel ontdoet van Christopher Braun. Zijn voorzet komt terecht bij Jafar Arias, die zich al even simpel ontdoet van Clint Essers en vervolgens Santos volstrekt kansloos laat en fraai afrondt, 1-0 Dordrecht.

Na de achterstand probeert Fortuna wat meer onder de druk uit te komen van de Dordtse gastheren, maar heeft men duidelijk moeite met de felle speelwijze van de ploeg van trainer De Nooijer. Fortuna oogt vanavond wat loom en vermoeid en dat is natuurlijk iets wat al langer speelt. De laatste wedstrijden zit er overduidelijk wat slijt op de prestaties van de Sittardse formatie. Ondanks de periodewinst liep het in de thuiswedstrijden tegen de jong elftallen van Utrecht en Ajax allesbehalve makkelijk.


Weinig ruimte voor onze aanvallers

Het eerste doelgevaar van Fortuna komt na een half uur. Een afstandsschot van Perr Schuurs wordt door Dordt-doelman Bryan Jansen onschadelijk gemaakt. Uit de snelle tegenstoot komt Dordrecht bijna op een 2-0 voorsprong. Een dieptepass bereikt Calcan die de bal vervolgens doorspeelt op Mahmudov die zich vervolgens knap een weg weet te banen door de Sittardse defensie. Zijn schot verdwijnt gelukkig naast het doel.

In de laatste tien minuten voor rust haalt Dordrecht de voet wat van het gaspedaal. Vlak voor rust krijgt Djibril Dianessy nog de kans op de gelijkmaker. Zijn schot verdwijnt echter voorlangs.


Ook Dianessy kon het verschil niet maken

Na rust probeert Fortuna wat meer druk te zetten op de Dordtse defensie. Clint Essers heeft het veld verlaten en is vervangen door Michael Pinto die hierdoor zijn debuut mag maken voor de Sittardse formatie.


Pinto maakt zijn debuut voor Fortuna

Na drie minuten spelen in de tweede helft is Fortuna dicht bij de gelijkmaker als doelman Jansen zich verkijkt op een inzet. Helaas komt Finn Stokkers net te kort om de bal in het lege doel te werken. Weer enkele minuten later is het Wessel Dammers die dicht bij de gelijkmaker is. Zijn kopbal verdwijnt net over de deklat.


Vidigal probeert druk te zetten

Daar waar Fortuna nu druk probeert te zetten profiteert Dordrecht optimaal van de geboden ruimte. In de 55ste minuut is het Robert Mutzers die in balbezit komt. De situatie lijkt ongevaarlijk totdat Schuurs opzichtig in fout gaat en zijn tegenstander de kans geeft om feilloos af te ronden, 2-0.

Na de tweede treffer is het verzet van de Sittardse ploeg gebroken en wordt het met de minuut duidelijker dat er vanavond een einde gaat komen aan de record zegereeks van de Sittardenaren die zich uiteindelijk uitstrekte tot 7 wedstrijden. 20 minuten voor tijd wordt het zelfs 3-0 als Jafar Arias na wederom een perfect uitgevoerde counter de bal koelbloedig binnenschiet.

Dit is tevens de eindstand. Een dik verdiende overwinning voor Dordrecht derhalve, dat Fortuna vanavond versloeg met de tactiek die de Sittardse ploeg zelf ook zo graag hanteert.


Teleurstelling

Gelukkig verliest ook NEC op bezoek in Almere, waardoor Fortuna ook na vanavond koploper blijft in de Jupiler League. Na een geweldige serie overwinning staat de ploeg van trainer Oliseh dus weer met beide beentjes op de aarde. Veel tijd om stil te staan bij de nederlaag is er niet. Hopelijk weet men zich komende week te herpakken in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen.

G. Erens